Pľúcna ventilácia počas Covid-19 - uzdravenie

31. aug 2021

Ahojte. Dostal sa niekto z takéhoto stavu? Z umelého spánku a z pľúcnej ventilácie? Máte skúsenosť? Alebo je na čase sa lúčiť?

janinah
31. aug 2021

viac bolo tých,čo to nezvládli,info z našej nemocnice...nádej zomiera posledná....

martinkatinka
31. aug 2021

Ano, poznam.

roxanna
31. aug 2021

Viem o takom človeku. Prebral sa po dvoch alebo troch mesiacoch.

namornicka
31. aug 2021

Poznam co sa dostal. Ale uci sa znovu chodit, drzat lyzicu, vyzaduje celodennu opateru, rehabilitacie.

pribinak
31. aug 2021

Poznám, prežil, ale veľmi ťažké zotavenie. Učil sa chodiť, svaly úplne odišli
Veľmi veľa závisí od veku, rozsahu poškodenia pľúc a či je covid samostatne ochorenie, alebo je to len ďalšia diagnoza v poradí

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
thereisabear
31. aug 2021

1 z 10 prežije, ak si dobre pamätám...

karhu
31. aug 2021

stretla som zenu ktora bola na plucnej ventilacii 12dni, po odpojeni sa ucila nanovo rozpravat... jej muz a rodicia covid neprezili

elizabet173
31. aug 2021

môj blízky príbuzný, mladý, nikdy na nič neliečený. Dostať sa z toho našťastie dostal, ale ostali následky, čas ukáže, čo bude ďalej

raffaella
31. aug 2021

Sused bol vyse mesiaca na UPV, intubovany, niekolko dni v kome. Dostal sa z toho, schudol 30kg (a to bol relativne stihly predtym, resp. nemal nadvahu), dlho na PN, zotavovanie, rehabilitacie. Nastastie mal vybornu starostlivost.
Susedkini rodicia sestdesiatnici Covid nezvladli a zomreli kratko po sebe.
Treba verit a treba sa ockovat a stale sa treba chranit (vsetky pripady co ja poznam sa stali predtym ako bolo ockovanie u nas zavedene).
Drzim palce, nech vsetko dobre dopadne.

marca12
31. aug 2021

Poznala som viacero ludi,ktori neprezili z toho mnozstva prezili mozno dvaja. Ale zasadne je,kedy sa dostal na ventilaciu. V druhej vlne bola velmi zla starostlivost. Ludi odmietali brat sanitky,na 112 ti povedali,ze mas volat svojmu obvodnemu a brat nadalej antibiotika. Verim,ze keby ich neodmietli osetrit a vcas sa dostali na lozko,tak preziju. Ak sa tvoj pribuzny vcas dostal,tak je sanca,ale vsetko zalezi na sile organizmu a rozsahu poskodenia pluc

selu11
31. aug 2021

Áno poznám niekoho kto sa z takého stavu dostal, po prevoze do jednej nemocnice ho museli dokonca oživovať, lekári sa báli prevozu do BA pretože bolo možné, že pacient neprežije. Našťastie prevoz prežil, potom nasledoval umelý spánok a osem alebo deväť dní na ventilácii. Ako nám povedala lekárka, nádej vždy umiera posledná 😉 Teraz po čase je to stále ten istý človek ako pred chorobou, ktorý sa nemusel nič nanovo učiť

luccija
31. aug 2021

Záleží aj koľko má rokov aké pridružené choroby, ale nemusí to znamenať koniec.velmi smutné:(držím palce

simsalabim
31. aug 2021

Nie. Moj bratranec to nezvladol.

lulu1217
31. aug 2021

Nemusíte sa lúčiť. Je šanca, že sa z toho dostane. Osobne takého človeka poznám. Držím palce.

diuska86
31. aug 2021

Poznám osobu (staršiu)čo sa z toho dostala.

ludinka
31. aug 2021

Ja poznám dvoch čo prežili, jeden po 40 a jeden 73 ročný. Myslím že teraz už neplatí že je to jeden z 10, starostlivosť už sa veľmi zlepšila, vedia presne co majú robit

surama
31. aug 2021

@marca12 Nie je pravda, ze sanitky odmietali brat pacientov. Moj otec robi na zachranke a co pacient, to covid. Mali kvantum vyjazdov a ked jedna nemocnica bola plna, tak vozili do najblizsej, kde bolo miesto. Nic nezvycajne, ze cez pol Slovenska prevazali pacientov do nemocnice, kde bolo volne. Ani nehovorim o tom kolko hodin mali nadcasov a kolko 12tok bez volna odrobili, do maximalneho vycerpania a bez jedla cely den, lebo mali vyjazd za vyjazdom. Podla pokynov museli po kazdom vyjazde vsetko dezinfikovat, zapinat ziaric. Ludia zatajovali, ze maju covid, lebo sa bali, ze ich neosetria, a tak sa mnoho zachranarov nakazilo, niektori zomreli. Tak nesir, prosim, bludy.

A este jedna vec. Zachranka nie je taxi, ako si to mnohi myslia. V mojej rodine mali tiez ludia covid, tak sadli do auta a isli do nemocnice. Stryka hned hospitalizovali. Dosiel vcas a dostal sa z toho.

Susedia zas nechceli ist ani na testy, ani k lekarovi, ked mali prve priznaky. Ani sa nepriznali. Az 2 tyzdne po nakazeni, ked uz bolo velmi zle isli do nemocnice. Poskodenie pluc uz mali brutalne. Uz su obaja pochovani. Mohli tu byt. Nikto ich neodmietol..ich pristupom tak dopadli.

elizabet173
31. aug 2021

@marca12 môjho príbuzného zobrala sanitka okamžite, to som ešte nepočula, že by odmietali brať sanitky. Aj mojej susedky mama bola, tú ale viezli do vzdialenejšej nemocnice, neviem prečo, či bolo plno, aj teta mojej kolegyne, tá sa žiaľ z toho nedostala, ale problém so sanitkou nebol.

marca12
31. aug 2021

@elizabet173 mojmu susedovi na 112 povedali,ze ma nadalej uzivat antibiotika a volat svojej obvodnej. Dostal sa o 4 dni do nemocnice a zomrel. Moj ujo to iste a vela ludi malo rovnake skusenosti. Nevravim,ze kazdy,ale tak pol na pol. Chapem,ze mali toho vela,mnohi ich volali zbytocne.

macekovam
31. aug 2021

Áno dostal..

selu11
31. aug 2021

@surama Neviem či sú to až také bludy, že sanitky odmietali brať pacientov. Poznám prípad, keď prišla sanitka, pacientovi namerali saturáciu 72% a do nemocnice ho nezobrali. Pri prepúšťaní nechcel lekár tomu pacientovi veriť, že s takým výsledkom ho mali brať okamžite. Zobrala ho až tá, ktorá prišla na druhý deň a ako som už vyššie písala, pacienta museli v nemocnici oživovať.
Počula som o viacerých prípadoch, no to však pacientov nepoznám osobne, len ľudí, čo mi to hovorili. Neviem od čoho to záležalo, lebo prvá sanitka ktorá k nám prišla povedala, že miesta v nemocnici majú dosť.... A pacienta nezobrali aj tak.

adriana522
31. aug 2021

Moj otec, 62rokov, cukrovkar. 40dni bol na umelej plucnej ventilacii. Tiez som videla v duchu najhorsie scenare. Doslova usiel hrobarovi z lopaty, zotavuje sa velmi dobre a rychlo. Zatal sa ze on si chce este uzit. Cvici, rozhybava telo, robi vsetko co mu doktori poradia, a nestacim sa divit. A to predtym nikdy nesportoval, aj do prace v ramci mesta chodil autom. Takze nezufaj.

amarilka26
31. aug 2021

Ano poznam, moj bratranec. Bol vyse tyzdna na pl.ventilacii, nemohol potom chodit, hybat rukami, ale rychlo to rozhybal.

surama
31. aug 2021

@selu11 To su take info, ze jedna baba povedala. Mohli pochybit, ale nehovorila sa s nimi, nevidela si spravu, nevies o co islo presne, preco tak rozhodli... Toto mi pride fakt hnusne od teba takto nadavat na zachranarov, ktori dennodenne zachranuju zivoty a vystavuju sami seba a svoje rodiny riziku a ty povies, ze odmietaju pacientov. Mozes si to ist vyskusat a potom daj vediet. Nielen, ze robia za smiasne platy, este sa dakomu nepaci. Ked budes potrebovat prvu pomoc, tak dufam, ze zachranku volat nebudes. Ved si pocula, ze su zli a odmietaju pacientov. 😉

katjaa44
31. aug 2021

Svokrina kamarátka cca 57 ročná po 6 týždňoch -obézna schudla v nemocnici na nepoznanie ale prežila
Otcov kolega tiež v tom veku cca aktívny bez zdrav. problémov bol mesiac v nemocnici v zlom stave a dostal sa z toho
Záleží od človeka koľko s tým zvládne bojovať nie je to sranda ale treba veriť že bude dobre

elizabet173
31. aug 2021

@marca12 tak asi bývam v nejakej šťastnej lokalite, ťažkých prípadov som okolo seba mala žiaľ dosť, ale s týmto som sa našťastie nestretla

brezza
31. aug 2021

Poznam. Prezil. 60tnik.
@surama kamaratkin svokor sa nedostal do ziadnej nemocnice v BA pocas druhej vlny lebo bolo plno. Ani sanitka ho nevzala. Vybavovali to kade tade, nakoniec zomrel. Druhej kamaratky otec to iste. Ze nie je miesto, ma sa liecit doma. Nakoniec vybavili po znamosti po par dnoch, ten sa z toho nakoniec dostal.

didi2102
31. aug 2021

Otec 60r,2m v nemocnici,kapacita pľúc pod 30percent,25kg schudol čisto zo svalovej hmoty,ucilsa chodiť,kŕmili ho ... Bolo to vo februári,momentálne je na 60percentach plucnej kapacity,stále má zápalové ložiská na pľúcach a je vidno že niektoré miesta sú trvalo poškodené,berie kvaaantum liekov,začal až opúchať ale bohužiaľ musí vydržať,je pn a je ešte bude , nevie sa či sa vôbec bude môcť niekedy vrátiť do práce,dôležité pre nás je že prežil,vedie relatívne bežný život,chodí,je sebestačný,šoféruje ale prejde 20krokov a dýchcí,minule kosil a odpadával,odpadol aj poteplej sprchecize majú doma kyslíkovu bombu,keď boli horúčavy mal vysoké teploty že telo kolavovalo ako bol oslabený a neznieslo záťaž , čiže mal bežné dažde tri dni 39cely deň atď atď

didi2102
31. aug 2021

@didi2102 ešte podotknem že.otxovi bola poskytnutá zdr.starostlivost hneď od prveho priznaku na covid, ako pribúdali príznaky takpribydali lieky,po týždni sa máme niečo nezdalo tak volala pohotovosť že čo s ním,prišli hneď,doniesli prenosné EKG,merali saturaciu , infuzia atď stav nebol zlý ale sa.yo spýtali či chce ísť na pozorovanie a mama ho poslala,v nemocke hneď RTG a cT a neidentifikovateľný nález , o 24hod už nevedel dýchať, o 48napojeny , celý personál skvelý,liečbu menili aj niekolkrat denne ajked už bol pri vedomí atď robili Max Max - popradská nemocnica