Sexuálne obťažovanie na psychiatrii

luciana999
30. sep 2023

Ahojte, dobrý večer. Chcela som sa poradiť, mám mamu na psychiatrii, diagnóza: depresia, uzkostne stavy, schizofrénia. Momentálne je na akútkom oddelení, dnes sme boli na návšteve, doniesť jej veci a prekonzultovať stav. Všimli sme si modriny na jej rukách a takisto zranenie na dlani akokeby porezane, pytala som sa, či jej tu niekto niečo robi alebo čo sa tu deje, pretože stále za nami chodil jeden pán nenápadne, nepríjemne sa pozeral aj na mňa a niečo si mrmlal tak som sa spýtala aj naňho a povedala mi, že niekedy príde ku nej (a chodí aj za ostatnými ženami) a ju objíme a chytí za plecia a hovorí jej "ty moja frajeročka", že ona už len prekríži ruky a ukázala mi ako (cez prsia) ...pri vstupe do miestnosti sestier sme s bratom videli ako chyta postaršiu pani za prsia a obchytkáva ju a smeje sa, v momente mi napadlo, že to robí asi každej a teda aj mojej mame. Povedala som to sestrám aj pani doktorke, ktoré nato odvetili, že oni si to nevšimli ešte a nevedia o tom. Podotýkam, že je to akútne oddelenie a je tam zvýšená kontrola. Slušne sme pani doktorke povedali, že po tom, čo sme videli tu mamu nenecháme a nech ju teda niekde preložia inde alebo jeho, pretože toto je neprípustné. Brat bol dosť nervózny, zvýšil samozrejme aj hlas ale pri všetkej úcte povedal, čo nám vadí a že neodídeme pokiaľ tam budemama s ním a myslím, žeby to nemali brať na ľahkú váhu...vyhoveli nám a my sme ešte po nejaké veci, ktoré mamke chýbali. Ako sme sa vrátili, zavolali sme si pani doktorku a ešte raz sme vyjadrili naše zhrozenie a neprípustnosť situácie a takisto naliehavosť aby sa to znova neopakovalo Odvetila, že sa to nebude opakovať ale on je chorý atď. Odišli sme aaaa po polhodine nám volala pani primárka ohľadom toho, že naša mama ma taku a taku chorobu, že j je rušivá a tak ďalej a keď niesme spokojní s pristupom, liečbou, priestormi oddelenia a tak ďalej, mame si najsť ine zariadenie, načo sme jej odvetili, že sa tu nikto nebavi o zariadeni, ani pristupe atď ale ide o neprípustné chovanie, ktoré určite nikde vo svete nie je akceptovateľné, nuž pani primárka si išla svoje a nechcela to prijať, dávala nám za vinu, že mama je rušivá a mame si najst ine zariadenie. Napokon nam povedala, že mamu presunu naspat a toho pana niekde umiestnia, že ona to ide vybavit ale jeho presun budeme musieť podpisať my,čo sme absolutne nepochopili a pri ďalšej navšteve, ktora bude hneď v utorok sa nato opýtam. V poslednom rade nám opáť zopakovala, že mame si najsť ine zariadenie a že už stači a že ako sme sa spravali, že sa jej tam sťažovala doktorka aj sestry, pričom sme sa nespravali nijako neslušne, iba sme si zastali zakladne ľudske pravo a nie je pripustne aby sa toto dialo nikde a ani v psychiatrickom zariadeni. Proste arogancia a doktorka a sestry uplne prekrutili realnu situaciu, pritom k nam boli akoze mile a ani naznak toho, žeby sme na nich pôsobili vulgarne alebo by sa nas bali alebo čokoľvek a opisali nas ako nejakych hulvatov. Ako by ste to prosim riešili vy, pripadne nejake tipy, s ktorymi mate skúsenosti nedajbože....mam pocit, že to chcu iba nejako zamiesť pod koberec a nam vštepuju vinuďakujem veľmi pekne.

