Ide o velmi blizku osobu a chcem jej pomoct. Ma 20rokov a ma zvlastne spravanie. Ked pocuva pesnicky robi kruhy po miestnosti. Ked sedi casto sa tak akoby hojda, ze bucha chrbatom o stenu. Z nicoho nic vybehne a prebehne po byte. Ked si cisty zuby beha hore dole. Robi zvlsatne grimasy, ked sa hneva a divne pohyby hlavou ked ide po ulici. Rukami prechadza po zabradli mosta a hlavu sklana nabok. Neskutocne a prehnane stiska ludi, co ma rada. Znicohonic sa zacne smiat.. Ked jej niekto nieco hovori casto nevnima a prikyvuje hlavou alebo na nieco prikyvne a potom zrazu zmeni nazor.Ked ju niekto pri niecom vyrusi strasne s ahneva a nevie potom v tom pokracovat. Byva casto agresivna vtedy. A vie aj udriet. Co ju potom hned omrzi a hneva sa potom este viac za to co urobila. Mnoho veci jej vobec nejde a robi ich nemotorne. Napriklad jedno oko na kreslenej postavicky je mensie druhe vacsie a pod. Svojim priatelom vyraba rozne vankuse a ine darceky, ktore zasadne vyraba vlastnymi rukami. Tie darceky su take vsakovake nemotorne. Casto hovori o jej dvoch kamaratoch, ktori sa podla nej lubia najviac na svete a ze ona patri k nim a vymysla rozne pribehy o nich a sebe. .Napsoledy mi hovorila, ze ona bola v kome po zrazke autom a oni sa o nu starali. Spava s plysakom, ktoreho casto styska a berie ho takmer vsade so sebou. Castokrat nema chut do jedla a ma velmi zly spanok. Isty cas sa dokonca kazdy den hojdala na hojdacke. Ma take obdobia ze pri vysloveni nejakeho mena a mesta sa tak strhne a zamysli alebo usmeje.. To meno sa cas od casu meni-( Mala obdobie ked sa strhala pri mene Adela, akoby ho nechcela pocut a bala sa. To trvalo mozno rok a prislo nove meno. teraz to zase robi pri inom mene). .....Zaujimaju ju take zvlastne veci, napriklad ze ake babo sa narodilo vlasate a ake bolo blondate. Proste veci, ktore by bezneho cloveka ani nenapadli. Vo veciah hlada vzory. Tych zvlastnosti je vela, momentalne si uz na ziadne nespomeniem. alebo ich neviem vysvetlit, to by ste museli vidiet. Co to moze byt? preco sa tak sprava? Mohla prezit nejaku traumu v detstve? ako jej mam pomoct?
takisto sa rozprava sama so sebou, cas od casu vydava rozne zvuky a pred dvoma troma rokmi mala aj imaginarneho kamarata.
@magdalenka4 jej rodičia to nikdy neriešili?
@danjelca autistka nie asi. Ona lasku prejavuje az moc(to autisti vraj nerobia) hoci ona nepalce pri modrom z neba srdci pre deti, ale rozplace ju napriklad ked v rozpravke niekto place. to ale len niekedy.
@magdalenka4 A ako dlho ju poznáš a nakoľko Ti je blízka? (či sa môžeš niekoho z okolia priamo spýtať, resp. zdôveriť so svojimi obavami..) Prejavuje sa takto, odkedy ju poznáš?
Pracuje, študuje, má nejaké záujmy, súkromný život...?
Takto bez detailov sa k tomu ťažko vyjadruje.
@magdalenka4 ja by som tiez povedala ze autizmus... Vedia prejavit lasku... Riesila by som to testami u psychologa... Rodicia to neriesia?
@magdalenka4 kolko ju uz posnas? ona chodila do normalnej zakladnej skoly a potom na normalnu zakladnu? vie citat? mozno ma len velmi nizke oq a urcity stupen dusevnej zaostalosti
@elenita
@jana121212 poznam ju od malicka a vzdy bola taka. Zaujmy ma, ako som pisala - vyraba darceky. Zakladnu a strednu skolu vystudovala normalnu ale s velkymi problemami. Mam dokonca pocit, ze ucitelia brali na nu ohlad. Citat vie.
