Pochovanie dieťatka potrateného v skorom štádiu tehotenstva

15. máj 2022

aky mate na to nazor? (myslim potratene dietatko vo velmi skorom stadiu tehotenstva do 12tt)

Dakujem za nazor 🙂

petamich
15. máj 2022

nie, za mna nie

nika_val
15. máj 2022

Ak to ty chceš a vieš že ti to pomôže možno trošku psychicky tak kludne..
Ak by si mala nasledne dni traviť pri pochovanom babatku tak radšej nie.. aby ti to neprišlo ešte tažsie zvladnutelne ako teraz je

vanda323
15. máj 2022

Za mňa áno.....

ildiko36
15. máj 2022

To ti asi nevydaju, väčšinou posielaju na vysetrenie kvòli čomu umrelo, ja som len chcela vedieť aspoň pohlavie ani to mi nepovedali, a celý život ma to trapí, no musim sa s tým zmierniť.

basska_b
15. máj 2022

Ja som na tom netrvala, udialo sa to v 11tt a babatko malo 2.5 centimetra... akonahle som vedela, ze v sebe si ho ponechat logicky nemozem a ani sa nikdy nenarodi, tak chodit na hrobcek by bolo zbytocne jatrenie ran. Ale viem, ze su cintoriny specialne pre anjelikov, ale riesila by som to az v stadiu, kde zena musi porodit dietatko a vyvolavaju jej porod (okolo 20tt?)

martinkatinka
15. máj 2022

Neviem od ktoreho tyzdna to uz je mozne.
No v takomto skorom stadiu by som pohreb nerobila. U nas pri kostole je pomnik za nenarodene deti a tam chodim zapalit sviecku.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
michellemary
15. máj 2022

V tak skorom štádiu to asi ani nebude možné...

henka123123
15. máj 2022

Za mna ne

mamamasama
15. máj 2022

My sme pochovali... Zo zákona máš na to právo...

ckatka
15. máj 2022

Za mňa tiež nie. Nemyslím naň ako na "potratene dieťa" ale ako "neúspešne tehotenstvo", zavriem knihu a idem ďalej....
Nejaká mentálna rozlúčka, zapáliť sviečku a tak...okej...ale pohreb ako taký mi moc zmysel nedáva...
Napr moje dieťa bolo pre mňa dieťa až cca od druhého ultrazvuku keď už sa podobalo na dieťa a cítila som pohyby 🤷‍♀️ dovtedy som to nejak nespracovala, že to čo vo mne je, raz bude dieťaťom

mamamasama
15. máj 2022

Som veriaca, pre mňa to bolo normálne dieťatko odkedy sme ho splodili... Ak chceš viac info, tak pozri sem...a vyjadrijem úprimnú sústrasť...drž sa... https://oz-tobi.webnode.sk/

guga79
15. máj 2022

Osobná skúsenosť : mňa sa toto opýtali pri treťom MA,ci mam záujem o pochovanie. Ale vysvetlili mi, že dieťatko už nevyzerá, ako si ho predstavujem, že je to už len "zvyšok". Takže som povedala nie.

kika009
15. máj 2022

Daj mu meno a ak si veriaca tak aj krst tuzby.

martinkatinka
15. máj 2022

@mamamasama a od ktoreho tyzdna je to mozne?

mamamasama
15. máj 2022

@martinkatinka ja som mala MA v 11tt, synčekovi sa zastavil rast v 6tt. Dali sme si zistiť aj pohlavie. Má aj meno.

martinkatinka
15. máj 2022

@mamamasama teda da sa to od hociktoreho tyzdna?

mamamasama
15. máj 2022

@martinkatinka myslím, že áno... Nikto to neriešil v akom týždni...

martinkatinka
15. máj 2022

@mamamasama ale teda sama si im to dopredu oznamila, ze to takto chces... Nikto sa na nic nepytal. ( Prepac, ak sa nezdvorilo vypytujem, no zaujima ma to cisto uz ako informacia). Zaroven sa ospravedlnujem, ak ta tym nejako zarmutim.

mamamasama
15. máj 2022

@martinkatinka v nemocnici musíš oznámiť, že máš záujem o pochovanie dieťatka... Viac info by som ti radšej napísala v správe...

martinkatinka
15. máj 2022

@mamamasama nie, dakujem. Toto mi staci. Dakujem.