pribinak
30. sep 2023

@luciana999 no nič, povedať pani primárke, aby prehodnotila svoje slova, lebo však aj média existuju
Aby to nebrala ako vyhrážky, ale fakt, že mamu budete brániť

luciana999
autor
30. sep 2023

@pribinak ďakujem za reakciu, bohužiaľ to sme povedali ale pani primarka sa nedala a menila temu zakaždým ako sme zmienili, či je to podľa nej normálne a či je to súčasť liečby ak sa nám teda nevie vyjadriť. Nemam žiadne dôkazy, žiadne fotky nič, videla som to ja aj brat a rozmýšľala som nad sťažnosťou ale ktovie, či sa to bude njako ďalej riešiť a prešetrovať...

mimirka32
30. sep 2023

@luciana999 strasne :( treba sa stazovat kde sa len da. Urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou, VUC, riaditel nemocnice, media...ako toto mozu v nemocnici zlahcovat :(

euka210
30. sep 2023

@luciana999 no brutal, ze nieco take toleruju! Zazila som jedneho ktory mal take tahy ze obchytkavat, ja som ho raz rovno tvrdo uzemnila, sestricky vedeli co je zac a bol pod dohladom, ked nejake naznaky, reci a pod., hned ho dali slovne do poriadku.
Ked je to akutne, preco su vobec zeny a muzi spolu na oddeleni? Vsetci sa budu kryt, je asi zbytocne to hlasit vyssie...dala by som mamu veru inde...

luciana999
autor
30. sep 2023

@mimirka32 naše prve kroky asi povedu za riaditeľom ale obavam sa, že to bude slovo proti slovu, lebo ani mi nenapadlo si to odfotiť, ani by som nestihla, ani nahrať rozhovor, popste niečo take som naozaj nečakala. Ešte ma zaujíma, že ak sa niečo stane, napriklad nejaka bitka alebo niečo važne, či sa to tam niekde piše ako nejaky zaznam atď, že ako eviduju všetky konflikty..

luciana999
autor
30. sep 2023

@euka210 odporučili nam tu nemocnicu, že je najlepšia v našom kraji, mama tam už bola ale na akutnom ešte nikdy. Domnievam sa aj, že jej tam beru veci a jej stav je o dosť horši ako keď tam prišla, bohužiaľ je to ďaleko a každý deň tam chodiť nemôžem aby som si odsledovala stav a pravdivosť tvrdeni... Sestry su tam veľmi neochotne, pytam sa niečo a pani sa robi, že nepočuje a potom len niečo odfrle naspať a mame jedna pani sestricka hovori, že je na hlavu ale samozrejme jej tam nikto neveri...je to hrozne vidieť a nevedieť zatiaľ pomôcť

oslo1
30. sep 2023

Nebyvam na Slovensku, ale ASI by som odfotila Mamu, spisala aspon zaklad, ako vam a co povedala. Hodila to na Papier a prisoner to dorucila primarke oddelenia, osetrujucej lekarke, vrchnej sestre, vedeniu nemocnice a dohladu nad lekarskou starostlivostou.
Ja som povodne z neuroscience, taketo spravanie sme mavali, dokonca aj sestricky boli obtazovane. Tu sa to ale riesi radikalne.

Apropos, po tom, co Tu v UK mame novoodsudenu zdravotnu sestru za seriove vrazdenie novorodencov, tak by som v pohode zasla aj na policiu. Dalo sa tomu zabranit. Nie vsetkym, ale dalo sa.

Je otazkou casu, kedy henten obtazovatel niekoho znasilni.

surama
30. sep 2023

@luciana999 Nainstaluj si do telefonu appku na nahravanie hovorov a potom zavolaj primarke a budes mat nahrate ako sa vyjadruje.

mandarinka555
30. sep 2023

@luciana999 Prišlo mi veľmi divné, že kde je klinika, ktorá má spojenie mužov a žien na jednom oddelení? Pokiaľ viem, tak všetky kliniky, podotýkam KLINIKY, majú zvlášť oddelenie pre ženy a zvlášť pre mužov! Ak to bol akútny stav, tak leží na uzavretom oddelení, nie?

