Strach z výsledkov morfologického sona

nick_nicki
22. feb 2014

Zdravim vospolok, v stredu som v 21/1 bola na morfol. utz a lekar nas s manzelom poriadne prestrasil.
Problem je cca takyto:
Doposial bolo v tehotenstve vsetko ok, 1.trim. skreening v 14 tyzdni - absolutne bez problemov, NT - 1, 55 mm, nos. Kosticka pritomna, krv - negativna (riziko DS 1:9200), tripple testy - negativne (1:14000). Celkovo, okrem bolesti v krizoch obcas, no problem.
Morfol. Utz prebiahal super, od dr. Sme poculi same "v poriadku", "ok" a pod.... na konci nam vsak povedal, z babatko je mensie na dany tyzden, z ma mensiu strehennu, ramennu a nosovu kosticku. Konkretne: BDP: 46, 5 mm, HC: 184 mm, AC: 152 mm, FL: 30 mm, HUMERUS: 30mm, nosova k: 5, 1mm. Povedal, ze to moze a nemusi nic znamenat. Ze si ide nahodit tieto udaje do nej jakeho softvaru, co prepocita riziko downovho syndromu. To cizlo co vyslo nas takmer polozilo - 1:16!!! ... to je teda sakramentsky rozdiel oproti vysledkom predtym. Potom dodal, ze on si mysli ze dietatko downa nema, ze je len skratka mensie. Ze ma mensie kosticky proporcne vsetky, ze hoci je ta nosova vyrazny marker, tak ze je mensia presne rovnako ako tie ostatne. ale ze ako statista nas musi poslat na genetiku a tak... ostali sme z toho ako obareni. Stalo sa to uz niekomu?? .. vsetko ostatne je ok. Citala som u o mnohych pripadoch kedy rozmery babatka nesedeli proporcne, s rozdielmi aj mesiac, ale nikto nespominal prepocet rizika na ds a taketo zavery ...

kazunomiya
22. feb 2014

Ahoj, zažila som niečo podobné - v priebehu vyšetrenia všetko super, OK, len nejaké drobnosti, ktoré nemusia nič znamenať a pravdepodobne samé zmiznú... a potom zrazu v správe že bác, odporúčanie zvážiť amniocentézu... hovoril mi, že to tam dal, lebo sú to nejaké drobné markery týchto porúch... a že amniocentéza, dokonca aj o potrate sa zmienil, a nakoniec že - ale ja si myslím, že vaše dieťa je zdravé (!).

Odporúčam ti si to s niekým druhým skonzultovať, mňa upokojil môj lekár a kontrolný ultrazvuk, ktorý mi vybavil u niekoho iného. Osobne si myslím, že sa nemáš čoho obávať, bude to asi tak ako u nás - žiadny významný problém sa nakoniec nepreukázal.
Či pôjdeš na genetiku to si dobre zváž, či to pre teba bude mať prínos. Ja som na tú amniocentézu nešla - som presvedčená, že by to videl, keby išlo o Downov sy alebo niečo podobné, nechcela som si robiť zbytočné nervy a navyše, ja by som i tak nešla na potrat...
Strašne ma to vyplašilo, hoci som rozumovo vedela, že asi o nič nejde... veď mi to tak aj povedal.. ale proste keď padnú tieto slová, že amniocentéza, genetika, potrat... tak to vyplaší hocikoho. Našťastie na druhý deň som to išla skonzultovať so svojím lekárom a ten ma absolútne upokojil. Pozrel si správu a povedal mi svoj názor, s tým, že pre istotu vybaví kontrolu v nemocnici, ale myslí si, že nič z toho nie je vážne, čo v tej správe je. Inak, vtedy povedal, že už nebude k tomuto konkrétnemu dr. posielať pacientky na morfologický ultrazvuk, nenechá si ich plašiť.
Inak bábo môže samozrejme byť trochu menšie, kým nezaostáva o nejaké dva týždne, tak to nie je problém. Inak niekedy je to len nesúlad medzi dátumom podľa poslednej menštruácie a skutočným vekom... u nás je rozdiel 11 dní a viem to od začiatku. Potvrdili to potom aj všetky ultrazvuky, už od prvého screeningu, aj tie ďalšie vychádzali rovnako. To je podstatne pravdepodobnejšie aj v tvojom prípade, než genetická porucha.
🙂 želám ti nech nájdeš tiež niekoho kto ťa tak upokojí ako mňa.

