Ahojte mamicky i cakajuce 🙂
Mam jeden taky "problem". Koncom maja by som sa mala stat matkou, citam si vsetky mozne knihy a casopisy, no pravda je taka, ze prakticku skusenost s detmi nemam ziadnu. A tym myslim absolutne ziadnu. 😕 Nikdy som male babatko nedrzala ani na rukach, o prebalovani ci kupani ani nehovoriac. Neviem si predstavit, ako v juni pridem domov a zvladnem to. Mama mi sice slubila pomoct, ale aj tak...Boli ste niektora na tom takisto ja, resp. je tu niekto taky, kto tiez caka babo a nema ziadne skusenosti?
Za kazdy povzdbudzujuci prispevok vopred dakujem 🙂
@erienka 😀 neboj ono to pride samo. Ja som mala skusenosti s detmi, kupanim, prebalovanim, ale aj tak ked som to svoje prvy krat drzala v rukach mala som v hlave uuplne prazdno 😉 ...
Ono to pride samo. V porodnici nam dost pouzkazovali, hlavne sa neboj pytat.
Neboj budes dobra mamina, drzim palce.
@erienka Ahoj!! No, ja som akurát tak držala na rukách, pred tým, než sa mi dcérka narodila. 😉 Neboj, do toho sa dostaneš. Možno skôr, možno neskôr, ale dostaneš. A bude to super!! 😉 😉 My sme s mm na malú niekedy celé hodny len pozerali a nevedeli sme sa vynadívať. 😉 Je to neuveriteľný pocit!! 😉 Držím palce a už to, že máš takéto obavy sdvedčí o tom, že budeš starostlivou maminkou!!
Neboj, zvládneš. Ja som nielenže nemala žiadnu skúsenosť s deťmi, ale ja som ani nemusela deti ako také. Nikdy ma až tak nezaujímali, nikdy som nechápala dievčatá, čo sa nadchýnali nad bábenkami, obzerali sa za kočíkmi a pod... 😅 A teraz som už rovnako "postihnutá" 😀 😀. Milujem tých mojich zbojníkov, všetko prišlo akosi samo, dojčila som oboch bez problémov. Keby to bolo len v mojej moci, idem aj do tretieho... 😀 😀 😉
Ahoj... presne tento problém som mala pred pôrodom aj ja :D a aj v nemocnici som ešte stále nevedela, že čo spravím až prídem domov :D a dosť som sa toho bála... ale ono to prišlo samo, dokonca, keď mi mama šla pomôcť, ešte som ju aj poučovala ako by to bolo lepšie :D je to predsa moje dieťa :D :D tak držím palčeky, aby sa vám darilo 🙂 a nesnaž sa byť dokonalá, to nieje žiadna maminka, hlavné, že máš svoje dieťa rada a chceš mu len to najlepšie 🙂 takže keď sa niečo nepodarí na prvý krát, nevadí, na niektorý krát to už isto výjde :D :D
@erienka Prvú skúsenosť s chytaním bábätka som mala na pred pôrodnom kurze, čiže iba s plastovou, následne pôrod a malý bol na svete 😀 Neboj sa nič, zvládneš to, v nemocnici najneskôr ti ukážu ako sa to má, ale určite na to prídeš sama a myslím, že kúpanie ti aj v nemocnici ukážu. Mne najprv ukázala jedna sestrička a ďalšie som už absolvovala sama a pod jej dohľadom. Netreba sa toho báť 😉 a hlavne ak si si v niečom není istá, pýtaj sa a nerieš či tá otázka nie je trápna.
@erienka ja som mala zopár skuseností s deťmi ale aj tak to bolo ťažké, takže je to podla mna jedno. starať sa o vlastné dieťa je uplne niečo iné ako ked máš na pár minut cudzie. nečakaj že ti všetko pojde hned, treba sa pripravit na to že sa budete s bábatkom zoznamovať. lebo ako ty si ešte nemala dieťa, to maličké nemalo ešte mamu 🙂 musíte sina seba zvyknuť a aj vzťah sa buduje postupne🙂 ale prajem vela uspechov a určite to pojde 🙂
@erienka bola som na tom presne ako ty-no vlastne parkrat som babo drzala, ale sedela som pritom, lebo som sa bala, ze mi spadne 😀, ale to je fakt vsetko.
a potom sa mi narodili dvojicky. obe babky pracuju, manzel bol doma prvy tyzden..
treba citat, pozerat, informovat sa. teoreticky priprava nemoze uskodit, len treba zapojit zdravy rozum a nic neprehanat-ale to urcite zvladnes. kupanie, prebalovanie, a ak budes mat stastie, aj kojenie, sa naucis este v porodnici-ale aj tam sa treba pytat, sami od seba sa nepretrhnu..a na vsetko ostatne prides sama. mama vzdy zvladne vsetko-lebo musi 😉
neboj sa, budes urcite ta najlepsia mamina. hlavne treba zachovat pokoj, a aspon prve mesiace riesit len to najdolezitejsie, ostatne pocka. a snaz sa udrzat v klude a dobrej nalade, to prospeje tebe aj babatku.
@erienka neboj, ten matersky instinkt pride po porode. Ja som predtym drzala na rukach dost malinkych deti, ale stale som mala pocit, ze to nerobim dobre a dost som sa bala, ze ako zvladnem vlastne dieta. Akonahle bolo na svete, vedela som ho chytit do ruk s takou istotou, ze az. Aj poobliekat, okupat, prebalenie mi ukazala spolubyvajuca na izbe...
A to som pri tom neprezivala tehotenstvo v neakom euforickom ocakavani, skor takom neurcitom, takze aj preto som sa obavala, ci sa mi zaktivizuju materske instinkty... a prislo to samo 🙂
No, a knih som mala tiez par precitanych, ale v skutocnosti som z nich cerpala strasne malo 😉
aj ja som novopecena mamina na vsetko prides sama hlavne trpezlivost a presne moc nestuduj vsade sa pise nieco inea potom je z toho clovek zmateny.hlavne vela lasky
neboj, ja som na tom bola rovnako a ani mi nemal kto pomoct...
veru som mala niekedy strach, ze mu zlomim rucicku alebo nozicku, ze co ked sa mi smykne vo vanicke, potom neskor zase ci mu dam dobre jedlo, atd...
a zvladli sme - zvladnes aj ty
dakujem vam za taketo expresne rychle povzdbudzujuce prispevky, hned sa citim lepsie 🙂
ja som bola taká-bábo som držala asi minutu aj to už väčšie kolegynine:D A jak sa malý narodil absolutne som sa ho nebála chytit-prebalenie mi nik neukazoval-však vymeníš plienku:DKupala som druhýkrát už sama...len sa nezaobera myšlienkou že to nevieš, to budeš mat po týždni tak v rukách lebo to bábo budeš tak musiet obracat a zaoberat sa ním že chytíš taku tu maminovsku istotu!
@erienka Ahoj! neboj sa. Ja som pred 14,5 rokom bola na tom tak ako ti. Nemala som žiadne skúsenosti s bábätkami, ani deťmi. Teraz som mamina 5 krásnych detičiek a myslím si, že som ja dobrou mamou. Skúsenosti prišli. Rady od ostatných tiež, len ich treba selektovať, nie všetky sú dobré. Každe bábätko je iné a iné si aj vyžaduje.Tak ti držím palce moja aby si všetko krásne zvládla a nech máš doma krásny a zdravučký poklad. A ka budeš mať otázky len napíš na koník tu je veľmi veľa dobrých mamičiek ochotných poradiť.
@erienka hned ako porodís, tak sa objaví materinsky instinkt. za pár dni budes vediet rozoznat plač, či je bábo hladné, alebo sa chce popestovat, alebo prebalit. neboj sa, zvládli sme to všetky , zvládnes to aj ty. a časom sa budes nad tymto príspevkom usmievat. a prídes na to čo všetko sa dá zvládnut jednou rukou. ked v druhej budes mat dieta 🙂
@erienka ja som na tom bola uplne rovnako, dokonca som take male babo nazivo predtym ani nevidela, a zrazu som ho mala v rukach, ale nic sa neboj, vsetko sa velmi rychlo naucis, ak budes mat stastie, tak ti vsetko ukazu v porodnici, mne pomohla spolubyvajuca na izbe, a domov som dosla ako profesionalka, a hned som vsetko naucila priatela, takze teraz nemam problem, mu ho aj nechat
starostlivost o babo nie je taka narocna, ako sa moze zdat
Ani ja som nemala ziadne skusenosti a zvladla som to. Nemala som pomoc ani od rodiny, lebo zijeme v zahranici. Zato manzel mi dost pomohol, prebaloval, kupal. Hlavne si citaj vela, mne velmi pomohol modrykonik. Ked som mala nejaky problem tak som vsetko hladala tu.
no vitaj v klube a nic si z toho nerob 🙂)) to vsetko prejde, teraz ma moja krpana skoro 2 roky.. a je to horsie ako na zaciatku, vedela som co jej je, ked plakala.. no papat, prebalit.. brusko pohladkat.. to sa v pohode zvladalo.. z porodnice som isla s placom, ze co ja budem s nou doma robit... a zvladla som to bez problemov🙂) tiez som babatka videla iba na obrazku 🙂)) Ale teraz ked sa takato opica 2 rocna zacne hadzat o zem, alebo plakat.. to nik nevie co jej je.. ci ju nieco boli, alebo len trucuje.. pripadne sa hra na herecku 🙂))
Ja odporucam iba si nastudovat dojcenie, co robit so soplikom/kaslikom/teplotou... a potom kedy prejst na prikrmy.. v knizke nejakej ktorej sa budes drzat priblizne (casom si najdes svoj sposob)... a bude🙂)) zvysok pride sam 🙂
Dokonca ani to kupanie babatka nie je taka katastrofa🙂) Tak hore hlavu a bude.. 🙂)) ved tolko zien to zvladlo aj s mensim objemom informacii aky mame my teraz...