slovakboy
30. sep 2023

@luciana999 žiaľ už budete musieť mamku vziať preč z toho zariadenia. Aj keď zabezpečia aby tam ten dotyčný nebol budú sa jej mstiť malými nepozornosťami. Im sa to vtedy rozležalo v hlave a cítili sa urazené. Typická reakcia u zakomplexovaných. Alebo lepšie povedané nedostatočne sebavedomými ľudí. Takých nás je väčšina. Pritom ty posobis ako veľmi ústretová a chapajuca. Podľa toho ako to tu píšeš. Pani primárka ma tam svoje kráľovstvo a sestričky sú jej robotnice. Vy ste votrelci. Tak to tí pracovníci cítia. Že oni sa snažia (aj keď by sa mohli viac, ved vieme) a vy na nich vyletíte. Ako z toho von? Podľa mňa by bolo najlepšie utlmiť konflikt. Sťažovaním sa ďalej nič nedosiahnete naopak. Zabudni na spravodlivosť nesnaž sa jej teraz dovolať. Konflikt vznikol zlou komunikáciou z oboch strán vy ste trochu zvýšili hlas im sa zdal že ešte nikto na nich tak nekričal. Najprv nepovedia čo si myslia potom vyťahujú myšlienkové konštrukty. Skús sa len ty dohofnut s riaditeľkou medzi štyrmi očami, že to chápeš že sa niečo take môže stať a ujde to ich pozornosti, ale že musí ona pochopiť, že pre vás to je najdôležitejšia vec. Aké riešenie by navrhovala? Alebo ty nejaké navrhni. Napríklad len obmedziť mu kontakt so ženami.

luciana999
autor
30. sep 2023

@mandarinka555 je to psychiatricka liečebňa

luciana999
autor
30. sep 2023

@luciana999 a ano na uzavretom oddeleni momemtalne

luciana999
autor
30. sep 2023

@oslo1 musim nazbierať odvahu, spisať to a určite pošlem všade možne ale mamke musim hľadať ine zariadenie...škoda, že nato niesu žiadne paky, oredsa len je to psychiatria a tam si myslim, že to važne neberu, lebo však chorí ľudia...ale stále ľudia

colsami
30. sep 2023

Je mi luto situacie.
Mam byvalu spoluziacku ktora bola v minulom roku par mesiacov hospitalizovana na psychiatrii (ano niektore oddelenia resp urovne su zmiesane) a rozpravala mi ze ano, aj taketo veci sa tam deju. Ze tam riesia aj znasilnenia 20rocny znasilnil 60rocnu a pod. Ziadna rarita. A ano jasne ze kazdy tam ma tu svoju diagnozu ale to nie je ospravedlnenie, od toho ma byt urcite zabezpecenie a personal, nemozu sa vyhovarat na jeho chorobomyselnost...
Je to strasne a keby islo o moju mamu, urcite to riesim. Pani primarke to evidentne nie je prijemne, urcite by som v prvom rade ziadala osobne stretnutie s nou asap - a vas podla moznosti nech je viacero. Tieto veci sa tam zial deju a nie je riesenie zatvarat oci.

luciana999
autor
30. sep 2023

@slovakboy musím povedať, že moja ústretovosť, chápavosť a všetky kladné vlastnosti sú na správnom mieste, dokonca by si niekto mohol myslieť, že som veľmi naivná, možno hlúpa, pretože tolerujem veľa, do čoho sa nevyznám nemudrujem a rešpektujem každý názor, na konflikty zvyčajne reagujem ustrašene a plačlivo, pretože takéto správanie proste neočakávam, nevyhľadávam a ani nevytváram, ALE keď sa jedná o moju rodinu a keď viem, že mám pravdu a som o tom lresvedčená a videla som to na vlastné oči a niekto zo mňa ide urobiť blázna, pretože je lekár a vie ako na človeka a deje sa to čosa deje, viem sa zato postaviť. Mamku určite budeme musieť previezť niekam inam ale sťažnosť a našu nespokojnosť, dokonca naznačovanie, že to určite tak nebolo budem riešiť. Viem, čo som videla, veľmi mi bolo luto, že ju tam musim nechať, ľúto mi bolo aj ostatných žien, pretože takto nechať znevažovať dôstojnosť ľudí, tak nato musia mať žalúdok. Vyrastali sme iba s mamou, celý život bola v poriadku aj keď tú diagnózu má už dlho ale udiali sa nejaké veci v rodine tak sa nám zdá, či to nemohlo takto razantne zhoršiť stav až na nepoznanie. Ľudia si myslia, že ak máte napríklad mamu, ktorá sa liečila na psychiatrii a ma diagnozu, že sa môžu automaticky správať tak aj ku vám, stávalo sa to často, všímala som si toho, keď som dospievala...každopádne je to náročné sa dožadovať pravdy v takomto prípade

