Ahojte, dufan že názov témy sa nikoho nedotkne. Mám 17 a ostala som tehotná. Neviem čo mam robit, chalan s ktorým som sa medzi časom rozisla o tom ešte nevie a takisto ani nikto iný. Vždy som chcela bábätko ale nie takto skoro, viem že je veľa žien ktoré sa snažia a nemôžu. Na jednej strane uvažujem nad tým že si ho nechám a že to zvládneme spolu sami dvaja ale na druhej strane viem že mu toho veľa nebudem mať dať a že budem vedieť rodičom na krku ešte dlho. Najhoršie je že teraz som na tom naozaj zle a nikto pri mne neni všetci už majú iné starosti a zrovna teraz. Prosím poraďte čo by ste robili na mojom mieste vy alebo ci ste aj vy mali dieťatko v takom mladom veku. :(
Súhlasím s Maťa 128. Povedz to co najskôr rodičom. Najlepšie hneď.
@lauritta0407 tazko radit v takejto situacii. Je to rozhodnutie ktore ovplyvni cely tvoj zivot cize to rozhodnutie musis spravit sama a nikto iny. Si mladucka zivot mas pred sebou. Zalezi ake mas zazemie ci ta ma kto podporit a pomoct ti. Je jasne ze v tomto veku nie si zabezpecena a mozno ani pripravena na dieta. Ale nie si prva ani posledna - ked clovek musi tak dospeje rychlo. Ja by som na tvojom mieste hovorla s rodicmi a presla si s nimi tvoje moznosti. Uvidis co spolu vymyslite a podla mna by si mala informovat aj otca dietata. Dufam ze ta tu ludia neuslapu za toto. Lahko sa sudi inych ked nie sme v ich situacii a hlavne je zbytocne ked tu ludia mudruju nad tym co mal kto spravit pred tym. Teraz si v takejto situacii a potrebujes pomoct.
Keby som mohla, silno by som ta objala. Neviem ake mas vztahy s mamou, ale ked napr.moja mama by mi nikdy nedovolila ist na potrat... Dieta je dar. Laska. Potesenie. Urcite to v 17 nie je lahke. Ale nie si prva a ani posledna...
Moja sestra otehotnela v 18. Maturovala uz s bruchom. Dnes ma krasnu 20-rocnu dceru, ktora prave zacala studovat psychologiu na VS. Nemala to lahke, aj ty sa budes musiet vzdat mnohych veci. Aspon na urcity cas. Ale da sa to. Dnes je sestra uspesna zena, stale dostatocne mlada, aby si dalej budovala karieru a uzivala si slobodny zivot 🙈 Proste aj ty to budes mat trosku vsetko otocene, ale to nevadi. Dieta ti da tolko lasky, ze si mnohokrat povies ze to stalo za to vsetko. U mna jednoznacne babo. Ale rozhodnut sa musis ty sama 😊
Nech sa rozhodnes akokolvek, verim ze to bude to spravne rozhodnutie pre teba aj dieta. Drzim ti palce a posielam vela pozitivnej energie 😊
@lauritta0407 nemam osobnu skusenost ale mozem sa ti zarucit ze ak si ho nechas, na 100% to nikdy lutovat nebudes, opacne ta to vela krat este napadne a asi aj potrapi.... Kamaratka cakala v 20tke viem je to ine, priatela aj mala a ten ju poslal na potrat, ze bud dieta alebo on, ona sla ale aj tak uz nedokazala na neho ani pozriet a vzdy ked sa stretneme tak sa mi rozplace ze nemala toho blbca pocuvat, ze by to dako zvladla. A ja verim ze hej, zvladla by to ona zvladnes to aj ty aj ked to bude zo zaciatku velmi velmi tazke. Rozhodnutie je na tebe, pre mna by to bola asi tiez dilema, ked si predstavim ze ine baby sa zabavaju a uzivaju este do 30tky a ja som tu s dietatkom.....ale ked sa pozries s nadhladu uvedomis si ze ty mas viac ako ony a ver ze ti budu zavidiet.
Drzim palce aby si sa rozhodla spravne 🙂
@lauritta0407 ked som bola mlada, dokonca uz aj vydata, ale nechcela som dieta,tak som stale vravela,ze ak by sa stalo,ze si ho nenecham. Dnes s odstupom rokov, mam takmer 38 a 3-rocneho skrecka, si na tieto slova casto spomeniem, pozriem na maleho a poviem si,ze aka som bola vtedy sprosta chciet si dieta nenechat. Je to najkrajsie, co mozes mat, hoci si mlada...zivot sa ti otoci naruby, bude to mozno tazke,ale stoji to za to...ak mas rodicov, zvladnes to
Moji rodičia sú v pohode viem že by boli zo začiatku zaskočený ale myslím ,e by mi určite pomohli. Potrat je taká téma že vždy keď si na to spomeniem sa rozplačem. A dosť ma aj mrzí že by sme neboli klasická rodina keďže viem že môj ex by jednak hneď usiel a za druhé by som ani takého otca nechcela pre svoje dieťaťa. Ja praveze ani niesom taký typ že diskotéky a chlastacky skôr som taký knihomol. Popravde ten potrat by som ani nedokázala ísť spraviť skôr mám len strach z toho aké to bude keď sa maličké narodí. Každopádne ďakujem za podporu 🙂
@lauritta0407 mas 17 a to zas nie je tak malo. Urcite si dietatko nechaj. Budes krasna mlada maminka a dietatko ti da do zivota vela radosti. Istotne sa budes musiet niektorych veci nacas vzdat, ale ved v skutocnosti o nic take vazne neprides. Ked budes mat 25 tak tvoje dietatko uz pojde pomaly do skoly a ty budes este predsa stale dost mlada a budes si moct budovat karieru a pripadne realizovat svoje sny. Nicoho sa neboj, istotne to zvladnes, porad sa i z rodicmi. A keby bolo najhorsie, existuju aj specialne miesta kde pomahaju takym mamickam ako si ty. Ak by si chcela viac informacii kludne mi napis. Drz sa a zelam vsetko dobre, hlavne sa netrap a nesmut, aby tvoje dietatko bolo zdrave. To je predsa teraz to najdolezitejsie 😊 Hlavu hore. Nie si prva ani posledna, rodicia mozno budu teraz reagovat vselijako, ale ked sa dietatko narodi tak budu z neho vsetci mat radost, uvidis ☺
Určité by som na potrat nesla ...je veľa iných moznosti...môžno zo začiatku sa budú rodičia hnevať alebo sa budeš cítiť ze si chces užívať no keď sa národi budeš bez seba...môžes ho dat aj na adopciu alebo pomozu rodičia...vies po potrate sa môže stat ze uz miminko nebudeš mať nikdy...mne pred mesiacom zlyhal krcok v 20tt a lekárka my uz nezaruci ci zvladnem mať este babo..a potrat som nikdy nemala mysli na budúcnosť..
@lauritta0407 joj moja,mas velku zodpovdnost sa teraz spravne rozhodnut.Vsetko zalezi teraz ako sa zachovaju tvoji rodicia,jasne nebudu nadseny a skakat od radosti,ale to je len prvy pocit ked im to povies,ale nechaj ich vychladnut,nehnevaj sa na nich ak na teba zvysia hlas,skus ich presvedcit,ze by si si rada dieta nechala a ak ti pomozu tak si dietatko nechaj,ak nie uz to bude tazsie,mal by to vediet aj otec dietata a nie si prva ani posledna ale sama to nezvladnes budes potrebovat rodicov a aj partner musi nejakym tym eurom pomoct.Kolegyna mala tento isty problem s dcerou a cely cas len v praci preplakala a teraz si nevie zivot bez vnucky predstavit a len sa smeje ak bola sprosta,ze stale len revala.Drzim palce aby si to teraz uz s rodicmi zvladla a oni ti pomohli,tato situacia v akej si teraz by sa uz nemusela opakovat a bez deti je zivot smutny
@lauritta0407 Rodicom a popros o pomoc. A rovno im povedz, ze babo si nechavas. Potrat moze byt pre teba celozivotna tragedia, do toho by som nesla, ak najdem niekoho, kto mi pomoze, ak mam kde byvat a co jest...Vela stastia.
@lauritta0407 ked si si ista,tak nevahaj.ja som tiez otehotnela v 17,mamu skoro porazilo,ale potrat nechcela,kdezto svokra ano,ta to velmi tazko rozdychavala,ale rychlo ju to preslo.len u mna s tym rozdielom,ze moj vtedy este priatel mal 19 a bol o kus zodpovednejsi ako tvoj..nechybali mi diskoteky ani nic podobne,coho som sa predtym nevedela nabazit.s pomocou blizkych sa da vsetko.hlavne to co najskor povedz rodicom.myslim,ze neolutujes ak budes mamickou 🙂
@lauritta0407 moja kamoska mala dceru tyzden po svojej 18. Rodicia masaker prisni... hlavne otec. Nechapem ako nabrala odvahu im to povedat. Kazdopadne si babo nechala, skolu dokoncila neskor, a nedavno sme sa o tom bavili, ze by to uz inak ani nechcela. Ma po 30, velke dieta, ktore sa v pohode o seba postara, ked musi ostat dlhsie v praci. Podotykam, ze zije bez partnera. Ano musi setrit kde sa da, ale aj tak si kazdy rok nasetria na dovolenku a nic im nechyba.
@glorikarebeka pripomenula si mi moju svokru... ta ked sa dozvedela, ze bude babkou tak skoro, tak plakala den a noc... Nakoniec jej dcera skoncila vysku a zamestnala sa v tej istej firme ako ona, dokonca v pozicii riaditelky 😀
zdravím...naozaj sa veľmi ťažko radí. Nikdy som nebola v takej situácii ... iba jedna kamoška z detstva. Ešte študovala ale dali to aj s partnerom a ešte sa dokonca vzali a dnes sú spolu 25 rokov majú tri dcéry a dvoch vnukov. A to majú 42 a 44.
Tiež to vtedy nebolo jednoduché ale pomohla babka a mama a aj ja som odbehla ... niekedy aj namiesto školy.. 😅 .
Ja by som nevedela ísť na potrat ale na druhej strane možno v absolútne v bezvýchodiskovej situácii.....neviem. 😒
Naozaj skús povedať rodičom tak ako píšu aj druhí a otcovi / aj keď ste sa rozišli - ale to vieš ty či áno alebo nie /dieťaťa a uvidíš reakcie....ale je dosť pravdepodobné že budú potrebovať čas to spracovať. Takže čím skôr im to povieš tým lepšie ... neviem v ktorom si mesiaci.
Ale verím tomu že ti rodičia pomôžu ty si dorobíš školu potom možno prerušíš a vyšku neskôr. Ale naozaj dieťatko je niečo výnimočné v našich životoch. 🙂
Ale keďže ťa nepoznáme veľmi ťažko sa radí.
Dúfam že sa všetko u vás utrasie tak aby si mohla mať aj mimčo a aj školu.....
držím palce aby ste sa všetci správne rozhodli. 😎
lebo keď už "nebude" je to nezvratné. 😒
Rodičia by určite neboli za potrat, a adopcia by zase celý život hnevala mňa. Ako som povedala je to skôr o tom strachu že zrazu budem mama a budem sa musieť o niekoho starať no a všetky tie starosti s deťmi ved to určite poznáte 🙂 Chcem pockat do polky štvrtého mesiaca a potom im to oznámiť, tak uvidíme.
@lauritta0407 jaaj, dievča ☹ Niektorá z nás nevie čo by urobila. Je to naozaj veľká zodpovednosť. Ja osobne ti určite nebudem radiť potrat. Je to vražda. Ale mala by si to oznámiť rodičom. V tvojej situácii, ich čakajú ťažké časy a vôbec im teda nezávidím. Všetci spolu by ste si mali sadnúť a prebrať ďaľšie kroky. Nie si prvá ani posledná, ale musíš si uvedomiť, ze skončilo sladké detstvo a musis sa začať správať zodpovedne. S pomocou a podporou rodičov to zvladnes, ale musíš zabrať aj ty a hlavne nevidieť veci nereálne. Toto nie je o peknom obliekaní babatka, výbere pekného kočíka... Rodičovstvo je beh na dlhé trate... Čím skôr si to uvedomis, tým ľahšie to budeš zvládať...
@lauritta0407 tiez som za to aby to vedel aj otec dieťaťa. Nezáleží na tom ako ste sa rozišli. Dvaja chlapi z môjho okolia sa o svojich deťoch dozvedeli až keď mali ich deti par mesiacov a v slabej chvíli im to vždy príde ľúto. Jeden z nich stále opakuje že nezáleží na tom, ako sa rozišli, keby vedel že ona je tehotná, nenechal by si ujsť rastúce bruško a pôrod ci uz by ostali od seba, alebo sa dali ešte dokopy...
@lauritta0407 za mna ak vies, ze potrat nie tak zacni riesit prakticke otazky a uvazovat o zivote s babatkom, tak v prvom rade to povedz rodicom, ak je chlap fuc, nikto iny ta nepodrzi, a ak by aj nebol fuc predpokladam, ze je tiez mlady, cize s tym, ze by sa k tomu chlapsky postavil sa moze a nemusi ratat...potom si pories skolu, jej dokoncenie, ci individualny plan, dostudovanie popri dietatu...na strednej sme mali baby co boli tehotne a v pohode chodili do skoly a potom ries financie, na ake prispevky mas narok v tomto veku, ci financne podielanie sa otca dietata, ak mu to oznamis a zapises ho...je toho dost, ale ked poriesis ten zaklad, bude sa kazdemu lepsie dychat a bude menej stresu pre teba i dieta...drzim palce...
preco chces cakat do polky stvrteho mesiaca?
budes potrebovat veeelku pomoc od rodicov, tak by bolo fer, aby o tom cim skor vedeli...
Mne sa narodila dcera deň po 18 tke.Teraz si vravim ze to bol najkrajsi darcek na 18tku aj ked jej otec ju videl za cely zivot 2x nechyba nam.uzili sme si radosti aj starosti aj bez neho.Skolu som nedokoncila suchla som sa do prace,inak sa ani nedalo kedže u nas doma to nebolo ruzove ani po fin.stranke.Teraz mam 3 deti,manzela a dobry pocit ked idem s dcerou a pytaju sa ci sme sestry.Dcera je po otcovi takze v 16tich ma 180 cm a nohu 43.Drzim ti palce a ver,ze ked to male zbadas zabudnes na myslienky co a ako.Materinska laska je silnejsia
@lauritta0407 chápem tvoju úmysel .... aby nebola aj druhá alternatíva. Čo sa mi páči že nechceš dať babätko preč. 🙂 A adopciu ja by som tiež nechcela...ale v úplne najhoršom si ho môžu adoptovať tvoji rodičia...neboli by ste prvý a ani poslední. 😉
Ale sama píšeš že vaši ťa podržia...tak prečo nie skôr?! ale asi vieš prečo. 🙂
Jasné že to bude úplne iný život...nebudeš sama budeš mať za niekoho zodpovednosť. 😉 Ale neboj nastúpiš "na vláčik" a už sa poveziete vo dvojici....budú lepšie a aj horšie dni ale každodenné úsmevy a "novinky" zo strany bábätka ťa budú tlačiť vpred.
Pokiaľ nie si diskotékový tip tak to dáš podľa mňa úplne bez problémov....to myslím tak že baby ktoré chodia radi tak ich môže veľmi časovo obmedzovať.
A neboj aj kamošky a spolužiačky prídu pokočíkovať. /teda dúfam/
TAk držím palce a teším sa s tebou na malého človiečika. 🙂 🙂 🙂
Moja, nechod na potrat...
Moja svokra v 16. otehotnela, v 17. sa jej narodil pre mna najuzastnejsi clovek na svete, moj manzel... Dnes mame 3-mesacneho synceka...... zivot je krasny, aj ked je niekedy viac nez tazky... drzim palce😙
Tak uz si sa rozhodla ☺,ked chces pockat do 4 mesiaca a potom im to povedat. Neboj zvladnes to. Ak mas podporu v rodicoch tak to spolu zvladnete. A budes si moct aj skolu dokoncit. Drzim ti palce,nech ti vsetko dobre dopadne ☺
Necitala som prispevky predtym no za mna urcite dieta.... ze potrat to isto nie...ved ono za nic nemoze chuda v ziadnom pripade
Viem ze si mlada no casom mozno aj hned ked sa narodi lutovat nebudes 🙂
@lauritta0407 podla mna ziaden potrat. Ja som po prvy krat otehotnela v 16tich babo sme si chceli nechat no nanestatstie som potratila moju dcerku v 27tt bola som totaln e zufala skusali sme potom v 18ke druhe babo ale aj to som potratila v 10tt bohuzial do tretice sa konecne zadariloked som mala 20 a som rok stastnou mamickou. Takze urcite sa babatka nevdavaj lebo mozno po interrupcii uz nebudes moct mat ani jedno. Vynos ho a miluj nadovsetko je to najvacsi dar v zivote a je jedno ci mas 17 alebo 30 vzdy to bude ten nadherny pocit materstva. A hlavne ked mas fajn rodicov ktory ti pomozu.
@lauritta0407 Na potrat nechod... nechcem napísať, že čo si si navarila, to si aj zješ, ale v podstate je to pravda. Bude to tažké.. ale myslím si, že ten drobec Ti to vynahradí a Ty snáď budeš schopná to raz vynahradiť svojim rodičom. Kontaktuj aj otca, prípadne jeho rodičov. Aj keď takého otca pre dieťa nechceš, to dieťa na neho má právo, ak Ťa teda netĺkol ako hada alebo nefotoval alebo oboje... zváž si, či ho chceš dať do rodného listu, predsa len je to otec a mal by si uvedomiť svoju zodpovednosť, jeho rodičia budú starí rodičia... tiež by možno mali záujem Vás podporiť a stretávať sa s dieťatkom a hlavne by možno príjmeli k zodpovednému jednaniu pána otca. Odkladaj si všetky účty ohľadom tehotenstva a dieťaťa... ak bude figurovať ako otec, máš právo vyžadovať od neho polovičku nazad.
Rodičom to netaj tak dlho ako píšeš. Priznaj to. Si tehotná v situácií, keď je to ťažké tak či tak... keď to povieš Vašim uľaví sa Ti... chvíľu bude dusno, ale keď píšeš, že rodičia sú v pohode, tak určite to raz- dva prehrmí a nájdeš v ních oporu, ktorú práve teraz potrebuješ.
ahoj, skús sa ozvať sem, určite ti pomôžu http://www.alexisporadna.sk/
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
V prvom rade o tom povedz rodicom...nadseni isto nebudu,ale kedze sa ich to dost tyka,riesenie musite hladat spolu....len oni ti teraz mozu pomoct....