Potrebujem sa vyžalovať....
Zistili mi intoleranciu na:
- lepok
- vajcia
- kvasnice (ocot, sušené ovocie, víno, pivo)
- kukuricu (modifikovaný škrob)
Ja neviem, čo mám jesť.
Vždy som mala problémy s trávením. Zo zeleniny (rajčina, paprika, brokolica) mi je ťažko odjakživa a z mlieka ma preháňa.
Veci z mrazničky mi nechutia, smrdí mi to.
V práci som 10 hodín denne, nemám si kedy pripravovať jedlo pre seba. V zariadeniach je nemožné nájsť niečo, čo by som mohla.
Nikam ani nemôžem ísť (návšteva, výlet).
Viem, že sú aj horšie veci, ale ja naozaj neviem čo mám robiť......
veď si pozri na nete, sú určite rôzne stránky ohľadom receptov na tieto alergie, ale keď si preberavá a nič ti nevyhovuje, tak asi budeš na vode 😉
@natalym ked som hladná, som zlá 😀 😀
A rozbolí ma hlava a koniec. Fakt mi je do plaču. Čo jedáva Tvoj manžel?
@catherinah nech ti zostaví jedálniček nejaký odborník, myslím, že dnes je takých ľudí kopa.. existujú výrobky aj pre "bezlepkáčov", niektoré druhy ovocia tiež budeš môcť, mäso... určite sa nájde dosť jedla, ktoré ti nebude robiť zle, len treba osloviť tých správnych ľudí.. držím palce 🙂
@catherinah Daj si otestovat aj intoleranciu a alergiu na kravske moieko a histaminovu intoleranciu.
Mozes maso, listove salaty, detske vyzivy, chrumky, syry maslo a smotana z kokosoveho mlieka alebo soje. Karfiol, mrkva, vyvary, strukovinove privarky zemiaky,...
@catherinah skús biorezonanciu, hoď si do googlu, aby si vedela o čom to je 😉 a určite nájdeš niekoho aj v tvojom okolí. Môjmu synovi to pomohlo, zbavili sme sa streptokokov a teraz chodím aj ja na terapie. Bola som len 2x, takže neviem podať referencie, ale keď už lekár nepomôže....
@catherinah neblázni, je to len o tom nájsť si svoje jedlá. A také pohánkové keksy môžeš mať kedykoľvek pri sebe .... stačí zájsť do bio obchodu, nájdeš si svoje chleby, keksíky a podobne. Potom na internete nájdeš svoje recepty (a je ich kopec, len treba hľadať) a budeš si ich variť na pár dní dopredu, keď sa nájde čas. Môj muž tiež jedáva iba zopár jedál a je zdravý
@catherinah Inak na hlad sa dá zvyknúť. Však nemusíš byť hladná.
Jedáva: mäso na prírodno, rezeň, ryžu, zemiaky, polievku iba vývar a možno ešte 2 druhy polievok, cestoviny iba špagety, chleba alebo rožok s maslom a salámou. Ovocie veľmi nie, banán, jablko, zeleninu iba ako šalát. On nemá žiadne alergie, proste má obmedzený jedálniček. Experimenty robím iba keď som sama doma s deťmi. 😀
@catherinah Ja si v kabelke vzdy nosim kukuricny polystyrenovy chlebik. Je to lahke a zasyti to. A cokoladu z ryze, teda bez mlieka. ;)
@moni244 práveže na takúto kombináciu nie sú stránky. Len samostatne pre celiatikov napr. Celiatikom nahrádzajú väčšinou všetko kukuricou. Takže to zas nič.
Ja som ešte k tomu aj "žaludkár". Ked som hladná alebo jedlo nesadne, hned ma bolí hlava a neprestane až do druhého dňa.
@catherinah Over si tu histaminovu intoleranciu. Ta sa takto prejavuje a treba pri nej uplne iny typ stravovania.
@charity kde mi to prosím zistia?
Ďakujem.
Asi tam naozaj niečo bude, ved to nie je možné aby mi zo všetkého bolo ťažko, vkuse ma bolí hlava, preháňa ma, nafukuje, vygrguje.....
Na gastre nič nezistili. A mne je stále zle.
@catherinah - ahoj, no niet Ti čo závidieť, ale pokiaľ nejde o život, nejde o nič 😉 Skús, tak ako Ti dievčatá radili, nájsť si nejakého človeka, čo sa v tom vyzná, nech Ti urobí jedálniček. Inak mohla by si podľa mňa quinou so zeleninou /šaláty/, mäso na prírodno napr. s mrkvou a brokolicou...
P.s. mne by bolo najviac ľúto, že by som nemohla pivo - najmä, keď ide leto 😀 😀 😉
@catherinah naopak, sú chleby bez kvasníc, to viem na 100%, len nie v Tescu 😀 treba sa poobzerať. A teda zrovna nemám tie naše obľúbené pohákové placky, ale pochybujem, že by tam bolo vajce, boli úplne placaté ... Minimálne detské pohánkové a ryžové chrumky sa dajú jesť 😀
ked som bola v porodnici s druhou dcerou, bola som na izbe s babou, co mala alergiu snad na vsetko.. naozaj tazke - mala to len par rokov zistene a vravela mi, ze zaciatky boli narocne - ale nasla si par veci, co jej chutilo.. lavne si robila vsetko sama doma..
aj napr. moja svokra moze jest len surovu, alebo dusenu zeleninu bez nicoho, ovocie a kuracie maso na vode - ma viac nevyliecitelnych ochoreni pecene..
takze budes si asi musiet najst nejaky system - napr. co najviac si pripravit cez vikend, alebo ked mas volno - napr. si napecies kopu pre teba vhodneho peciva, navaris kopu vhodneho jedla a das do mraznicky - ale musis si kupit kvalitne dozy a sacky aby jedlo nenapachlo z mrazaku, ked pises, ze ti smrdi..
potom si co najviac zvyknut na vhodne ovocie pre teba, skusit inu cerstvu zeleninu - vzdy vecer si ju nakrajat do dozy a jest ked sa ti ziada v praci.. ja som mala v praci jeden cas, ked som si vsetko pripravovala sama, aj ked nie kvoli speci dietam, skor kvoli setreniu a to som v robote tiez travila vela casu.. da sa to, len sa musis donutit vecer si najst na pripravu cas, co viem, ze je narocne, ale tak aby ti bolo dobre, tak ti nic ine asi neostava.. drzim palce..
@suve99 šak toto 😀
Pivo mám rada. Ale tak to by som ešte oželela. Najviac mi chýba pečivo.
Milovala som plesnivé syry, koláčiky, cestoviny, zaujímavé že aj tú kukuricu som mala veľmi rada (na pizzi napríklad).
Maso na prírodno jedine kuracie, ostatné sú mi ťažké na žalúdok. A keďže už jem 5 deň kuracie prsia na prírodno, tak si vieš predstaviť ako mi to chutí neskutočne 😀
@catherinah, skús to vyšetrenie na intoleranciu..ryby neješ ? Inak šalát z quinoi zasýti a je výborný, večer si prichystáš do dózy a v práci zješ..ja napr. v práci nechodím na obedy, ale nosím si z domu, nie kvôli alergii, ale kvôli tomu, že ma to vyjde lacnejšie a keďže moje deti nechcú chodiť v škole na obedy som nútená variť každý deň..dá sa to, len si treba zvyknúť. Držím päste, nech čo najskôr nabehneš na systém, ktorý Ti bude vyhovovať a nebude Ti spôsobovať takéto problémy. 😉
@catherinah Histaminovu intoleranciu diagnostikuju na imunologii. A existuje kvaskovy chlieb v bioobchodoch.
@catherinah Ak mas HIT, pizza je zabijak...Plesnive syry tiez. Vyskusaj si zohnat cerstve maso, v ten den zabite ryby, sushi okrem tuniaka a mozno zistis, ze cerstve maso mozes. Tak to byva pri HIT.
@charity
tú histamínovú si dám vyšetriť. Ďakujem.
je aj kváskový bezlepkový?
Bola som v jednom bioobchode, ale ten bol síce kváskový, ale mal aj kvasnice a nebol bezlepkový. 🙂
Normálne ma ide vykotiť 😀 študujem tie etikedy a nakoniec všetko musím vrátiť späť do regála.
Aj ryžové chlebíky mali 20% kukurice.
@catherinah navstiv nejaky obchod so zdravou vyzivou - maju tam bezlepkove a ine produkty - povedz im o svojom probleme a nechaj si poradit, co kupovat pri tomto vsetkom
No mas to tazke, nezavidim, este aj tie vajcia do toho
no, dobre to urcite nieje, ale nejako to das, neboj 🙂 Skus si najst nejaku odbornu pomoc-nejaku dietologicku, ktora ti pomoze nzostavit zoznam jedal, ktore ti chutia a mozes ich jest. Ja viem o jednej Gabriela Sabolová je tusim z BA a ma aj blog na SME.SK, skus si precitat a ked tak ju mozes kontaktovat, aebo aj hocikoho ineho, ale o tejto viem, ze radi aj ludom zo zahranicia.
drzim palce 🙂
ak na gastre ti nic nezistili, moze ist aj o somaticke príznaky depresii, uzkosti...atd.. dokonca nemusis byt ani velmi depresivna 😀 😀
@mima4 Napadla ma aj táto možnosť, keďže všetky výsledky ukážkové, ale depresívna nie som, som úplne v pohode ako nikdy v živote. 🙂
Ale intolerancia nepatrí na gastro, ale na imunologiu, takže budem si to musieť obehať aj tam.
@catherinah mne na gastre povedali, ze skumaju aj intoleranciu..
dnes každy hlada odpovede na tieto otazky v diskusiach alebo aj tehotne akosom ja teraz a citam ze toto toto toto nesmiem a potom idem k doktorovi a povie mi ako to je naozaj a myslim ze aj tebe musi doktor vediet povedat co jest a nastavit ti dietu, predtym diety robili doktori dnes su na nete same voloviny a ludia sa doktora ani nespytaju
@catherinah vôbec nemusíš nahrádzať lepkové potraviny iba kukuricou. Je pohánka, pšeno, amarant, ryža, quinoa. Namiesto chleba robievam na raňajky kaše, nákypy, placky. Okrem mäsa môžeš jesť aj tempeh, tofu, strukoviny. Mne tvoje obmedzenia nepripadajú vôbec také strašné. Je kopec vecí, ktoré môžeš jesť. Ak ti zelenina nerobí dobre, skús zmeniť úpravu. Napr. tepelne upravená paprika je ťažko stráviteľná, ale surová nemusí byť. Okrem tých troch druhov zeleniny, ktoré si vymenovala, existuje predsa x ďalších druhov, ktoré sú ľahko stráviteľné - cuketa, tekvica, batáty, mrkva...
@catherinah skús si pozrieť stránku www.jimejinak.cz
Nájdeš tu len recepty bez mlieka, vajec, muky a pod. Často sa tu inšpirujem a takáto strava mi vyhovuje, aj keď nemám žiadne diagnózy. Ber to pozitívne, aspoň pôjdeš tou zdravšou cestou.
Skús navariť jedlo dopredu. Napr. ryža ti vydrží v chladničke 2 - 3 dní. K tomu dusenú zelenina, opečené tofu, prípadne mäsko. Pokiaľ máš tráviace problémy po zelenine, určite ti pomôže krátke podusenie, alebo na pare. Ja si doma pripravujem všetko od chleba až po hotové jedlá, stojí to síce čas, ale je to pre mňa priorita. 🙂
Nejesť? 😀
Nájdi si pár potravín, ktoré môžeš a budeš sa musieť naučiť sa si pripravovať jedlo. Do roboty s krabičkou a pod.
Môj muž žije na piatich jedlách celý život a je tu.