Zlé okuliare

11. máj 2022

Ahojte, od malička nosím okuliare a nikdy s nimi nebol väčší problém. Občas sa stalo, že som menila dioptrie a bolo to cítiť, napríklad ma pri nosení nových okuliarov pár dní bolievala hlava, ale vždy to bolo také "normálne". Avšak teraz som po dvoch rokoch navštívili novú optiku, zmerala mi zrak (len jedným prístrojom, čo bolo čudné pre mňa), vybrali sme rám a o dva dni boli okuliare hotové. Dnes som si po ne prišla a keď som ich nasadila, neskutočne sa mi zatočila hlava, videla som úplne rozmazane. Povedala som to aj pani, čo v optike robí, ale povedala, že na okuliare si musím zvyknúť, že sa mi zhoršil zrak. Lenže keď ich mám na očiach cítim strašný vnútroočný tlak, vidím akoby extrémne ostro z niektorých uhlov, ale až tak nepríjemne, ale väčšinou vidím akoby také vlnovky a najmä keď sa pozriem dole alebo hore, tak úplne divne, ako keby som mala proste nejaký stav, je to hrozne nepríjemné a neprírodzené. Tam mi povedali, že to je normálne, že si zvyknem. Nechala som tam už tak z mála čo mám pár stoviek. Aj som si poplakala. Pýtam sa vás teda, je to normálne? Fakt si oko musí zvyknúť? Nechcem kvôli tomu oslepnúť alebo sa zblázniť, lebo ja nosím okuliare stále a pozerať sa na svet takto, ako keby mám v sebe neviem čo môže byť zlé pre mňa asi z dlhodobého hľadiska. Mám aj nejaké možnosti? Pretože každopádne ja si už u nich merať zrak nedám, bála by som sa, že mi ho opäť zle odmerajú a budem za blázna, že či som si to nevšimla pri meraní, ale tí, čo chodíte, tak viete že cez tie hrubé okuliare, čo vám tam dajú pri meraní s ani nedá posúdiť, či je to v pohode. Možno je to aj moja chyba, ale nikdy sa mi toto ešte nestalo, prvý krát. Ďakujem za každú odpoveď.

januska12323
11. máj 2022

Podľa mňa to normálne nie je, ak máš možnosť choď si dat odmerať niekde inde a zistíš ci ti zle namerali alebo tam je nejaký iný problém.

vevesh
11. máj 2022

Aj mne sa menil zrak vekom. A ano, mala som tiez problemy zvyknut si na nove okuliare. Ale po par dnoch to vzdy odznelo. Ako to aj po 3 dnoch neodzneje, ziadala by som nove premeranie zraku v optike (za poplatok) - ak by sa nimi namerane hodnoty odlisovali od okuliarov, podala by som reklamaciu. Ak by suhlasili, tak bud skusit zvyknut alebo este vyskusat novy typ skiel s danymi dioptriamu (aj samotny typ skiel vela robi- s antireflexnymi som mala napriklad vacsi problem zvyknut si)

autor
11. máj 2022

Nemám nárok na reklamáciu, že mi proste tie okuliare vôbec nesedia? Zákon nijako nechráni takýchto ľudí? Lebo ja už nemám záujem o okuliare od nich, nedala by som si tam už merať zrak a už vôbec by som zato neplatila. Proste normálne vrátiť okuliare sa nedá?

deti95060810
11. máj 2022

to isté zažil mm... už len u lekára si dáva merať zrak...

autor
11. máj 2022

Lebo so strarými okuliarmi vidím úplne super .Ale každé dva roky sa má chodiť na premeranie.

autor
11. máj 2022

@deti95060810 Vrátili aspoň peniaze? lebo ja na nové nemám a potrebujem okuliare.

vevesh
11. máj 2022

Veci vyrobene na objednavku sa zo zakona nedaju vratit. Ale naopak, ak dovrzali oni meranie, musia ti na ich naklady zabezpecit opravu. Lenze to im musis dokazat, ze ti zle zmerali zrak a to sa da len novym meranim. A toto ti urobi zadarmo (ak) akurat tak ocny lekar, ale musis dostat termin do mesiaca (aby sa nemohli vyhovorit na nahle zhorsenie zraku...)

ukulela
11. máj 2022

Ake ti mamerali dioptrie?Ake si mala pred tym? Nie su to multifokalne skla? Ak ano, tam sa zvyka horsie a pri noch sa meni aj periferne videnie. Nemusi to vobec byt chyba merania.

wade
11. máj 2022

Nieco nie je v poriadku. Kazdopadne, skus ich nosit 2-3 dni. Ale ak mas s nimi problem, samozrejme chod reklamovat. Je to ich praca ti spravne zmerat zrak a navrhnut spravne okuliare. Nenechaj sa odbit, ze je to normlane. Je to ich job. Z mojej skusenosti - nie je optika ako optika. Mne namerali spravnu dioptriu (resp. cylinder) az po 35 rokoch zivota ;)

deti95060810
11. máj 2022

kdeže... vyberal lacnejšiu verziu

alenka2101
11. máj 2022

Ked ste cez ne nevideli,nemali ste si ich zobrat,tiez mam taku skusenost..zaloha 100.,mala som doplatit este 300,ale po malom dohadovani mi vratili aj tu zalohu..urcite nebudem platit tak vela penazi za okuliare cez ktore nevidim..

ladia
11. máj 2022

hlavne zrak si treba dat kontrolovat u ocnej lekarky nie v optike ved sa vam mohlo zmenit viac veci na ociach to si chodte dat premerat a skontrolovat k ocnej cim skor.

sojorez
11. máj 2022

Nie je to normalne. Ja som to zazila tiez, v optike mi zmerali zrak, podla merania navysili dioptrie. Po vyzdvihnuti cestou domov mi zem plavala pred ocami, doostrovala som ako keby na 2x, tiez mi bolo povedane, ze je to o zvyku. Po 4 dnoch, co som si zvykala a brala nurofen na bolest hlavy zo zvykania, som sla spat do optiky, ziadala o vyrobenie novych skiel vo vyske povodnych dioptrii a spravili to v ramci reklamacie bezplatne. Podla mna, ak je vyroba okuliarov na zaklade ich merani,mala by byt reklamacia uznana.

autor
11. máj 2022

@sojorez Presne nad tým som aj ja rozmýšľala, že buď nech mi vrátia peniaze za sklá a že tie si dám urobiť v inej optike alebo nech mi proste dajú vyrobiť presne tie isté, čo som mala pred tým a za dva roky už pojdem inde. Inak nechápem, čo všetci píšete o očnej doktorke...Veď v každej optike pracuje normálne doktorka.

vevesh
11. máj 2022

Optik a ocny lekar su 2 rozdielne veci, a bola som uz hadam aj v 30tich optikach a v ani jednej nebol ocny lekar, ale optikov mali furu...😀mozes aj napisat, kde taka je, aby ludia nemuseli cakat pol roka na termin na ocne...

wade
11. máj 2022

Premeranie oci nie je len dioptria. Ocna lekarka ti skontroluje aj veci ako ocne pozadie, ocny tlak a zaroven navrhne dioptrie. Dobry optik to vezme ako vstup, a urobi vlastne merania a navrhne spravne dioptrie.

oblecenie99
11. máj 2022

Nie,nie sú tam lekári. Spomínam si,ako sa moja kamoška,očná lekárka rozčuľovala,že ona sa musí učiť, chodiť na skúšky ROKY a v optike môže robiť pomaly hocikto,ak má nejaké kurzy za sebou. Ja by som ich isla reklamovat,najprv by som si ich dala premerat u lekára a porovnala. Ak sedia dioptrie,možno by som ešte skúsila dať premerat v inej optike skla,či skutočne vyrobili správne. Stalo sa mi to raz ešte ako decku, pol roka som hovorila našim,že nevidím dobre, vraj si mám zvyknúť. Mne doteraz nejde do hlavy,že nikomu neprišlo podozrivé,že sa mi mal zhoršiť zrak údajne až o 2 dioptrie za 2 roky a ja som sa pritom nesťažovala,že zle vidím.. až potom sa zistilo,že mi dodrbali meranie a nosila som okuliare o jeden a pol dioptrií silnejšie.

eeffka
11. máj 2022

https://fokusoptika.sk/produkty/odborne-vysetre...