alana1
15. máj 2022

ja som potratila v 6t a uchovala som si jednu obalku s fotkou z ultrazvuku a tehotensky test pozitivny...to mi uplne staci...verim, ze mu je tam hore dobre a dava na nas pozor.

cyberk
15. máj 2022

Za mna zbytocne, potraty su bezna vec, jedno odide ⚰️ druhe pride 🍀 (ano znie to bez citu a aj taka strata plodu boli ale w/e)

any_soj
15. máj 2022

Keby som mala tú možnosť, určite áno. Pre nás s manželom je naše dieťa členom rodiny už od začiatku. Pri spontannom potrate v 7.tt som nemala tú šancu, celý týždeň krvácania mi bolo ťažko z toho, že ho možno práve splachujem. Pri pôrode mŕtvej dcéry v 38.tt sme ju samozrejme pochovali a ak by som si mala vybrať, čo z toho zažiť ešte raz, jednoznačne to druhé. Nejde o chodenie na hrob. To chodím minimálne, za skoro dva roky som bola asi 4x. Ide o preukázanie úcty telu nášho dieťaťa tým, že ak je tá možnosť, nenechám ho vyhodiť do odpadu, ale vyziadam si ho. Žiaľ, kedysi to nebolo možné vôbec a aj teraz vraj niekde sa zatvária kadejako. To by mi však bolo jedno. Vo vyšších štádiách telo nevydaju priamo, len cez pohrebnu službu, ale v týchto skorých napríklad v našej nemocnici (pýtala som sa kvôli kamoške, ktorá nemala silu to riešit) dajú priamo matke, ktorá požiada na tlačive (dajú jej). Samozrejme by som v tomto štádiu neriešila pohrebnú službu a podobne. Uložili by sme ho s kňazom do niektorého z hrobov našich príbuzných. My sme celkovo takí antisystemovi 🙂 Aj pri pohrebe Sary to nebolo celkom podľa predstáv pohrebnej služby (obliekli sme ju my, zavreli truhlu aj preniesli z kostola na cintorín, aj manžel s bratom vložili do jamy) - tým len chcem povedať, že to nemusí byť neviem aká ceremónia na štýl trápnych kecov neznámych prednášajúcich a plastových vencov. Pre nás to bola rodinná a priateľská slávnosť poďakovania za naše dieťa, za 9 mesiacov (a večnosť) s ňou. Bolo veľmi vzácne, ako nám priatelia hovorili, ako sa stala darom aj pre nich, hoci ju osobne nepoznali. Čiže za nás áno, v akomkoľvek veku.

luckamjar
18. máj 2022

Uf, za mna nie, odporucam sa takto na to neviazať, prijat to v sebe, prijat že máte anjelika v nebicku, sem tam si spomenúť ale ideálne úplne vypustiť a netrapit sa pripomínanim. Stalo sa mi to 5x a neviem si predstaviť že by som si vedome ubližovala myslením na to, že mi zomrelo 5 deti a ešte im chodila na hrobceky. Každá sme však ina, rob tak ako to cítiš a ako to psychicky zvládneš. Držím palce!

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
18. máj 2022

Tak nakoniec som sa rozhodla ze ho nepochovame...ja som nad tym dlhsie uvazovala, priatel v tom mal jasno ze nie. Je mi to aj luto.. nebudem klamat predsa som veriaca a bolo to pre mna nasim dietatkom od pocatia. Milovala som ho od tej chvile ked tehotensky test prvy krat ukazal druhu ciarku. Obcas mam take chvilky ze sa za to citim previnilo ze sme nepochovali. Ale dala som na rozhodnutie priatela ze to bude pre nas asi takto lepsie :(

autor
18. máj 2022

a dodam ze potratene bolo medzi 7-8tt a prisli sme na to na kontrole v 9tt

loly666
2. sep 2022

@ildiko36 ahoj, ja som nechcela vedieť pohlavie, ale nakoniec som to zistila pri čítaní prepúšťacej správy z nemocnice. Bola som v 16tt. Skús pozrieť, ak ju máš...

ildiko36
2. sep 2022

@loly666 uz to bolo davno pred ca 18rokmy, a minule som chcela prezrieť kartu a sestricka mi nenapadne vybrala z ruky aby som v tom nelistovala.Ale ja som to potratila koncom 8tt, mozno ani tam nenapisali

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre