Babulky mám veľkú dilemu...mám 39 rokov a zatial 3 deti , 11 ročnú dcéru cisárskym rezom, syna 8 ročného normálny pôrod, a najmladšia dcérka má 10 mesiacov a tiež som rodila cisárskym rezom . Všetky tehotenstvá som mala rizikové a pri poslednej dcérke som mala cukrovku pichala som si inzulín, vysoký tlak a preto som rodila aj cisarákom..a po pôrode som mala strašné komplikácie....ešte teraz mám ztoho hrôzu.... včera som zistila, že som znovu tehotná.a som ztoho na prášky... vôbec sme daľsie dieťatko neplánovali.. neviem čo mám spraviť .. nie je to príliš skoro po cisárskom reze? Mám strach nielen z tehotenstva ale aj ztoho ako to zvládnem ved malá bude mať 19 mesiacov ked sa malinké narodí..ako ste to zvládli vy? V hlave mi stále behá veľa otázok čo spraviť.... no a ked to povieme moje mame a svokre tak to bude ešte iné halo... :(
@olgajun to, ze si otehotnela, je znak toho, ze je zrejme telo pripravene 🙂 a mas 9 mesiacov na to, aby si sa na to pripravila aj ty 😉)) neries, co budu riesit ini, nemysli na komplikacie a mala bude mat skveleho partaka. Mozno prvy rok to bude zahul, ale na to si urcite pri 3 detoch zvyknuta aj tak. Hlavu hore, co by som ja dala za stvrte 😉)
@olgajun ...ahoj...ja som tak neplánovane otehotnela tretíkrát...a malý mal vtedy 8 mesiacov.....tiež keď som to zavolala mojim rodičom tak iba ochkali a stonali....že 3 deti a tak....tiež mi to na nálade nepridalo..potom som zavolala kamarátke..a tá mi šťastná gratulovala, že aká vynikajúca správa.......a tak mi to pozdvihlo náladu.......treba počúvať iba tých čo ti hovoria pozitívne správy.. 😀 ...na iných sa vykašli.... 😀 ....inak tretie tehu tak krátko som zvládala najhoršie..som mala pocit, že to telo si ešte neodpočinulo..a ešte som aj kojila..ale to som hneď prestala...silno ti držím palce...a keď budeš mať blbú náladu tak prídi na kávu.. 😀 😝 .....ja teraz našim hocikedy poviem, že by som kľudne prijala aj štvrté....a už mám pocit, že by reagovali inak...ale je to iba môj pocit......držím palce..aby ste všetko zvládli.. 🙂 🙂 🙂
Ja si nemozem pomoct ale 39 ročná a ,,neplánovane,, tehotná...toto proste asi nikdy nepochopím. Inak držím palce a hlavu hore.
@millatina co prosim ta nepochopis? 🙂 ze sa to moze stat?
ked par zije zdravym radostnym sexom a veselym zivotom, moze sa to stat raz dva
podla mna je to znak toho, ze ma zenska stastny zivot
@olgajun predychaj to, pojdes za lekarom, najlepsie dvomi nezavislym
zvaz vsetky rizika, ako najhorsie moze prebehnut to tehotenstvo a ako najlepsie, no v najhorsom budes mat zrejme znovu tehotensku cukrovku, uz teraz skoc na presnu stravu, daj si zalezat....zaujimalo by ma skor v tehotenstve, aku mas na maternici jazvu, ci sa tam nieco nemoze vyvrbit, ak ti toto odobria, ze to nejak zvladnes....vsetko poriadne zvaz, podla mna to pojde, treti cisarak, to nie je nic, co by som este nestretla medzi zenami....zrejme ale posledny, bacha 🙂
a drz sa! bude to dobre
V prvom rade gratulujem! A co robiť? Uz tehotna si, takze robiť sa neda nic ine, iba sa tešiť a prupravovat sa na drobca (interupciu za riešenie nepovažujem a uz vobec ju neschvalujem). A ak mas detičky takto vekovo, to je len super. Prvi dvaja partaci, druhi dvaja partaci. Predvcerom som pocula krasny názor, ze detičky je dobré mat do páru (2,4,6). Vzdy dvaja držia spolu viac ako traja. A budes to mat super vekovo. Moja svokra otehotnela neplánovane so stvrtym ked mal treti 7 mesiacov. Zvládnete to, neboj! A v 30ke zistil, ze nebol planovany To bolo zdesenie 🙂)))) Si to mohol vyratat, ze s takým odstupom asi nie ;) Silno držím palce a zelam jedine rozhodnutie 🙂 Vela zdravia celej rodinke prajem!