nick_nicki
autor
22. feb 2014

Vdaka za odpoved.
Ja som od zaciatku o 14 dni pozadu - to sme si s mojim lekqrom ujasnili hned. mala som ms nepravidelne.
Doposial stale rozmery sedeli +- 1-2 dni neriesim, ved to su mm.
Hned na druhy den som bola konzultovat s primarom nemocncie kde chcem rodit, ten nas trosku upokojil. Premeral baby este raz, jemu vysli vyssie hodnoty. Dodal ale ze maju horsi usg ako v tom centre kde som bola. Povedal vsak, ze on nevidi dovod na paniku a stres, ze taketo nezrovnalosti nie su nicim vynimocne.

V pondelok idem za svojim lekarom, tak uvidim co mi povie, hoci on je skor taky stresujucejsi, nez ukludnujuci typ... tak uvidime.
Na genetiku s manzelom ideme - zatial vsak len na konzultaciu. Dalsi postup naozaj neviem aky zvolime.
Snazime sa mysliet pozitivne, hoci je to po tych slovach strasne tazke. Fyzicky sa citim v posl. 2 tyzdnoch asi najlepsie za cele tehotenstvo, presla na unava, bolest krizov a mala sa vrti a kopka stale intenzvnejsie a intenzivnejsie.

samara9
22. feb 2014

a keby aj malo dietatko d. syndrom, co by si stym urobila? poznam zeny ktore mali cele vysledky dobre apovedali im po pôrode ze dietatko ma d. syndrom,

zuzanka999
22. feb 2014

Švagrina mala výsledky výborné, ultrazvuk bol ok, a narodil sa jej chlapček s DS.. tým testom sa moc nedá veriť...

luckalucka83
22. feb 2014

@nick_nicki
Nicky mne asi 3 tyzdne pred porodom povedali, ze sa im maly nezda, ze je prilis malinky na dany tyzden, ze ma vacsiu hlavicku a brusko, ale prilis kratku stehennu kost - no cele zle, vystrasili ma, merali ho pomaly kazde dva dni, 4 doktori pri mne sa vystriedali alen krutili hlavami, ze to nie je dobre a narodil sa zdravy 3 kilovy chlapcek.
Tie tabulky a merania niekedy vedia pomylit, ziadne babatko predsa nie je tabulkove a im to program ihned vyhodnoti ako odchylku, co ale este nic neznamena, Jednoducho nebudes mat valibuka ale Tvoje drobatko
drzim silno palce, nech vsetko dobre dopadne 🙂

erickaa
22. feb 2014

@nick_nicki Neboj, bude to dobre. My sme prežili niečo podobné, síce nám nehrozil DS...ale v skratke. V 20 tt zistili malej, že má veľký žalúdok..všetky orgány v norme, akurát ten žalúdok bol asi 2 krát taký veľký ako mal byť. Prvý záver bol, že zúženie alebo úplne nepriechodné črevá ☹ Čiže po narodení..operácia. Krvi by ste sa mi nedorezali. Boli sme ešte na jednom ultrazvuku, kde sa to potvrdilo, poslali nás na genetiku, tak ešte vyrukovali z tripple testov s dajakou možnou diagnózou..no mala som dosť. Potom sme ešte išli na kardio a čojaviemkde ešte. Amnio nám odporučili, ale už sme ho aj tak nestihli. Ale bábatko rástlo pekne, ale žalúdok stále veľký, aj pred pôrodom. Ale nejako som už bola kľudná, zmierila som sa s prípadnou operáciou po pôrode. Ale čuduj sa svete a chvalabohu..nič z toho sa nekonalo..dcéra je živá a zdravá, žalúdok v poriadku. Proste si narástol skôr a ostatné orgány sa dotiahli na neho neskôr. 😀

nick_nicki
autor
22. feb 2014

@luckalucka83 vdaka pekne.... pomaly sa s manzelom ukludnujeme a zaciname opat tesit ... moja mama to zhodnotila asi najflegmatickejsie, ze mna merali na usg 2 x, zaver jej nepovddali ziaden, nic ako kosticky a brusko neriesila ... narodila som sa 3 kg, z kludneho tehotenstva bez milionov vysetreni ... s bratom bola na usg len 2 dni pred porodom ...na zaver dodala, ze ked som chcela velke deti, mala som si najst velkeho muza ... 🙂

nick_nicki
autor
22. feb 2014

@erickaa vdaka za reakciu ... snad to dozenieme, alebo skratka bude mala mensia ... hlavne ze sa davam znova do kludu, lebo par dni to bolo dost na nervy

erickaa
22. feb 2014

@nick_nicki Jasné, treba sa hlavne ukľudniť, a myslieť na to, čo najmenej. Úplne sa to vypustiť nedá, mňa to napadlo každý večer pred spaním, ale už som sa tým netrápila. Len tak v duchu poprosila vyššie sily (vesmír, boha, energiu, anjelov, alebo čo je..) aby to dobre dopadlo.. 😉

raffaella
22. feb 2014

@nick_nicki neviem odkial si, ale v BA v Procare je vyborny prenatalny diagnostik MUDr. Holan. V Martine je Dr. Grochal, viem ze berie aj urgentne ak treba. Tak pre pokoj duse zvaz. Ja som bola o Holana ako samoplatca, platila som 110 eur, cakala 5 tyzdnov, ale stalo to za to.

denduska
22. feb 2014

@nick_nicki ahoj, no ja by som ti vedela napísať hotový román o nosovej kosti 😝 😝 chudák môj manžel ten si so mnou užil. Výsledok je však už 4 dni na svete a má ten najkrajší nosík na svete, no môžem ti povedať že mi tá kosť pokazila komplet druhú polovicu tehotenstva. Keby som to tušila, ani merať ju nedám. Keďže som prečítala asi všetko čo o nej bolo napísané, môžem ti povedať že pre 21. týždeň je medián 5,8 mm, pričom za hraničnú hodnotu sa považuje hodnota 0,75 MoM a to je pre tento týždeň 4,4 mm. Okrem toho tiež pomer BPD/NB nad 11, čo tiež zjavne nemáte. Takže kľud 😉 Mám aj pôvodný zdroj ale v pdf, no môžeš mi veriť. Ja som na amnio nebola. A to mne vyšiel triple 1:610 čo je vraj už šedá zóna..

nick_nicki
autor
23. feb 2014

@denduska dakujem za povzbudenie!! ... zdravy rozum mi hovori, ze j vsetko ok a ja mu verim ... obava vsak v kutiku duse stale je.Fotky a videjka z morfa vyzeraju ok .. na tvaricke je pekny nostek a ani sa nejavi, ze j nejaky maly. K tvari taky akurat 🙂. Uvidime co zajtra povie moj lekar a v utorok genetik. Myslim, ze ma budu chciet dostat na amnio a este nie som na 100perc.rozhodnuta, ci pojdem, ci nie ...

grelu
23. feb 2014

@nick_nicki ja by som na tvojom mieste na amnio nešla. Je tam pravdepodobnosť potratu a to by som určite neriskovala. Skôr by som naozaj skočila za nejakým odborníkom. Osobne si myslím, že malinka je úplne v poriadku, len odpoledne menšia...drzim palce🙂

tchaliak
23. feb 2014

@nick_nicki asi by som to nechala na skusenosti lekarov, lebo v inych debatách niektorym vysli dobre triple aj kombinovane testy a nakoniec tam bol DS a naopak... Avsak ked ti lekar zo svojej skusenosti povedal, ze to nevidi na DS, tak by som az tak nepanikarila, ale asi by som si to dala overit. Ked nechces amnio je tu PRENASCAN alebo MaterniT21 z krvi a ten je presnejsi na DS ako morfologicky ultrazvuk, len zisti kde ho u vas robia 😉 .