luciana999
autor
30. sep 2023

@colsami určite budem žiadať osobne stretnutie a určite pôjde somnou brat aj priateľ, nakoľko takéto situácie nezvládam dobre, ešte som aj tehotná a je to teda riadny stres. Udivuje ma však ale spátne ked sa nato pozerám, na nas rozhovor s pani primarkou, že ona si stale išla svoje, ze ak sa nam nepaci prostredie, pristup, ze mame mamku dat inde. Odporucila nam asi 4x aby sme mamku teda dali inde. Takže badám tu nejake obavy a takisto nepriamo naznačila, že to asi nebude klamstvo, ak nas tlači do toho, nech ju vezmeme preč odtiaľ. Pritom my sme vyjadrili "iba"nespokojnosť s tym druhym pacientom, ktory obťažuje ženy...

anavixy
30. sep 2023

Preboha, to je priserne 😳 chapem ze je to odd pre akutne stavy, ale nebyvaju aj tieto oddelene pre muzov aj zeny? Ved to je nemyslitelne aby sa tam toto dialo 😠 vzala by som veru mamu okamzite prec, najlepsie nenajlepsie, vsak diagnozu stanovenu ma a liecbu jej nastavia aj inde. Akurat teda chudence ostatne zeny tam, co niekedy ani nevedia o sebe a nejaky psychicky naruseny chlap ich tam bude.. no priserna predstava ☹️🥺 a personal? Chapem, ze to nedokazu ustrazit aj to ze sa im nepaci ked na nich niekto zvysuje hlas, ale takato lahostajnost voci bezpeciu pacientov?

katkati
30. sep 2023

@luciana999 Je to v Rožňave?

luciana999
autor
30. sep 2023

@katkati ano, mate nejaku skusenosť?

osky
30. sep 2023

Oni si myslia ze ked je to osychiatria tak mozu z kazdeho urobit blbca.urcite to treba riesit.
Pre mna je hlavne nepochopitelne,akoto ze su zeny i muzi spolu???

luciana999
autor
30. sep 2023

@anavixy presne tak a určite sa stavaju aj horšie veci ale toto je proste hnus a vedieť o tom irčite vedia sestričky len proste nevedia ako to vyriešiť alebo to nechavaju tak. My sme prišli len ako navsteva, stali sme tam 5 minut na chodbe a hned sme to videli a oni tu tam nonstop a akoze o tom nevedia, nevideli. A este arogantne, z ich spravanie islo len, ze co si to dovolujeme

luciana999
autor
30. sep 2023

@osky samozrejme, akonahle mate diagnozu pristup, debata aj celkove spravanie voci vam je uplne ine ako ku "zdravemu". Zijem s tym cely zivot, mamka ma diagnozu dlhsie ale stav sa zhorsil poslednych 5 rokov. ..uvidia papiere (je jedno, ci idete na psychiatriu, ci za vseobecnym, lebo mare nadchu) prepnu sa do ineho rezimu ( pohrdavosti alebo, že dobre dobre pohovor si) pochopia ti, co s tym maju skusenost

slovakboy
30. sep 2023

@luciana999 krásne si to napísala. Nemám čo dodať a máš úplnú pravdu. Ak je to tak, že klamali, tak ani chápajúce vyjednávanie nepomôže. Je to potom skazená, uzavretá a neopraviteľná spoločnosť.

luciana999
autor
30. sep 2023

@slovakboy neviem, či klamali, či je to ich ľahostajnosť ale cely čas čo sme tam boli a riešili situaciu, boli v miestnosti pre sestry za pc a na gauči a kukali na nas, že čo ako od nich ešte viac chceme. A doktorke islo z oči nezaujem a do toho primarka v telefonate naliehavo opakovala aby sme mamku prelozili inde. Z toho nic nejake privetive a pre nich obhajujuce neslo, citim z toho len, že sa nas chcu zbaviť, lebo sa tam niekto ozval. Tak drž palce, som zvedava ako dopadneme, keď už aj z toho nič nebude, možno si daju pozor do buducna a predide sa niečomu važnejšiemu

katkati
30. sep 2023

@luciana999 Našťastie skúsenosť nie, ale bola som tam na návšteve a z toho prostredia som dobrý pocit nemala.

kandelabra
1. okt 2023

@luciana999 mam z toho celeho dojem, ze sestry to nezaujima, doktorke je to jedno, a primarka vam radi mamu zobrat prec, jednak aby to nemusela riesit a jednak, keby ste to poriadne rozmazli a nebodaj aj v mediach, mala by pruser ona. Ja sa ani necudujem, ze pri tomto vsetkom sa stav tvojej mamy zhorsil. Tam uz lepsi pristup urcite nedostane, zoberte ju prec.

jamimo
1. okt 2023

@colsami presne tak, dialo sa to a deje sa to. Mám veľmi dobrú kamarátku s bipolárnou poruchou 30 rokov. Za komunistov bola hospitalizovaná 3 mesiace. Po mesiaci a pol zistila, že jej mešká menzes. Tehotná.??? Veruže áno. Kde, ako s kým??? Interupcia na príkaz lekárov a potratovej komisie. Keďže absolvovala elektrošoky a prijímala konské dávky medikácie, len tak v zábleskoch si spomína na sanitára a kuticu pre upratovačku... Dodnes to nemá spracované ako tam personál s ňou zaobchádzal, ako sa voči verbálne vyjadrovali (radodajka, ako si to tam s kým rozdala a podobne, uškŕňali sa na vizite...) Napriek tomu, že už som s ňou zažila rôzne situácie, viem o čom jej diagnóza je, verím jej.
Naposledy bola hospitalizovaná v roku 2022. Medikácia počas hospitalizácie jej veľmi pomohla... Po návrate skonštatovala, že na oddelení bola dievčina asi 25 ročná a presne nejaký chlípnik ju tam obťažoval. Sama sa vyjadrila, že to tam nikto neriešil a dievča sa nemalo ako brániť. Ako pacientka uznáva, že by mali byť všade kamery 👆Ona sama ktorá má 50 kg dokáže napadnúť lekárku, rozmlátiť dvere. Takto by bolo možné vidieť všetko na zázname z kamier.
Neverím, že personál o tom nevie. Taktne mlčí, možno si povie nemáme na to personálne možnosti, priestorové, a za ten plat? Veď aj tak sú to psycho pacienti, majú na to diagnózy, kto im to uverí. A karavána ide ďalej 🐪🐪🐪🚩
Viď HIV pozitívny kuchár MUDr v DSS, konzumentka pervitínu upratovačka ošetrovateľka... A nikto si za celý ten čas nič nevšimol 🤷‍♀️ Totálne zlyhávanie štruktúr a systému, ľudského faktoru vo všetkých častiach reťazca.

lilizzachy
1. okt 2023

@luciana999 treba to medializovat, oslovte Kristínu Kovešovu...možno sa ozvu ďalšie obete....takto sa boja že veď som na psychiatrii, kto mi uverí. Ale je nepripustne, že toto lekári tolerujú.

terezka1947
1. okt 2023

@luciana999 je mi ľúto,čo prežíva mama,ty....a plne chápem tvoju bezmocnosť.
Zažila som si ju na onkológii. A nie,nebola som premotivovana dcéra,ani buzerantka zdravotníkov.
Ale ťažko sa dovolať pravdy.
U nás to skončilo smrťou.
Aj ako následok opakovanej,zdvojnásobenej dávky silnej chemo,chybou lekárky.
Ale......skutok sa nestal.

petko81
1. okt 2023

@mandarinka555 aj
v Michalovciach sú spojení.chodila tam moja teta.ale jej tam rás dva pomohli.