@celasapremenim radostny sex zivot im nikto nechce brat, ale sme dospely preboha... ked spim s chlapom bez ochrany, ako ma moze prekvapit tehotenstvo? ved si treba byt aj vedomy nasledkov.
@celasapremenim ..no nepochopím to, že ked nechcem dalšie dieta tak sa patrične chránim a ked sa nechránim tak potom nebudem hovorit o ,,neplánovanom,, tehotenstve . Ale každého vec ako si zariadi tak bude mat 😉
Neboj sa a teš sa. Každé dieťa vie, kedy má prísť na svet, aj komu, aj prečo. Držím prsty.
sag mozno ju az tak neprekvapilo 🙂)))
@olgajun neviem čo ti povedia tvoja mama a svokra, ale keby som ti bola ja mamou, tak ťa riadne vyhreším. Veď len pred 10 mesiacmi si rodila cisárskym, čo je v podstate operácia, tvoje telo sa ešte poriadne ani nezregenerovalo a teraz ti bude znovu rásť brucho. Uvedomuješ si, že môžeš mať riadne zdravotné komplikácie? Nehnevaj sa, ale si nezodpovedná voči svojmu vlastnému zdraviu.
@misaelka @millatina je to váš názor....ale ja vám môžem sama za seba povedať, že žena môže neplánovane otehotnieť hoci aj 3-krát či 4-krát. Viem o čom hovorím, nás tiež 3 tehotenstvo zaskočilo, 3 dieťa sme neplánovali ale vždy sme boli s manželom presvedčení, že keby sa pritrafilo tak si necháme. A stalo otehotnela som úplne neplánovane a dokonca som mala pri aj ms, otehotnela som buď počas kojenia alebo tesne po ukončení kojenia (len na okraj, ja som prvú MS po pôrode dostala až keď som prestala syna (a to mal 17 mesiacov) kojiť a to som už bola tehotná). No pri prvých 2 tehotenstvách to bolo úplne iné...s dcérkou som otehotnela po viac ako 4 mesačnej liečbe nepravidelného cyklu (tiež neplánovane, ale tešili sme sa a na tu iskričku šťastia v očiach môjho manžela nikdy nezabudnem). Po dcérke som mala problém s cyklom, mala som takmer 6 mesiacov anovulačný cyklus, takže nebyť môjho skvelého gynekológa neviem ako by to dopadlo. So synom som otehotnela po 9 mesiacoch liečby anovulačného cyklu (podotýkam, že dcérku som kojila 2 roky a prvá MS po pôrode mi prišla až keď som dcéru prestala kojiť). Takže milé dámy, stávajú sa aj také veci, mne by ani náhodou nenapadlo, že čo sa týka môjho cyklu a všetkého čo je s tým spojené, že sa to upraví do takej mieri, že nebudem mať najmenší problém otehotnieť
Zvládneš to 🙂 napríklad moja mamina mala sestry v jednom roku :/ nepýtajte sa ako sa to stalo :D sestra sa Narodila 7 mesiaci a to ešte otec Na vojne mamina bola sama na to všetko a teraz sú dospelé maminy🙂 tvoj manžel je určite svami doma 🙂 A pomôže bude to možno ťažké 🙂 niektoré by chceli aspoň to jedno 🙂máš šťastie dieťa je zázrak 🙂 drzim palce a Gratulujem 🙂 Veľa šťastia a hlavne zdravia 🙂
@olgajun viem čo teraz prežívaš, ja som si tým istým musela prejsť pred mesiacom (ja mám 27 rokov, dcérka má 5 rokov a synček má 19 mesiacov)....My čakáme 3 bábo, no toto tehotenstvo nám takmer vyrazilo dych (šok som prežila u doktora, ktorý mi povedal, že som tehotná min. o 4 tt dlhšie ako som si myslela a preto ešte dnes neviem ani termín, kedy sa bábo narodí)...Reakcia mojej mamy ma totálne zničili, ale tak už to rozdýchala a teraz sa už teší, ale stále má blbé pripomienky. No rozhodnutie je na tebe a tvojom manželovi na nikom inom, je len na vás ako sa rozhodnete...Nech sa už rozhodnete ako koľvek, držím vás prsty aby ste to rozhodnutie neľutovali 🙂
@olgajun ... hod vsetky predsudky za hlavu a jednoducho sa tes! Zvladnes to a hotovo! Ak sa budes trapit a riesit "co keby" iba Ti to bude odoberat energiu.
Komplikacie mozes mat aj keby odstup bol 7 rokov a nemusis mat, ked otehotnies po 6 mesiacoch - to sa neda dopredu povedat.
