Ako podporiť vstrebateľnosť kyseliny listovej?

veronicka25
12. feb 2010

baby treba kys. listovu jest po jedle alebo pred jedlom? da sa zvysit jej vstrebatelnost vobec nejako?

vefi89
12. feb 2010

nie je to napísané na krabičke??

veronicka25
autor
12. feb 2010

na tej mojej nie je, je tam iba doporucene davkovanie dve tabletky za den pre tehotne, comu nerozumiem, kedze jedna tabletka ma 400ng, co je 200 percent dennej davky. V pribalovom letaku sa pise iba o vyzname kyseliny listovej v tehotenstve. Ale ci to jest pred/po jedle ziadna zmienka.

vefi89
12. feb 2010

a neskúsila si si to vygoogliť???
však keď to nikde nezistíš, tak jedz minimálne 2 hoiny pred jedlom, alebo hodinu po jedle, to by potom nemalo mať žiaden dopad na to

veronicka25
autor
12. feb 2010

pozerala som to ale nenasla som tatuto info, skor ma zaujimalo ci ked to niekomu predpisal gynekol. ze ma jest, nepovedal aj ci pred/po jedle

barbyes
12. feb 2010

mne sa zdá, že po jedle, ale 100% istá si nie som. Ja som to užívala tak..

jana
12. feb 2010

ja tiez, vzdy po ranajkach si dam 1 tabletku, pozrela som teraz letak ale nieje to tam. tak asi to je jedno

sabiatko
12. feb 2010

prave som si pozrela moju krabicku a je tam napisane, ze sa odporuca po jedle...

barbyes
12. feb 2010

a záhada je rozlúštená 🙂 🙂

veronicka25
autor
12. feb 2010

dakujem baby za odpovede 🙂

veronicka25
autor
15. feb 2010

Docitala som sa, ze prijem kyseliny listovej zo stravy vacsinou nie je dostatocny a preto sa odporucaju tabletky. Podla niektorych autorov vsak aj tak moze nastat situacia ze telo kys. list. nespracuje. Bola som sa spytat na tento pripravok http://tehotenstvo.rodinka.sk/index.php?id=co-m...
a prekvapila ma jeho prehnana cena, u nas stoji 13 Eur, co je opoti 1 Euru za rovnake balenie samotnej kyseliny listovej hrozne moc. Podla vasich skusenosti, pripadne odporucani gynekologa co si o tomto myslite, moze to podporit vstrebatelnost kysel. listovej alebo je to reklama, aby mamicky kupovali predrazene tabletky?

pia22
15. feb 2010

Kocky na dobre vstrebanie kys. listovej je potrebny dostatok enzymu Metafolinu, kt. vsak väcsina zien nema. Obsahuje ho vit. pripravok Femibion, pozrite si stranku tohto pripravku. Ja som ho uzivala cele tehotenstvo, pretoze po dlhom skumani obsahu v multivitam. pre tehotne jednoznacne vyhral😉

veronicka25
autor
15. feb 2010

ahoj pia, nevies link na tie vyskumy co to potvrdili?

pia22
15. feb 2010

Veronicka neviem, ale u mna okrem toho obsahu enzymu v tomto multivit. presvedcil obsah vitaminov, pretoze ich obsahuje primerane mnozstvo, pretoze ma moja mudr. upozornila, ze tehotenske multivit. obsahuju privelke mnozstvo vit. a v prehnanej koncentracii.

veronicka25
autor
15. feb 2010

to si myslim aj ja, ze tehotenske komplexne vitaminy nie je dobre uzivat prave pre vysoky obsah aj vitaminov, ktore bez problemov mozem ziskat stravou, vrasky mi robi iba tato kyselina list., nasla som ten clanok co prave odporuca Femibion, aj na ich stranke hovoria ze je to super na podporu vstrebania, ze to potvrdili vyskumy, ale nikde ziadny vyskum som nenasla publikovany, za kolko u vas ho predavaju, mne sa zda 13 eur za 30 tabliet teda prehnane ze az, ale keby seriozny vyskum potvrdil ze to co tvrdia je pravda, tak si to kupim.

pia22
15. feb 2010

Veronicka a v kt. si tyzdni?

veronicka25
autor
15. feb 2010

este nie som tehotna 😉 ale kyselina list. mi odporucil lekar aj pred otehotnenim s tym ze na zaciatku tehoten. je potrebne zvysit jej davku, ak som to spravne pochopila tak na 2 tabletky 400ng

pia22
15. feb 2010

Ja som zacala uzivat Femibion tiez pred otehotnenim 1 mesiac a hned v prvej ovu to vyslo😉. Uzivala som ho tak, ako je odporucane-1tbl. do 13tt 400, od 14tt 800. Ta 400 ma stala tak 360sk, 800 asi 600sk. Ja ani nie som zastancom vitaminov len zo stravy, pretoze nikdy nevies, ci je tvoje telo schopne tieto vitam. spracovat a ulozit, ale starostlivo vyberam pripravky podla obsahu a koncentr. Napr. som zistila, ze multivit. pripravky obsahuju niekolkonasobok niekt. latok, preto bezne uzivam detske pripravky. A tie tehotenske detto a to som presla vsetky na trhu.

veronicka25
autor
15. feb 2010

a okrem toho si brala este iny vitamin? ja som videla nedavno ze predavaju v lekarni aj cisto kyselinu listovu, asi polovicna cena oproti tomuto femibionu, povod myslim norsko a tiez ze je tam nieco co zabezpeci lepsie vstrebanie, ale ani k tomu mi lekarnicka nevedela nic blizsie povedat, ze na zaklade akej studie to tvrdia, nedavno som si citala clanok, kde tvrdili studie ze synteticke vitaminy su skodlive, ale znova to iste nikde ziadny odkaz na predmetnu studiu podla ktorej to tvrdia http://surovastrava.sk/zaujalo-ma/22-nebezpeens...

zuzanka.j
15. feb 2010

vstrebatelnost zvysuje aj sucastne uzivanie vit, B12 spolu s kys. listovou 😉 tak mi to predpisala hematologicka

veronicka25
autor
15. feb 2010

B12 v akom davkovani? pozerala som si navod tej kys. list. co som si kupila a moja ho uz obsahuje a to 2ng v tablete co by malo byt 80 perc. dennej davky

veronicka25
autor
15. feb 2010

este mi napadlo, ze je dolezita pravidelnost, cize napr. kazdy den o 8 si dam tabletku, alebo je to jedno ze raz si dam rano, na druhy den si spomeniem az vecer???

zuzanka.j
15. feb 2010

ja som uzivala kys listovu 10mg a k tomu B12 - 500mg co je 50 000 percent dennej davky. mam to aj odfotene v albume.

zuzanka.j
15. feb 2010

podla mna je jedno ci si das rano alebo vecer tu tabletku, ved to nieje antibiotikum. ale zas ruku do ohna za to nedam 😒 ja som to vsak neuzivala vzdy v tu istu hodinu.

veronicka25
autor
15. feb 2010

a davala si si denne jednu tabletu? ak dobre ratam tvoja 10mg kys. listova je 25 krat silnejsia ako to co mam teraz, to je 400µg, v letaku odporucaju zjest dve v tehot., 😨 B12 som pozerala v tvorom albume a zda sa mi ze to mas 500 µg nie mg. keby to bolo mg tak je to 1000 krat viac ako µg

veronicka25
autor
15. feb 2010

a zuzka uzivala si to tak ze naraz obe tabletky?

zuzanka.j
16. feb 2010

ano ten b 12 je v mikrogramoch ale listovka v mg. uzivala som listovku 2x denne + tabletku B12, ale tu len raz - rano. a ked som otehotnela este som radsej jedla aj ten femibion. ved prebytok vitaminov sa vyluci mocom. to preto som brala take mega davky, lebo mi na genetike zistili akusi poruchu pri ktorej sa horsie vstrebava listovka.
teraz to uz tak neuzivam, vysledky mam zatial dobre aj babo je v poriadku... obcas si dam len calibrum, alebo sumivy multivitamin. 😎

zuzanka.j
16. feb 2010

opravujem- ked som otehotnela uzivala som listovku a b 12 uz iba 1x denne + 1 tab. femibion 😉

zuzanka.j
16. feb 2010

veronicka - ale ak nemas poruchu vstrebatelnosti kys. listovej v pohode ti bude stacit hociaky multivitamin co ju obsahuje 🙂

pia22
16. feb 2010

Veronicka uzivala som iba Femibion, no ja byt tebou, tak to tak prehnane neriesim, pretoze na to, aby sa vsetky dolez. latky dostali k mimi je hlavne dolezite, aby bolo vsetko ok, vtedy staci malo. Ja som tiez riesila vsetko co som uzivala a nakoniec to aj to aj tak nedopadlo tak, ako by malo, pretoze zlyhaval prenos zivin k mimi.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre