Dobrý deň, chcela by som sa podeliť o svôj príbeh, je mozno ako kazdy druhy ale ja som sa rozhodla napisat, bola by som rada pre pripadne rady od vas.... Zatial dakujem.
Mám 19 rokov. Nedávno som sa dozvedela že som tehotná 5 týzden, priatela mam byvam s nim u jeho rodicov. Moja mama t vie zatial jedina o tehotenstve - ta reagovala stylom ze nemame robotu, nevieme sa postarat ani o seba, ja bohuzial nemam dokoncenu strednu skolu to je pravda..... Priatel ma podporuje aj ked vidim na nom ze nevie co bude, ma zmatok tiez..... Ked si zvazim pre a proti tak ma mrazi... Rozmysala som o interupcii, vlastne ma donutili o nej rozmyslat... ale ja sa nechcem dat a chcem bojovat a verit ze sa o dieta vieme postarat.... Znie to mozno naivne viem... ale predsa ma priate neopustil a chce sa starat, toto ma nakoplo pretoze nie kazdy frajer ostane!... Jeho rodina este o tehotenstve nevie....
Ja len skratka verim ze sa vztahy v rodine casom utrasu a budu sa tesit z dietatka somnou. Prosim poradte mam vobec rozmyslat nad potratom? ist? neist? ☹ ☹ ☹
dakujem vaaaaam paaa
Ak potrebuješ radu, podporu, tu ju nájdeš: http://www.alexisporadna.sk/
Každé dieťa má právo narodiť sa. 19 rokov - to si už dospelá žena, predpokladám, že si v poslednom ročníku, takže by si školu mala bez problémov dokončiť. A ak sa priateľ ponúkol, že sa rád o vás postará, nevidím problém.
Neiiiiisť!!!!!!!!!!!!!!! Je to niečo, čo si nikdy v živote neodpustíš! Škola sa dá dokončiť, všetko sa dá! Prečítaj si príbeh mišky veverkovej.... https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/nutia-ma-ist-na-potrat-som-znicena-2/
@deniska1996 to, či ísť alebo neísť na potrat si musíte ujasniť len vy dvaja. Čo sa týka stresu, že nič nemáte, neviete sa o seba postarať - my máme pred tridsiatkou, obaja pracujeme a čakáme naše prvé dieťatko. A obavy sme mali, aj keď sme bábo plánovali, proste prišli myšlienky, ako to zvládneme, ako to bude, všetko sa zmení. Nad tým asi každá žena rozmýšľa, lebo predsa je to veľká zmena. Skúste sa porozprávať s tvojou rodinou, aj s rodinou priateľa, či a ako by vám vedeli pomôcť. Ak nie, tak zvážte možnosť, že by sa o teba a bábo mal starať len priateľ, teda mal by si nájsť prácu, aby ste to zvládli... Aj tu je veľa mladých mamičiek, dokonca mladších od teba a zvládajú to, možno si ich skús vyhľadať a poraď sa s nimi, ako to zvládajú oni. Veľa šťastia prajem, správne rozhodnutie a pekný ďalší život, nech už bude akokoľvek. 😉
Ahoj mozno vas caka skuska,ale zvladnete to. Strechu nad hlavou mate,po narodeni babatka budes nejake euricko dostavat a aj prispevok od statu-za to si mozes kupit komplet celu vybavu. Ak nepracujes vyuzi tehotenstvo na dokoncenie skoly. Priatel je zdravi,takze pracovat moze a ten kto chce robit si pracu najde. Moznost je aj zahranicie-napr.na stavby nebudete nonstop spolu,ale na zaciatok sa musite potrapit. A rodina?Ked uvidia to male krasne okate babatko budu paf. Takze teraz je to na tvojom priatelovi,ako sa postavi k veci!