@magdalenka4 zaujima ma fakt preco to neriesia rodicia... Ja fakt hlasujem za autizmus...
Nie so diagnostik ale opis sedi... Keby to v detstve riesia mohla mat lahsi zivot
@magdalenka4 trosku od veci,ale ani ja neplacem pri modrom z neba ani srdce pre deti ale nemala som problem rozrevat sa pri Dome snov co chodilo na JOJke :D...inak mas zvlastnu kamosku ozaj. Mala by to riesit
@magdalenka4 Podľa mňa opis sedí na Aspergerov syndrom.
@magdalenka4 ahoj, v provom rade si ona sama uvedomuje svoje zvlastne spravanie? Je uz dospela, moze navstivit odbornika sama. Ty si sa niekedy o nej s rodicmi rozpravala?
Z toho popisu je tazke nieco urcit. Mna prve napadla porucha afektivity a rozne poruchy ucenia dyspinxia a dyspraxia.
Lenze tu mozeme naozaj len hadat. 😔
@magdalenka4 tak potom sa skusit porozpravat s jej rodicmi. ale je to velmi citliva tema a ja by som na to odvahu nemala. mohlo sa stat, ze ma nejaky problem a rodicia to neriesili, pripadne sa snazili a neda sa s tym nic robit. ja som mala susedu, ktora bola ako dieta velmi chora a dehydratovana a to jej pravdepodobne poskodilo mozog. teraz uz je dospela, ale sprava sa stale v niecom ako dieta, velmi podobne ako ta tvoja blizka osoba. tiez sa zacne niekedy len tak smiat, chodi s naklonenou hlavo, robi divne pohyby, ma taky iny pohlad a celkovo zije vo svojom svete a nema strach z toho, co bude zajtra. neriesi, ci bude mat kde byvat, odkial zoberie peniaze na jedlo. ak by jej niekto dal teraz peniaze, tak ich hned minie, aj keby nemala na zvysok mesiaca nic. ona mala problemy ako dieta, preradili ju do vyrovnavacej triedy, ale aj tam mala najhorsie znamky z triedy. ak aj stretne ludi normalnej inteligencie, tak ich povazuje za hlupejsich ako ona, lebo im nerozumie. naopak ak stretne niekoho jej podobneho, tak si s nim velmi rozumie a je vidiet ako takych ludi obdivuje a povazuje ich za velmi mudrych. jej mama si chorobu nepripustila, ani sa jej nevenovala, skor sa zamerala na druhe zdrave dieta a tuto susedku brala tak, ze sa s tym neda nic robit, ze to nema zmysel. pritom niekotre veci by sa urcite naucila, len by jej ich musel niekto viackrat ukazat. napriklad raz prisla od babky z prazdnin a vedela hackovat
myslím, že nežije so svojimi rodičmi, teda ak je to tá osoba, ktorá jeden čas pôsobila aj tu na koníku. (neviem ako je to momentálne, či je ešte na koníku).
@magdalenka4 zdielam nazor s dievcatami...podla opisu to vyzera na autizmus...autisti vedia prejavit lasku aj ine city...su rozne formy poruch autistickeho spektra...a takisto su lahsie aj tazsie stupne (tie tazsie vacsinou neprejavuju city)...v provm rade by to mali riesit jej rodicia, ale zjavne o to nemaju zaujem, ked to neriesili doteraz.... Dievcina je uz plnoleta, tak jedine keby mala zaujem, mozes jej robit doprovod k odbornikovi - psychologovi, kvoli testom, diagnostike...Tam sa zisti o co ide a potom sa to bude riesit, co a ako jej pomoct....
@jana121212 vela veci sedi aj na nu. Hlavne posledne dve vety - to akoby si ju opisovala. V minulosti tiez vela minala peniaze- teraz uz dokaze i setrit. Ma akoby svoj svet ... a malokedy si uvedomuje realitu. napriklad ti dvaja sa podla nej lubia tak ako princ a princezna z rozpravky - ze sa stale bozkavaju a tulia a nikdy sa nepohadaju. ....proste uplne nerealne ale ona si to neuvedomuje.
tiez tipujem na nejaku z poruch autistickeho spektra .. moze byt VFA alebo Asperger ... pripadne ina kombinovana porucha ... treba to ale cim skor riesit aj kvoli invalidnemu dochodku a kompenzaciam, resp. ako je schopna sama pracovat prip. v chranenej dielni ...
@magdalenka4 ta moja suseda nema pravdepodobne ziadne peniaze, nema ani invalidny dochodok, lebo mama si to nechcela pripustit. dlhy cas nebola ani na urade prace, aj ked som jej mame hovorila, nech sa tam zaregistruje, lebo jej pride pokuta. jej mame sa zdalo zbytocne, aby chodila kazdy mesiac na urad, nazor zmenila az po pokute. tak teraz je na urade prace a mozno ma davku v hmotnej nudzi, ak si o nu poziadala. obcas od niekoho dostane jedlo a vzdy si ho hned zje. ak by jej niekto priniesol 12 rohlikov a 400g syra, ona to zje vsetko hned, aj ked nie je hladna, aj ked vie, ze zajtra jej nikto nic neprinesie. ak by jej dali viac, zje viac. ale teraz som si spomenula, ked sme mali obidve asi 11 rokov, tak mi rozpravala, ze ona sa vyda, opisala mi celu svadbu a aj to, ze uz teraz si zacina odkladat postelne pradlo a pribory. pravdepodobne jej babka nejaku svadbu opisovala. takze nieco planovat do buducnosi vie, respektive vie snivat, ale take prakticke veci nevie. a este som si spomenula, ze ked mala asi 17 rokov, tak cele prazdniny sa vozila v elektricke. rano vstala, odviezla sa elektrickou na konecnu a z nej na druhu konecnu. toto robila cele dni a bavilo ju to.
vyzerá to, že žije vo svojom svete, trochu ináč ako my ostatní, ale tak až také hrozné to nie je. Ja sa v tomto nevyznám, ale niektoré takéto veci robia ľudia bežne - občas vybuchnú hnevom. A komu sa podarí nakresliť dve oči postavičky rovnaké? Aj v skutočnosti nie je telo úplne súmerné, aj odborníci to potvrdzujú. A tá kóma nemôže vychádzať zo skutočnosti? - že by mala ako dieťa autonehodu, úraz, bola v kóme a rodičia sa o ňu starali? To sú tí dvaja ľudia, čo sa ľúbia. To ti nenapadlo, že dvaja ľudia, ktorí sa ľúbia, sú rodičia? Aj odtiaľ môže pocházať takéto správanie - z úrazu? Čo je zlé na hojdaní na hojdačke? My sme sa aj v dvadsiatke hojdávali s kamarátkami na hojdačke, aj teraz sa hojdáme. Myslím, že je na to diagnóza, ale to treba prebrať s jej rodičmi a príbuznými, určite už v tomto niečo robili, len možno nechcú povedať. Aby si neriešila niečo, čo už je dávno v riešení.
@jana121212 ked to tak citam tak som si spomenula, ze ona si klikne na CP a tam si pozera ake vzdialenosti su medzi mestami a ako dlho sa tam cestuje....a tuzi ist do tych dalekych miest, Napriklad chcela ist do Karlovych Varov ale nie preto ze by ju zaujimalo to mesto ale preto ze sa tam ide celu noc. Ona kebyze ma peniaze a odvahu, ona by nedbala ist z Bratislavy do Moskvy vlakom, lebo tam sa cestuje den a pol.
A tych dvoch co sa lubia si stale predstavuje. Videla Arabelu a uz si predstavovala ze sa vsetci traja dostali do tej rozpravkovej krjainy, ze ona bola premenena na holubicu a chodila ich navstevovat.... ked vidi nejaku scenu alebo film , automaticky sa v nom vidi i s tymi dvomi.
@magdalenka4 Tu kazdy bude iba hadat a losovat diagnozy. Bud ju nejakym sposobom dostanes na zdiagnostikovanie k odbornikovi alebo to nechas tak. Ak je dospela a svojpravna musi sa sama rozhodnut, ze tam pojde. Mozes ju k tomuto rozhodnutiu trosku naviest, ale tym tvoja uloha konci. Ci sa ti podari ju nahovorit ci nie, viac spravit nemozes.
@magdalenka4 fuha, toto je tazke
ak ide o pribuznu, skusila by som opatrny rozhovor s rodicmi..dievca je sice dospele, ale pochybujem o jej schopnosti plnopravne rozhodovat sama za seba (samozrejme nie v pravnej rovine-obmedzena v sposobilosti na pravne ukony asi nebude -ale v tej faktickej urcite). rodicia uz mozno aj nieco skusali..ak ano, mozno to uz aj nejako uzavreli a ty o tom nemusis vediet. mozno sa uz viacej urobit neda..niektore poruchy sa nedaju odstranit ako zmiernit. clovek s nimi moze zit len tak, ze ho jeho okolie akceptuje, pretoze on sam sa prisposobit nevie. co ak je to aj tento pripad? ja viem, vela otazok, a ty by si potrebovala skor nejaku odpoved. sama presne neviem, co by som robila 😒
Ona ked bola dieta a nieco chcela, potahala osobu, ktora s nou bola za rukav a ukazovala na vec. Ked dotycny nepochopil, bol cirkus. Napriklad chcela pernik a tahala mamu za rukav. Nie aby jej povedala ze chce pernik, ona ju tahala za rukav a hadzala sa o zem. Aj teraz ked nieco chce, nepovie to, bud na to ukaze, alebo si to tak dlho prezera, az dotycny sam pride na to, ze sa jej to paci. Veci si vzdy ukladala akoby vo vzoroch. Napriklad ze ruzova zlta ruzova a pod. Z nicoho nic zacne buchat do stola, ale ma to urcity rytmus. Zbiera si tie vrtulky co rastu na duboch a vyhadzuje ich z balkona a pozera sa ako sa krutia pri dopadani na zem. Nahlas cita niektore nadpisy a vety z knizky......... je to vsetko take zvlastne co robi. aj to vyhadzovanie listkov. A ako mala vselico zbierala zo zeme - kvoliky, umele kvety, pozlatka.....Aj vyhadzovala hracky z okna a sledovala co ludia s nimi urobia.
mozes nam povedat aky mas vztah k nej?
si asi starsia ked ju poznas od mala, si rodina?
a co jej rodiacia ? ma nejakych ?
@magdalenka4 Podľa toho čo píšeš si členom jej domácnosti, čiže asi sestra. Rodičia to neriešili? Uvedomujú si že takéto dieťa nebude vedieť bez nich existovať keď oni nebudú vládať? Má určenú diagnózu? Bez určenia diagnózy a prípadných finančných dávok nebude mať dievča v budúcnosti z čoho žiť. Ako vidíš jej budúcnosť, je zárobkovo činná, uživí sa?
Ináč ja som mala podobnú kamarátku v detstve, skoro všetko čo opisujete sedí, až na tie úspechy v škole, ona bola "hlava" čo sa akademických vedomostí týka, dostala sa na 2 náročné VŠ, dokončila jednu z nich. Dnes má okolo 35 rokov a žije s mamou, nepracuje, myslím že aj pracovala, odvšadiaľ ju poslali preč, nevie si jedlo prihriať bez toho aby nepripálila hrniec, nevie udržať poriadok v byte. Sama si neporadí.
@magdalenka4 autizmus mne to sedí na aspergera. Oni práveže prejavujú city až moc prehnane, keď si to naštuduješ. Čo najskôr ju dostať k psychologovi, začať liečbu alebo pomoc. Vybaviť ID , aby aspoň v chránených dieľňach mohla pracovať.
@namornicka @seraa jej buducnost nevidim prilis ruzovu. Uzivit sa pravdepodobne nedokaze. Jej treba vela veci viackrat vysvetlit nez to pochopi a pochybujem ze niekto taku zamestna.
Dakujem za vsetky prispevky. Skusim vybavit toho psychiatra a dalej sa uvidi.
@magdalenka4 vyzerá byt ako autistka, nie?