Zdravím bývate niekto Nemecku alebo Amerike? Ak áno ako sa tam žije a aký sú tam ľudia? Ja ovládam obe jazyky moc dobre a po pandémi by som sa presťahovala do tej ktorá je lepšia
@annamalaga Však som napísala ze po pandémi 🙂
A čo by si tam chcela robiť ? V tej Amerike, lebo vieš, že je tam dosť problém teraz získať pracovné víza ?🤨
@annamalaga Tak zamestnať sa tam ako zdravotná sestra. No hej to je pravda s tym prac.vizom....🤔
Ja žijem v Nemecku, mám tu dobrú prácu, kolegovia sú milí, v pohode, kariérne postupujem,nikdy som nemala problém. Našli sme si tu aj kamošov, ale jasne že to nie sú ako kamoši čo ich mať roky.
Je tu ale dosť draho, nehnuteľnosti stoja obrovske peniaze, záleží aj akú budeš mať prácu.
Ja osobne by som do Ameriky nešla a keby som mala menovať len jeden jediný dôvod ,bol by to tento.....zdravotné poistenie. Nie je normálne, podľa mňa, žiť v krajine, kde sa bojíš že ochories. Žiadna materská, rodičak,a podobne,jedine sa vydať za amerického vojaka, potom mať super zdravotné poistenie.
V USA je najpodstatnejší rozdiel, či si načierno alebo legálne - lebo to sú dva rozdielne svety. Načierno - veľmi si nebrnkeš - pokiaľ ti niekto načierno nesfalšuje doklady, nemáš ani vodičák. Žiadne cestovanie, žiadna kariéra u veľkej spoločnosti - max u nejakého Poliaka na stavbe alebo v reštike - ale dá sa aj tak, veľa ľuďom to stačí. Pri legálnom pobyte sa nemusíš triasť pri každej hliadke, ktorá prejde okolo Teba - samozrejme dobrá práca, hypotéka, normálny život. Ako sa vyššie spomína, zdravotné poistenie v USA nie je povinné, preto ho tam veľa ľudí nemá, chcú ušetriť. Pri dobrom zamestnávateľovi je to jeden z benefitov, a ešte si sama vyberáš variant zdravotného poistenia - je to celkovo zložitejší systém ako u nás. Materskú majú, ale podmienky sú tiež iné ako u nás. Áno - nepoznajú PN, OČR či rodičák. Nerobíš - nemáš love. Viac pracujú ako my. Ale - žijú si svoj americký sen 😁 Okrem toho - od začiatku korony sa Trump veruže postaral o svoje ovečky tak, že na SVK o tom môžme len snívať - nejdem ani spomínať rôzne formy podpory pre rodiny. Nemci sú podľa mňa studení čumaci, tam nikdy nezapadneš, môžeš tam žiť neviem koľko, vždy budeš cudzinec. Ale - je to bližšie. Ani Amíci nie sú uplna výhra, ale je to úplne iná mentalita. PS: áno, bola som vydatá za amerického vojaka 😉 Celkovo američania si štátne zložky - všetky - veľmi ctia a vážia... napr. na aute som mala špec. ŠPZ, nikdy ma nezastavila žiadna hliadka ☺️. Celkovo - je veľmi ťažko porovnávať život v Nemecku a v USA - záleží to od osobných priorít. Veľa šťastia Ti prajem 😁
@monikusa
@pseudomonas87
Ďakujem vám za info.
@annamalaga jej vec, tvoja nie
@aver01 a ani tvoja.
Ako zdravotná sestra sa môžeš zamestnať aj vo Švajčiarsku.
Ako zdravotna sestra do USA potrebujes skusky. Plus k tomu ma kazdy stat este ine pravidla. Najlepsie je zacat v state Texas.
Plus budes cakat na zelenu kartu.
Môj dávnejší ex žije v NY, je architekt, býva na Manhattane, pochvaľuje si, ale má veľmi dobrý príjem, cestuje pracovne po celom svete. Zdravotná sestra... aké konkrétne vzdelanie máš? Nemyslím si, že k zamestnaniu sestry je v USA dostať sa úplne easy. K Nemecku, kamarátka tam žije v menšom meste neďaleko Frankfurtu, je vydatá za Nemca, žije tam už cca 22 rokov, má takmer dospelé deti a v tom malom meste je stále za cudzinku z východného bloku, kamarátky má Poľku a Vietnamku. Takže keď DE, tak vybrať si lokalitu, kde nie sú tieto predsudky.
@ivkazba nechápem prečo ju berú za cudzinku 😵
Koľko Vietnamcov či iných národností žije, pracuje či podniká mnoho rokov aj tu na Slovensku a tiež ich berieme ako cudzincov.
Veru ako baby vravia, krajiny zapadu akceptuju multikulturalizmus kedze je velkou sucastou ich spolocnosti, ale za hranicami svojej rodnej krajiny budes vzdy cudzinec nezavisle od toho z ktorej krajiny pochadzas.
Netvrdim, ze ta ludia nebudu akceptovat ci nemat radi, ale ani na SK nevidis Slovakov, ze by sa so zahranicnymi kulturami extremne miesali dokopy. Respektuju ich, ale len malokto je s vietnamcami dobry kamarat.
Ja tu mam tiez kamaratov ci znamych co su Svajciari, ale velakrat sa hybem v slovenskych komunitach alebo medzi ludmi ktori su sami cudzinci. Tak to obvykle funguje.
Len malokedy sa cudzinec nalepi na domacich. Vrana k vrane sada a takym sposobom funguju aj cudzinci.
Osobne by som ti odporucal zotrvat v Europe. Ameriku by som ti v ziadnom pripade neodporucal. Okrem ekonomickych problemov maju v sucasnosti extremnu krizu v spolocnosti ( BLM, policajna brutalita atd. ).
@bambulienka25, čo znamená, že ťa berú ako cudzinku? Mne aj po 15+ rokoch v AT píšu kamošky z Nemecka (Nemky. Nie iné cudzinky), tu mam tiež kamošky Rakusanky, normálne sa navstevujeme, pomáhame si, klebetime, chodíme spolu na dovolenky... Ani v práci mi nikto nikdy nedával nižší plat a nekomentoval, odkiaľ som (a teraz už ani nemôže, lebo som šéf 🤣), proste neviem, kde a ako mi niekto ma dávať najavo, že som cudzia. Áno, nevolaju ma do krčmy hrať karty. Ale to ani chlapa a ten je čistokrvný Rakúšan snáď až do tretieho kolena...
@bambulienka25, au. Toto som nezažila nikdy. Len ono asi aj bude rozdiel malé mesto ci dedina a veľkomesto. Tu to fakt nikto nerieši. Dve-tri odfrflane odpovede a už si domáca 🤣🤣🤣
Ešte ma napadlo - chlapova sekretárka je Češka. Je tu už dlho a rozmýšľala, či má požiadať o občianstvo. Chlap do nej hucal, aby to nerobila. Jeho odôvodnenie bolo, že teraz je Češka, ktora vie perfektne nemecky. Potom bude Rakusanka s otrasným prízvukom (čeština, podobne ako maďarčina, je počuť v každom cudzom jazyku)
Zijem sice v Rakusku, ale myslim, ze je to s Nemeckom porovnatelne.
Co sa tyka toho, ze som "cudzinka" - kamosi a kolegovia to neriesia. U niektorych citim, ze maju predsudky. Priamo ma komentoval iba jeden debo raz na zastavke autobusu. Za vyse 20 rokov. Celkovo je ale nacionalizmus a triedenie ludi na "nasich" a "cudzincov" v celej Europe dost silny. V Amerike im to je podla mna ovela menej dolezite 8zase, to je iba moj pocit turistky).
Ale celkovo - najprv treba mat vyriesenu pracu, resp. minimalne povolenie. Potom treba ratat s tym, ze treba ubytovanie. A milion dalsich veci. Vediet jazyk je dobry zaklad, to ano. A vzdelanie si treba overit, co kde ako ratifikovat! Ani len v ramci EU to nefunguje automaticky!
V Amerike som rada, ale ako turistka. Neviem, ci by som tam dokazala zit. Ale kedze som tam nikdy nezila, tak je to iba moj pocit.
Ale nech pojdes hocikde, nie je na skodu tam niekoho poznat, vitamin Z (znami), ktori ti pomozu. Aj ked ti len povedia, s cim na ktory urad 😉
Lebo myslim si, ze "american dream" uz nie je taky jednoduchy, ako to kedysi byvalo.
@vroni By ma zaujimalo. Mas slovenske, alebo rakuske obcianstvo? Prijala si priezvisko svojo muza (cistokrvneho rakusana - sorry, ale je nejaky rakusan z poslednych 2 generacii este cistokrvny?). Lebo toto vsetko moze robit veeelky rozdiel v tvojom ponimani ako ta AT spolocnost akceptuje.
@vroni Len som reagovala, lebo moja skusenost zo zivota v niekolkych zapadoeuropskych krajinach je taka, ze jednoducho tym cudzincnom si a stale zostanes (akokolvek si nahovaras nieco ine). Mozno nase deti uz nebudu, ale my ano. A mozes mat akukolvek poziciu a akekolvek financne zazemie, a kolkokolvek cistokrvnych rakusanov (v tvojom pripade) okolo seba, aj tak tou cudzinkou/slovenkou budes.
Ak to tak necitis/neakceptujes, tak si podla mna nieco nahovaras.
Ale nic v zlom, len ma tvoje komentare pobavili.
@number19, úsmevné. Nahováram si akože co? Ze sa so mnou ľudia roky kamarátia? Ze som zarábala toľko isto a viac ako moje domáce kolegyne? Alebo že mi muž už 18 rokov neitiekol za nejakou "cistokrvnou"? Nie, nie som Rakusanka a ani sa tak nemienim tváriť. Som Slovenka žijúca v Rakúsku. Ze to možno rieši kdesi nejaký tajtrlik, ktorý na môj život nemá vplyv, tak to mi je úplne úprimne ukradnuté. V Košiciach by na mňa tiež kukali ako bratislavského exota a bola by som akože "doma". Ale jasne, keď niekto neovláda ani po desiatich rokoch poriadne jazyk, nepohne sa zo slovenskej komunity, nakupuje len na SK a každý víkend uhana "domov", tak tam doma nebude nikdy.
@vroni Neoznacuj ma za tajtrlika. Reagovala si na @bambulienka25. Ty si zacala riesit jej nazor. A ja som s tvojou reakciou nesuhlasila.
Pytala si sa jej "čo znamená, že ťa berú ako cudzinku?". Tak ja mozem povedat len to, ze ak si pises s cistokrvnou nemkou a klebetis s cistokrvnymi rakusackami a zlahla si s cistokrvnym rakusakom, tak to este neznamena to, ze pre nich nie si skratka cudzinka.
Mimochodmo pojem "cistokrvny rakusan" by ti mohol narobit velmi velke problemy v povojnovom obdobi minuleho storocia v Rakusku (FYI).
Ty si to cele mylis, si rovnocenna v praci, niekto ta prijal ako kamaratku, mazelku, ale to neznamena zi nie si v ich krajine (a aj pre nich) cudzinka...ty si toho cele velmi mylis...
Pretože sú "hrdí" resp kkti co si myslia ze sú nadludia
@vroni Prepac uz len velmi rychlo. Napisala si "Ešte ma napadlo - chlapova sekretárka je Češka. . Je tu už dlho a rozmýšľala, či má požiadať o občianstvo. Chlap do nej hucal, aby to nerobila."
Ak pod tym chlapom myslis tvojho muza, preco nepodoril sekretarku aby prijala AT obcianstvo? Mne to pride divne. Preco aj teba nepodporil prijat AT obcianstvo a prisvojit si ta ako AT obcianku? Nechcu rakusania prijat Ceschov a Slovakov za svojich? Preco, ved sama tvrdis, ze si im absolutne rovnocenna a tvoj vlastny muz nepodpori cesku aby si osvojila AT obciansktvo (a ty ho sama nemas)?
Divne, asi preto aby ona zostala tou Ceskou a ty tou Slovenkou? A oni zostanu ti cistokrvni rakusania. A vy cele hrde slovenky a cesky v Rakusku.
To som zvedavá , ako sa chceš dostať teraz do Ameriky? 🤦♀️🤦♀️🤦♀️