Žlčníkové kamene

zuzicka48
13. jún 2024

Dobrý den, ma tu niekto skúsenosť - mnohopočetné žlčníkove kamene?
Da sa vyhnúť operácii?
Daju sa nejako rozpustit? Alebo sa to da iba ked je jeden kameň?

viestta
13. jún 2024

Nie, rozpustit sa nedaju, vybrat cim skor, skor ako sa nejaky zasekne v zlcovodoch a bude nutny akutny zakrok. Zaseknuty kamen je vazny problem.

zuzicka48
autor
13. jún 2024

@viestta čítala som, že sa vraj daju vylúčiť pitím čaju Chanca Piedra ale skúsenosť nemám

beata_k
13. jún 2024

@zuzicka48 Ja mam uz niekolko rokov. Pravidelne chodim na kontrolu a nic sa s nimi nedeje. Uz niekolko chirurgov mi potvrdilo, ze ak nechcem, nemusim na operaciu. Mnoho ludi ich ma a ani o tom nevie. Ale ano, je tam riziko, ze sa moze uvolnit.

beata_k
13. jún 2024

@zuzicka48 Nedaju sa rozpustit. A ani nijak neexperimentuj.

vevesh
13. jún 2024

@beata_k daju sa rozpustit, ale ma to vedlajsie ucinky

beata_k
13. jún 2024

@vevesh Ako?

vevesh
13. jún 2024

@zuzicka48 ak nerobia problemy, tak sa odporuca len sledovat. Ak je nejaky extra velky, tak sa odporuca operacia. Ak su male/velke kolikove zachvaty, tak je to na posudeni lekara, ako postupovat. Lebo ten, co ma raz zlcnikove kamene, po odstraneni sa mu vytvoria znova nejake. Preto velakrat sa voli rovno aj odstranenie zlcnika ako prevencne opatrenie, i ked tych kamienkov bolo malo alebo nerobili problemy..

zuzicka48
autor
13. jún 2024

@vevesh náhodne mi ich zistili pri sone brucha

vevesh
13. jún 2024

@beata_k tabletkami, ktore obsahuju UDCA (je to kyselina, neviem sk nazov). Ale treba byt lekarom sledovany a oni sice podporuju rozpustenie, ale po rozpusteni opatovnu produkciu a zvysuju hodnoty pecenovych testov. Preto je potrebne brat ich len pod lekarskym dozorom.

beata_k
13. jún 2024

@vevesh OK, dakujem za info lebo mne to nik nenavrhol

vevesh
13. jún 2024

@beata_k ako som vyssie pisala, ak nerobia problemy, tak je na zvazeni lekara co a ako (ne)navrhne...

xsuzannex
13. jún 2024

Odorucam vybrat von zlcnik. Uz len ako prevenciu do buducnosti aby to neprerastlo v nieco horsie. Zial jeden moj blizky clovek si to zanedbal, kedze zachvaty nemal a prerastlo to v rakovinu..

ivanaks
13. jún 2024

@zuzicka48 Ahoj, manžel mal viacero - neviem veľkosti, ale od "blata", piesku cez niekoľko milimetrové až po také, čo už mali cez centimeter. Tiež sa snažil vyhnúť operácii - skúšal Chanca Piedru, pestrec mariánsky, šťavu z čiernej reďkve , rôzne sušené "trávy" od bylinkára, ale bolo to len predlžovanie agónie. Intervaly medzi záchvatmi sa skracovali, takže operácii (laparoskopicky ) sa napokon nevyhol. Tým, že to takto naťahoval, aj rekonvalescencia sa mu predĺžila a napriek tomu, že už nemá žlčník, máva zčasu načas záchvatové bolesti a jeho trávenie už nikdy nebude úplne OK. Lekár (chirurg) mu hovoril, že to celé mohlo byť inak, keby sa dal operovať už pred rokmi (on to takto kvôli strachu z operácie "ťahal" 8 rokov...).

luliu
13. jún 2024

@beata_k ak sú kamene lepšie dať žlčník von, jedna vec je upchatie, druhá, že tam môžu nastať zmeny, ktoré môžu vyústiť až do rakoviny

lulu5
13. jún 2024

@zuzicka48 Ja som mala viac malých, 6 mm, lekár mi predpísal ursosan, lagosu a ja som si kúpila šťavu z čiernej reďkovky, pila som ju ráno nalačno. Mala som niekoľko žlčníkových záchvatov. Tie kamienky sa mi vyplavili. Operácia nebola potrebná. Už 5 rokov jem všetko. Diétu som dodržiavala asi 5 mesiacov.