Záleži ako dobre poznáš priateľa a koľko ma on rokov,ci má stálu prácu,postarať sa chcieť je pekne,ale keď príde bábo vsetko sa umení,je to obrovska zodpovednosť a hlavne ako sa k tomu postavia jeho rodičia,pretože tvoja mamina nieje veľmi za bábo asi z existenčných dôvodov.a hlavne si mlada neviem koľko má on rokov,čiže treba rozmýšľať co ak by ma nechal lebo on chce žiť,kamaráti,voľnosť ....som schopna s mojou rodinou sa o dieťatko postarať? Nemáš školu co si môžeš samozrejme dokončiť.čo ďalej.mam v rodine babu porodila tento rok 18 roč.chodi do školy,mama je jej na materskej s malou,pre 20 ročný 4 mesiace po pôrode zdupkal.má oporu v mamine...no nieje to ružové
Určite nerozmýšľaj nad interupciou keď už to bábatko čakáte tak nech sa aj narodí 🙂 ..A čo škola ? ...Škola sa dá dokončiť aj neskor 🙂...Je jasne, že sa obaja bojíte, čo a ako bude ale neboj sa všetko sa dá doporiadku 🙂 Malé sa narodí, najdete si system, všetko sa pomaličky rozbehne a určite sa budete s neho tešiť celá rodinka 🙂 🙂. Ale na interupciu zabudni, a ked ta tvoja rodina nuti rozmýšľať o interupcii tak potom neviem čo si mám o tom myslieť ...Ale ty kašli nato nech si rozpravaju čo chcu🙂 Dieťa je ta najkrajšia vec aká može byť, a určite sa jej nič nevirovná !
Ja nie som zastanca potratov,v ziadnom pripade. Na druhu stranu dieta by malo prist do prostredia (nemyslim do manzelskej dvojici, svadba nie je ozaj nutna),ktora mu dokaze zabezpecit plnohodnotne detstvo,kruzky,mozne lieky,ak by bolo treba,je x veci. Je stale viac ludi okolo nas,co vychovavaju deti,ktore si,s prepacenim nemozu dovolit. Jedna vec je dieta porodit a nakrmit,ale ja si predstavujem aj urcity komplex veci,umoznit mu daco zazit,daco sa naucit,kruzky,zaujmy,cestovanie,aj skoly nestoja malo penazi. Nie je nutne chodit do sukromnych skol a na hodiny baletu,ale tak dake prazdniny,lyzovacka,dovolenka,pomocky na sport a hry. Spravit si dieta,porodit ho a potom nemam peniaze,zabezpecenie,nemam vzdelanie,nemam nic v zivotopise,nemam parnera,ktory tymto disponuje...trosku nezavideniahodny start,nie?
Urcite neist..vzdy sa to da zvladnut..ja som otehu obaja sme mali 18rokov.. Zvládli sme to...o par mesiacov som otehu znova 🙂 Neboj..bude dobre
Rozhodnut sa musite vy dvaja, no bohuzial kedze byvate u priatelovych rodicov tak sa priprav na to ze vam do toho budu kecat a zrejme radit, mozno tiez navrhnu interupciu. Kedze ide o ich byt/dom maju na to narok.
Tymto chcem povedat ze slobodne sa budete moct rozhodovat az vtedy ked budete samostatni, nezavisli od rodicov. Zatial maju stale pravo sa k tomu vyjadrit a snazit sa vas ovplyvnit, vlastne si mozu aj dupnut nohou a povedat babatku nie.
@sasa1983 Nie každý chce mať dieťa v 40tke, tvoj syn keď bude maturovať ty budeš pomaly dôchodca. Česť práci! 😵
@8291 ta realita nie je az taka tvrda,teraz sa iba zlakne....ja mam zase znamu,ktora rodila v 17.mama ju vyhodila a frajer mal iba 18.Veci kupovala v sekaci po eure,kocik na bazariku,byvali v izbe meter krat meter...co je horsia situacia. Ano prve dva roky boli tazke,ale ich zdrava dcerka ich posuvala dalej...Dnes?maju druhe dieta,postaveny domcek a prva dcerka ma11rokov....19rocna je dospela,uskromnia sa...treba verit. Dieta od hladu neumrie...
Nikto nemá právo brať niekomu život-to je môj názor...keď pôjdeš na interrupciu zničíš život sebe aj dieťatku....
@evening_star ahoj,co Ta tak poburilo? Ze som vyjadrila svoj nazor? Ja som lekarka a ked pocitam vysoku skolu a atestaciu,tak som to dako skor nestihla. Ved mam 31, este z mosta neskacem. Nehambim sa za svoj nazor,ze napriek tomu,ze potraty z psychickeho,ani emotivneho hladiska v poriadku nie su,mavaju niekedy aj nezvratne zdravotne nasledky,tak dieta by mali mat ludia,ktori su na neho aspon ciastocne pripraveni. Nie je to vzdy ruzova rozpravka,veci sa vedia zvrtnut vsetkymi smermi a co potom? Tak lepsie byt pripraveny,nie? To,ze dieta od hladu nepomrie je iste pravda,neviem ale ci to staci skutocnost,ze od hladu nepomrie. Ak nenarazam na konkretny pripad,vyjadrila som svoj nazor,ze sa rodi stale viac deti do prostredia,ktore im sice aj chce,ale nevie/nema moznost/nema prilezitost poskytnut viac.
