Vaše skúsenosti s liekom Euthyrox

20. nov 2020

Uzivam asi 2 roky euthyrox. Momentálne som na materskej s 4 mesacnym babatkom. Pocas tehotenstva mi bola navysena davka z 25 na 50,co som aj hned pocitila to zvysenie, na nekludnosti, zvysenej aktivite, a nespavosti. Tak mi bola upravena davka na 37,5 a postupne ku koncu tehotenstva som presla na 50. Po tehotenstve som mala znizit davku opat na povodnu 25. Prve 2 mesiace bolo ok celkom,vacsinou som bola unavena z nevyspatych noci s dcerkou cize nejako nebol problem zaspat. No posledny mesiac, co beriem stale 25 od pôrodu, citim opat to iste ako v tehotenstve pri zvysenej davke... neklud, zvysena az nadmerna aktivita a nespavost. Pri tom som takisto vycerpana z celeho dna s malou a k tomu spankovy regres malej a nocne budenia. Chystam sa uz na vysetrenie k endo no chcea som sa spytat na vase skusenosti s tymto liekom. Uz som celkom zufala z toho ze nespim pretoze takto dalej nejde, dojčím, a nechcela by som prestať teraz. Este sa chcem opytat ci to nemoze suvisiet aj s novym zlozenim lieku,,, posledne 2 mesiace totiz som zacala brat nove lieky s tym novym obalom co su tam pozmenene pomocne latky. Neviem ci to ma suvis ci nie. Dakujem za vase skúsenosti a postrehy.

sara07
20. nov 2020

hlavnu látku máš stale tu istu , pomocné látky to nejak neovplyvnuju , však ked máš problém máš ist hned k mudr a po šestonedelí si mala ist na krv a mali presne podla hodnôt nastavit a ono to bude rozhasené ale k mudr čo najskôr

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nevenka
20. nov 2020

No ja som pred tehotenstvom nic nebrala, ale po druhom porode mi zistili, ze mam problemy s hyperfunkciou, neskor mi ostala "len" hypotyreoza. Teda mala som 2 diagnozy. Ako som otehotnela treti raz, dali mi Euthyrox 25, ja sa aj napriek vraj postacujucej davke citim vycerpana, unavena. Kontrolu som mala v lete a rodit mam teraz v decembri a na kontrolu ze netreba prist. Kvoli korone to ani neriesim. Ale kazali mi 2 mesiace po orode prist. U mna sa to moze zvrtnut znova na hyper, ako sa doktor vyjadril, porod a kojenie je masaker, to hormony rozhadze. Predpokladam, ze mas to na autoimunitnom podklade. Toto, co popisujes, moze byt z predavkovania alebo mas proste prechodnu fazu, ked sa Ti do krvneho obehu vyluci aj viac vlastnych hormonov, plus liek, hlavne vo fazach vycerpania, stresu, telo sa snazi samo nabudit, hecnut. Aspon ja mam taky dojem. Bude treba zistit aktualne TSH, fT4, idealne by bolo aj fT3 a protilatky. Aj tie sa mohli zvysit. Cim skor by som sla na krv, uz si mala aj byt. Mne sa ta hyper dostavila necakane 6 mesiacov po porode, 2 mesiace predtym sa mi zapalil nerv v zube a telo si asi nevedelo rady. Prejavy: nespavost, nervozita, unava, nadmerne potenie v noci, aj po tom, ako som malu preniesla zo spalne do obyvacky, lialo zo mna, tras, padanie vlasov a hnacka. Po kazdom piti a jedle som musela ist na velku, takze som zacala rychlo chudnut. Aj som sa tesila, ale pridalo sa busenie srdca, vysoky tlak a pulz. Po 2 tyzdnoch som bola na vysetreni a musela som sa liecit. Ale moja liecba bola specificka, skor netradicna, kedze tam sa beru lieky, ktore sa pri kojeni velmi nesmu, ale to je iny pribeh. Podla mna, bude treba upravit Tebe davky. Zatial to skus vydrzat a hlavne nic rychlo nevysadzuj, maximalne si zniz davku, teda ja by som asi tak. Bud ob den alebo polovicku tabletky. Ja by som to asi tak skusila do kontroly vydrzat. A este, zmeraj si tlak a pulz, ked budes v co najvacsom klude, to busenie srdca moze byt aj pocitove z nedostatku spanku, unavy a nemusi byt hned znakom, ze je zle z lieku. Ja som mala pri hyper (teda vela hormonov) aj vysoky tlak a pulz v klude aj 130...🙈

marci77
20. nov 2020

skuste sa mozno spytat na skusenosti s euthyroxom aj v skupinke Stitna zlaza
https://www.modrykonik.sk/group/2168/

nevenka
20. nov 2020

Prave vcera som si bola po novu krabicku liekov, musim pozriet, ci su tam rozdiely, ja netusim, ake su pomocne latky tam. Ale hlavna ucinna latka je ta ista...Dalsi problem pri hypotyreoze je aj to, ze sice hladiny mame "v norme", ale nie optimalne, tak preto sa mozeme citit zle a hlavne mi pride, ze autorka ma problem aj s nadoblickami. To ma vacsina z nas a ani o tom nevieme. Na SK sa toto vobec neriesi, denne kolisanie kortizolu atd. Zoberu krv a rano zistia z krvi nejaku hladinu a vacsinou povedia, ze je to dobre a papa...lenze problem je zlozitejsi. Niekedy napriek vysokemu davkovaniu Euthyroxu, hormon sa nevie dostat do buniek a v konecnom dosledku mame stale priznaky, aj ked by nemali byt. Takze sme stale akoby hypofunkcni a stitnej zlaze pomahaju nadoblicky. Tie sa unavia casom a problem sa len zhorsuje. Ale na Slovensku niet lekara,.ktory by sa tomuto komplexne venoval. Ja som to tiez chcela riesit v zahranici, ale nemam na to cas, financie...tak sa snazim pomahat si ako viem...

michalka4193
20. nov 2020

@sara07 netreba zavádzať a trosku si po študovať a novom zložení a nehovoriť veci len tak... Lebo áno zmena môže vyvolať riadny problém u ľudí lebo kopec ludi ma nove nežiaduce po nich a tká to aj píšu ze nieje jednoduchý alebo nemusí byť prechod jednoduchý a u mňa to tká aj je od kedy beriem novy som nedostala menzes a kontrolu ma čerstvú za sebou a tam je všetko oka okrem toho mam bielsti hlavy ja som nevedela z čoho to všetko až som po vynechané menštruácii začala pátrať a nasla som toho kopec. A po konzultácii cez internet s primárnom lubochne mi otcrdil že to čo pociťujem a sa deje je možné!

michalka4193
20. nov 2020

@nevenka kombinácia účinnej látky sninymi pomocnimy nieje to isté! Treba si to uvedomiť

sara07
20. nov 2020

@nevenka ano suhlasim s tebou, takto to je
jedina zmena v novom baleni je cukor iny v podstate ale baby pisali že mliečna zložka ale ja som ju nenašla
inak ako tak čitam ten leták tak vyrobky zo soje môžu znižovat učinok eutyroxu

sara07
20. nov 2020

@michalka4193 dobre tak teda konkretizuju čo ti povedal lebo to čo si napisala je všeobecné bez ničoho
ktorá je nová pomocka látka a čo spôsobuje lebo ja som ju nenašla okrem cukru v inej forme

mpg
20. nov 2020

@sara07 Tieto nové tabletky majú tú istú hlavnú účinnú látku a je v nich vynechaná laktóza, /ktorú niektorí ľudia neznášajú/, bol tak prispôsobený pre všetkých.
Pýtala som sa našej endokrinologičky, keď som tam bola, lebo aj mne sa zdalo, že účinok tých starších balení pôsobil trochu inak.

sara07
20. nov 2020

@mpg no vidíš lebo tu baby písali že v tých nových je prave laktoza že im ich museli zmenit ja som pozerala leták pri novych a nie je tam
ako sa tebe zdá že tie staršie balenia pôsobili inak , lebo kolovala tu aj fáma žial hoax že ich upravovali preto lebo spôsobuje rakovinu napr
ale to ču písala nevenka o nadobličkách je pravda
a v jednom lekarskom časopise písali že eutyrox by sa mal brat na noc nie ráno, inak ja ked sa v noci zobudim a neviem zaspat tak si dám a potom v pohode sa vyspím, a rano už neberie, však ked som brala ho o 3 v noci

stanzi
20. nov 2020

@nevenka a kde konkretne v zahranici si to chcela riesit, ak sa mozem opytat? mama ma podobne problemy ako tu vsetky opisujete, a tiez ju endokrinologicka odbila s tym ze vysledky TSH a T4 su dobre...

