Mačky a tehotenstvo

miska1988135
27. jún 2013

Ahojte. Chcem sa spýtať, som v 7tt a doma chováme s priatelom už 7 rokou dve mačičky, sú čistokrvné von nechodia, sú odčervené, zaočkované,ale je možná nákaza toxoplazmoza. Máte s tým neake skusenosti? Resp ako sa chovali Vaše mačky ked ste boli tehu alebo už prišlo bábetko? Pretože moje sa dost menia, myslím že to cítia, že čakám bábo. Nechcem aby sa stalo niečo zlé ale velmi ich lubime a nechceme ich dat preč :( prosím napiste vsetky vaše skúsenosti.

kvetinka211
27. jún 2013

@miska1988135 toxoplazmoza takychto doma chovanych starsich maciciek nie je vobec problem, ak si chces byt uplne ista, tak nech teraz priatel cisti ich zachodik. Ked sa babo narodi tak treba davat pozor aby nemali pristup k postielke - mohlo by sa stat ze by si lahli na babatko a udusili ho. Inak bude treba davat asi skor pozor na macky aby neprisli k ujme ked deti trosku vyrastu, zacnu lozit/chodit a budu na nich robit experimenty 🙂 Vtedy je aj riziko ze sa macka nahneva a poskriabe. My doma macku nemame, ale ked prideme do domacnosti s mackou, tak sa macka radsej preventivne schova resp. utecie ked sa jej prestanu pacit neznosti od 2r synceka ...

marmete
27. jún 2013

@miska1988135 Mám kocúra dlhé roky a napriek tomu, že to bol kocúr z ulice, ani mi nenapadlo mať stres z choroby, naší majú rovno 5 mačiek, ktoré dokonca sú permanentne vonku. Takže nákaza môže byť, ale ak máš tak čistotné mačky, žijúce v byte, tak predpokladám, že šanca na chorobu sa blíži k nule. Predpokladám, že test ti na ňu robiť budú, ale pre istotu sa to opýtaj doktora. A kocúr zareagoval tak, že pokiaľ bol malý bez pohybu, veľakrát spal s ním, ale čím je menší aktívnejší a pohyblivejší, tým menej kocúr pri ňom trávi čas 🙂 A osobne mám pocit, že zvieratá cítia, že ich "provokujú" malé deti, tak neublížia, ale radšej sa stiahnu 🙂

milka1978
27. jún 2013

@miska1988135 ahoj ... moja skúsenosť je, že aj napriek láske ich treba niekam dať aspoň na čas tehotenstva a prvých mesiacov bábätka ... mám kamošku, ktorá bola tehotná 4 emsiace a prišla na návštevu kde tiež chovali čistokrvné mačičky, ktoré chodili dokonca po výstavách a aj napriek tomu chytila bacila toxoplazmózu a musela brať lieky do konca tehotenstva ... už to vizeralo, že bábätku budú musieť meniť krvičku, pretože mala veľmi zlé výsledky počas tehu ale po narodení bolo bábo úplne v poriadnu no mamička musela brať silné lieky a nemohla v tom čas ani kojiť aby nenakazila bábo ... takže moja skúsenosť je radšej sa ich strániť ako mať potom doživotne starosti ... myslím si, že ľudský život by sa nemal podcenovať a hlavne nepovyšovať lásku k zvieratám aj keď iche veľmi milujeme ... jas om sa takto musela vzdať počas tehu morského prasiatka, ktoré som mala 8 rokov ale neľutujem, pretože mám zdravé detičky ... aspoň to je môj názor ... samozrejme, že ťa nechcem strašiť ale je lepšie vedieť do čohjo ideš ako potom banovať ... takže si to poriadne rozmyslite .. držím palce

misulkamisa
27. jún 2013

Ahoj ja v tehu odmítala jezdit ke švagrový která kočku má.Potom sem se pídila po informacích a zjistila sem, že kočky přenášejí toxopl. jen v jednom stadiu svého života a to když jsou jeste malý koťata. Pak už to neroznášejí. To mě uklidnilo a ke švagrový sem začla zase jezdit. Ty se nemusíš vůbec ničeho bát.

zuzi0110
27. jún 2013

Veterinar by nevedel urobit testy mackam na toxoplazmozu? Pokial viem tak sa daju na to aj ockovat. Kamaratka ma doma perzanku a su v pohode. A pritom ona ma oboch rodicov lekarov-neurologov. Myslim ze ak by to nebolo ok tak by jej macku pri vnucatach vyhovorili... mozem jej zavolat a opytat sa jej ak by si chcela na podrobnosti.

zuzi0110
27. jún 2013

@misulkamisa aj ja som niečo našla. A mačka nie je významný zdroj nákazy... Ani mačka však nie je označovaná za významný zdroj priameho nakazenia človeka, pretože vylučovanie zárodkov toxoplazmózy trusom trvá krátko – len pri jej prvom nakazení (2 – 3 týždne), po ktorom mačka získava odolnosť a pri novom nakazení už zárodky nevylučuje. Preto sa so zárodkami v truse stretávame v praxi len veľmi zriedkavo a prevažne u mladých mačiek, ktoré majitelia kŕmia nedostatočne premrazeným mäsom, alebo u mačiek loviacich myši, vtáky a pod.
Pre nákazu z trusu mačiek platí:
Človek, ktorý prišiel do styku s toxoplazmózou, získava odolnosť rovnako ako mačka a už sa nemôže po druhýkrát nakaziť.
Pravdepodobnosť nakazenia sa človeka od mačky je veľmi malá – mačka môže vylučovať oocysty v prípade nákazy len 2 až 3 týždne.
Nakaziť sa môžeme výlučne z trusu mačky. Pri čistení mačacieho WC je preto vhodné používať rukavice. Navyše – trus začína byť nákazlivý až na druhý deň, takže pokiaľ čistíme mačacie WC každý deň, možnosť nákazy je minimálna.
Mačka chovaná v byte a kŕmená vhodnou stravou sa nemôže nakaziť.
Treba myslieť na schopnosť parazita dlhodobo prežiť (1 rok) v pôde a pieskoviskách, kam mačky vykonávajú svoju potrebu. Pri práci v záhrade je preto tiež vhodné pracovať v rukaviciach.
@miska1988135

zuzi0110
27. jún 2013

Toxoplazmozu môžeš chytiť z tepelne zle upraveného masa, vajec a mlieka.... To som nevedela 🙂 zaujímavé 🙂

julcilili
27. jún 2013

Ahoj, pokial macky von nechodia, a su klinicky zdrave, na toxo by ochoriet akutne nemali, nemali by ani teba ohrozovat. Cistit zachodik treba pre istotu v rukaviciach alebo prenechat partnerovi tuto milu povinnost. Tebe by mohli robit test, neviem ci je povinny, len treba sa ozvat u gynekologa, ze ho chces, pretoze mas macky. Dalsi sposob nakazy na toxoplazmozu je konzumacia surovych masovych vyrobkov - klobas atd., pozor na divinu!!! tieto veci by si mala vynechat z jedalnicka, pretoze cysty toxoplazmy sa mozu nachadzat prave v tychto potravinach a bez dostatocnej tepelnej upravy sa mozu tehulky prave z tohto zdroja nakazit. Dalsia vec, na co treba dat este pozor je chlamydioza, ktoru cica moze zliznut aj na balkone z trusu choreho vtaka. Ked boli ockovane proti chlamydioze, tak aj pripadnu infekciu mozu prekonat subklinicky , resp. chlamydie by vylucovat nemali a nemali by nakazit ani teba. Takze lepsie ich teda na cas tehotenstva nepustat vobec von ani na balkon ak su zdrave teraz a pokial by sa u nich objavil hnisavy vytok z oka ci z nosa, navstivit veterinara. Odcervovat pre istotu kazde tri mesiace , aj ked sa malinke narodi, kym bude davat vsetko do ustociek. Poznam nie jednu zenu, ktora mala v domacnosti macku pocas tehotenstva a vsetko bolo OK. Tiez sa treba vyhnut miestam s pritomnostou vtakov ako burzy, obchody s papagajmi atd. - chlamydie. Tehotnu zenu ohrozuje vela inych patogenov (kupaliska, obchodne domy, ...) , macky prec dat podla mojho nazoru netreba.

acer11
27. jún 2013

mačičky sme mali aj máme,sú doma aj na záhrade,s dieťatkom sa ľúbia-niekedy teda musia zdrhať 😀 ale žiadny problém a nikdy nikdy by som sa ich nevzdala....samozrejme starostlivosť musí byť-ale u vás vidím že je 🙂

tigi
27. jún 2013

mam dve micky, aj v dome, aj behaju po vonku. som tehu a tiez som sa bala, ale o zachodiky sa stara manzel, ja som pridala na umyvani ruk, hlavne po tom ako sa mojkame. o macicky sa starame, su odcervene a toxo u mna bola negativna. 🙂

brumka
27. jún 2013

Ja som mackomil mali sme vzdy poulicne macky a nikdy som tu pliagu nedostala a to boli moj e postelace. Skor maju len zlu povest. Toxo skor chytis zlou upravou masa,staci aj krajanie, a nebezpecna je aj zelenina na tozo a skor si myslym ze od psa chytis toxo ako od macky lebo pes kade tade chodi,poriadne sa neumyva a vala sa hocikde.

miska1988135
autor
27. jún 2013

dakujem velmi pekne za odpovede, som rada že ich nemusim dať preč, síce pojdem na tie testy toxo, ale myslim ze co som si teraz preštudovala, tak je možné že som toxo už prekonala. Má vraj príznaky ako klasická chrípka, taže za tych 7 rokov to možno mám za sebou, a dokonca zena co to prekoná, je už aj imúnna.Takže budem sa modliť 🙂 Dokonca ste mi všetky napisali vela nových vecí ktoré som nevedela, som prvy krát tehu a vsetko je pre mna nové, samozrejme chcem babetku len to najlepsie a vsetkym zlým veciam sa vyvarovať.🙂 mačičky preč nedáme, bolo by nám smutno, aj ked sa bojim ked budem mat vecsie brusko aby som nebola nervozna z nich, ked sa mi budú pliest pod nohy a tak 🙂 ale hádam vsetko zvládneme🙂 Dakujem velmi pekne 🙂 ste zlatéé 🙂 🙂 🙂 🙂

brumka
27. jún 2013

@miska1988135 macicky su naj tvory,su mudre priatelske a vedia vycitit naladu a vedia pomoct.moj kocur ked citil na mne smutok bol vzdy pri mne,tiez som sa bala toxo a dala som si pred tehu robit testy a bola som prekvapena ze s toxo som sa nikdy nestretla cize som ju ani neprekonala. Tam ti vedia povedat ci si ju mala a ci nie a ci mas daku imu itu.takze hlavu hore

nicolle21
27. jún 2013

ja mám kocúra, má rok aj pár mesiacov, je u nás od malička, britský, čistokrvný, očkovaný a strašný maznák 🙂 on mi ukázal, že som tehotná ešte skôr ako tehotenský test, vytušil to.. raz ráno si mi ľahol na podbruško a priadol polhodiny, nikdy predtým ani potom to už neurobil, bolo to asi len 6 dní po oplodnení a aj test mi to ukázal až týždeň po príhode 😉 ja by som ho preč nedala, hovorila som o tom aj s gyn, tiež povedal, že je väčšia pravdepodobnosť, že dostanem toxo z neuvarenej klobásy ako z mačky chovanej v byte, okrem toho som strašný mačkofil a nedokázala by som ho dať preč 🙂 od asi 7. mesiaca sa odo mňa ani nepohne, ešte aj na WC ma sprevádza, čaká ma pri sprche, proste stále mi je v pätách, mám pocit, ako by na mňa všade chodil dávať pozor 🙂 ani k bábu sa nebudem báť ho púšťať, na fámy o tom, ako mačky priľahnú bábätká neverím, skôr som počula príbehy, ako mačky pri postieľkach spávali a prišli mamičku volať a budiť ešte skôr ako bábo začalo plakať 😉 uvidíme, ako to bude u nás, každopádne, aspoň sa náš malý od malička naučí zodpovednosti a starostlivosti o zvieratko

adriana89
27. jún 2013

@milka1978 nooo taak toto sa mi zda az neuveritelnee....dohovie od kial to kamaratdka mala ..pochybujem ze od cistotnych maciek to dostala len z navstevy 😀😀😀😀😀 😀😀😀😀

adriana89
27. jún 2013

@miska1988135 ja som tiez tehu mam psa a macku...nepocuvaj tie blbe nazory ako sa musi dat macka v tehu prec......

lussy23
27. jún 2013

@milka1978 ale to nemuselo byť mačkou, mohlo to byť napriklad zlou stravou, alebo proste tento svet je skazený, ľudia sú nedokonalí a hriešni a proste sa stane že tehotenstvo je s problémami. nemusí za to môcť mačka.

stellamaris
27. jún 2013

@milka1978 nemusela sa nakazit od macky,je v tehu mas moznost nechat si urobit test na toxoplazmozu,ak je pozitivny,obmedzila by som styk so zvieratkami.Ja mam tri macky,moj test bol negativny a v pohode cele tehotenstvo a maly je ok.A macky ma maly rad a fascinuju ho 🙂

trish31
27. jún 2013

@zuzi0110
@miska1988135 praveze nie je pravdaze clovek,co prisiel do styku s toxoplazmozou sa uz nemoze nakazit,moze,avsak je len viac odolny.Nakazit sa moze.

