Ochorenie tráviacej sústavy

lusinda3
2. jan 2015

Nájde sa tu aj nejaká lekárka? Alebo aspoň niekto, kto má skúsenosti?
Bojím sa o manžela. Je tvrdohlavý a k lekárovi je ho problém dostať. Má bolesti brucha na ľavej strane - už cca 4 roky. Občasne.. Liečil sa na zápal. No teraz sa pridružilo i krvácanie. Veľmi sa bojím, môže ísť o rakovinu? Pred dvomi mesiacmi mu robili rentgen , sono, odber krvi, vyšetril ho chirurg. Hadičku mu lekár nedával. Vraj načo...
Jasné, že treba ísť hneď k lekárovi a nie sa tu pýtať... Prinútim ho najskôr ako sa bude dať. Ale kým pôjde a budem vedieť čo mu je ma asi porazí...

fallenkaa
2. jan 2015

špecifikuj KDE na ľavej strane brucha a na aký zápal sa liečil, aké krvácanie sa pridružilo? z konečníka? je jasnočervenej farby alebo tmavo-červeno-čierne?

fallenkaa
2. jan 2015

Netreba to podceňovať, možno má manžel problém chodiť do nemocníc, nechce pridlho čakať, behať z jedného oddelenia na druhé... ak nemáte problém s financiami, objednaj ho k dobrému odborníkovi súkromnému v okolí, povedz že si to zaplatila a hádam už pôjde... všetko má pod jednou strechou, bez čakania, skvelý prístup

adri266
2. jan 2015

@lusinda3 ma 4 roky bolesti a prinutis ho ist co najskor? Kocka, vcera bolo neskoro ☹ A inak, velmi dobre to chapem, moj manzel mam tiez nejake zdrav. problemy a miesto toho, aby siel k lekarke, sa liecil pitim mineralnej vody, ako vidim, chlapi su vsetci rovnaki.
A hlavne tie vyhovorky, ze v praci vela roboty,a td, hlavna vec, ze jeho kolega aj sef chodili sami po lekaroch, len on nie 😔
Urcite to nepodcenujte, hned dnes sa objednajte, povedzte o tej krvi, a objednajte sa predcasne

janaochi
2. jan 2015

@lusinda3 môže ísť o helicobaktera, ktorý keď je neliečený, tak spôsobuje vredy žalúdka a tie následne krvácanie. Ak bola krv tmavá, tak išlo o natrávenú krv z horného tráviaceho traktu (dokedy výjde z konečníka, tak sa natrávi), ak bola krv jasno červená, čerstvá, tak ide o dolný tráviaci trakt, môžu to spôsobovať hemeroidy v hrubom čreve, to by ale nesúviselo s bolesťami brucha. Pod ľavým rebrovým oblúkom sa nachádza žalúdok a slezina a keďže slezina nebolí, dedukujem, že to bude žalúdok, ale ani to nemusí byť, bolesť môže byť ,,prenesená" a primárne ložisko môže byť úplne inde, je potrebné palpačné vyšetrenie. Ale hlavne ho dostať k lekárovi, bude prevdepodobne potrebná gastrofibroskopia, rekto, alebo kolonoskopia, už podľa nálezu. Držím palce, nech to dopadne najlepšie ako sa dá.

janaochi
2. jan 2015

Inak, keď sa liečil na zápal, tak myslíš zápal žalúdka - gastritídu? To vzniká silným natrávením sliznice žalúdka žalúdočnou kyselinou, ktorá sa produkuje vo zvýšenej miere pri požití niektorých látok a ak ich človek užíva často a má k tomu sklon, tak to takto vyzerá.

lusinda3
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lusinda3
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lusinda3
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janaochi
2. jan 2015

@lusinda3 neliečená gastritída môže prejsť do CA (karcinóm) žalúdka, na to pozor. Je potrebná gastrofibroskopia, ak je problém naozaj žalúdok, táto potvrdí alebo vyvráti konečnú DG, nech by sa jednalo o čokoľvek. Nemysli hneď na najhoršie, môžu to byť vredy spôsobené helicobakterom, ten sa ,,ľúbi" vracať a ak už 4 roky nemal vyšetrené, či sa mu to nevrátilo, no neviem neviem. Ja by som ho hnala!! Postraš ho, povedz mu, že ,,ok, nechceš povedať, akej farby bola krv, tak aby si vedel, keď bola tmavá, tak môžeš mať vredy, ktoré ti praskli a môžeš vykrvácať do brušnej dutiny."Možno to s ním pohne. Či už je to pravda, alebo nie, lebo takto cez net stanoviť DG je nemožné a ešte keď má človek toľko málo indícií k tomu.Držím palce.

trgypadl
2. jan 2015

@lusinda3 ahoj treba ist na gastro a kolono,,,to su najlepsie diagnosticke moznosti a co najskor

latvia
2. jan 2015

@lusinda3 rakovinu hrubeho creva malokedy zistis len zo zakladnych vysetreni, na to treba jednak absolvovat kolonoskopiu, kde sa lekar pozrie do hrubeho creva. nemusi ist hned o rakovinu, moze to byt nezhubny polyp creva, pripadne divertikul, tie zvyknu tiez krvacat. pokial viem, pociatocne stadia rakoviny hrubeho creva sa neprejavuju bolestami, skor pride to krvacanie, caste stolice. krvacat pri stolici moze aj z hemoroidov, tie byvaju bolestive, ale nie pod pupkom vlavo. moze mat aj fisuru- trhlinu v konecniku, odtial ta krv.....je viacero ochoreni, ktore to mozu sposobit, treba ist priamo k crevnemu chirurgovi.sono ani rtg nemusia ukazat vobec nic, CT brucha uz potvrdi alebo vyluci nejaky zhubny, nezhubny proces v bruchu

fallenkaa
2. jan 2015

@janaochi - prečo vychádzaš len z helicobactera ? kľudne sa môžu prelínať dve ochorenia, čo tak napríklad ulcerózna kolitíta ? ktorá sa môže takto prejavovať ?

janaochi
2. jan 2015

@fallenkaa ja som uvádzala NAJČASTEJŠIU príčinu krvácania, ak ide o ochorenie žalúdka a vôbec som sa nezamerala len na helicobaktera. Najčastejšie človek krváca z tráviaceho traktu (ak ide o natrávenú krv) z vredu. Môže to byť vred, kolitída, Crohnova choroba, CA žalúdka, gastritída, ale môže ísť aj o obyčajné hemeroidy, čo sa krvácania týka, ak by išlo o čerstvú krv a bolesť žalúdka môže sa môže spájať aj s ďalšou dg, môže mať totižto aj viac ochorení súčasne. Keby dala viac príznakov, ak by sa dalo niečo vylúčiť, ale takto ťažko.

fallenkaa
2. jan 2015

@janaochi mne nemusíš vysvetľovať, som " doma " v tom odbore 🙂

betina13
4. jan 2015

netreba to podceniť, hoci vo väčšine prípadov je našťastie príčinou ťažkostí "banálna" záležitosť, a treba sa objednať predovšetkým na kolonoskopiu a GFS a tiež UZV vyšetrenie brucha. určite to absolvujte, pri odkladaní vyšetrení Vám to obom aj tak nedá pokoj a zbytočne Vám to bude vŕtať v hlave

mamazem
23. jan 2015

Prečítajte si niečo o Chioskej mastiche - prírodná živica, vynikajúca na tráviace ťažkosti. Mohla by výrazne pomôcť (pravdaže netvrdím že nahradí návštevu lekára, najmä ak hrozí prasknutie vredu)... www masticha sk

mikibe
2. feb 2015