Sťahovanie a kontroly počas tehotenstva

sumalee
13. aug 2014

Žienky vopred vám dakujem ak sa čo len posnažíte sa vžiť do mojej situácie a ak budete vedieť tak poradiť. Som už naozaj zúfalá, stále vystresovaná a nechcem ubližovať bábätku, ale už ani nespávam kvôli tomu..
Som v pre mna strašne zložitej situácii, neviem čo mám robiť, nikto mi nevie poradiť...Takže som v 18. tt, bývam v Prievidzi a priateľa mám z Prešova...Mám fyzicky náročnú prácu a už to nezvládam, ešte do konca augusta chcem odrobiť( 2 tt) a od septembra ísť na maródku. Teda to nechcem keďže kvôli tým problémom okolo toho ani nemôžem spať ale nemám inú možnosť, už kvôli bolesti v práci nevydržím. Takže ale logicky chcem byť s priateľom, budem tam bývať takže sa chcem hned odsťahovať do Prešova, tam budem aj rodiť a skrátka žiť...no lenže teraz je ten problém...
Dnes som bola u dr . na poradni, tak som jej toto povedala že teda aký bude postup, ked ma tu vypíše ale ja budem chcieť byť tam. Jej sa očividne nepáčilo že príde o pacienta ale ja nemám na výber.Sestrička začala že to ale tam sa mám prehlásiť k doktorovi a on nech ma vypíše, že mi príde kontrola a ja že musím ísť na sociálku tu to nahlásiť atd, vôbec som tomu nerozumela..ale mne príde logickejšie nech ma vypíše lekár ktorý ma pozná a potom prejdem počas marodky k dr v Prešove. Objednala ma na 4.9. a že však potom sa dohodneme ( to s veľkou nevôľou povedala). Ale poradte mi, aj ked ma tu ona vypíše, ja budem tu musieť ísť na sociálku nahlásiť že budem v inom meste? ale ja sa musím čo najskôr prehlásiť k doktorovi v Prešove aj tak, vlastne do dalšej poradne, čo by malo byť o 2 tt..alebo radšej zobrať kartu tu od doktorky a prehlásiť sa tam k dr. s tým že čo ked ma nevypíše..bude asi niečo treba odniesť aj k zamestnávateľovi, potom neviem čo s tou sociálkou, a ja sa potrebujem odstťahovať a čo ked mi príde práve v tedy kontrola? lebo to nebude trvať 2 hod..a zoberú mi aj to málo čo dostanem, asi budeme s malým potom na ulici ja neviem ☹...a neviem aj s trvalým pobytom budem sa musieť odhlásiť tu, potom nahlásiť tam a neviem kde všade ešte...ale ja nevládzem cestovať hore dole 7 hod vlakom( auto nemám) kvôli každej drobnosti, lebo nikto mi nevie poradiť aký je postup...ach ja viem že je to komplikované, ak sa to niekomu podarí pochopiť budem rada...

Ďakujem vám veľmi pekne za snahu a pomoc.
Držte sa mamičky

janinah
13. aug 2014

počas teh. som bola PN skoro celú dobu a mala som na PN tlačive od lekára udané dve adresy pobytu /moju aj mamkinu,lebo nebudem celé leto sa v paneláku doma pariť,ale idem ku mamke na dedinu/ a nik s tým nemal žiadny problém....je to o ochote ľudí.....a vPO už máš vybratého lekára?

elfi1
13. aug 2014

@sumalee niekto ti mozno poradi odbornejsie,ale ja si myslim,ze asi by si si mala vybavit cim skor prechodny pobyt u priatela a najst si tam noveho lekara - aj napr.telefonicky si to pozistovat. Na pn ta moze vypisat este tento lekar a adresu pobytu uz moze uviest prechodny pobyt.a potom aj tak kazdy mesiac na konci musis posielat papier na socialku o trvani pn a to uz moze davat novy lekar.ako je to s nahlasovanim do soc.poist.to neviem.oni ta budu kontrolovat na adrese,aka bude uvedena na pn.

A mne napr.doporucila pn gynekologicka,ale potom mi to kazdy mesiac uz vypisovala obvodacka,co sa jej moc nepacilo,ale spravila mi to.

sumalee
autor
13. aug 2014

@janinah jasné chápem, ved s tým by určite nemali mať problém...lenže ked ja už na dalšiu poradnu by som chcela ísť v po? tým pádom si ja asi hned toho 4.9 ked tam pojdem musím od nej zobrať kartu aby som sa mohla nahlásiť u nového doktora nie? mám vybratého, teda svokra mi odporučila, ale nebola som ešte u neho..len či to moja doktorka môže, že ma vypíše na marodku a hned si od nej zoberiem kartu?