trish31
27. jún 2013

@brumka
@miska1988135 ani to nie je pravda,ze na testoch Vam povedia,ci ste toxo prekonali alebo nie,hovorim podla seba,ja som toxo prekonala a teraz v tehu mi robili povinny skrining na toxo a nevybehli mi protilatky,kukali sme na to s lekarom jak puci

julka82
27. jún 2013

@miska1988135 ak máte doma tak dlho mačky tak si za vodou 🙂 . Za 7 rokov už musíš mať vytvorených množstvo protilátok. Pýtala som sa na to aj mojej dr. Povedala som, že naše ma už x-krát doškriabali a či by mi mohla urobiť test na protilátky. Povedala, že je to úplne zbytočné a nemám sa vôbec čoho báť. A to naše behajú kade-tade a stále sa s nimi mojkám. Pri nás kt. máme mačky tak dlho je môžné, že sme toxu už dávno prekonali. Myslím, že to trvá nejaké 2-3 týždne tá nákaza. Potom už telo vytvorí protilátky. A ak neskôr otehotnieš už ti nič nehrozí. Pre plod je to riskantné len vtedy ak by si ju dostala keď si tehu. Vygoogli si o toxoplazmóze nejaký ten odborný článok a budeš kľudná. Presne to som urobila aj ja. 🙂

trish31
27. jún 2013

@julka82 nie je pravda,ze ak raz prekona toxoplazmozu,uz jej nic nehrozi.To som si myslela aj ja,ale to je omyl.Moze chorobu prekonat opat.

anjelicek26
27. jún 2013

@miska1988135 - tri tehotenstva pri mackach, co aj von chodili a toxoplazmoza nikde... len v case tehu cistil zachodik niekto iny... väcsia sanca nakazit sa toxoplazmozou je z neumyteho ovocia a zeleniny ci neprepeceneho steaku. Nenechaj sa vydesit, su to z velkej casti povery. To by si musela fakt rukami chytat starsie macacie vykaly a potom jest.. co asi nikto nerobi. A v zahrade pouzivaj rukavice.

julka82
27. jún 2013

@trish31 no mne bolo povedané, že pri tých istých mačkách nie. Ale nie som odborník. Nejaké kočky tu písali, že dostali toxu a pritom neboli vôbec v kontakte s mačkami. Že to mohlo byť napríklad z kúpeného mäsa. Taktiež to hrozí vraj pri zajacoch. Ja osobne si myslím, že sa netreba stresovať zbytočne a už vôbec sa nebáť vlastných mačiek. Skôr sa vyhýbať tým cudzím a samozrejme túlavým, nečistiť podstielku a umývať si rúčky. A bude všetko ako má 🙂

trish31
27. jún 2013

@julka82 ale nenapisala s,ze pri tych istych mackach,pisala si vseobecne o toxoplazmoze,tak som to myslela 🙂

aristka
27. jún 2013

@miska1988135 ak nechodia von a sú chované len doma a sú odčervené nič nemusíš riešiť,mačičky si nechaj a ak ich nemáš sterilizované tak tiež majú hormonálne výkyvy... 🙂

blackcat8885
27. jún 2013

Ja som tiež mala mačku v spálni počas celého tehu a všetko bolo ok.Priateľ vtedy čistil záchod aj česal mačku,ja som samozrejme riadne umyla ruky ked som ju hladkala.Naša žerie len granule a von nechodí takže by mala byť ok

godyna
27. jún 2013

@miska1988135 my mame psa aj macku a všetko dopadlo ok. Naša cica chodí von je ockovana , odcervena a dokonca mame este jednu ktorá sa vola Toxa lebo je zahadneho pôvodu 🙂 ked som plánovala otehotnenie tak som vzala macku na veterinu kde jej doktor spravil krvny test a dokonca mala protilatky na toxoplazmozu co znamená ze sa s ňou už stretla a prekonala ju ale zároveň mi potvrdil ze uz nieje infekcna a tým pádom nieje nebezpečná pre nás . A pes prvý vedel ze som tehotná . Zrazu prestal na mna skakat. Myslím si ze zvieratá sú prínosom v rodine aj ked keby si ich nemala nemusela by si toľko vysavat 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre