Ahojte žienky.
Otec pred 5 rokmi vybral 4-pozicky pre niekoho, že s ten dotyčný to bude splácať. A nakoniec, neplatí. Bol veľmi sprostý. A my sme sa to dozvedeli až po case. Teraz tie pôžičky musí otec platiť. Otec nemá hmotný majetok, ani pozemky, všetko sa prepísalo na mamu.
Mňa zaujíma, keby nedaj Bože umrie otec, či tie dlhý bude dediť mama. Ona ma malý dôchodok.
Dedicstvo (komplet cele) sa da odmietnut a tym aj dlhy po otcovi. alebo prijat a tym akceptovat a splacat aj jeho dlhy.
A majú BSM? Či nie?
Celkovo aby si sa vyhla neprofesionálnymi radám odporúčam skupinu právneho poradenstva.
A áno, dlhy - aktíva aj pasíva - sa dajú v dedičstve ako celok odmietnuť.
A aby som nezabudla. Mrzi ma v akej situácii sú rodičia, apropo, toto je take slovenské že za dobrotu do riti... ☹
@pribinak áno, cca tak pribinacik, práve ta papam🙂
@pribinak faaakt robila som malej domaci recept 🙂) pribinaka miluje aj ona 🙂
@tanaxxx preto píše že off topic (mimo témy)
@malinoismum v poriadku👍
@tanaxxx nápis fakt do skupiny právne poradenstvo, pripadne si tam pozri v lupe podobný problém ako máte vy... je tam kopa odborníkov ktorí ochotne poradia a želám veľa šťastia držte sa 🙂
podla toho co pises postaci ak mam odmietne dedicstvo a aj vy ako deti ale nevylucovala by som osobny bankrot pre otca aby mu nestrhali z dochodku ak by prisli exekucie nie je to vobec financne narocne cca 15 eur mesacne kym splati 500 eur poplatok
Tak ako piše majkeel dá sa dedictvo odmietnuť po otcovi.A potom nemusite nič platiť iba notárke/ notároviza úkon že sa všetkého zriekate.Len neviem či to netreba urobiť úkon u notára skôr než bude dedičske myslim dedičske je tak cca za 3 až 6 mesicov ale ked sa zriekate dedictva tak veľky POZOR to musite úplne odmietnuť do 1 mesiaca. Ak by tvoj otec zomrel a vy hned musite kontaktovať notára tvoja mama a ty a tvoji súrodenci že sa zriekate dedičstva.Ked premeškate lehotu ten 1 mesiac a dedičske bude za 3 mesiace už sa to odmietnuť neda beriete na seba dlhy hlavne mama a vy jej deti.Kedže v prvej skupine dedi manželka a deti podľa zákona. Tak ak nechca dlhy tiež to musi platiť manželka a deti. Treba sa opytať v pravnej poradni aby potom nenastali problémy.Tu aj na MK radi právnik Judr. Ficek jednu otázku môžeš položiť zadarmo tak sa tam opytaj.Alebo tu ked je nejaka vyštudovana právnička tak nech ti poradi.
Kamaratovi ostali po otcovi ktory ho opustil ked bol este maly dlhy. Dosiel na dedicske konanie a jednoducho povedal, ze on nema o nic zaujem z otcovej strany a uz vobec nie o jeho dlhy.......vybavene.
Ak nie su mama s otcom rozvedeni, je jedno, na koho je majetok napisany. Rucia ako manzelia za dlhy spolocne.
@majkeel
pokial majú zrušené BSM - tak neručia spoločne. (Ale to autorka neuviedla, alebo áno a nevšimla som si) 🙂
Zhrniem to - odmietnuť dedičstvo po otcovi (aj aktíva a aj pasíva- nakoľko sa nedá dediť len aktíva, že by osoba pasíva odmietla... len ako kompletku🙂)
Dúfam že som bola zrozumiteľná už...
@malinoismum otec daroval mame dom, pozemky. Takže on vlastne nemá nic. Ani nijaké peniaze. Ma len dôchodok. Nemajú zrušené BSM
. Alebo neviem o tom.
No ak nemajú zrušené bsm dlhy sú spoločne. Je jedno či nemá na seba nič písané. Všetko čo je nadobudnuté počas manželstva je spoločne. Aktíva aj pasíva
@tanaxxx Nepravnicka uvaha. Ak su stale zobrati, tak rucia obaja. Ak daroval otec mame, nic sa nemeni, len presunuli kopku na vlastnom stole sprava dolava. Stale aj mama ruci svojim majetkom. Jedine, ze by to bol dar mame od niekoho ineho, napr. jej rodicov.
Takze si tym darom moc nepomohli. Jedine co dosiahli, ak by sa rozviedli, tak pri rozvode by otec nedostal nic, lebo svoju cast majetku daroval mame.
Mali to darovat vam detom, aby to bolo mimo BSM a mimo dlhov. Aj to by to mohol asi napadnut veritel, ak to bolo po case podpisani rucenia. Jedine majetok "predat" niekomu znamemu, nepriamej rodine za peniaze, peniaze vybrat, "minut" a nic priamo nevlastnit.
@lucia147852 Nie tak celkom.
@tanaxxx Nevedela by to platiť. Môžu jej zobrať dom?
Ďakujem za všetky rady❤️