sumalee
autor
13. aug 2014

@elfi1 hm, dakujem elfi, ale má zmysel si vybavovať prechodný pobyt ked ja si tam chcem resp. musím čím skôr zmeniť aj trvalý pobyt? ( kedže mi aj končí platnosť občianskeho, tak musím aj ten trvalý zmeniť nech to nerobím na 10x)

mata128
13. aug 2014

No ale pozor,pocas PN lekara menit nemozes....teda aspon pred dvoma rokmi to tak urcite bolo....moj gynekolog ma vypisal,potom sme sa kvoli sonu nepohodli,chcela som ho zmenit,ale pocas PN sa to nedalo,vraj by najskor musel on ukoncit PN a az potom by som ja mohla zmenit lekara....to iste mi povedal aj novy lekar,ku ktoremu som nakoniec presla,ale teda az po porode....radsej si to prever

terezka1947
13. aug 2014

a nechces si zobrat kartu trebars aj hned zajtra,ist do PO,povedat doktorke tam aka je vec a nech ta vypise uz ona?to mi pride ako naj riesenie

ukulela
13. aug 2014

ano, na PN ti moze prist kontrola a zial, nemusi ich zaujimat, ze si 7 hodin cestovala :( nemas v robote este nejaku dovolenku? ze by si vycerpala najprv tu a pocas nej sa prestahovalaa vybavila papiere a lekarov?

terezka1947
13. aug 2014

@sumalee zabudla som ta oznacit,citaj vyssie 😉

hermina_
13. aug 2014

@sumalee pocas trvania PN lekara menit nemozes.... radsej si vybav noveho a potom chod na PN a medzitym to skus poriesit nejak inak - dovolenka, neplatene volno a pod

sumalee
autor
13. aug 2014

@mata128 fiha tak to som ešte nepočula, to je dosť dôležitá informácia, skúsim to zistiť, dakujem ti...

@terezka1947 no ešte mám pár dní, jedine to môžem spraviť tak, že ešte do tej najbližšej kontroly robiť, potom si od nej zobrať kartu, zobrať si dovolenku, presťahovať sa, a zmeniť tam doktora a pevne dúfať že ma vypíše..a ked nie tak smola...ale postup by mohol byť celkom fajn...

@ukulela ďakujem takisto ako aj terezke 🙂

sumalee
autor
13. aug 2014

@hermina_ tak teda asi to bude tak ked to viaceré píšete..a to lekárka takúto dôležitú info nemá vedieť? ved som jej to dnes povedala že tam musím zmeniť doktora...a nemôžem meniť ani obvodného tým pádom počas pn?

janinah
13. aug 2014

a nezabudni si prv dovolenku vybrať a až potom ísť na PN,lebo ti zbytočne dovolenku skrátia

hermina_
13. aug 2014

@sumalee ak ti PN vypise gynekolog, obvodneho menit mozes

terezka1947
13. aug 2014

@sumalee nestresuj sa...normalny gynekolog vacsinou vypise...ale naozaj,aj ostatne baby radia...najprv zmen lekara a tak chod na PN...a nemusis cakat do najblizsej poradne,jednocho akonahle budes mat volno,pozariaduj si to...resp.uz je to na tebe

sumalee
autor
13. aug 2014

no dobre baby, ďakujem vám veľmi pekne, trochu ste ma upokojili...zoberiem si teda kartu od gynekologičky, zoberiem dovolenku, odsťahujem sa tam vklude a prehlásim k tomu novému, a hádam ma vypíše aj ked ma bude vidieť prvýkrát v živote...tým pádom nebudem musieť nahlasovať žiadny iný pobyt kde sa nachádzam a tak..bude to tak asi najjednoduchšie 🙂

adush123
13. aug 2014

@sumalee ked budes chciet poradit gynekologa tu v PO tak sa ozvi.

sumalee
autor
13. aug 2014

@adush123 ďakujem adush, jedine žeby ma nezobral Dr. Kyselý, svokra u neho rodila tak že mám ísť k nemu že je dobrý..tak hádam áno

dominikkaaa
13. aug 2014

@sumalee tak ako ti uz pisali baby vyssie odrob kolko este potrebujes, zober si dovolenku a vtedy zmen obvodneho aj gynekologa. Len pri prehlaseni trvaleho pobytu budes musiet ist s priatelom na mest. urad aby ti priatel podpisal povolenie, ze mozes mat trvaly pobyt v jeho byte - my sme to takto riesili, lebo sme este neboli zobrati a potom pojdes na policiu zmenit op. Prajem uz len vela pohodovych dni 🙂

lubinkas
13. aug 2014

@sumalee Ahoj. V sucasnej dobe by ti lekar uz nemal dat tvoju kartu do tvojich ruk, resp. minimalne ak mas listok od lekara ku ktoremu prestupujes. Zisti si aj toto, ako to u vas chodi. Ja ked som menila lekara, tak som isla za novou doktorkou, ktora si odo mna vypisatala udaje mojho povodneho lekara a vsetky papierovacky vybavila uz sestricka u novej doktorky. Viem, ze je aj moznost ze si kartu pojdes vybavit sama, ale musis mat ako som uz pisala papier od noveho lekara, len tak ti pravdepodobne kartu do ruk nedaju.