jeeej, aj som bola taká istá. Nikdy som nedržala dieťa v rukách, nikdy som neprebaľovala, nekúpala a ja ešte neviem čo...Keď som kúpila prvé plienky, čítala som si návod na použitie 😀 . Kúpanie a prebaľovanie, ti ukážu v nemocnici, niečo odkukáš od niekoho iného, niečo ti poradia .....a neboj, aká budeš šikovná
no mne sa lahsie staralo o sestru ked bola babo a ja v puberte aj som ju kupala ako ked sa mi narodili deti 😀 som netusila ze budem taky bojko a moc opatrna 😀 ale prislo to po case samo 😅
no a navod som citala pri malej na nutrilon aj ja 😀 maleho som plne kojila to ked sa narodila mala som bola vyburana co vsetko je pri malej ine takze aj pri druhom dietati som bola ako mamicka ktorej sa este len narodilo prve babo 😲 😲 😲 😲 😲 vsetko je ine pri malej 😉 a nove 😲
som si myslela ake lahke to bude jaaaj 😲 mala je este aj alergicka musim davat pozor pri prikrmoch 😔 som zvedava co nas este caka 😲
@erienka klu ,ja som okrem mojej dcery nikdy prdtym nedrzala male dieta na rukach,nekupala,neprebalovala,nemala k tomu ziadny vztah...Ja a dieta?Nikdy!!!Co by som s nim robila?...a ked mi ju prvy krat priniesli,vedela som vsetko-chytit,prebalit,pohladkat,...neboj pride to samo od seba. 😉
ahoj neboj v pohodke to zvladnes, ja som tiez nemala ziadne skusenosti s detmi teda okrem drzania na rukach 🙂 ine veci som v zivote nerobila ale tak prislo to samo no....citala som nejake knihy a clanky na nete ale ako tu pisala jedna maminka ked to trebalo spravit tak v hlave prazdno..no ale nejak sme to zvaldli takze neboj....a co sa tyka kupania v porodnici mi to ukazovali najprv som sa bala vyzeralo to zlozito ale tak nejak som to zvladla to jedno kupanie co som mala sama kupat a doma som ho kupala na lehatku vo vanicke..takze to bolo uplne v pohodke...neboj tvoj materinsky instinkt ti urcite pomoze a za par tyzdnov vsetko zvladnes lavou zadnou 🙂
hlavne nečítaj nič, iba sa vystresuješ ... ja som tiež nemala nijaké skúsenosti a po pôrode mi malého zobrali rovno na detské oddelenie, tri dni som ho nevidela a keď som prišla za ním som bola ako debil, som ho nevedela ani chytiť ani nič, našťastie tam bola jedna jediná sestrička ochotná mi ukázať ako čo, s kojením sme mali starosti museli sme sa kojiť po sediačky ale ako sme prišli domov a mali na seba čas na všetko sme spolu prišli, naučili sme sa kojiť, prebalovať, kúpať, obliekať, odgrgávať teraz má malý 11 mesiacov a sme zohratá dvojka 😉
zbytočne sa nestresuj
presne ako pisu baby,neboj sama vycitis co a ako skor,ci neskor,len nebud na seba narocna, ak sa nebude darit hned🙂 A dalsia vec, z vlastnej skusenosti,skuste to spolu s manzelom bez maminej pomoci. Lebo o to neskor si Ty resp. Vy ako rodicia najdete s babatkom vlastny system.
@erienka neboj zvladnes to ako kazda jedna matka, uz ked budes cititi pohyby babatka, zacinas si s nim budovat vztah a ked uz bude ku koncu tehu tak uz sa budes tesit kedy bude vonku a uvidis ho, chvilku sa ho budes "bat" chytat, najma kupat,prezliekat, ale naucis sa to. poradim ti knihu http://www.gorila.sk/product/157587?gclid=CNTP2... je k nej aj CD a uzasne a krasne nazorne ti v nej ukazu ako manipulovat s novorodencom, pri obliekani, vyzliekani, kojeni,odgrckavani a vsetko si mozes pozriet aj na videu, takze super odpurucam
a si myslíš, že ktorá mama pred narodením svojho prvého dieťaťa má s nimi skúsenosť? Ani jedna, aj keď niektoré sa o deti starajú, no málokedy 24 hod denne a od narodenia... 😀 neboj, to príde za pochodu
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ani ja som nemala žiadnu skusenost,začiatky boli naročne,ale potom to prišlo dáko samo...uvidite,ked sa babo narodi,tak sa vo vas "prebudi" ozajstna mamina 🙂