Ako sa dá dopátrať k novému vlastníkovi pozemku?

11hviezdicka11
20. sep 2023

Mamičky, chcem sa opýtať, má niekto skúsenosť s tým ako sa dá dopátrať k novému vlastníkovi pozemku? Chceli by sme kúpiť pozemok, ktorý podľa listu vlastníctva patrí nebohej pani narodenej ešte v roku 1910. Ako sa dopátrať k ľuďom/inštitúcií od ktorej by sa dal daný pozemok kúpiť? Kataster nepozná dedičov len majiteľov a obec nám nevie povedať, kto je terajším vlastníkom.

Ak by menovaná nemala dedičov, v správe by to mal pozemkový fond, že? Ale podľa listu vlastníctva správca je neznámy.

Ďakujem za každú radu.

koniarova
20. sep 2023

@11hviezdicka11 oslov SPF. Dedičia nie sú, keď nie sú na LV. Ale to je cesta na dlhú trať.

vulka
20. sep 2023

@11hviezdicka11 No ale pozemok predsa kupuješ od majiteľov pozemku a dediči Ti môžu byť ukradnutí. Či som celkom nepochopila o čom hovoríš?

koniarova
20. sep 2023

@vulka majiteľ zrejme nežije, keď je rok narodenia 1910.😉

lubina
20. sep 2023

Ak bol pozemok sucastou dedickeho konania, tak po ukonceni konania by sa mali novi vlastnici zapisat do katastra. Ak konanie este nebolo ukoncene, tak pozemok aj tak nekupis, kedze vlastnik este nie je oficialne vlastnik.

sasanka605
20. sep 2023

SPF ale tam ta to asi aj prestane baviť kym sa s nimi dohodneš. Zrejme nebolo žiadne dedicske

koniarova
20. sep 2023

@sasanka605 to je aj na 10 rokov. 🙂

renab
20. sep 2023

Pozemky nemuseli byt sucastou dedicskeho konania a vtedy je tam uvedeny stale povodny vlastnik a k dedicom sa dopatras len pytanim sa po susedoch. Ale ked dedic nebude ochotny zacat nove dedicske konanie, aj tak nic nevyriesis.

gejb
20. sep 2023

@vulka no zjavne je oficiálna majiteľka pozemku mŕtva. Od nej asi ťažko kúpia. Preto hlada dedičov.

abab
20. sep 2023

Mohlo sa pri dedičskom konaní na pozemok zabudnúť. Aj nám sa to stalo. Dodatočne sme zistili, že bol otec vlastníkom malej časti role. Stále figuruje v LV. A ako písala renab, neotvárali sme kvoli tomu dedičské konanie znova. Asi sa popýtajte v obci susedov, či pani nevlastnila aj niečo iné a podľa toho by ste zistili dedičov, ktorí to zdedili.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
11hviezdicka11
autor
20. sep 2023

@alzbeta311 Ďakujem tu som pozerala, majiteľkou je nebohá pani, ktorá je zapísaná v liste vlastníctva.

katica06
20. sep 2023

@11hviezdicka11 vlastná skúsenosť, SPF predá pozemok skôr obci ako vám, ale aj tak je to beh na dlhé trate.
Ako píše @renab opýtať sa susedov, pátrať na matrike, v starých evidenciách, je to stále rýchlejšia cesta.

alickapusinka
20. sep 2023

Ak aj nemala deti a manžela tiež zomrel tak nastupuju súrodenci ako dediči niekomu to patriť musí.

katrinka8
20. sep 2023

@11hviezdicka11 - nie sú tam nejakí susedia, od ktorých by sa dalo zistiť, komu pozemok patrí?

11hviezdicka11
autor
20. sep 2023

@katrinka8 Vôbec. Ináč by som sa už spýtala.

11hviezdicka11
autor
20. sep 2023

@alickapusinka No niekomu, ale ako sa k tomu dopátrať, že komu.

alickapusinka
20. sep 2023

@11hviezdicka11 a v pozemkovej knihe by to nebolo. Predtým to bolo ešte cez obecný úrad. Skúste ísť na obec čo tam povedia teraz už je na to úrad ale predtým sa to písalo do pozemkovej knihy a bolo to na obecnom úrade.

koniarova
20. sep 2023

Možno na matrike. Ale tam ti asi nedajú údaje o jej deťoch alebo príbuzných. To som zrejme blbosť napísala.

11hviezdicka11
autor
20. sep 2023

@lubina Chápem, len ide o to ako sa dopátrať k tomu "budúcemu vlastníkovi".

11hviezdicka11
autor
20. sep 2023

@denisah6 Áno, na výstavbu.

aga_aga
20. sep 2023

Ostalo to neprededené a ty sa musíš dopátrať dedičov, tých môže byť aj sto a každého musíš presvedčiť, že by mal začať dedičské konanie. Na toto sú zamerané určité skupiny špekulantov, ktorí poskupujú suhlasy všetkých dedičov za pár šupov a potom si nechajú na seba vystaviť lv. Nechajú pozemok vyňať z pôdneho fondu premenia ho na stavebný a následne predávajú parcely x - násobne drahšie.

aga_aga
20. sep 2023

@11hviezdicka11 ešte existuje finta a to že sa postaví falošný dedič, ktorý požiada o začatie dedičského konania.

ahhola
20. sep 2023

Dobrý geodet ti zisti vsetko🕸️

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aga_aga
20. sep 2023

@ahhola ale oni sú mafia. Ak je to niečo lukratívne na čo ešte nenarazili tak im to prinesie na podnose.

h2
20. sep 2023

@aga_aga Kto sú mafia, geodeti? 😂

koniarova
20. sep 2023

@h2 😂😂

h2
20. sep 2023

@11hviezdicka11 Ak na liste vlastníctva nie je uvedený ako správca SPF, išla by som sa opýtať na obec na človeka, platiaceho daň z tejto nehnuteľnosti. Je aj možnosť, že za to neplatí nikto. Možno by stálo za pokus zistiť na matrike potomkov dotyčnej pani, ale neviem, či tebe, ako cudzej osobe, tieto informácie poskytnú. Ak chceš, pošli mi do súkromnej správy č. parcely a názov katastrálneho územia, možno ti budem vedieť pomôcť. (Pracujem ako tu jedným prispievateľom spomínaná mafiánka. 😎)

sasanka605
20. sep 2023

Na matrike info nedajú. Kapor ma teraz dobrú stránku - mozno skus zadať priezvisko a ci v tej obci resp. k.ú. nevyhodí niekoho s rovnakým priezviskom co tam nieco vlastní. Mohli by byt príbuzní. Inak by som hľadala iny pozemok.