Ahojte mozno to je cudna otazka som v druhom mes. tehot. a prerabame, malujeme, burame..a davame novy nabytok, mali sme to naplanovane takze uz sa to neda zastavit...momentalne citam na internete ze novy nabytok skodi tehotnym?co si myslite....?dakujem
TO VAM UZ VSETKYM NAOZAJ TO TEHOTENSTVO TAK BIJE NA MOZOG????????,.....hej aj ked si kupis nove gate,tricko,pyzamu a aj podpiru,...vsetko ti poskodiiiii,...
my sme stavali, takze som nekupovala len novy nabytok, ale aj nove tehly 🙂 a v 9 mesiaci som si vymalovala obyvak 🙂 a nejak mi to neuskodilo 😀 alebo zeby predsa? 😀
to nevymyslíš 😀 kks prepáč ,ale takú koninu sa spýtať 😀
@palina11 - je to rozhodne krásna nábytková vôňa zdraviu prospešného formaldehydu 😉 my sme nechali nábytok v lete týždeň vetrať v izbe, v ktorej nespávame a ani cez deň nebývame. Výhoda 8-izbového domu. Nie to to dobré ani pre netehotné, ale čo už narobíme...
@luba28 - jasné, že áno, preto sa nové veci hneď šmaria do práčky, jedno pranie to však nerieši, tak je vcelku dobrým eko-nomickým/logickým riešením pre mňa, že niektoré veci kupujem z druhej ruky. Prvý majiteľ si už tie lahôdky vychytal sám. 😉
Čítať veľa je lepšie ako žiť podľa motta "radšej nečítať". To je pštrosia filozofia, o čom neviem a čo nevidím, to nie je. problém je ako naložiť s info a vyselektovať menej a viac závažné.
Preboha ženy to čo máte za otázky????ja som tiež bola trošku ustrachana prvorodicka ale toto je už na hranici zdravého rozumu.
myslim si, ze z ovdusia vdychujeme horsie veci ako z nabytku.. rozhodne sa však z toho nenarodi poskodene dieta.. Co napr. tehotne kadernicky? Všetkého vela skodi, ale nabytkom by som sa rozhodne nezatazovala.. Radsej davaj pozor na surove vajcia, nedostatocne tepelne spracovane maso, mačky, ktore nikomu nepatria a detske infekčne choroby..
My sme prerábali komplet celý byt keď som bola v siedmom mesiaci, trvalo to skoro do pôrodu, normálne som maľovala steny, umývala dlážku po robošoch, okná, celý byt som vyluxovala a okrem toho som chodila do práce 🙂 🙂 🙂 a z vonka nám zateplovali panelák ... a som tu a malý je ok 🙂🙂 🙂
Kus ma zaskočilo, ako sa ti tu niektoré maminky smejú za otázku,ale čo už, takí sme my ľudia..podľa mňa úplne normálna obava.. Ja som tiež počas tehotenstva radšej pár týždňov spávala u našich po prerábke bytu, lebo z tých pachov mi bolo úplne nevoľno.. Ešte cez deň budiš, ale spať tam.. Predsa aj tie nábytky dnes napúšťaju kadejakou chémiou (malej som do detskej kúpila nábytok ako do škôlok, musí byť natieraný ekolakmi a z toho nebol žiaden smrad) a aj tá silná vôňa farieb.. Moja kamoška raz pri maľovaní po nadýchaní aj odpadla..žeby z eufórie? Ale samozrejme, nevravím, že tam nesieš byť..proste len..aby si vedela, že nie si jediná, komu to nebolo celkom príjemné...
Tyzden pred porodom som malovala obyvacku a spalnu 😀
cele tehotenstvo sme prerabali, este v deviatom mesiaci som kladla plavajucu podlahu a skladala skrine :D
jedine som sa vyhybala syntetickym farbam a riedidlam, az taky fetak nie som
Chudak manzelia to musia mat doma zaujimavo 🙂 🙂 sa nedivim ze zdrhaju niekedy kade lahsie od tehotnych 😅
formaldehyd je naozaj svinstvo, treba sa pozerat aky nabytok kupujes, asi cim lacnejsie, tym horsie. Lepidla a jedy co to drzia pokope nie su nic moc na zrdavie. Poctivy dreveny nabytok by bola parada, ale kto si to moze dnes dovolit?
Vypisovat tu ktora co vymalovala v tehotenstve je dost mimo, otazka je vyslovene smerovana na formaldehyd, ak nad tym clovek aj rozmysla. Ano, zijeme v znecistenom prostredi ale to neznamena, ze si treba svinstva pridavat a este sa smiat z cloveka, ktory rozmysla o tom co veci obsahuju.
Kazdy normalny stolar povie, ze treba dobre vyvetrat, ked date novy nabytok, ale super mudre mamicky o tom este nepoculi a akurat tak sa vysmeju. parada.
Proste co najviac vetraj, nespi nejaku dobu v miestnosti s novym nabytkom a bude dobre. Ked niektore bavi fetovat novy, nie zrovna dreveny nabytok, tak nech. Pofrflu si ze ich bolela hlava ale z teba sa vyspeju, ze ved deti nepotratili, tak co.
