Ahojte,
Odislo nam babatko v 37tt. Zatial z neznamych pricin.
Po 600-nedeli som sla na prehliadku k inemu gyn. a celkovo som prestupila k novemu gyn., pricom sa obaja zhodli, ze ak pacientka avizuje mensie pohyby babatka, tak je potrebne spravit prietoky a pripadne kardiograf srdiecka (pasy).
Mne toto doplnkove vysetrenie vykonane nebolo, napriek tomu, ze som mensie pohyby prvemu lekarovi spominala. V karte ani nemam zaznacenu zmienku o mensich pohyboch. Cele tehotenstvo mi nebol ani raz vzaty moc, pricom vsade mam zaznacene ze moc negat. Je prosim toto standardny postup pri nerizikovych pacientkach alebo to mame postupit na urad nad zdravotnou starostlivostou?
Babatko nam to nevrati, ale ak to ma do buducna zachranit aspon 1 dalsie dietatko, tak sa na to mozno dame.
Dakujem.
Moc mi kontrolovala casto veď tým sa zisťuje preemklapsia, prietoky mi robili, keď som od gynekológa prešla k porodnikovi do nemocnice
14.4. som mala oficialny termin porodu (a vtedy som aj rodila).13.4. v nemocnici konstatovali,ze bohuzial,srdiecko nebije. Poslednu poradnu som mala 11.4.,kde som lekarke povedala,ze ho uz citim tak nejako menej. Povedala,ze je to normalne,ze uz nema tolko miesta. Ja som jej postup presetrit dala,presne z dovodu,ktory v poslednej vete pises ty. Vysledok-zdravotna starostlivost bola poskytnuta spravne. Podla lekarov "sa to stava". Podla pitvy bol maly uplne zdravy. Pricina-vnutromaternicove udusenie nezistenej priciny.Pisem to takto fakticky,bez emocii,nech nezacnem revat...uz su to skoro styri roky.
Wow
A ty si prečo neozvala keď si videla že moč je hodnotený, keď nebol nikdy vzatý. Je mi to strašne ľúto.
Príčina teda bola aká?
Mrzí ma strata 😞 jednoznačne postúpiť na úrad, ak doktor značí, že moč kontroluje (čo sa aj počas tehotenstva robí) a Vám ho nekontroloval podľa toho čo píšete tak už to je podľa mna pochybenie. Nehovoriac o tom, že, keď ste hovorili o znížených pohyboch mali určite urobiť vyšetrenia
Ja som prestupila tiez k inemu gynekologovi a ten sa vyjadril (samozrejme neoficialne),ze podla jeho nazoru doktorka nespravne zhodnotila vysledky vysetrenia na tehotensku cukrovku (co ona povazovala za hranicne hodnoty,by on bral ako dovod na liecbu),dieta bolo prilis velke a malo byt uz davno vonku.
@sono2 ja som si moc dala robit nakoniec u obvodnej a vysiel zly. Tak az potom robil aj on. Ale medzitym nie. Napriek tomu ze som mala vzdy napisane moc negat.
@tatianaba ako by som citala svoj pribeh. Mne tehu cukrovka zistena nebola, ale tiez som zistila, ze by sa krv mala brat zo zily a nie z prsta glukomerom. Mozno by mi vysli ine hodnoty
Aj kamarátke ,,prehliadli,, vysokú hodnotu cukru a tým pádom neskontrolovali už ☹ až kým nebolo neskoro. Ona si to potom všimla až pri ďalšom tehu, keď už si na to dala pozor.
No moč kontrolujú na každej prehliadke. Mala som aj nerizikové aj rizikové tehu, a každú poradňu mi ho kontrolovali. Tvoja strata ma mrzí a určite by som to dala prešetriť. Drž sa
Veľmi ma to mrzí čím si si prešla ale musím ti napísať že toto bude boj s veternými mlynmi - tvrdenie proti tvrdeniu. Ak je písomne uvedené že ti moč vyšetrovali a nie je uvedené že si sa sťažovala na menej intenzívne pohyby, tak je bohužiaľ zbytočné míňať energiu na podanie sťažnosti alebo podnetu. Preto si treba záznamy kontrolovať, ak sú takéto nezrovnalosti treba to riešiť okamžite a na mieste. V zdravotníctve je to bohužiaľ takto, ruka ruku myje. A ak by si aj mala jednoznačné dôkazy, aj tak nemáš vyhraté. Viem že ti stratu nič nenahradí, naozaj mi je to veľmi ľúto.
Ja mám našťastie malú ok no tiež sme si zažili svoje a je mi ľúto že si zažila takú veľkú stratu.ak naozaj doktor nepostupoval tak ako píšeš ja osobne by som to dala prešetriť. Aj keď to bábo nevráti a možno ani nič nezistia,ale aspoň danému doktorovi spravia vetry a začne si robiť robotu ako má.
Ahoj, nestalo sa mi to čo tebe (je mi to veľmi ľúto čo sa ti stalo, úprimnú sústrasť a veľa síl prajem...), ale k tomu moču- na každej poradni som musela doniesť moč a sestrička mi do neho namočila taký papierik s nejakými indikátormi. A to moja dr nemá ultrazvuk ani nijaké špeciálne vybavenie ambulancie, vyšetrenie prebiehalo prehmatanim a rozhovorom, uzv. som šla len tie povinné do nemocnice. Takže rozhodne ten tvoj bývalý gynekológ nebol úplne ok keď ani základné vyšetrenia nerobil...
Mrzí ma veľmi tvoja strata 😔🕯️
Nemám skúsenosť s rizikovým tehotenstvom ale v mojich nerizikových tehu kontrolovali lekári moč na každej poradni. To že ku koncu je cítiť bábätko menej je pravda ale tie pásy ti robené v tehotenstve vôbec neboli? Myslím, že sa maju robiť týždenne od 36tt
my sme v inej veci dokonca aj mali právneho zástupcu... V Trnave bola a možno aj je právna poradňa ktorá sa zaoberá aj úmrtiami zavinenými zdravotníkmi...
Mna z môjho pohladu gynekológ zanedbal, dcérka mi za týždeň nič nepribrala a keď hladal ozvy tak dlho sa mracil, hladal, špekuloval, potom našiel. Keď som sa spýtala že prečo nepribrala keď doteraz priberala 200g týždenne povedal že asi zle zmeral. Navyše som mu povedala že dcérka vždy keď mi muž “zaprdel” na brucho sa mykla a že už to pár dni nerobí. Povedal že si asi zvykla. Na CTG som mala ísť o 5 dni ale nezdalo sa mi to tak som isla do nemocnice kde spravili CTG a srdce nepracovalo ako malo, hneď cisársky rez a dcéra mala 4 krát omotanu šnúru okolo krku a pravý uzol na pupočníku. Mohla sa zadusiť. Gynekológ mi vravel že CTG je zbytočne a vôbec tam nemusím chodiť. Keby som o dcerku prišla určite by som niekam písala o zanedbaní starostlivosti.
Je mi veľmi ľúto tvojej straty, sprav všetko čo ti apson trochu pomôže sa s tým vyrovnať.
Aj mna to velmi mrzi, lebo podla pitvy slo o zdrave, donosene babatko bez vyvojovych a genetickych chyb.
Ono, aj ked by sa na nic neprislo, tak by som mala aspon dobry pocit, ze sa nic nezanedbalo a vykonalo sa vsetko potrebne.
