Ahojte. Priateľ pracuje v Nemecku a chcem sa tam aj ja presťahovať. Máme 2 deti 1,5r a 4 mesiace. Chceme si tam kúpiť dom. Chcem sa spýtať vlastne či musím si na Slovensku odhlásiť pobyt a keď chceme ísť tam či sa vybavujú doklady v nemeckých úradoch alebo najprv niečo na Slovensku. Priateľ pracuje v Nemecku ale na slovensku živnosť pre Slováka. Je to problém alebo si musí otvoriť Nemecku a platiť odvody tam? Ak tu niekto taký je môže byt aj súkromná správa rada podiskutujem ako to je.
@85miska pre neho nie, ty a deti nebudete mat zdravotne poistenie ani narok na nic, takze sa zatial nikde neodhlasuj, kym nebudes mat jasne, ci v DE budes platit poistku atd. Otazka je ako budete financovat dom a z coho budete zit. Ak priatel vsetko zaplati v hotovosti, nie je problem.
@maranco ďakujem len teda píšu tam ze po odhlásení sa z trvalého pobytu musíme odovzdať občianske preukazy na polícii. A teda keď prídem do Nemecka čím sa budem preukazovať a vybavím si úradne veci? Či najprv sa musím prihlásiť tam dajú mi nejaký doklad a tak sa odhlásiť na Slovensku? Budem mať potom nemecky OP?
@85miska
ahoj to si blbo pochopila. Povedzme, ze uz mate v DEkupeny dom, tam sa prihlasite na mestskom urade nactrvaly pobyt. S papierom o potvrdeni o trvalom pobyte prides na SK na urad. Tam odhlasis trvaly pobyt.
Ja som isla vybavovat novy op, tam oriamo som ukazala potvrdenie o trvalom pobyte v Rakusku. Na op mam napisane v kolonke trvaly pobyt: Vieden (napriklad) bez presnej adresy.
Tym padom je system prepojeny a na urade ti trvaly pobyt zrusia, mozes ho zmenit na prechodny ( v mojom pripadevadresa rodicov na SK).
Ale dokumenty neodovzdavas! Oni ti len jednoducho uz mozu po novom napisat aj trvaly pobyt mimo uzemia SK. Dokumenty by si zrejme odovzdavalq pri zmene obcianstva, co ty v plane isto nemas.
S poistenim ti velmi neporadim ale je ich tam mnoho. Ja som bola jedysi davno poistena ako operka. Mala som narok na osetrenia i operacie. Vtedy to nolo tak, pokial som potrebovala ukon nad ramec poistenia, platila som v ambulancii a sk poistovna mi to preplatila. Keby som vtedy pred 20timi rokmi chcela vyssiu= normalnu poistku, bolo by to mesacne minimalne 200€.
Pokial by bol manzel zamestnanec, mohla by si ty aj deti byt poistena cez neho. Ako živnostník on to ma uplne ine pravidla. To si treba zistit tieto veci predtym. Drzim palce
@85miska
a teda este raz. Nemecky op by ti dali len keby si tam ziskala obcianstvo. Pokial sa nemylim, musis tam nejaky cas zit a urobyt jazykove skusky z nemciny, na urovni Grosse deutsche Sprachdiplom. Co teda vobec nie je jednoduche, zvlast pri dvoch detoch. Neviem ako v DE, v Rakusku chcu este skusky z dejin, polityky a k tomu 8000€ 😏
@svetlonos ďakujem za odpoved super tak ja slm sa už bola ze odovzdám tu doklady a čo potom budem tam s čím. Vieme ze to nie je všetko jednoduché. Je to veľký krok do neznáma tak vieme ze si musíme pozisťovať informácie len čo aj po nete hľadám citam nič konkrétne neviem nájsť len tak stručne vysvetlené.
Tu odovzdas OP a tam budes mat slovensky pas. Nemecky OP nedostanes, to by si musela mat nemecke obcisnstvo
@85miska ako samoplatca, ktorukolvek. Osobne by som volila Techniker Krankenkasse … je velka a berie skoro kazdeho (alebo AOK … tie mensie nemusia) ja som op neodovzdala … naco, budes chodit vsade s pasom, potvrdenie o adrese Ti daju A4 na KVR jedna fotka v mobile a hotovo, ani vodicak som nemenila - ma to svoje vyhody, pokutu zaplatis ale Body nemas, takisto Ti ho nemozu zabavit. Nemecky OP nedostanes, mozes si zmenit obcianstvo myslim po 8 rokoch, skusky z jazyka a taky vseobecny prehlad … podmienkou je ale nielen zit ale byt aj zamestnany a odvadzat dane. MD/RD sa zo Svk nerata nakolko neexistoval pracovny pomer predtym.
@85miska zavisi v ktorom state nemecka kupujete dom, tam sa potom prihlasite na Gemeinde amt, ale to vsetko asi priatel vie, ked tam pracuje ak idete kupit dom, tak uz asi mate prehlad v notarskych poplatkoch a danovych povinnostiach, co sa tyka po kupe domu, predsa len to nie je investicia na dva roky.
@pieksamaki veď práve to ze my už počítame ze nastalo len aby som tu nič nezanedbala a poodhlasovala všetko čo sa dá nech tu nemám potom dlhy na sociálnej alebo neviem.
@85miska 🙈 v prvom rade nech sa zamestna priamo pod nemcaa uz mas poriesene zdravotne poistenie a mas hned narok na pridavky a rodicak nemecky...
@svetlonos prosím ta odkedy je možné mať na SK OP AT adresu? Ja som si vybavovala pred pár rokmi nový a mam tam SK TP. Toto mi je nové, vďaka
@stellarstar
ahoj, ano je to nove. V 2020 sme si davali robit OP a vtedy to este dlho nebolo uzakonene. Robi mi tam kamoška, pekne mi to vysvetlila. Kludne si to uz mozes zmenit. Bolo by mi to jedno, ale kedze tu zijeme, je lepsie mat trvaly pobyt v AT ak koli uradom a papierovackam.
Rado sa stalo 🙂
Keby som sa stahovala mimo SR, tak jedine s manzelom.
@stellarstar to len pred par rokmi zaviedli. Ja uz som 200 rokov z SK a tiez som este musela odovzdava OP. Este ma aj zdrbali, ze som nemala zmenene meno po sobasi. ale ja mam aj nemecke obcianstvo, slovenske doklady som nikdy nepotrebovala tak som len prevratila ocami a nic nevysvetlovala.
@85miska Vy ked sa chcete v DE usadit natrvalo, tak sa radsej zoberte (sobas ma v DE vyhody a hlavne, ked ty este budes doma s detmi). A muz nech si hlada radsej v DE robotu bud na DE zivnost alebo najlepsie ako zametnanec (aspon na zaciatok). Odpadne vam ako manzelom a v DE zamestnanych aj problem so zdravotnou poistkoi. Mus za prihlasi v gesetzliche a manzelka a deti pod nim zadarmo ako Familienversicherung. Naco si komplikovat zivot a vyhadzovat prach do luftu.
@svetlonos ahoj no ale ja mám na SK TP a v AT mám Hauptwohnsitz aj vtedy to môžem dat?
@stellarstar AT podobne ako DE nepozna pojem ako trvyly pobyt. A neriesia to. Ty mozes ma trvaly na sk (aj ked po spravnosti by si sa mali pri urciztych podmienkach z SK odhlasit) , to mas potom normalne sk op s sk adresou a Hauptwohnsitz v AT. Do SK OP nich nemusis davat vpisovat a ani to nikde nahlas nevrav. Keby si na urade na SK s tym prisla, ze mas aj aj,t ak tetusky ta hned zrusia. Po spravnosti mozes mat len jeden trvaly pobyt vramci EU. Cize tvoj Hauptwohnsitz v AT je akvivalent k tr. pobytu na SK. Do SK OP si moze sdat AT andresu dat vpisat len v tom pripade, ked zrusis tr. pobyt na SK.
@yanni veď toto a ja si svoj SK TP chcem nechať ešte. Chodím každé 2m domov k rodičom a pokiaľ žijú chcem mať ten TP aj keď viem že mi netreba a AT personalausweis zas neni mi treba 🤷♀️ ale dobre vedieť nové info, ja vždy kukám čo nové ale toto som ešte nevedela. Samozrejme nikde to nikomu nevravím som to tiež riešila že ako to mám urobiť a už už skoro som zrušila tp doma ale chvála bohu som to neurobila inak by som sa v čase corony nemohla dostať cez hranice. Takze ostávam ako som 😅
@yanni áno. Chceme sa vziať predtým ako pôjdeme do DE ale nie kvôli nejakým finančným výhodám ja nechcem byt doma žienka domáca ale tiež pracovať. Toto mi ani nepadlo poberať nejaké ich rodinne prídavky. On tam ma dobrú prácu preto chceme ísť. Moje vzdelanie mi tam určite neuznajú a teda neviem ešte plynule po nemecky sj keď slm z nej maturovala nerozprávam tým jazykom 10 rokov takže do jazykovky musím ísť.
@85miska to vravia vsetci. Ja som nespomenula ani jdinym slovkom socialne davky. To s tak malymi detmi aj tak nepojdes este pracovat, cez jazyka aj tak tazko a aj na vzdelani zalezit. Neskor jasle/skola. Podobny boj ako na SK. Ked budete mat v DE trvaly pobyt, tak jasne, ze mas narok na rodinne pridavky - Kindergeld je pre deti, nie pre teba. A dobra praca, to je v DE co podla teba? Uzivi vas muz so vsetkym vsudy? ty nebudes mat v DE narok na nic, mozno tak na minimalny Elterngeld pre mladsie dieta a podla Bundeslandu mozno este aj na starsie (okem KIndergeld). Mne sa zda, ze to vidis dost ruzovo. Kde to presne chcete ist?
Apropo zvarac az tak dobre nezarobi. Mozno na slovenske pomery ok ale ak mate s tym platom zit vsetci len z tychto penazi v DE, tak neviem neviem.
@85miska takze nie ste manzelia.... Nehnutelnost v de nemate er ste kupenu.. Ci ano? Milencova/otca deti dufam/ praca ako ju popisujes je pravne nejaka zvlastna.. Takze z toho vsetkeho vyplyva ,ze najskor treba pravne usporiadat vase zivitne a to aj pravne /situacie AK budete vlastnikmi domu /ci uz spoluvlastnikmi ako partneri ci manzelia/ale inak budete mat usporiadane vl.vztahy v de/manzelskou zmluvounapr./ potom sa prihlasite na pobyt v de.... v EU je mozne mat len jedene trvaly pobyt.... aj evidenciu aut...
@yanni pise/ odkedy uz netreba odvzdat op na sk vprpad eineoh tr.pobytu ako na sk? / Takze ja somtu uz vyse 20 rokov de,ja som odvzdavala podla zakona.. Kedze ste sk st.prislusnosti ,tak budete svoju totoznost prukazovat pasom/ vpirpade ,ze plati ze na sk treba stale./. to si musis jasne zistitzna sk,ako popstupovat teraz podla sk pravnych norien,.Ci ta povinnost teraz je ci nie je....
Teraz odkial bveriete rodine pridavky? Z Sk ci z de,kedze tam otec deti pravuje.Ak pracuje legalne,tak mal poberat z de..
Takze treba ,aby otec deti mal legalnu rpacu v prvom rade a z toho potom budu vyplyvat aj ine povinosti a prava.. Ty ak po obdrzani tr.pobytu vde/ak budete manzelia alebo budete v der egistrovani ako partneri na spolzitie/ mozes byt rodinne pripoistena s manzelovej poistky zd.ako aj deti...Inak si mmusi platit zakone zd.poistku.V De je povina zd.odvod dvojkoaljovy.Mozes sa za istych okolnosit poistit aj ako sukr.pacient...Ma to svoje vyhody o ale aj finacne je to narocnejsie..... ked splnis iste kriteria finacne... inak sa musis poistit gesetzliche..A pozor.Ak nebudete manzelia ani registrovani,tak musis prukazat,ze mas financie na svoju obzivu v de... AK budes vlastnit nehnutelnost vde,mas narok na pobyt tam....
Skolku a rieste potom ,ked budte mat tr.pobyt na uzemi de a budete tam zit...Tiez treba vybrat lekara .....
Treba pocitat s danou s nehnutelnosti,danou z auta okrem poistky povinnej...
A inych dani ako je aj dan cirkevna a pod...Toto vseko mal tvoj akoze priatel ci snmubenec ci otecv deti pozistovat....
A ete nieco.. Dufam,ze kupujete nehnutelnost v dobrej stvrti.nie niekde v pristahovaleckej .....
@f333 ďakujem ze si tak všetko rozpísala nebudem na všetko reagovať lebo ani neviem ešte nemáme doklady vybavené dom ide kúpiť o 2 týždne takže ak som správne pochopila čo som si aj precitala na nete na úrad musíme ísť s kupnopredajnoj zmluvou aby vedeli kde bývame a kúpiť dom ideme v dedine blízko Eislebenu. Aká to je štvrť netuším. Ani či ma nárok na nemecké prídavky lebo on ma živnosť a on je dodávateľ diela pre iného Slováka a ten Slovák je platený od Nemca. Teda ako ma Slovensku živnosť odvádza odvody tu. Pôjdeme tam už ako manželia ale dom bude kupovať on sám. Práca to je legálna je to oznámené na sociálnej poitovni riadne ze pracuje v Nemecku u koho. Nie je tam na čierno
@85miska slovenska zivnost nema narok na pridavky. iba ak by mal nemecku zmluvu alebo nemecku zivnost ty si ten dom videla? presli ste si poplatky pri kupe?
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...