Otrava špenátom - dávajte si pozor

mirage
15. mar 2021

V sobotu som na obed robila špenátové halušky. Do pár hodín sme v rodine dostali závraty, zlé videnie, syn nevidel ani na telefóne prečítať čas...celé nám to prišlo zvláštne.
Teraz prišiel syn s tým, že v správach dávali, že sa viacero ľudí sťažovalo.

Tak si na ten špenát dajte pozor.

https://www.svps.sk/potraviny/info-2021-1.asp

hipuska
15. mar 2021

@mirage už ho stiahli z predaja. Treba to nahlásiť

mirage
autor
15. mar 2021

@hipuska uz sa stalo..

0silvia0
15. mar 2021

@mirage ano, uz sa to tu riesi cca 2 dni. Vraj sa tam mozno omylom dostal durman.

mirage
autor
15. mar 2021

@0silvia0 nie som tu casto, tak som si to nevsimla. Durman? omg!!!

nafka0483
15. mar 2021

@mirage To je strasne :( dufam, ze ste vsetci ok.

e3v3a3
15. mar 2021

@mirage aj v Kauflande je špenát od toho istého výrobcu. Sa čudujem, že sme taký nezjedli u nás doma, keďže syn ma veľmi rád špenát, tak ho máme casto

mirage
autor
15. mar 2021

@e3v3a3 no veru neviem, či ešte dám špenát do úst.
@nafka0483 už áno, ale pre istotu zavolám detskej dr, syna to chytilo najviac.

hipuska
15. mar 2021

Akože, u nás ho mali dnes stále v mrazničke v obchode. A skoro predali pani predomnou. Pokiaľ som ich neupozornila. A reakcia? "...kolegyňa ho mala dať preč..."

0silvia0
15. mar 2021

@mirage no veru v spravach spominali durman. Mam 4 baliky spenatu z radomy a tiez neviem ci radsej nepockat s konzumaciou. Vraj zistuju, ci tento vyrobca nedodaval spenat aj inym znackam...

nafka0483
15. mar 2021

@mirage Ja som isla pozriet do mraznicky, mam z lidlu, ale to len do rezervy manzel kupil, lebo najradsej pouzivam cerstvy.

lula313
15. mar 2021

@e3v3a3 aký to je prosím výrobca? Špenát nekupujeme mrazený, ale došiel mi na chut pred 2 tyzdnami, tak ho muž kupil, len som potom kupila čerstvý, tak som z toho mrazeného ešte nerobila. Kupoval v kauflande

lula313
15. mar 2021

Odpadnem, tak citam, že pod zn. Vinica sa predava v Kauflande a mame ho doma😀

luccija
15. mar 2021

@lula313 na zelený štvrtok bude veľa ľuďom zle:(už, aby sa človek bál dať niečo deťom zjesť.Uz toľko prípadov som počula a čítala nejaké je to divné to koľko tam bolo durmanu na koľko gramov špenátu na koľko metrov posadeného?durman je svinstvo

e3v3a3
16. mar 2021

@lula313 áno presne ten.myslim, že je to aj jediný ktorý Kaufland má 🤷

krrisstina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
16. mar 2021

Spenat sa dá vypestovať aj na balkóne. Mám vlastný ❤️

lula313
16. mar 2021

@luccija mne otec povedal, že aj pri pšenici býva tento problem. Že je to náletová rastlina a keď ide kombajn, tak to vodic nevidi. Vraj bolo viac pripadov.
V každom prípade Dakujem baby za upozornenie. Kúpili sme asi 2x v zivote mrazený špenát, tak by bolo fakt hrozne, keby sme mali Zrovna takúto smolu, takze radšej varit z neho nebudem.

mirage
autor
16. mar 2021

Inak cakala som, kto prvy napise, ze kupujem bordel a mam si pestovat spenat na balkone. 🙂 Nuz, spenat mi v sklenniku este nerastie, a z mrazeneho je mi pripravit halusky jednoduchsie. cerstveho by som tam musela dat asi kila. V dnesnej situacii neviete, z coho sa otravite, zo spenatu, psenice, aj akakolvek zelenina vas moze prekvapit - nemilo. Ja si napriklad nikdy nekupim maso v supermarkete ci v obchode. A dostal ma obycajny mrazeny spenat.

majja007
16. mar 2021

@mirage my sme ho mali a bolo mi tak hrozne, ze som sa nikdy tak necitila. Strasne sucho v ustach aj ked som pila vela vody, zavraty, prelezala som pol dna v posteli, lebo mi busilo srdce a mala som zle videnie, rovnako aj manzel. Netusila som z coho az kym aj jedna znama nemala to iste a tiez jedla spenat z jednoty 🤦‍♀️

svettii
16. mar 2021

Akurát včera som o tom počúvala v telke, no našťastie sitam špenát nekupujem, no je to fakt hrozné, že už fakt človek nemôže vedieť, že si kúpi v potravinách proste jedlo, ktoré mu neublíži

hettinka
16. mar 2021

@mirage neber v zlom, nemyslela som to osobne, že kupuješ “bordel”. Skôr ako tip, že sa dá...
“Bordel” už bol aj v dojčenskom mlieku, vajciach, presnidavke, bylinkovom čaji, hovädzom mäse. Každú chvíľku niečo sťahujú celu šaržu. A teraz to schytal špenát. Len niekedy si to človek bežne nevšimne, prídu na to len v labaku, ale tentokrát je ľuďom hneď zle... čo je zas na druhej strane dobre, že sa to hneď stiahne z obehu.

doommi
16. mar 2021

@mirage koľko ste ho urobili ?

0silvia0
16. mar 2021

@hettinka no u nas sa zozerie tolko spenatu, ze by som musela na pole zasiat... Ale sadim aj do zahrady, vzdy sa spotrebuje, ale na nasu spotrebu nestaci...

hettinka
16. mar 2021

@0silvia0 😂 u nás konzumácia taká normálna. No výhoda je, že rastie rýchlo a da sa zasiať počas leta aj opakovane.

0silvia0
16. mar 2021

@hettinka da, len ide rychlo do semena, skracuje sa mu vegetacne obdobie. Takto zjari je najlepsi, ale vlastne si mi pripomenula, ze by som ho uz mohla von posadit, nechapem co som taka suchtava. Idem hned na to, dik👍

hettinka
16. mar 2021

@0silvia0 u nás dnes snezilo ... 🤦‍♀️

zuzuliennka1
17. mar 2021

ja len, ze vsade pisu, ze pri spracovani sa “primiesal” durman, tak len pre info - durman nie je ziadna latka, je to tato rastlina, proste ti, co to zbierali, to neoddelili, chybu spravili zberaci, co sa asi moc evidentne nevyznaju

mondolina
17. mar 2021

@zuzuliennka1
myslíš, že to zbierajú ručne? skosil kombajn a bolo...skôr chyba vo výrobe, veď tam sa skontrolujú vzorky.

zuzuliennka1
17. mar 2021

@mondolina no, ano, to som myslela, pri triedeni a spracovani sa to neoddelilo

0silvia0
17. mar 2021

@zuzuliennka1 myslim, ze kazdy vie, ze durman je rastlina. U nas ju vidim na kazdom poli, v poslednom case je nejako rozmnozena.