Nízky hemoglobín, ale železo je v poriadku

bibg
10. jan 2024

Ahojte. Chcela by som vedieť vaše skúsenosti. Mám nízky hemoglobín 108. Ale železo vitamíny B a kyselina listová sú v poriadku v norme. Okultné krvacanie nie je, ms mám takú normálnu. Kedysi bývala silnejšia. Na gyn. Prehliadke všetko v poriadku. Žiadny myom, cysta nič. Teraz má dovolenku takze pojdem až budúci týždeň dr a zrejme má pošle na hematologiu. Len sa chcem spýtať či ste sa s niečom takým už stretli ďakujem.

majamat
10. jan 2024

@bibg ake vit B ti vysetrovali?

luccija
10. jan 2024

@bibg ale veď to nie je nič neobvyklé, že železo máš dobré a hemog nízky.Staci ten silný menzes, zlá strava, zle vstrebávanie.

lulu2014
10. jan 2024

@majamat B12

majamat
10. jan 2024

@lulu2014 a B6 mas dost?
inak neviem,c i je vhodne hodnotit podla jednej hodnoty, lebo staci, ze si teraz mozno posledne dni zjedla viac takychto vitaminov a zeleza a uz je toho v krvi dost. dolezite je, ci je toho dost aj dlhodobo.

bibg
autor
10. jan 2024

B6 aj B12 aj kyselinu listovú mi brala obvodná a výsledky sú v norme.

anonymnasnazilka
10. jan 2024

@majamat z vlastnej skusenosti - brala som tri mesiace preparaty so zelezom z vlasstnej iniciativy, potom som sla na krv a zelezo bolo stale nizke...

majamat
10. jan 2024

@anonymnasnazilka nemala si problem so vstrebavanim?

majamat
10. jan 2024

@bibg ostatne hodnoty okrem cervenych krviniek, homoglobinu
, hematokritu a pod mas v norme?

bibg
autor
10. jan 2024

@majamat áno tie si vraj tiez poriadku. Vždy som mala nízky hemoglobín ale takto nízky som ho ešte nemala. Väčšinou išla ruka v ruke so železom teraz je to v poriadku. No uvidim mám vypisany výmenný lístok na hematologiu tak pojdem a uvidim len teda cakačky si riadne.

majamat
10. jan 2024

@bibg no je to urcite nezvycajne

kavenkaa
10. jan 2024

Mne vyšetrovali aj štítnu žľazu. Ale po hlbšej debate s gynekologičkou som zistila, že čo som ja považovala celý život za normálnu menštruáciu, je v skutočnosti dosť silná.

bibg
autor
10. jan 2024

@kavenkaa tak anoo je pravda že ja mám ms 7-8 dni. A normálne krvacam. Kedysi som mávala aj silnu že som za 1 deň minula balík vložiek ten maly. Ale teraz je slabsia ale stále si napríklad v noci musím dať 2 vlozky a musím ich v noci meniť. Sle teda stále mám minimálne tých 7 dni ms.
@majamat

mmoonna
10. jan 2024

@bibg ja mám momentálne tiež miernu anémiu a dostatok železa. MUDr. na gastre mi povedal,že tam záleží nie na tom,koľko máš železa,ale koľko sa ti ho vstrebe a nejako premení,či čo. Inak moja mama mala silnú anémiu,železo v poriadku a mala anémiu z nedostatku vitamínu B12. Doživotné musí chodiť na injekcie B12

majamat
10. jan 2024

@bibg ja som mavala 1 den, ze zo mna lialo, potom par dni, ze to este islo dost, ale uz ovela slabsie. a potom uz slabo. a bezne kedysi 7dni, potom neskor 6dni.
a nikdy som chudokrvna nebola, praveze mam nadpriemerne hodnoty.

no vsak uvidis, na gastre musia patrat, kde je pricina.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anonymnasnazilka
11. jan 2024

@majamat je to mozne, neviem.. na dalsom odbere (rok neskor 🙈) to uz bolo okej, ale s tym, ze zelezo beriem denno denne.

majamat
11. jan 2024

@anonymnasnazilka teda som chcela napisat na hematologii a napisala som na gastre, ale aj tam ta mozno poslu.

mmoni89
11. jan 2024

@bibg mne hematologicka vzdy kontroluje prave hemoglobin,ten je pre nu smerodajny ,nie zelezo.hodnota zeleza moze byt klamliva,podstatne je zasobne zelezo napriklad ktore ma beznom KO sa nezisti.

ibatanecnica
11. jan 2024

mňa ešte napadlo, či máš slezinu v poriadku

bibg
autor
11. jan 2024

No ženy netuším kde je problém. Každé 2 roky mi hodnota hemoglobínu pomaly klesala. Najvyšší som mala 125. A už veľmi doho mám pod 120 a teraz to kleslo na 108. Na sono brucha som bola pred rokom. Všetko bolo ok, co sa týka gastra to neviem či ma niekde pošlú. Vraj okultné krvacanie nie je a tým pádom už nemám kde a čo. Dokonca mi ani železo nechcela predpísať. Ja keď si dám nejaké z lekárne tak má z neho príšerne zapeka. No pojdem na hematologiu a uvidim alw vraj to nieke vážne keď mám hodnoty stále nad 100. Tak neviem. Termin až v apríli.

luccija
11. jan 2024

@bibg prečo nehladas problém v tom menzese?7 dní krvácať je dosť aj cez noc mať 2 vlozky

bibg
autor
11. jan 2024

@luccija dr som to povedala a nepovedal nič. Tak ja neviem.

luccija
11. jan 2024

@bibg tak si vypýtaj od obvodnej železo ber ho a uvidíš.Ja som zdravá a anemiu mám z menzesu tiež všetko ostatné v poriadku, ale som si vedomá, že ho mám silny

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majamat
11. jan 2024

bolo by dobre, pockat na tu hematologiu, nech poriadne vysetria, kde je problem. dr ti mohla dat rovno vymenny listok. neviem preco caka do buduceho tyzdna.

mmoni89
11. jan 2024

@bibg ja trpim anemiou od detstva,nikdy to hlbsie neskumali,potom mi zostili celiakiu.ale zelezo raz dobre raz zle.v trehotestve som bola kvoli tomu v nemocni lebo som ho mala nieco cez 70hemoglobin.minuly rok doktorka na gastre ze iz to nieje normalne ,ako celiaticka na diete by som nemala mat uz problem
Tak mi robili dalsie vysetrenia a zistili atrofiu steny zaludka.takze preto aa zelezo straca,dokonca aj ked beriem tabletky je to jedno,nevstrebava sa.takze problem moze byt aj v zaludku,ja tiez mavam dlhu ms 7dni odvzdy

majamat
11. jan 2024

@mmoni89 zelezo sa nevstrebava v zaludku, ale v creve.
skor dovod moze byt, ze by ti teoreticky mohli chybat traviace stavy, ktore by mali spracovat potravu a mozno uvolnit zelezo.

mmoni89
11. jan 2024

@majamat aha,no nevedela som.mne povedali ze to je pricina straty zeleza,mame toto ochorenia 3ja z rodiny a rovnaky problem

mmoni89
11. jan 2024

@majamat ale ano mate pravdu moze to byt tak
Zkopirovane -Atrofia žalúdočnej sliznice (v lekárskej literatúre - atrofická gastritída) - druh chronickej gastritídy, ktorá sa prejavuje v progresívnych patologické zmeny žalúdočnej sliznice a straty žliaz, ktoré produkujú žalúdočnej šťavy.

bibg
autor
11. jan 2024

No ja som si pozerala doma kartu. A zistila som že som mala s anémiou problém už od malička. Brala som dlhodobo maltofer ako 10 ročná. Potom v 12 aj 15. A potom bola hodnota väčšinou na hranici medzi 115-120 a raz vybehla na 125. Takze zrejme to budem mat nejak od detstva. Termín na hematologi mám na apríl.