sharlotta
13. aug 2014

Presne tak, kartu do ruk nedostanes. Postup je taky, ze si najprv zajdes za novym doktorom, on vypise listok, ten listok zasles svojmu doktorovi a ten posle kartu a az ked bude mat tvoj novy gynekolog tvoju kartu, az potom ta vysetri a moze ta vypisat. Pred par mesiacmi som sa aj ja stahovala z BA do PO. 😉

sumalee
autor
13. aug 2014

@dominikkaaa veru tak, máš pravdu, aj s tým trvalým pobytom, to potom vyriešim ked sa toto utrasie konečne 🙂...ďakujem veľmi pekne, hádam už bude lepšie 🙂

@lubinkas ahaa, tak čo viem tak u nás to chodí takto že len zoberú kartu a idú k druhému...viem že by oni mali aj poštou alebo tak si to medzi sebou poslať, alebo že by mi dali kartu a ja by som podpísala že som ju prevzala...tak to ešte skúsim zistiť, ďakujem 🙂

sumalee
autor
13. aug 2014

@sharlotta hm ale to by som musela tam ísť ešte teraz niekedy, pred tou poradnou čo mám 4.9. a toľko dovolenky už ani nemám, jedine neplatené volno ak by mi dala moja šéfka asi...ach nebolo by jednoduchšie keby normálne mi dajú kartu, zoberiem ju dam novému doktorovi a hotovo? musia to všetko komplikovať...

sharlotta
13. aug 2014

@sumalee mne nechcel nikto dat kartu do ruky. Ved ak sa s nim svokra pozna, nech zajde on a posle. Oni si to uz medzi sebou vybavia. Doktori myslim.

somjankad
13. aug 2014

@sumalee hod si v roboote tyzdnovu dovolenku-za ten cas chod k priatelovi k lekarovi a vybav si prechodny pobyt,aby si nemusela absolvovat vsetko dvakrat-a v po lekar neh ta uz aj vypise sam si vyziada tvoju kartu-k zamestnavatelovi ist nemusis vsetko mu posles prvou triedou doporucene a si v po...

elfi1
13. aug 2014

@sumalee no ako jasne,ak mas v palne tam byt natrvalo,tak hned zmenit trvaly pobyt. A potom uz teda pokombinuj,co poradili aj ostatne. Myslim,ze toto nie je az taka neriesitelna situacia,len troska vela vybavovaciek. Drzim palce🙂

rencakm
13. aug 2014

Ja viem,ze to bolo tak,ze ked menis lekara,tak sa len prihlasis k novemu a on si sam vypyta tvoju dokumentaciu od tvojho byvaleho lekara. Ja by som Pn vybavovala radsej uz u noveho lekara.

sumalee
autor
13. aug 2014

hm, no ešte toto by bolo dobre vedieť teda či stačí ked pojdem k tomu novému až po tej poslednej kontrole u mojej dr, ked sa presťahujem, alebo tam musím ísť ešte teraz aby mi dal ten lístok čo tu baby písali..

somjankad
13. aug 2014

@sumalee alebo dam sa vypisat u svojej doki-ale adresu pre marodku si dam priatelovu-usetris aspon dovolenku-idem k priatelovi nahlasim sa zatial na prechodny pobyt zmenim lekara-lekar si vyziada tvoju dokumentaciu postou-zas ti zmeni marodku-od neho vypise ta a poslem ju postou zamestanatelovi-trvaly pobyt si vybavim az ked bude babo na svete ved to ma cas... a mas to vyriesene a nestresuj malemu to nerobi dobre... ziaden problem... ani jeden lekar ti neda podla najnovsieho kartu do ruky... teraz po stahovani som si tym presla... vsetci si ju ziadaju pisomne...

rencakm
13. aug 2014

@sumalee Novy lekar si ziada tvoje papiere postou....no mozes sa dohodnut s novym lekarom aj telefonicky dopredu. ked si tam zavolas,objednas sa na kontrolu a zaroven sa opytaj,ci nieco potrebujes od byvaleho lekara.

sumalee
autor
13. aug 2014

@somjankad hm len hore písali baby že sa nedá zmeniť doktora počas PN...takže najskôr treba odhlásiť sa, nahlásiť k novému ktorý ma vypíše...a takisto trvalý pobyt musím meniť lebo mi končí koncom októbra občiansky, tak by bolo zbytočné potom v januári ked sa mi narodí zas meniť kvôli bydlisku...a čítala som že malé bude mať taký pobyt ako má trvalý pobyt matka..ale teda s tou kartou to ešte musím zistiť ako to teda presne u nás je..všetko sa všade stále mení ved viete ako je to...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre