Vie mi prosím niekto povedať či saturacia 87 je ok? Mamina je v nemocke. Nevyzerá to dobre, je na jis a možno pôjde na ARO. Má obojstranný zapal pluc, vraj škaredý rontgen. Dá sa odhadnúť aké sú prognózy 😢?
@silvia22222 áno ma kyslík 😢. Ale je nedej že bude ok? 😔
@nicicka tak nádej nejaká je vždy. Ale záleží aké má choroby, koľko má rokov, ci užíva veľa liekov a v akej je kondícii celkovo. Treba mať nádej, ale byť aj realista.
87 je znížená saturácia, ale saturácia je smerodatný údaj kedy je čas ísť do nemocnice, lebo treba podávať kyslík....pacienti sú veľa krát doma aj s nižšou saturáciou....bežne je saturácia 92-100, pod 90 je vhodné začať dodávať telu kyslík .....mama je napr.po porážke a bežne máva saturáciu okolo 87-94 , keď cvičí vždy sa tá saturácia zvýši.....tam skôr záleží ako sa vyvíja zápal plúc a ako veľmi sú plúca poškodené.....zdravý človek si saturáciu dokáže zvýšiť pohybom či pobytom na čerstvom vzduchu(aj obyčajná prechádzka), pri Covide sa dá zvýšiť jedine dodaním kyslíka(vdychovaním)...prognózu určuje hlavne ako sa vyvíja zápal plúc a ako veľmi sú plúca poškodené ....
@silvia22222
@mogaa má 67 a nemá žiadnu chorobu, neužíva lieky. Ale rontgen pľúc má zlý. 😟.
@nicicka moja mamina bola na tom zle,bola napojená na pľúcnu ventiláciu.Tiež covid zápal pľúc,nedávali jej veľkú nádej,ale prežila to.68 rokov,na srdce lieky brala aj na tlak.Už je 6tyzdnov doma z nemocnice.
@nicicka pri covide sa nedá spoľahlivo predpovedat prognóza. Boli pacienti ktorí sa sľubne vyvíjali a potom zrazu nastal zlom a zhoršenie. A zas naopak boli aj takí, ktorí vyzerali zle od začiatku dostali sa z toho... Takže len dúfať a veriť ostáva.
@haanovajana
@silvia22222 ďakujem krásne. Ta bezmocnosť je príšerná. Asi musíme asi len veriť a dúfať.
@nicicka moju mamu prepustili pre týždňom už do domácej opatere, po dvoch týždňoch v nemocnici na kyslíku, ona bola ešte k tomu aj astmaticka, nasadili jej atb, remdesivir atď, dokonca s tichým súhlasom lekárov ( nechcú oficiálne naordinovat) päť dní užívala ivermektin a jej stav sa zlepšil... zápal pľúc ešte má, tam rekonvalescencia trvá oveľa dlhšie. Takze hlavu hore a hlavne povzbudiť mamu nech bojuje.bude dobre 🙂
@nicicka treba dúfať a hlavne veriť.
@haanovajana ďakujem pekne
Dobrý deň, možno vám to trochu pomôže- otec bol prijaty v kritickom stave, saturaciu mal pod 60 percent, tam ho zachranili doslova v poslednej hodine a rozdýchali ho. Je diabetik a astmatik, ohromná kombinácia. Primár povedal, že by naňho ani deravý groš nevsadil, že to prežije, keď ho po 2 týždňoch prepúšťal. Domáca rekonvalescencia je dlhá- už 2 mesiace a stále ten rontgen nie je bohvieaký, ale zlepšuje sa to. Tak to hádam dobre dopadne. Viem, že každý prípad je individuálny a vie sa stav skomplikovať doslova z hodiny na hodinu, ale treba sa snažiť myslieť pozitívne, vždy to môže dobre skončiť. Držím palce
@nicicka ahoj, moja mamka je byvala onko pacientka, ma vysoky tlak, cukrovku, nadvahu, apnoe. Mala obojstranny zapal pluc, poskodenu velku cast pluc, nizku saturaciu, vysoke horucky. Stav sa aj v nemocnici zhorsoval, taktiez nemohla s nami ani rozpravat, ani pisat, lebo nevladala ani drzat telefon v ruke. A potom zo dna na den sa vsetko zlepsilo a postupne sa vyliecila. Neviem, ci je tvoja mamka veriaca, ale u nas v nemocnici pomahali v tom case knazi a mojej velmi psychicky pomohlo, ked sa pri nej knaz pristavil a aspon trochu jej dodal sil. Lebo toto co tam pacienti vidia okolo seba a to, ze nie su takmer v ziadnom kontakte s rodinou, im taktiez na zdravi neprida...Treba verit! Velmi drzim palce
Veľmi držím mamine palce 💪💪💪💪💪💪
@nicicka ak má saturaciu 87 s tým že už dýcha kyslík, tak je to dosť zle