@palina11 Mysli sa tym vysoky obsah formaldehydu, ktory je v novom, menej kvalitnom nabytku. Tyka sa hlavne drevotriesky a niektorych naterov, lakov. A dalsie chemikalie.
Na vsetko su normy, ktore vyrobca musi dodrziavat, nesmie prekrocit urcene hodnoty. Ale vieme si predstavit, ako to v dnesnej dobe chodi... Hlavne taky lacny polsky nabytok...
Kazdy seriozny vyrobca nabytku respektuje nariadenie EU o tom, ze musi disponovat certifikatom zhody o zdravotnej nezavadnosti pouzitych materialov. Mozeme si ho od vyrobcu ziadat k nahliadnutiu, opytat sa, ci ho vobec ma.
A tie, co sa tak rehocu, predpokladam, ze to nad svojou nevedomostou.
Staci sa trosku zamysliet, ze v sucasnosti je tak strasne vela onkologickych pacientov, malych deticiek...
Mimochodom, WHO oznacila formaldehyd ako karcinogennu latku...
V ziadnom pripade nechcem robit paniku a stavat strasiaka, formaldehyd je aj v ovzdusi, chemikalii je mnozstvo okolo nas, vsade. Ale je dobre o tom aspon vediet a v ramci moznosti robit aj male opatrenia.
Ked mame v byte novy nabytok, laminatove podlahy, koberce, je potrebne aspon casto vetrat.
Samozrejme ze skodi, nie v zmysle, ze by si hned mohla potratit, ale urcite to nie je nic dobre pre tvoje zdravie, skodi aj detom po narodeni, ked si komplet maminky zariadia detsku izbicku nejakym lacnym nabytkom z drevotriesky (napr tu v skupinke IKEA ked vidim ako maminky hufne zariaduju detske izbicky nabytkovymi dielmi serie EXPEDIT je mi luto ich deti), lepenky a pod. to vsetko naozaj uvolnuje do prostredia chemikalie, vsetko co ma nejaku vonu a citite ju v nose, to su molekuly uvolnene z materialu, ktore nesu jeho vlastnosti... Radsej si kupujte z prirodnych materialov, z masivu, bez lepenia, naterov, poterov a nalepsie osetrene prirodnymi moridlami, voskami a natermi.
Moj nazor je, ze ani nie tak novy nabytok, ako internet skodi... 🙄
pach nového nábytku ti môže vadiť, mne celé tehotenstvo vadili určité vône a pachy
Mám pocit, že prítomnosť internetu a používanie mozgových závitov je niekedy podstatne škodlivejšie 🙂
@palina11 ahoj,to mi pripomenulo dobu davno minulu,priblizne ako ty, tiez sme stahovali,nejako si to clovek vtedy neuvedomi,nosila som tazke veci hore dole,malovali sme ,stahovali nabytok atd,,v novom nabytku,prevazne v drevotrieske je formaldehyd,smrdi a skodi ,preto treba vetrat a podla moznosti nespat v takej miestnosti, ak sa da,zvykne z toho boliet hlava,zapalia sa spojivky,a z vysmechu ostatnch si nic nerob,iba si sa spytala,babu skodit nechces,to je chvalyhodne
Otazka by mala zniet skor ci nevadi ze malujete a burate , a nie ci skodi novy nabytok 😀
v tejto diskusii sa celkom necakane ukazalo ako je v tejto krajine povazovane uvazovanie a hladanie informacii za zbytocne, skodlive a smiesne. skutocny obraz reality tejto doby.
To je dobrá hlúposť... Skôr môže škodiť ten prach z búrania 🙂 tie však tehotenstvu, ale dýchaniu 😉 Nebezpečné by mohli byť nejaké riedidlá, chemikálie, farby a pod., ale také sa pri bytovej prerábke nepoužívajú. A taktiež nový nábytok...pri skladaní a bežnom používaní nemá čím škoriť.
bohuzial internet prinasa aj to velke riziko, ze nan moze ktokolvek zavesit cokolvek...v dnesnej dobe je teda clovek zahlteny informaciami a je len na nom, comu bude verit .... preto nie hladanie informacii je dolezite, ale skor ich rozumna selekcia...a podla mna na to sa tu snazili kriticky zmyslajuce uzivatelky poukazat...
@mamutka mam rovnaky nazor ako ty, nam profesori na vysokej skole hovorili, že neexistuje zla otazka alebo hlupa otazka, existuje len hlupa a zla odpoved, a tu sa to potvrdzuje na 100%, ženy viacej empatie by vam fakt neuškodilo, predpokladam že je to prvorodička, a možno sa aj dlho snažili o babtko, alebo ma nejake zdravotne problemy tak je jasne že sa boji všetkého, ja na tom nevidim nič zle že tu položila taku otazku,
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ak by to bola pravda obe deti nemám.pri prvej som maľovala ešte radiátory v 5mes. pri druhom dom v 8mes.sťahovala nový nábytok