Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či je tu niekto komu sa výrazne zhoršil psychicky stav po prekonaní COVID19 a musí to riešiť až liečbou u psychiatra. Ja som covid prekonala v decembri a odvtedy sa mi neskutočne zhoršili úzkosti, stres, búšenie srdca, tlaky na hruď, nespavosť ale najviac ma trápi to, že neviem byt vôbec sama..najmä v noci..nezaspim keď som sama, vždy musím mat niekoho pri sebe a cítim sa už ako úplný idiot kvôli tomu..akonáhle ale som s niekym tak sa cítim lepšie a kludnejsie..taktiež sa mi tieto stavy zhoršili aj v škole, mame momentálne online výučbu a nedokážem už fungovať tak ako predtým..kedysi som prezentovanie alebo čítanie pred triedou zvládla s malým stresom ale teraz je to brutálne, nezvládnem nič ani prečítať, hneď hrozne búšenie srdca,neskutočný stres a príde mi zle,do toho dýchavičnosť a niesom schopná pokračovať ďalej. Úplne ma všetky tie veci obmedzujú v normálnom fungovaní a podľa mojej obvodnej lekárky asi budú nutne antidepresíva, čo ma tiež veľmi stresuje nakoľko sa bojím, že sa na nich stanem závislá a taktiež aj že veľmi priberiem ( samozrejme, že psychicke zdravie a celkovo zdravie mi je prvorade ale predsalen pribrať nechcem)..tak ma zaujímajú vaše skúsenosti s antidepresivami, prip. Ako dlho ste ich užívali, či ste pribrali a celkovo ako dlho Vám trvalo kým ste boli psychicky v poriadku a schopní vysadiť ich. Ďakujem krásne za každú jednu radu 🙂 prajem pekný večer.
I
@ivana9000 Zažila som veľmi podobné veci, ak chceš kľudne mi napíš. Aj ja som sa bála, že pri AD priberiem, ale nepribrala som. Je to blbosť. Tiež som prekonala covid a psychický stav sa mi zhoršil. Neboj sa, všetko bude okej 🙂
Aj mne neurologická dala magnosolv a guarakujan beriem večer... Tiež som natom podobne
@ivana9000 ak si mala predispozície uzkostnu povahu je to možné, lebo si prekonala veľký stres a strach o svoje zdravie, život.Tie prejavy čo píšeš je klasická úzkosť, panicka porucha dýchavičnosť, tlak na hrudi to nemá spolocne nič s covidom ono je to všetko spolu izolácia, choroba.Zatial by Ti mohli stačiť len lieky na ukludnenie, magnézium, b vitamíny, psychológ a uistenie, že sa Ti nič nestane iba si vystresovaná.Ak by to bolo na AD svet sa nezrúti brala by si ich dlhodobo, ukludnovaky sú na kratšiu dobu pol sa nezbavis fyzických a psychických prejavov.
@ivana9000 odporúčam návštevu psychológa, niektorí fungujú aj online, niekedy stačí jedno stretnutie a uľahčí sa. Je smutné, že obvodný lekár ako prvé odporučí lieky. Na stránke CovidHelper.sk sú rady ohľadne následnej starostlivosti po prekonaní covidu, Kuknite aj tam
@liliana212 a ako pomoze psycholog? Mate s tym skusenosti?
@iveta7677 áno, trochu sa orientujem v oblasti psychológie
@liliana212 exustuju nejake konkretne terapie na uzkost? Alebo poznate aj niekoho konkretneho ktory sa zaobera s takymito stavmi napr. Online .Kludne mozete aj do spravy. Dakujem.
Vôbec sa ti nedivím, že máš takéto stavy. Prežila si niečo, čo ťa vystrašilo a zlomilo. Ja som zatial covid nemala, ale to čo sa so mnou deje už vyše roka, nieje príjemné. Čo u mňa zaberá, tak magnesolv a meditačná hudba, tiež prechádzky. Ale tá hudba robí zázraky
@ivana900 AD sa nemusíš báť ,dnes už sú tieto lieky úplne na inej úrovni ako kedysi a lekári vedia, čo robia. Určite tipomôžu a tvoje obavy sú zbytočné, porozprávaj sa so psychiatom o týchto svojich pocitoch a uvidíš , že bude už len dobre. Drž sa dievča 🙂
@iveta7677 na youtube je veľa takej hudby, skúste
Nájdi si dobrého psychoterapeuta. Čítaj recenzie, a vyber si naozaj dobrého. Ak sa dá, rieš to najskôr s ním bez liekov. Neostávaj v tom sama. Pomáha pohyb, nájsť si koníčka, odpútať myseľ od súčasnej situácie.
AD sú lieky, každý liek (aj) AD majú vedľajšie účinky a nejde tu len o priberanie. AD sú vysoko-návykové, je to defacto droga. Mali by po nich ľudia siahnuť, až keď všetky ostatné možností zlyhajú.
netreba však zbytočne čakať, lebo tvoj stav sa ti zhorší. Treba si nájsť niekoho, komu budeš naozaj dôverovať a bude mať dobrú povesť. On ťa už navedie, ako s tým pracovať. 🙂
@petka11111 ahoj ten magnosolv jak berieš iba večer a ja mam také po covide poruchy psychické sres úzkosť neviem sa sústrediť poslali ma. Psychologické mam aj na neurológia dakujem
@darina05 naobed beriem
pripnem sa aj ja k tejto teme. celkovo tato doba a vsetko co sa deje. vsade covid. ako ste riesili to, ked ste si vsimli, ze asi s vami nie je nieco v poriadku? nejake pocity uzkosti, depresie, stres?
Viacerí mávajú v tomto období psychické problémy. Či už je to tou jeseňou alebo presne covidom. Aj si s tým bola u lekára, u nejakého odborníka? Vieš možno by ti skúsil poradiť, by si sa aj vykecala 🙂 Niekedy je fajn to všetko nedusiť v sebe.
@darinks01 nebola som, teda zatial nie. ak by som to vedela este nejako inak riesit, bola by som rada 🙂 mozno to ani nie je v tom, ze ci sa clovek ma komu vyrozpravat, lebo ak to aj niekomu povies, tak za chvilku mozes mat znova take stavy a pocity uzkosti, chapes co tym chcem povedat.
@ivana9000 antidepresíva sú návykové vysádzať ich je veľmi náročné. Skúste sa otvoriť inej alternatívne ako sú takéto lieky. Ja som siahla po CBD. To pomôže aj na imunitu po covide.