@deniska1996 no, mam pocit, ze si rozhodnuta dieta mat. to je krok,od ktoreho sa treba odrazit. no treba mysliet dopredu. byvate u "svokrovcov" - a teda asi sa vam nerysuje vlastne byvanie. preto by ste to mali oznamit im, s tym, ze dopredu sa musis dohodnut s priatelom, ake mate moznosti a alternativy - ak ostanete u jeho rodicov, matetam dost miesta aj pre babo? ako to zvladnete financne? skratka musite mat jasno v tom,ao budete zit dalej, a tiez mat zalozny plan, co ak svokrovci povedia, ok, ale teda potom jecas na vlastne byvanie (nepises o vztahoch s nimi, ale oni nie su povinni si vas tam nechat aj s babom - ale teda ak mate ok vztahy, je predpoklad, ze poozu. no opakujem - nie je to ich povinnost) - ako by ste to zvadali, mali by ste na najom(trebars obycajnej garsonky)... skratka treba mysliet dopredu. na zakôadnu vybavicku - kocik, postielka, veci pre babo, ti bohate staci 800 € porodne. ale dalej sa budete musiet uz starat sami. dzim ti palce, dieta je radost astastie.
@deniska1996 v ziadnom pripade nechod na potrat, ten maly cloviecik ti da tolko lasky ze budes lutovat ze si nad tym uvazovala😉skolu dokoncis, podstatne je ze priatel je na tvojej strane. Drzte spolu!! A urcite to zvladnete. Deti nepotrebuju znackove handry ani drahe hracky. Nakoniec sa budu aj stari rodicia tesit! 😉drz sa!
@deniska1996 Neist. Tiez som bola postavena pred takuto situaciu mala som len 16 rokov a rozhodla som sa spravne. Nelutujem rodine som to vysvetlila casom sa to utriaslo dnes mam 21 rokov a cakam svoje tretie babo na ktore sa nesktocne tesime. Rob tak ako sama citis ale ver ze to dieta bude pre teba v zivote vsetkym. Tiez nemam dokoncenu skolu co nieje samozrejme ziadna vyhra ale nase deti maju vsetko su milovane a ja verim ze casom si skolu isto dokoncim. Drzim palce nech sa rozhodnes spravne. 🙂
Ja som tiez otehotnela v 19tke a poviem ti ze vzdy sa na svete najde niekto kto by ti pomohol ;)))urcite nechod na interupciu potom to budes lutovat.kolke zeny by chceli mat babenko a nemozu ... Uzivaj si tehotenstvo a ked sa malinke narodi hlavne nech je zdrave... Ked sa na teba prvy krat usmeje potom uvidis ake je to stastie ;)))) drzim palce ;)
Ja by som isla do skoly kde si chodila a porozpravala som sa s riaditelom/kou, ci by si nemohla pokracovat dalej . Dasa aj teraz aby si nastupila lebo je len oktober.. A dostavala by ste pridavky na seba a neviem mozno aj socialne stipedium to neviem ak by ste dokladovala ze nebyvate u rodicov. Ale by ste mali aj vlak zadarmo ako student denného studia. A potom dalej zvazit pre a proti.
@sasa1983 Tak v profile ti ukazuje, že si chlap, a máš 38 rokov, nie žena a 31. Takže čo si mám o tom myslieť? Rozdvojená osobnosť? 😕
Dietatko je to najkrajsie, co zivot ponuka. Lepsie ze ho cakate s priatelom teraz, neskor by to mozno neslo, ako nam. Upenlivo sme sa on pokusali a podarilo sa az ked som mala uz 30 rokov a urcie by som brala keby mame teraz uz 10rocne dieta. Drzim palce. Neboj, vsetko dobre dopadne 🙂
@evening_star nie,nie som chlap,ani nemam psychiatricku komorbiditu,to bolo zmenene (na radu admina) kvoli istej velmi zanietnej antivax dame. A mam stale este 31. Ale o tom ta tema nie je,ci?ja som nepovedala,ze dotycna slecna ma /mala by podstupit interupciu. Ja som napisala,ze ich neschvalujem. A ze nie je az taka sranda,ked sa tlacia 2rodiny (rodicia/svokrovci a mladi) v 3izbaku bez sukromia. Ze rodicovsky prispevok nie je teoreticky fakt,ale realny pruser,lebo z neho uplne tazko. Ze kvalitne ortopedicke topanky a maso (nie z chybnych lacnych retazcov) tiez nie su zadarmo. Netreba drahe handry,sperky a hovadiny,ale tak trosku sa toto cele prehodnotit da este pred,nez potom lamentovat,ze nemam na toto/nemozem to/nemozem tam,nie? Namiesto obuvania sa do mna by si mohla skor uviest,ako asi fasa sa zije vo vyssie spomenutych podmienkach 2 na to zrejme este nie celkom najlepsie pripravenym mladuckym ludom? Ked sa chce,da sa,ok,suhlasim,od hladu sa nepomrie,a byvat pod mostom nebudu. Ale tak je to cele zbytocne stresujuce a ani partnerstvu to zrejme neprida. Ked sa da to otocit,bolo by lepsie to otocit,myslim (ale asi je kazdemu zrejme),ze najskor si to cele zkalkulovat a pripravit (aspon teoreticky ) v hlave a potom konat.
Velke DAKUJEM vsetkym nazorom..... Niektore ma motivovali, niektore zase nie. Ale obsah kazdeho nazoru co tu je ma v sebe kusok pravdy a reality. Viem ze starostlivost o dieta je vazna vec, dalej vztahy s rodinami tiez, ale verim ze sa to vsetko utrasie. verim ze ak sa clovek snazi a nieco chce tak to dosiahne
este raz DAKUJEM baby, mamicky 🙂
@deniska1996 Boze, urcite na potrat nie!!!!! Dietatko je to najkrajsie v zivote!!!! Drz sa, urcite to zvladnes!
Nechod , nemáš 15. Si dospela a školu už skoro dokončenú .
@sasa1983 Ja sa do nikoho neobúvam. Len som reagovala na teba v domnení, že komunikujem so 40-ročným chlapom, načo si ty reagovala, že čím si ma pobúrila. Tak prepáč, ale ja nemám telepatické schopnosti, aby som vedela že to admin ti poradil zmenu pohlavia a veku, a za tvojou profilovkou sa skrýva 31 ročná žena. Takže ak si ju už raz zmenila, tak si potom mala naozaj reagovať ako 40 ročný chlap. Ale ty si reagovala ako skutočná "ty" v navonok v mužskom a staršom podaní. Takže to nie je moja chyba že som reagovala tak, ako som reagovala.
Sestra mala 17 keď osrala tehotna ... na potrat už neskoro hoci aj keby nebolo tak by bola malá tu ... nikdy nevieš ci ptm budeš môcť deti mať ... my máme trojmesačnu Barborku a nedali by sme ju za nič
nechod,zistiš vtedy čo to je láska naozajstna,dieťatko Ti zato určito stojí,,a vztahy bud s ustoja abude to dobre alebo ešte horšie,,
Nech sa stane hocičo,ale dieťatko už bude navždy tvoje iba 👌🏻😄 Porozmýušlaj poriadne...Dieťa je dar..Ja som tiež maldunká maminka,mám už dve moje lásky,obe boli plánované a nikdy by som si ich nedala.
Ja som otehotnela ako 17 rocna v 3 rocniku na strednej,na rok som skolu prerusila a starala sa o maleho a potom som sa vratila do skoly a uspesne zmaturovala,maturovala som tehotna s druhym syncekom 🙂..bol to zaberak,muz si vtedy este popri praci robil vysoku skolu,ale zvladli sme to...nad potratom som ani raz nepremyslala,ani moji rodicia potrat ani raz nespomenuli,bali sa ze nedokoncim skolu,hnevali sa kvoli tehu,ale po case ich to preslo a na maleho sa velmi tesili 🙂..keby som mohla vratit cas,rozhodla by som sa uplne rovnako..deti aj s manzelom su moje vsetko,nikdy by som nemenila a som rada,ze mi bolo dopriate mat deti 🙂
Zaverecne rozhodnutie je na tebe,no ja si myslim,ze otehotnenim ci narodenim dietatka sa zivot nekonci. Deticky obohacuju a posuvaju nas do uplne inych levelov. Nepoznam tvoju rodinu ani suvislosti,mozno tobude zo zaciatku extremne narocne,ale vsetko sa casom utrasie. Skolu si mozes dokoncit teraz,neskor,hocikedy. Nizsi vek matky =menej problemov a komplikacii v tehotenstve, a navyse ti tento mlady vek dava mnoho mnoho moznosti ako si zivot zariadit do buducna,co sa tyka prace,deti,vzdelania, hocicoho.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Ako skoro kazda tu na Mk ti poradim, nechod, dietatko je dar . Vela zien by ho chcelo mat ten pocit radosti .