Ahoj, je mi velmi luto co sa Ti stalo, taketo nieco by nemala prezit ziadna zena. Mne tiez kontrolovali moc papierikom na kazdej poradni. Ja som citila menej pohybov skoro cele tehotenstvo. Doktor ma vacsinou utesoval, ze mozno sa dieta hybe viac v noci alebo je menej pohyblive atd., ale urobil aspon kontrolne sono. Raz ma vsak chcel poslat na pasy, ked sa mu aj na sone zdal mensi pohyb babatka. Musela som zjest vela sladkeho a kontrolne sono uz bolo ok. Ku koncu tehotenstva vsak bolo pohybov este menej a mne robili pasy aj 2krat za den. Porod bol vyvolavany, ukonceny vexom, nakolko bolo uz malo plodovej vody a dietatko sa nemalo dobre. U mna to nastastie dobre dopadlo. Urcite by som to na tvojom mieste riesila, lekar Ta mal poslat na kontrolne vysetrenia a hlavne robit to co ma na kazdej poradni, aj kontrolovat moc. Prajem Ti vela sil, aby si zvladla toto smutne obdobie.
Ja mam tiez taketo "lazo-plazo" doktora, pri tretom babatku som zacala mat problemy s tlakom, okolo 36 tt., on to zhodnotil, ze sa nic nedeje, som len v strese. Bielkoviny v moci raz boli, raz neboli. Opuchy som nemala. Nastastie som isla do nemocnice uz na poradnu a tam doktor meral a kukal do sona asi 20 minut. Zistil, ze mam velku cystu, ze ci o nej viem. Nevedela som. Moj mi spravil sono za 3 sekundy a dovi dopo. V nenocnici mi dali lieky na tlak, splhalo sa to cez 150/100, dal mi tyzden, ale merat tlak stale. Kedze som bemala tie bielkoviny v moci a opuchy a prietoky boli dobre, tak ma pustil domov, dal mi sukromne cislo na seba (hej, bol trosku znamy), ale ze keby mi to po liekoch stuplo, tak okamzite smer porodnica, za 8 minut autom sme tam. Nastastie som sa dockala poradne o tyzden, stale tlacil na vyvolanie porodu, pretoze sa mohlo presne stat toto, ze zrazu sa priskrti privod zivin k babatku a bude nrskoro. Skrz ten vysoky tlak. Takze som sa s nim dohodla, ze o 2 dni, ked bude mat sluzbu, pridem rodit. Vecer pred tym dnom som namerala tlak 145/95, dala si este lieky a modlila sa, aby bolo vsetko ok. Tam v tej nemocnici boli riadne vystraseni z takeho nalezu, moj doktor nic neriesil. Ze stres...mne uz pravdepodobne haprovala aj stitna zlaza, sama si vycitam, ze som nesla na odbery, tiez ma kvoli korone nechali tak, nasadili mi Euthyrox, ale uz nekontrolovali, ci mi ho nahodou netreba vysadit. Lebo ja som mala v anamneze uz aj Graves Basedowu chorobu, co je autiimunitna hypertyreoza a do toho este Euthyrox. Mam totiz ako na hojdacke raz hypo a raz hyper. No my sme teda mali stastie, malicky je v pohode, ale nemuselo to tak byt...☹...ja som mala termin na Vianoce, rodila som teda tyzden pred...
Je mi luto, co sa Ti stalo, musi to byt hrozne, naozaj.
Poznam jednu babu, ktorej sa stalo nieco podobne, ale ona to nechala tak. Povedala mi, ze musela to v sebe uzavriet a nechcela sa k tomu uz vracat, ze to jej psychicky robilo horsie. To uz musis Ty vediet, aky si typ, co konkretne Ti pomoze aspon trosku...😪🙏
veľmi mi je ľúto co sa stalo... Viem ti len tolko povedať ze od 5 mesiaca som bola rizikova a aj dovtedy a potom mi moc vzdy vysetrovali. Plus vysetrenie zdola a kratke sono. Od nejakejo 35tt tusim aj prietoky.
