Žlčníkové kamienky - jediné riešenie operácia

weba
3. mar 2018
janinah
3. mar 2018

áno a neodkladať ju,kamienky pôsobia ako chronické dráždidlo a z toho môže byť problém

zara0201
3. mar 2018

ERCP ambulantne.

weba
autor
3. mar 2018

@janinah operáciu už mám naplánovanú , laparoskopicky. Len som chcela vedieť či je aj iné riešenie.

weba
autor
3. mar 2018

@zara0201 a nerobí sa len keď je kameň zaseknutý v žlčových cestách?

zara0201
3. mar 2018

@weba Neviem.

lija22
3. mar 2018

ahoj, je tomu tri roky co som mavala caste zlcnikove stavy ( bola som tehotna), teraz uz viem ze to boli kamienky male alebo este len blato. dietov som to nejak preskucala a teraz ich mam pat 1,5 centimetrove a vobec mi nerobia problem. doktor pivedal, ze odporuca vybrat ale iba ak budem mat problemy a ze toto uz su velke kamene a malo by to byt ok, a pid noz sa nechystam ani nahodou

cecilia68
3. mar 2018

@weba Nie je...pre tvoje dobro, kamienky vybrať....predídeš záchvatom. Mne s kameňmi vybrali aj žlčník.

weba
autor
3. mar 2018

@lija22 ja to mám tiež od tehotenstva, posledné mesiace. Len mne to robí problémy stále. Mávam silné dlhotrvajúce záchvaty. Dodržiavanie diétu, ale nezaberá. A čo som si preštudoval je lepšie keď sa odstránia, aby nevznikli životu ohrozujúce stavy.

weba
autor
3. mar 2018

@cecilia68 No však pre tie záchvaty som rozhodnutá už na operáciu. Len som myslela či nemá niekto nejakú skúsenosť, že by sa nejako rozpustili. Mám ich tam cca 10 a majú do 0,5 cm. Takže tiež celý žlčník. A môžeš všetko zjesť?

lukyazojka
3. mar 2018

Ja som
@cecilia68
@weba ja som mala len puesok v žlčniku, ktoey sa mi v yehotenstve vytvoril, kex mala mala pol roja malacsom 2 ťažke zachvaty v jednom tyzdni...isla som na reverz domov z nemocnice ze sa sama policim, podietujem, aj injekciu som si sama pri zachvate pichla..a skončila dom na operačke. Som zdravotnik viem čo mu hrozilo a aj tak dom nechcela ist pod nôz...ale zvladli sme to.V pondelok ma operovali v stredu som uz doma malu dojčila, takže da sa aj laktacia udrzat.. aj bolesti po operacii zvladnut..tie zachvaty boli ale iny level..

lukyazojka
3. mar 2018

Prepačte píšem na mobile a dieťa mi tu asistuje ..

lija22
3. mar 2018

@weba nerozpustia. to je loteria. bud budes mat stastie a ustali sa to akebo budes trpiet ako kon az ti aj tak zlcnik vyberu. ano teraz uz vsetko jem, byva mi tazsie po kyslej kapuste ci pecenej krkovicke 🙂 ale je to nic oproti ozajstnemu zachvatu, to je peklo. Asi moc nenaspekulujes

lukyazojka
3. mar 2018

A žlčníkové kamene sa pri laparoskopickej alebo klasickej operacii vyberaju vzdy so žlčnikom...

weba
autor
3. mar 2018

@lija22 tie záchvaty poznám, hrozné😞 mala som ich niekoľko atrvali viac hodín. Nezaberá nič ani algifen, nospa, cholagol,rowachol nič.

weba
autor
3. mar 2018

@lukyazojka ja som do nemocnice nešla, ja mám paničky strach z ihiel😉 ale raz som bola na pohotovosti, No po tom správaní dr.a sestričky som mohla aj doma ostať. Ja ich mávam dosť často a je to obrovská niekoľkohodinova bolesť. Preto som sa rozhodla navštíviť jednodňovu chirurgiu.

lukyazojka
3. mar 2018

@weba Ja som na jednodňovke robila, aj žlčníky sme operovali , do 24 hodín išli pacienti domov, z vlastnej skúsenosti si to viem predstaviť, ale každý inak zvláda bolesť a doma si odkázaná na pomoc rodiny. Ja som bola v klasickej štátnej nemocnici a pýtala som sa hneď domov ako to len bolo možné. Vzbavenie a lieky majú na súkromných klinikách v podstate rovnaké ako v štátnych nemocniciach.. nič lepšie ti tam nedajú.. skôr je to o prístupe ľudí.

ellaafi
3. mar 2018

Mne gastroenterológ vysvetlil že pokiaľ nie sú veľké dajú sa "liečiť" vyplaviť z tela, ale je určitá hranica kedy už liečba nepomôže a vtedy je najlepšia voľba chir.zakrok, takže pokiaľ je to na jeho odporúčanie tak asi je to jediné riešenie

lukyazojka
3. mar 2018

Ešte som chcela podotknúť že každý máme inú "tú svoju" antómiou tela , a pokiaľ má niekto zúžený žlčovod, kameň sa tam môže zakliesniť a hrozí kľudne aj zápal pankreasu. To je ale potom už vážna diagnóza. Nechcem nikoho strašiť osobne poznám veľa ľudí ktorí žijú z kameňmi niekoľko rokov a nemajú problémy , záchvaty. Každého treba individuálne riešiť, prípadne magnetická rezonanncia žlčových ciest je naozaj výborné vyšetrenie ktoré pomôže pri diagnostike a následne liečbe. Len dostať sa tam tiež nieje jednoduché.

weba
autor
3. mar 2018

@lukyazojka ja sa už bojím aj niekde ísť, aby ma nechytil záchvat. Záchvaty mi trvajú aj 7 hodín nič nezaberie, zimnica, ani rozprávať sa mi nedá a to ja zas bolesť znesiem. Ale toto je už veľa. Mám zvýšené aj pečeňové výsledky. A keď zavádzajú kanyly je niečo aby som už o tom nevedela pred operáciou?

weba
autor
3. mar 2018

@ellaafi ja som u gastroenterológa nebola ale na chirurgii. A počula som že na gastre to vedia aj bez operácie riešiť. Tak neviem.

bibiankaka
3. mar 2018

Za mna urcite vybrat. Aj vacsie kamienky mozu drazdit zlcnik kde moze byt tym padom chronicky zapal a uz to ide... mne vyberali zlcnik pred necelymi 3 mesiacmi. Kludne by som sla este raz 😁 a to som bojko, bojim sa ihiel a mam strasne nizky prah bolesti. Rano ma operovali, po 2hod som sa zobudila a nic som necitila cely den mi bolo dobre kecala som, kukala tv az do vecera. Vtedy som sa 1x postavila na wcko a to uz bolelo ... ale len ten presun na wc a spat do postele ..ale nic extra strasne... najviac mi vadilo ze som bola hladna 😂 Druhy den rano domov... najhorsie bolo vstavanie z postele , ale ked som sa nehybala nic som necitila. Na 13ty den po operacii som jedla vianocny majonezovy salat a maly reznik 😁 a vsetko v pohode... ani neviem ze mi nieco robili.

weba
autor
3. mar 2018

@lukyazojka ja mám kamene do veľkosti 0,5 cm a zlcove cesty 0,5 cm.

lukyazojka
3. mar 2018

kameň sadá vybrat pri gastrofibroskopii ked je zakliesnený v žlčovode..,potom aj tak odporučia vybrat žlčník, do žlčníka sa nedostaneš gastrofibroskopom.

weba
autor
3. mar 2018

@bibiankaka No ja sa tiež strašne bojim😉mám problémy s ihlami. Bojím sa zavedenia kanyly😞 ale myslím že operácia mi pomôže. Však ja sa už nemôžem ani poriadne najesť. Len sucháre a ovocie.

lukyazojka
3. mar 2018

@weba sú diety ktoré napomáhajú vyplaveniu kamenov a ked sú malíčké, môžu odísť sami, ale kde máš istotu že sa ti tam nejaký nezasekne.. ja by som sa bála riskovalať

lukyazojka
3. mar 2018

neboj kanylu ti možno zavedú až na sále . a to už budeš mať možno tabletku na náladu v sebe. Zatneš zuby a je to. po operácii budeš mať drén, hadičku z jednej ranky, ktorý ti vyberú možno na druhý deň ráno.. a to je horšie ako kanyla podľa mňa.

bibiankaka
3. mar 2018

@weba tak ak mam pravdu povedat to zavadzanie kanyly bolo z celeho pobytu pre mna asi najhorsie...a aj to trvalo asi 6sekúnd 🙄 raz ju zaviedli a potom uz len vybrali .. bala som sa velmi, ale dnes mozem povedat ze radsej si necham zlcnik vyberat ako zub vrtat 😁 kludne aj kazdy tyzden

bibiankaka
3. mar 2018

Ja som dren nemala

lukyazojka
3. mar 2018

nuž záleží od chirurga, štandardne by sa drén mal dať.

bibiankaka
3. mar 2018

Operoval ma primar a ten mi vravel ze ked niesu ziadne komplikacie a vsetko ide "podla planu" nieje dovod.