Trochu sa setri, venuj cas aj sebe (zapoj maminu, svokru, manzela, vsetkych) a uzivaj krasneho pocitu.
neboj, zvládneš to, ja som tiež plánovala 2-3 deti a nakoniec máme aj štvrté bábo. Spočiatku poriadny šok, vôbec som si nevedela predstaviť, ako to zvládneme po všetkých stránkach, ale postupne som to predýchala a teraz keď sa na to pozerám s odstupom času, malý má už teraz 2 aj trištvrte rôčka, tak rozhodne neľutujem. Aj keď to bolo veľmi náročné obdobie, s pomocou manžela, jeho podporou sme to zvládli a nedali by sme malého ani za svet, je to taký náš miláčik a ešte aj prvorodený syn, puberťáčik najmladšieho zbožňuje. ..deti aj napriek vekovému rozdielu majú medzi sebou perfektný vzťah, dokážu pomôcť jeden druhému, čomu sa veľmi teším a hreje ma to pri srdiečku..a na reči okolia určite nedaj,ber to jedným uchom dnu a druhým von, veď ako sa hovorí, každé čudo trvá tri dni, sú to stále len prázdne reči...Držím palce, nech všetko dobre dopadne.... 🙂 🙂 🙂 🙂
@misaelka ja nevravím, že kojenie je antikoncepcia, to nie...ale som len chcela poukázať na to, že otehotnieť sa dá aj počas kojenia, dokonca aj v prípade, že žena nemá počas kojenia MS...a tiež, že niektoré ženy neotehotnejú len tak ako niektoré. Niektoré musia vyhľadať pomoc odborníkov aby sa stali mamami. Ako som už písala pred tým, predchádzajúce tehotenstvá boli vymodlené, preto by mi nebolo napadlo, že sa mi cyklus môže tak upraviť, že už viac nebudem mať problém otehotenieť, tak ako pri prvých 2 tehotenstvách...Ty zrejme nevieš čo je to túžiť po dieťatku a každý mesiac prežívať sklamanie, keď sa ti nedarí otehotnieť, pretože inak by si sa na to pozerala trocha inak a nesúdila by si tu s tým, že má toľko a toľko rokov a má vedieť. áno každá jedna vieme, že pokiaľ máš nechránený sex, tak tehotenstvo môže byť toho výsledkom, ale nie každá žena má to šťastie že otehotnie bez problémov, niektorým to trvá 1 rok alebo aj viac kým sa dočkajú vytúženého dieťaťa. Nevieš koľko úsilia olgajun stálo každé tehotenstvo, takže chápem že ju tehotenstvo mohlo zaskočiť....Prepáč že som neprijemna ale je to tak, nikoho neobhajuje, ale ani nesúdim bez toho aby som vedela niečo bližšie....
@lulu369 ja sa pripravujem na ivf takze to viem az velmi dobre. mam 26 a je mozne, ze nikdy nebudem moct mat ani prve :( ja nesudim, len mi pride nepochopitelne po 3 detoch neplanovane otehotniet... ved sex je spojeny aj so zodpovednostou... to som chcela povedat... prajem olgajun aby vsetko zvladla a prave naopak, vyjadrila som sa v tom zmysle, ze radsej 4 deti ako ziadne.
ja teda nemam 4 ale tri deti
prostrednu som mala cisarskym a ked mala 8 mesiacov znova som otehotnela (planovane)
druhe tehu bolo zle takmer cely cas som bola rizikova 2x som lezala v nemocke
tretie tehu bolo super ziadne problemi az na to ze malej sa nechcelo na svet narodila sa ked mala prostredna 18mes PRIRODZENYM porodom
neviem ci chces pocut chod do toho bude dobre alebo nieco ine
to ze toto tehu bude dobre ti nikto nezaruci na mamu a svokru sa vy... je to len a len tvoj zivot a rozhodnutie ak si nechas dietatko zobrat budes s tym zit ty nie oni (tym nechcem povedat ze som za alebo proti je to volba kazdej zeny a nikto nema pravo to posudzovat)
skus si najst cas sama pre seba daj deti ku mame a skus sa spytat samej seba ci to zvladnes a ak budes chcet urcite to pojde hlavne nemat strach
drzim palceky aby si sa rozhodla spravne 😉