Ja este dodam,ze som mala vysoky tlak,brala som lieky,na jednej poradni som mala bielkoviny v moci,napriek tomu doktorka povedala,ze je to v poriadku.Plus tie minimalne pohyby na konci. Toto vsetko som napisala a rozpisala aj do ziadosti o presetrenie. Aj tak nic. Ja len aby si nebola sklamana a nahnevana ako ja. Ale urcite to ries,aby si si mohla povedat,ze si urobila vsetko,co sa dalo.
Moc sa robi kazdu poradnu, prve co v nemocke chceli bol moc. Hned ma poslali este pred ctg a usg odovzdat moc. Musela kazda zena rad radom ( jedno na co tam v tehu prisla za vysetrenie) . Plus som mala vela odberov krvi. Hlavne pri akejkolvek pochybnosti by sa malo ist uz hned na porodnicu. Tam maju vybavenie a spravia si veci po svojom. Aspon taka je moja skusenost. Ale bola som na rizikovom, porod vedeny ako rizikovy. Ale aj keby nie som a nieco sa deje, tak by ma riesili rovnako. U mojho Gyn vsetky tehu musia odovzdat moc. Ved to je dolezite na zachytenie prveho problemu. Podobne vaha a meranie tlaku. To neni na srandu kralikov
Tak mne robila moc vždy. Aj test na tehu cukrovku... Ísť nalačno, zmeria sa hodnota, vypiť roztok a priebežne merať. Viem, ze to veľa gynekológovi podceňuje. A v 8.mesiaci mi už robila prietoky. A od 36.tt som chodila do nemocnice, kde mi robili pásy. Tak neviem ohľadne tých pohybov, ale môj s, n až do konca vykazovali riadnu aktivitu... Vôbec mu nevadilo, že ma malo miesta. Takto odbiť ženu vo vysokom štádiu tehu je naozaj nevhodné. Preto je Podľa mňa je dôležitý gynekológ pri tehotenstve, lebo aj malé zanedbanie môže spôsobiť nenapravitelne škody. Ja by som na tvojom mieste dala podnet, podľa toho, čo píšeš, nerobil to, čo mal. Ale nechápem, prečo ti nevysetroval moc? Véd to nie je nejaké náročné vyšetrenie.
Mne tiež bábätko v 36 TT odišlo z nezistených pričin... Sú tomu len dva týždne a bolesť nekonečná... Čakáme na pitevnu správu a tiež som zvedavá aký bude výsledok ci som pochybela ja alebo doktor, keďže moč nebral počas celých 9 mesiacov ani raz, a tiež som mu spomínala ze mi často tvrdne brucho a podobne... Ale ze všetko je ok... Ešte 18 tého som bola na kontrole a bolo všetko ze vraj v poriadku a 24 som šla do nemocnice lebo už pohyby som necítila a verdikt... Žiaľ je nám to ľúto bábätku nebije srdiečko 😢😢šok, bolesť,...... 25teho som porodila mŕtve bábätko 😭.... Prosím vás ako dlho ste čakali na výsledky z pitvy?
@tst ahoj, moc ma mrzi tvoja strata. Ja som po mesiaci dostala vysledky. Babatko bolo zdrave, vsetky organy vyvinute a spravne ulozene. Volala som priamo s patologom, ten nas iba podporil to nevdat
Môžem sa opýtať výsledky prídu môjmu gynekológovi? Tak mi to aspoň povedali v nemocnici, alebo kam posielajú výsledky? Môžem do nich nahliadnuť pripadne si urobiť kópiu alebo tak?
Dala by som presetrit, uz len ten moc je zaklad ktory musi byt na kazdej poradni ... A hlavne ked si to este zapisuju akoze to robia, ved je to 10 sekund prace pre nich
@tst ja som od svojho gyn.odisla hned. On mi nepozrel prietoky ani neposlal na kardiograf.
Vyziadala som si pitevnu spravu do mailu a potom som s nou chodila aj po dalsich vysetreniach
Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.
Doktor mi v tom 37tt pozrel krcok a spravil bezne sono, kde boli vidno ozvy srdca.