mpg
20. nov 2020

@sara07 Ja ho beriem skoro ráno aj o piatej, šiestej ako sa zobudím a potom by sa aspoň pol hodinu nemalo nič jesť, ten starší sa mi zdal aj taký upokojujúci, mne laktóza asi robila lepšie ako tieto nové látky, čo tam dali miesto nej.

michalka4193
20. nov 2020

@sara07 napr toto je veľa článkov len sa treba porozhliadat. A keď mi povie primár lubochne co je iná kapacita že áno moje stavy bolesti hlavy vynechané menštruácia môžu byť spôsobené novým Euthyroxom tak na nepremudris. Beriem ho 4r a nemala som problém brala som novy 55vdni a mala som staví bolesti hlavy vynechanie menštruácie náhoda? Nie!

michalka4193
20. nov 2020
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sara07
20. nov 2020

@michalka4193 však ja ta premudirt nechcem ja sa pytam čo je iné ako sa inak citiš a ako ti upravili alebo zmenili lieky
mna to zaujíma a možno to niekomu pomôže

sara07
20. nov 2020

@michalka4193 ja tento letačik mám priamom pri liekoch a trochu dlhši , teraz som ho študovala, ja sa nehadam že nemôžeš mať to z toho
ale nové je tam len zložky cukru a vynechana laktoza

sara07
20. nov 2020

podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a farmaceutické společnosti Merck bude v ČR postupně k dispozici přípravek Euthyrox ve změněném složení.

Pomocná látka laktóza bude nahrazena pomocnou látkou mannitol a přidána bude další pomocná látka – kyselina citronová. „Při odstranění laktózy mohou lék užívat i pacienti s nesnášenlivostí laktózy. Způsob užívání přípravku Euthyrox zůstává nezměněný. Přípravek s novým složením je bioekvivalentní přípravku s původním složením, avšak u některých citlivějších jedinců se může mírně lišit resorpce léčivé látky z přípravků s různým složením,“ uvádí SÚKL.
Pro pacienty: vaše dávkování se může změnit

Vzhledem k tomu, že lék je výhradně na lékařský předpis, měli by být lidé užívající Euthyrox informováni svým lékařem či farmaceutem. SÚKL lékařům doporučuje pečlivě sledovat pacienty, kteří přešli na změněné složení přípravku Euthyrox: „Tato změna může vést k rozkolísání hladin hormonů štítné žlázy a vzhledem k úzkému terapeutickému rozmezí levothyroxinu se může klinicky projevit.“ Sledování pacientů by dle doporučení SÚKL mělo zahrnovat klinické i laboratorní vyšetření tak, aby bylo zajištěno optimální dávkování pro daného člověka.

Zvláštní pozornost je podle odborníků třeba věnovat specifickým rizikovým skupinám, například pacientům s karcinomem štítné žlázy, kardiovaskulárním onemocněním, těhotným ženám, dětem a starším lidem.

SÚKL předepisujícím lékařům doporučuje zajistit klinické a laboratorního vyšetření, které ověří, že individuální denní dávka bude pro daného pacienta i nadále optimální. Po šesti až osmi týdnech léčby je pak vhodné ověřit hladiny hormonů a v případě potřeby upravit dávkování podle klinické odpovědi pacienta a výsledků laboratorního vyšetření.

tak som si teda pogooglila toto také najzaujimavajšie som našla

nevenka
20. nov 2020

@michalka4193 no a mne prave povedal tento isty doktor, ze predlzene cykly z toho urcite nemam, ze si mam dat predpisat HAK...🙄...a ze som v podstate "zdravy clovek"...

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nevenka
20. nov 2020

@stanzi Ja viem len z jednej FB skupiny, ze v AT je doktorka Verena Hannreich, ze ona je dobra. Baby si tusim davaju odbery porobit tu a potom chodia ku nej. Ona predpisuje aj vytazky stitnej zlazy zo zvierat, lebo tam je komplex tych hormonov, ale to treba prisne sledovat, aby nedoslo k predavkovaniu, aspon si myslim. Ale ja na toto nemam fakt ani cas, nervy, financie. Odbery si baby davaju robit ako samoplatcovia v labakoch. Kortizol napriklad som si aspon chcela dat urobit zo slin, 4 skumavky pocas celeho dna, aby clovek vedel, ako mu kolise. Problem so spankom moze byt potom v tom, ze kortizolu je rano malo a na vecer vela. Clovek preto nevie zaspat. A kolotoc na druhy den. Ale nedopracovala som sa k tomu. Vysoky na vecer treba znizovat a nizky rano podporovat. Ale ist toto na vlastnu past sa bojim. A dalsou vecou je potom prisny stravovaci AIT protokol, na co ja, priznam sa, nemam zatial gule. K primarovi z Lubochne. Urcite fajn, na zaciatku mi porobil vsetky vysetrenia, zobral vsetky protilatky a stanovil spravnu diagnozu. Ja som to mala komplikovanejsie s tou hypertyreozou na zaciatku, tiez na podklade protilatok. V podstate 2 diagnozy naraz a nakoniec mi ostala jedna. Ale aby na moje staznosti, ze sa necitim ok, povedal, ze hodnoty su v norme, bez liecby, ste zdravy clovek...a na coraz dlhsie cykly mi odporuci predpisat HAK a vybavene, ze to mam riesit s gynekologom. A na inu diagnozu HAK ani nemozem, ale ok, skusila som raz v zivote a viac to do ust nedam, keby som aj mohla. Bolesti hlavy som mavala priserne, telo slo na plne obratky, do vsetkeho som sa musela nutit, v praci som sa nevedela ustredit, co sa mi driemalo, vypadky pamate, spomalene myslenie. Hormony na spodnej hranici, ale "este v tabulke normy", tak co vlastne chcem. Tiez take liecenie "vysledkov", nie "zivych realnych ludi".
Nepopieram, ze liek s inymi pomocnymi latkami nemoze sposobovat ludom problemy, urcite moze. Laktoza sa mala nahradit inym cukrom, to kvoli tomu, aby aj ludia s laktozovou intoleranciou ho mohli uzivat. Vela ludi, co ma AIT ochorenie stitnej zlazy, ma aj laktozovu intoleranciu alebo celiakiu, len o tom nevie alebo sa este nestihla prejavit. Prave v tej skupine si zeny davali predpisovat ine lieky kvoli tomu, aby tam nemali laktozu. Asi nie je nijaky liek proste, ktory by vsetkym vyhovoval. Preto ma byt dostupnych viac druhov, aby sa tomuto predislo. Ale primarny je problem ten podla mna, co som pisala vyssie, ze ten umely fT4 moze stacit, ale dobre nekonvertuje v bunkach na aktivny hormon, a preto mame pocit, ze nam nestaci. Ktovie, mozno to nove zlozenie este horsie prenika do buniek a zhorsuje nam to stavy. Bolesti hlavy, nespavost, akoby celkova rozhadzanost organizmu, to moze byt nasledkom tohto. Bunky maju proste energie menej a kto ma vycerpane, unavene nadoblicky, tak ma tieto priznaky este horsie ako predtym.

nevenka
20. nov 2020

@bambulienka25 no ani nestras, ja som tehotna a idem prejst na tento novy...Ale ani "mu", ani "bu" u doktora, aj s tymi kontrolami nie som spokojna, bola som naposledy v juli na kontrole a ze staci 2 mesiace po porode prist...🙄...A v letaciku sa priamo pise, ze rizikovych pacientov treba trosku viac sledovat. Teda ja som nielen tehotna, ale mala som aj hypertyreozu a teda, ak by doslo k "predavkovaniu", tak pre babo to fakt dobre nie je. Ale vsak v pohodeee...🤔

nevenka
20. nov 2020

@bambulienka25 v AT Verena Hannreich v Badene, sa vraj tomu venuje poriadnejsie...

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nevenka
20. nov 2020

@michalka4193 ano viem, ze to nie je to iste...mozno o vyznelo blbo takto napisane. Preto ma byt na trhu viac liekov, aby sa mohlo vybrat, o komu sadne. Vela zien malo problem prave s laktozou, tak to zmenili...🤔...A aku radu Vam primar dal? Ci len skonstatoval a nic...

nevenka
20. nov 2020

@bambulienka25 Presne, no ved uvidim, ci sa mi nieco zmeni. No tesne pred porodom ich zacnem akurat brat...🙈...tak som sama zvedava, co to bude zas.

nevenka
20. nov 2020

@bambulienka25 no...ved to...ako samoplatca na rodicaku 🙄🤔🙈

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz