Ahojte všetci. Ak máte niekto skúsenosti s operáciou nadobličky dajte mi prosím vás vedieť, ďakujem
@ivan2n Vyčerpal si už všetky možnosti liečby? Aj medikamentóznu liečbu? Prečo chcú pristúpiť k takejto liečbe? Bola neúspešná operácia hypofýzy alebo máš ektopickú produkciu? Ak hypofýza, tak gama nôž bol tiež nečinný? Je to život s obmedzeniami a zotavovanie je veľmi individuálne, doživotné branie hydrocortisonu a mineralokortikoidov a prispôsobovanie dávok pri námahe, cestovaní, chorobe, horúčke, zákrokoch, úraze...Je to niečo úplne iné, ak niekomu napr. vyoperujú 1 nadobličku, ktorá je hormonálne neaktívna a iná situácia, ak máš nadprodukciu a potom si ešte zvykať na tie liekmi nastavené normálne hladiny, lebo niekoľko rokov si bol vystavený vysokým dávkam, telo to potom veľmi pocíti.
@karush ahoj v Prahe mi robili gama nozom hypofyzu a stále mam vysoké výsledky kortizolu, teraz užívam metapyron signifor raz za 28 dní a stále sú vysoké hodnoty, preto mi chcú vyoperovat nadobličky. Už som úplne zúfalý a stále v kŕčoch, pokiaľ som mal až 3nasobok normálnych hodnot tak som chodil aj do prace a všetko možné. Ďakujem
@ivan2n A operáciu hypofýzy si nemal vôbec? Na 100%vylúčili ektopickú produkciu(nádor mimo hypofýzy)? Rieši ťa Ľubochňa či BA? Kým sa prejaví účinok gama noža to je žiaľ minimálne 1-2roky. Áno, tvoj život bude závisieť od tých liekov, určite si ich nezabudneš dať, lebo ti bude neskutočne zle, takže si vždy spomenieš. 3dni bez nich žiaľ nezvládneš, to pacient nedá bez nich ani deň. Organizmus bez nich totiž zlyhá, plus musíš si dávku stále prispôsobovať situáciám, aby si neskončil v nemocnici napr. počas hnačiek, vracania, po väčšej fyz. námahe a pod. Znie to na úvod strašidelne, ale rýchlo sa naučíš rozumieť svojmu telu a prispôsobovať si dávky v prípade potreby. Je potom dobré mať vždy pri sebe lieky, náramok záchrany alebo nudzovú kartičku, plus možno sa dočkáme v budúcnosti aj núdzovej injekcie. Za seba ti môžem povedať, že ti začne nový (lepší) život aj keď zotavovanie je náročné a dlhé.
@karush navrhli mi to v Bratislave aj v ľúbochni, tak teraz neviem co urobiť, a ďalších endokrinológou hovorí ze si ich nemám dat vyoperovat, už som uvažoval poprosiť doktora ci by mi nevedeli zvisit ten kortizol na tie hodnoty aké boli pred samotným začatím liečby ktorá bola najskôr liekmi potom ten gamma nôž, možno by ma to opäť postavilo na nohy a vrátilo naspäť do života, v Prahe som bol pred rokom a jeden mesiac.
@ivan2n Hej, som sledovaná v Ľubochni, ale ja som mala úspešnú operáciu hypofýzy. Koho máš lekára v Ľubochni, ten ti čo odporúčal? Po operácii oboch nadobličiek niet cesty späť, no možno gama nôž bude účinný a raz budeš zdravý, bez liekov a obmedzení. Po odstránení nadobličiek to je už doživotná liečba.
@ivan2n Áno, bude to úžasná úľava, ale ťažké pooperačné obdobie, keďže telo bolo zvyknuté už na vysoké hladiny a zrazu liekmi budeš mať nastavenú normálnu hladinu. Takmer všetky problémy sa ti dosť rýchlo vyriešia, len pribudnú nové 😀. Inak prečo nebola u teba najprv odporúčaná operácia hypofýzy?
@ivan2n To je individuálne, zas nechcem ťa strašiť 😬. Ten adenóm na hypofýze bol zle umiestnený, či malý, veľký alebo prečo najprv gama nôž? Mal si aj sampling, odber krvi priamo z hypofýzy? Lebo môže sa stať, že máš ektopickú produkciu, je popísaný taký prípad na googli, operovali hypofýzu, gama nôž, lieky a nakoniec vyoperovali obe nadobličky a po čase zistili, že všetko to bolo zbytočné lebo nádor bol tuším v pľúcach. Preto som sa ta na začiatku pýtala, či na 100%vylúčili ektopickú produkciu, to by potom znamenalo, že na hypofýze ho máš neaktívny a ACTH ti produkuje nádor niekde inde umiestnený.
@ivan2n Takto, aby si mi rozumel, ak ti odstránia nadobličky, tak kortizol sa ti nebude už vôbec produkovať, takže problém odstránený. Jeho tým odstránením nadobličiek vyliečili, ale zbytočne mu odstránili nadobličky, zbytočne operovali hypofýzu, zbytočný gama nôž a lieky, stačilo odstrániť len nádor z pľúc. U koho si bol na konzultácii na neurochirurgii, že nechcel operovať? IPSS(sampling) si teda nemal, ak som ťa správne pochopila.
To sa už ty musíš rozhodnúť, problémy, ktoré ti spôsobuje zvýšený kortizol sa ti určite napravia, ale ako som už písala, je to vlastne najposlednejšia možnosť v liečbe, pristupuje sa k nej, ak fakt nič nepomáha. No, ale u teba podľa toho čo píšeš ani nie je isté, že to nie je ektopickou produkciou. A viem aj o prípade, kde pani radšej podstúpila 3xoperaciu hypofýzy ako by si mala odstrániť obe nadobličky (mimochodom je to lekárka), 2 operácie boli neúspešné a až tá tretia sa podarila. Po roku aj niečo už berie len najmenšiu dávku lieku a aj to len ráno.
@ivan2n ahoj mne vyoperovali celu