Tu mas popisane ze nie vsade je lekar, celkom by ma zaujimalo kto ti stanovil prve dioptrie. A k ocnemu lekarovi sa chodi raz rocne

andreatytler
11. máj 2022

Ja aby som uz tiez nesla k nim druhy krat na premeranie aj keby sa ukazalo ze urobili chybu a cheli by to opravit zadarmo. Chcela by som aby mi vratili peniaze. Dufam ze sa ti to podari vyriesit k spokojnosti.

autor
11. máj 2022

@vevesh Zatiaľ mi všade robili dlhé vyšetrenia a na všetko možné. Ale je pravda, že vždy som chodila k očnému na kliniku a raz som bola v optike, kde je normálna lekárka, ako na klinike, takže preto som si to myslela. Teraz som bola prvá krát v optike originál a preto som bola zaskočená, že len jedným prístrojom ma merala a nie piatimi, ako v tej predtým.

autor
11. máj 2022

@andreatytler Ďakujem, ani ja nepôjdem už.

nina255
11. máj 2022

A to ti tam len zmerali dioptriu a dali rovno vyrobit okuliare ?? To mi pride taky nestandardny postup, lebo mne vzdy este dava na oci take tie ramy kde mi skusa na obidve oci samostatne vklada tie skla…ze nedrzi sa len toho co namerala ale skusa slabsie silnejsie o trosku tak mi nastavi v akych najlepsie vidim ze mi to nevadi… a druha vec je to ze ked mi prisli uz vyrobene okuliare s novymi sklami hned som si ich skusala a pytali sa ci je vsetko v poriadku…a neviem ani ze by som si musela zvykat par dni na nove dioptrie a to mi ich zvysovali uz asi 3-4krat..

autor
11. máj 2022

@nina255 Áno, tie okuliare dávala aj mne, lenže ja som v nich zle videla, tak mi stále menila a povedala som jej že no v týchto vidím najlepšie. Tak tie mi dala asi. Oproti tým ostatným to bolo fajn, ale tak neprešla som sa v nich ani nič, takže nevedela som ani ja vtedy posúdiť.

sella38
11. máj 2022

urcite to nie je v poriadne, mas zle odmerane dioptrie a zrejme aj cylindre.

ukulela
11. máj 2022

Ake mas dioptrie? A nie su to multifokalne? Ked pises o stovkach €. Na tie sa zvyka dlhsie. A ano, obyc optok, ci optometrik(?) nemeria na 10 pristrojoch. On stanovi len dioptrie.

stanulienkat
11. máj 2022

Choď svojej očnej nech ti premeria dioptrie, zistí vzdialenosť šošoviek a choď do optiky reklamovať.

autor
11. máj 2022

@ukulela Ja vôbec netuším, ja som tupozraká, ale tak okolo 2, nemám ten papier pri sebe. Menili mi len jedno oko. Zvláštne ale je, že keď si zakryjem jedno oko, to je jedno ktoré, tak vidím cez to oko akoby dobre, proste nepláva mi okolie, ale keď sa pozerám oboma naraz, tak je to hrozné.

autor
11. máj 2022

@stanulienkat Volala som už doktorovi, čo mi predtým meral zrak v tej optike tými všetkými prístrojmi, on je riadne vyštudovaný a povedal mi, že sa to občas stane, že mám počkať pár dní, že nemám vymýšľať.

simca06022011
11. máj 2022

no daj si premerat zrak u dr, ja vobec neverim optikam a ich meraniam, s tym papierom chod do tej optiky ak ti pokazili meranie oni, je to ich chyba. Plus mozu byt aj zle vyrobene, brat takto bol menit, lebo jemu sa ani nemenili dioptrie a nevidel cez to. Urcite sa nedaj odbit tym ze si mas zvyknut, mozes skusit den dva... Ked tam pojdes spis reklamaciu, ze ti vyrobili zle skla. Inak ocny lekar teda aspon kde som ja bola, vedel skontorlovat aj skla v okuliaroch ;) neoplati sa tlacit na pilu a ziadat spat peniaze, kludne pristup aj na vymenu iba skiel, ale premerat sa daj u ocnej.
Ja mam taketo stavy ked sami vymenia kontaktne sosovky, uplne ako keby som pod vodou bola.. jedno oko mam slabsie a ak omylom si vymenim sosovky jedna tam, druha tam tak ma ide porazit, dostanem normalne migrenu z toho.

galganka
11. máj 2022

Daj si skontrolovať, či nemáš opačne dioptrie. Mne sa už aj toto podarilo. 🙈 presne rovnaký pocit som mala z okuliarov, akurát som s nimi neobišla z optiky, ale hľadali sme problém.