ERCP ambulantne.
ahoj, je tomu tri roky co som mavala caste zlcnikove stavy ( bola som tehotna), teraz uz viem ze to boli kamienky male alebo este len blato. dietov som to nejak preskucala a teraz ich mam pat 1,5 centimetrove a vobec mi nerobia problem. doktor pivedal, ze odporuca vybrat ale iba ak budem mat problemy a ze toto uz su velke kamene a malo by to byt ok, a pid noz sa nechystam ani nahodou
Ja som
@cecilia68
@weba ja som mala len puesok v žlčniku, ktoey sa mi v yehotenstve vytvoril, kex mala mala pol roja malacsom 2 ťažke zachvaty v jednom tyzdni...isla som na reverz domov z nemocnice ze sa sama policim, podietujem, aj injekciu som si sama pri zachvate pichla..a skončila dom na operačke. Som zdravotnik viem čo mu hrozilo a aj tak dom nechcela ist pod nôz...ale zvladli sme to.V pondelok ma operovali v stredu som uz doma malu dojčila, takže da sa aj laktacia udrzat.. aj bolesti po operacii zvladnut..tie zachvaty boli ale iny level..
Prepačte píšem na mobile a dieťa mi tu asistuje ..
@weba nerozpustia. to je loteria. bud budes mat stastie a ustali sa to akebo budes trpiet ako kon az ti aj tak zlcnik vyberu. ano teraz uz vsetko jem, byva mi tazsie po kyslej kapuste ci pecenej krkovicke 🙂 ale je to nic oproti ozajstnemu zachvatu, to je peklo. Asi moc nenaspekulujes
A žlčníkové kamene sa pri laparoskopickej alebo klasickej operacii vyberaju vzdy so žlčnikom...
@lukyazojka ja som do nemocnice nešla, ja mám paničky strach z ihiel😉 ale raz som bola na pohotovosti, No po tom správaní dr.a sestričky som mohla aj doma ostať. Ja ich mávam dosť často a je to obrovská niekoľkohodinova bolesť. Preto som sa rozhodla navštíviť jednodňovu chirurgiu.
@weba Ja som na jednodňovke robila, aj žlčníky sme operovali , do 24 hodín išli pacienti domov, z vlastnej skúsenosti si to viem predstaviť, ale každý inak zvláda bolesť a doma si odkázaná na pomoc rodiny. Ja som bola v klasickej štátnej nemocnici a pýtala som sa hneď domov ako to len bolo možné. Vzbavenie a lieky majú na súkromných klinikách v podstate rovnaké ako v štátnych nemocniciach.. nič lepšie ti tam nedajú.. skôr je to o prístupe ľudí.
Mne gastroenterológ vysvetlil že pokiaľ nie sú veľké dajú sa "liečiť" vyplaviť z tela, ale je určitá hranica kedy už liečba nepomôže a vtedy je najlepšia voľba chir.zakrok, takže pokiaľ je to na jeho odporúčanie tak asi je to jediné riešenie
Ešte som chcela podotknúť že každý máme inú "tú svoju" antómiou tela , a pokiaľ má niekto zúžený žlčovod, kameň sa tam môže zakliesniť a hrozí kľudne aj zápal pankreasu. To je ale potom už vážna diagnóza. Nechcem nikoho strašiť osobne poznám veľa ľudí ktorí žijú z kameňmi niekoľko rokov a nemajú problémy , záchvaty. Každého treba individuálne riešiť, prípadne magnetická rezonanncia žlčových ciest je naozaj výborné vyšetrenie ktoré pomôže pri diagnostike a následne liečbe. Len dostať sa tam tiež nieje jednoduché.
@lukyazojka ja sa už bojím aj niekde ísť, aby ma nechytil záchvat. Záchvaty mi trvajú aj 7 hodín nič nezaberie, zimnica, ani rozprávať sa mi nedá a to ja zas bolesť znesiem. Ale toto je už veľa. Mám zvýšené aj pečeňové výsledky. A keď zavádzajú kanyly je niečo aby som už o tom nevedela pred operáciou?
Za mna urcite vybrat. Aj vacsie kamienky mozu drazdit zlcnik kde moze byt tym padom chronicky zapal a uz to ide... mne vyberali zlcnik pred necelymi 3 mesiacmi. Kludne by som sla este raz 😁 a to som bojko, bojim sa ihiel a mam strasne nizky prah bolesti. Rano ma operovali, po 2hod som sa zobudila a nic som necitila cely den mi bolo dobre kecala som, kukala tv az do vecera. Vtedy som sa 1x postavila na wcko a to uz bolelo ... ale len ten presun na wc a spat do postele ..ale nic extra strasne... najviac mi vadilo ze som bola hladna 😂 Druhy den rano domov... najhorsie bolo vstavanie z postele , ale ked som sa nehybala nic som necitila. Na 13ty den po operacii som jedla vianocny majonezovy salat a maly reznik 😁 a vsetko v pohode... ani neviem ze mi nieco robili.
@lukyazojka ja mám kamene do veľkosti 0,5 cm a zlcove cesty 0,5 cm.
kameň sadá vybrat pri gastrofibroskopii ked je zakliesnený v žlčovode..,potom aj tak odporučia vybrat žlčník, do žlčníka sa nedostaneš gastrofibroskopom.
@bibiankaka No ja sa tiež strašne bojim😉mám problémy s ihlami. Bojím sa zavedenia kanyly😞 ale myslím že operácia mi pomôže. Však ja sa už nemôžem ani poriadne najesť. Len sucháre a ovocie.
@weba sú diety ktoré napomáhajú vyplaveniu kamenov a ked sú malíčké, môžu odísť sami, ale kde máš istotu že sa ti tam nejaký nezasekne.. ja by som sa bála riskovalať
neboj kanylu ti možno zavedú až na sále . a to už budeš mať možno tabletku na náladu v sebe. Zatneš zuby a je to. po operácii budeš mať drén, hadičku z jednej ranky, ktorý ti vyberú možno na druhý deň ráno.. a to je horšie ako kanyla podľa mňa.
@weba tak ak mam pravdu povedat to zavadzanie kanyly bolo z celeho pobytu pre mna asi najhorsie...a aj to trvalo asi 6sekúnd 🙄 raz ju zaviedli a potom uz len vybrali .. bala som sa velmi, ale dnes mozem povedat ze radsej si necham zlcnik vyberat ako zub vrtat 😁 kludne aj kazdy tyzden
Ja som dren nemala
nuž záleží od chirurga, štandardne by sa drén mal dať.
Operoval ma primar a ten mi vravel ze ked niesu ziadne komplikacie a vsetko ide "podla planu" nieje dovod.
áno a neodkladať ju,kamienky pôsobia ako chronické dráždidlo a z toho môže byť problém