janinah
13. jún 2024

@beata_k samozrejme, nikoho na operaciu nenutia,len ju odporúčajú....škoda,že tí niekoľkí tvoji chirurgovia nevedeli,nechceli,nestíhali ťa informovať o všetkých možných komplikaciach

beata_k
13. jún 2024

@janinah Viem, co sa moze udiat. Operaciu mi odporucil iba jeden. Na sukromnej klinike a termin u neho samozrejme.... Netreba hned vyberat funkcny organ.

zuzicka48
autor
13. jún 2024

@lulu5 ahoj, a kolko si ich mala nevies? Lebo ja mam v správe mnohopocetne

ellieeep
13. jún 2024

@zuzicka48 mala som kamene pred pól rokom kedy som aj absolvovala operáciu a po vybratí celého zlcnika mi je hneď lepšie samozrejme voľba je na tebe 😉 diétu som mala 3 mesiace odvtedy jem všetko občas ma prehna ale inak je všetko v poriadku 🙂

berusinka2
14. jún 2024

@ellieeep ako dlho si mala po operacii bolesti? Dakujem

zuzicka48
autor
14. jún 2024

@ellieeep mne ide o to aby som sa mohla plnohodnotne stravovať bez obmedzení aj potom a toho sa bojím ze nebudem mocť jesť vsetko a ďalšia vec , pred mesiacom som bola na jednej laparoskopii mam tri rezy a teraz ďalšia 😞

matway
14. jún 2024

@zuzicka48 rozpustiť sa nedajú, ale zbaviť sa ich bez operácie áno. Je na to daný protokol a robia si to aj dr. Škoda, že nemám foto mojich kameňov, neverili by ste. A ešte jedna vec žlčník stále mám.

zuzicka48
autor
14. jún 2024

@matway ide mi o to zbaviť sa ich

matway
14. jún 2024

@zuzicka48 na tomto linku si všetko prečítaš, biopotravinyraj bodka sk glauberova sol magnesium sulfuricum pecenova ocista50g

simca06022011
14. jún 2024

operacii sa skor ci neskor nevyhnes, rozpravkam never. Dokonca ak su kamene vacsie, tak si nejakymi domacimi pokusmi len privodis problemy, vypláva, zapcha ti zlcovody, alebo vyvody do dvanastornika. Mne narp. robili lavaz zlcovodov ERCP zakrokom... rovnako ten zlcnik uz bol viac menej nefunkcny, roky som sa zbytocne trapila s tym, aj tak isiel po dlhych rokoch von a v hodine 12tej, napratany na prasknutie kamenmi. Zo zaciatku som mavala pravidelne kury ciernou redkovkou a pod pokusy co moj drahy mal potrebu velmi studovat, ale ked sa mi uz urobili kamene tak zbytocne by som neriskovala. A potom to islo rychlo, z par kamienkov bolo o 1,5r vela a este aj cakat na operaciu som dlho musela, nakoniec isla do sukromneho... lepsie je to zariadit tak, ze nejdes urgentne ;) ty si rozhodnes kedy, aj rekonvalescencia je kratsia. Moja mama bola s komplikaciami v nemocke mesiac..

Pokial viem tlacia na operaciu ak je vela komplikacii (zachvaty, zle vysledky krvi, pripadne "plny zlcnik" ) Kamene drazdia, moze sa perforovat zlcnik. Inak sa sleduje a vyckava, pripadne odporuca.
Jem vsetko, tak ako aj predtym.

simca06022011
14. jún 2024

@beata_k no lebo len na sukromnych stihaju operovat

beata_k
14. jún 2024

@simca06022011 Ale ved dobre. Ja nikoho nepresviedcam, tak to nerob ani ty. Dik.

simca06022011
14. jún 2024

@beata_k ja nepresviedcam :D len ti vysvetlujem, preco ten v sukromnej ti odporucil vybrat.

beata_k
14. jún 2024

@simca06022011 OK, dakujem, ze si ma poinformovala

taktotedanie
15. jún 2024

@vevesh sledovat? To je co za blbost vies o tom ze zlcnikove kamene su potvrdena prekanceroza zlcnika? Dokedy sledovat? Kym z toho bude rakovina a do roka clovek zomrie?