@lulu369 otehotniet sa da hocikedy, najma ak sa zena nechrani 😉. takze vynechajme to slovo neplanovane lebo ak sa par nijak nechrani, tak ma vlastne sex s vedomim, ze moze zena aj otehotniet, cize je to planovane. Ty si si myslela, ze nemozes len tak otehotniet a preto si sa zrejme nechranila, ze? ale to je tvoj problem, ze si si myslela zle, ale neda sa hovorit o neplanovanom tehotenstve 😎. V pripade zakladatelky ide o inu situaciu, mala 3 rizikove tehotenstva, vazne zdravotne problemy pocas tehu a najma po porode, ma uz aj dost vysoky vek....a zrejme po dalsom dietati ani netuzili, takze ja rozumiem otazke od niektorych prispievateliek, ze preco k tehotenstvu vobec doslo. Nepise nic o antikoncepcii, ci inych moznostiach ochrany, proste sa 'zadarilo'....a tu je naozaj namieste otazka, ci to bolo zodpovedne, nakolko ma uz 3 deti, ktore ju potrebuju a co ak bude musiet cele tehotenstvo prelezat v nemocnici? co ked nastanu zdravotne komplikacie a bude v ohrozeni jej zivot alebo zivot dietatka? toto nie je sranda, tu nejde len o vychovu dalsieho dietata, to sa naozaj da zvladnut, ale ide o zdravie a schopnost postarat sa o zvysne deti. Je aj moznost sterilizacie, pocas cisarskeho, ktory olgajun mala pri poslednom dietatku, ak uz teda ziadne deti nechceli a chranit sa nevedia/nemozu? teraz je zbytocne riesit 'dilemu' na anonymnom fore😖, ako co sa da poradit? len povzbudit a popriat, aby vsetko dobre dopadlo, co im teda zo srdca prajem 🙂
V prvom rade blahoželám. Tvoje najmladšie dieťatko bude mať parťáka alebo parťáčku na spoločné hry. Skús sa, prosím, obrniť voči negatívnym reakciám, či už budú prichádzať od mamy, svokry, iných ľudí alebo z internetových fór, nikto, nikto nemá právo súdiť ťa a frflať, nikto nie je v tvojej koži. Skús sa naladiť čo najpozitívnejšie, problémy počas predchádzajúceho tehotenstva ešte nemusia znamenať automaticky problémy aj počas tohto tehotenstva. Čím pozitívnejšie budeš naladená, tým menej problémov bude. Držím palce.
@misaelka - sama píšeš, že možno nebudeš mať ani prvé. Takže nevieš nič o situácii žien, ktoré majú viac detí, ba dokonca aj neplánovane otehotnejú. Napríklad aj napriek ochrane. Prečo teda posudzuješ ženu, ktorá na rozdiel od teba pravdepodobne dokáže otehotnieť veľmi rýchlo a za akýchkoľvek okolností? Ty sa nikdy nedokážeš vcítiť do jej pocitov, nikdy sa neocitneš v podobnej situácii.
Napriek tomu ti prajem, aby si mala nielen prvé dieťatko, ale toľko detí, koľko si len praješ a aby si v súvislosti s otehotnením/neotehotnením a následnou výchovou dieťaťa/detí utŕžila čo najmenej uštipačných poznámok od ľudí, ktorí na to nemajú ani najmenšie právo..
@kalea paneboze to je forum fakt len o tom, ze sa budeme potlapkavat navzajom po pleciach, ze to nevadi, aj horsie veci sa stavaju a vsetko je v poradecku? pokial niekto nedokaze prijat fakty tak sa neni o com bavit. mat 4 deti je fajn, ja proti tomu nic nemam, sama som uz 2x napisala, ze radsej 4 deti ako ziadne, sama obdivujem zeny, ktore v sucasnej dobe maju viac deti. tvrdit ale ze som otehotnela neplanovane ked nepouzivam ziadnu antikoncepciu my pride trocha scestne. a priznam sa aj nezodpovedne. sulozit je prijemne hocikedy, plodit dieta len vtedy, ked som priprveny. sex ma aj nasledky. ved pokial dieta nechcem, chranim sa je 1000 sposobov ako neotehotniet. ved je to len moj nazor, kazdy si to urobi take, ake to ma.
@nikawero12 no a co by ti to pomohlo to hresenie :D:D:D
@misaelka no moje dojcenie bolo istou antikoncepciou, taku vysoku tvorbu prolaktinu som mala, ze ked som chcela druhe, lekar mi odporucil prestat dojcit, inak ze by sa to tazko zadarilo 🙂 ...kazdy to ma inak
@misaelka boze ty si empatia sama zase vsak 🙂 ved dobre, nikto ti tvoj nazor neberie
ale teraz co, sudit to je lahke, vsak, ale nejak pomoct, hoci slovom, to uz pride niektorym asi zatazko
stat sa moze kazdemu, aby si sama raz nezostala zaskocena, ziadna antikoncepcia nie je totiz stopercentna, ziadna ani len operacie, stalo sa vseilco
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
..vsetko sa vyriesi....lepsie mat 4 deti..ako ani jedno.....a na koniec budes rada, ze si si ho nechala....zvladnes to, my zeny sme silne🙂 drzim ti palce ....hocijako sa rozhodnes...🙂