elisssasa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kiki68
23. feb 2014

ale ked je proporcne vsetko mensie,tak to babo nie je disproporcne,cize akonahle je len mensie,tak by sa mali inym zaoberat a nie downom,kde by bolo vsetko umerne,ale nosova kosticka a urcite znaky disproporcne. Podla mna ej male zdrave,len treba sledovat,ci bude pekne rast.

denduska
23. feb 2014

@nick_nicki ja by som na amnio v tvojom prípade nešla.... skôr ako píše kiki68, treba sledovať či rastie a nezaostáva, tam by mohol byť skôr problém v placente či krvnom zásobení, keď už 😕 Inak ja už mám pocit, že oni sú tým DS už ako posadnutí, jednak akoby iné ochorenia neexistovali a jednak chápeš o čom sa bavíme, o desatinách milimetra ako hraniciach doslova života a smrti. U nás merali ešte aj PT (prenasal translucency) ktorá bola 2,1 mm a mala byť 4 či koľko. Dr. to nešlo do hlavy meral to asi miliónkrát,..no proste celé zle 😅

nick_nicki
autor
23. feb 2014

@denduska no to PT (ani neviem co to je) mame v pohode - 4, 1 mm. Zvysene vsak mame este NF - 6, 4 mm (norma je vraj do 6) ... je to "pokracovatel" NT hpdnoty z 1. Trimestra a asi to robi tiez dost sarapatu ... same o sebe su tieto markery bezvyznamne, mna vsak trapi to, ze je ich tolko spolu ... :(.
Uvidime zajtra co povie moj doktor,hoci jak ho poznam vopred sa pripravujem na dalsie strasenie a zle prognozy. On je totiz taky. Cely cas mi odporucal tu myslavu (namiesto dankovcika kde som bola v 1. Trim) prave kvoli tomu ich uzasnemu softvaru, ktory nas tak vystrasil ...
To ze mame sledovat ci baby velkostne nezaostava stale viac a viac nas upozornil ... to si isto odsledujem

janka3233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nick_nicki
autor
23. feb 2014

@janka3233 jo ... mame aj foto, aj video a presne tak ako vravis, zariadime sa podla vykadrenia geneticky. ... primar s kt. Som konzultovala povedal, ze som mala absolvovat oba usgecka v jwdnom centre a ze on by si jednoznacne vybral dankovcika. To uz teraz ale nezmenim. Ja nechcem podcenovat myslavu, idu tu na nu dobre kritiky a nemam realny dokaz na pochybnost doktora.

zara0201
23. feb 2014

@nick_nicki Ja by som isla za specializovanym sono diagnostikom. Napr. Grochal v Martine je spicka. DS ma viac markerov. poeuchy srdiecka napr, on vie krasne doplerom pozret ako na tom srdce je. Takisto tvarovy uhol, mozno v tomto tt uz aj dobre 4D. A vysledky mas hned, vysetrenie bez rizika.

janka3233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka3233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka3233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zara0201
23. feb 2014

@janka3233 Nam Grochal pozeral, ale otazku si asi myslela na zakladatelku temy.

zara0201
23. feb 2014

@janka3233 To neviem, ale zavisi od skusenosti lekara. Viem ze Grochal vyhral dokonca celosvetovu sutaz. Ale aj on sam povedal, ze zaruku nedava, kym sa dietatko nenarodi tak je vsetko otvorene.

janka3233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zara0201
23. feb 2014

@janka3233 Lebo tusim az 95% downikov na chore srdiecko.

janka3233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka3233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre