Neuznaná choroba z povolania

kajulqa47
14. nov 2022

Ahojte, obraciam sa na vás a dúfam že mi viete poradiť 😄 kam sa obrátiť pri neuznanej chorobe z povolania konkrétnou nemocnicou? Diagnóz je veľa avšak neviem ako to uznávajú, dá sa to posunúť niekam vyššie? Ďakujem

martinapn
14. nov 2022

@kajulqa47 Nie su na toto posudkovi lekari?

koniarova
14. nov 2022

Čo ma s tým nemocnica? Veď to ti neuznal zamestnávateľ? Či?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
14. nov 2022

@koniarova v nemocnici oddelenie pracovného lekárstva vydáva stanovisko ku chorobe z povolania

viestta
14. nov 2022

@kajulqa47 môžeš sa odvolať voči rozhodnutiu, ale za chorobu z povolania sa uznávajú len niektoré diagnózy, kde je dokázateľne, že vznikli následkom výkonu prace. To ze máš veľa diagnoz neznamená nič, pokiaľ ani jedna nebola zapríčinená výkonom prace

stanulienkat
14. nov 2022

@viestta zena, kua..., ze ty nejdes do parlamentu. Skoro vo vsetkom sa vyznas.😁 Myslim v dobrom.

viestta
14. nov 2022

@stanulienkat po pravde, v tej pobocke blázinca na hradnom vŕšku by som nevydržala ani deň. 🤩 Predstava, že by som Fica alebo Kotlebu mala stretnúť na živo... Pani Záborská co vyfackala Matovica by oproti mne bola milá láskavá stará pani😆

martinkatinka
14. nov 2022

@viestta ja by som ta volila 😆 zaloz si aspon poradnu 🙃

kacena4
14. nov 2022

chorob z povolania je len par vacsinou oriazenie, alergie v pekarni, kde je vysoke teplo... ak ti dal dr. diagnozu oni len pozru do tabulky ci tam spadas ak nie mas smolu, tiez som to riesila a nevyriesila

koniarova
14. nov 2022

@stanulienkat ja ani neverím,že je skutočná.😁

koniarova
14. nov 2022

@viestta si šikovná a rozhladená. Palec hore.👍

botka19
14. nov 2022

@kajulqa47 nie je pravda,ze chorob z povolania je len zopar. Su tabulky ano,ale da sa v nich hybat celkom luxusne. Pri uznavani choroby z povolania sa nevykonavaju len vysetrenia na klinike pracovneho lekarstva,ale aj miestne setrenie na pracovisku zamestnanca. Taketo setrenie vykonava RUVZ,pricom sa cinnosti vykonavane zamestnancom odhaduju na minuty a to aj do dalekej minulosti. Ak su nejake nezrovnalosti,urad vyzyva na konfrontaciu zamestnanec -zamestnavatel. Ak RUVZ vyda stanovisko,ze dane ochorenie nevzniklo v suvislosti s vykonanou pracou,klinika na to prihliada. Je mozne sa odvolat,ale pocula som asi o jednom pripade,ktory uspel.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
botka19
14. nov 2022

@zoro9836 maju aj kamerove zaznamy v mnohych pripadoch. Rovnako aj posudky vydane PZS, poskytnute OOPP, vysledky preventivnych prehliadok..neda sa to jednoducho "odrbat". Je to vcelku komplexny proces.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
14. nov 2022

@stanulienkat jednu oblasť nevedela... 😉

botka19
14. nov 2022

@zoro9836 zakon 355/2007 staci,je to tam popisane.

tykat
14. nov 2022

@viestta Zaborska vyfackala Matovica? Fiha to som nevedela, pisem si k nej velky + bod 👍

viestta
14. nov 2022

@tykat joj to bolo dávno. U mňa je to to jediné čo jej môžem pripísať k dobru.

tykat
14. nov 2022

@viestta ...ved aj ja 😁 ale teda prekvapila ma👍

lubka2510
14. nov 2022

@viestta pridavam sa tiez k babam.....ja len čumim ako ty denne odpisujes ludom a vidno ze sa vyznas.......studujes po nociach ci co😁😁 prezrad nam svoje tajomstvo😁

viestta
14. nov 2022

@lubka2510 ja ti neviem... Zas nie som nič mimoriadne, dnes som konečne kúpila vajcia, ktoré kupujem od stredy a to som každý deň v obchode😆

lubka2510
14. nov 2022

@viestta tiez pracujem v potravinach ako ty ..😁 mam jedno dieta ako ty😁😁 som z vychodu ako ty ale uz roky zijem na zapade ....ale tie tvoje zahradkarske rady napriklad ja odpadavam o kazdej rastline vies hej . O kazdom semienku hej..sestra zije v michalovciach maju roky zahradku babka mama detto a ani spolovice nevieme tolko ako ty😁😁😁

viestta
14. nov 2022

@lubka2510 záhrada a kolektív, to ma obzvlášť bavi

martinapn
15. nov 2022

@viestta To bola Anča Belousovová 😂 Lebo ju nazval Ančou 😀

viestta
15. nov 2022

@martinapn hej? Tak som si pomýlila jednu starú korculu s druhou.

editaas
17. nov 2022

@kajulqa47 presne mama ma tento istý problém včera jej prišlo rozhodnutie že jej nebola uznaná choroba z povolania, robí 8 rokov v automobilke ( predtym 15 rokov len v inej firme ) a musela ísť na operáciu kvôli karpalom čo mala všetky prsty vykrutene a bola jej zistená aj osteoporóza a pani doktori sa rozhodli že to nemá z práce 😃 nevieme kam sa obrátiť, ale nenecháme to len tak..

kajulqa47
autor
17. nov 2022

@editaas mne ide o otca a neviem už ako to ďalej riešiť

sidhan
1. dec 2022

@viestta môžem sa opýtať či by ste nám nevedeli poradiť? Nevieme čo máme robiť manžel je uz 3.krat po operacii pruhu dostal to v praci kde pracuje 7 rokov.Samozrejme ze to ma s toho ze dvihaju tazke bremena a nechcu mu to uznať ako pracu z povolania lebo zevraj to nie je zahrnute v tych tabulkach ake choroby z povolania su uznane.Uz aj rozmysla ze si poda o o
invalidny dôchodok pretože nesmie zdvíhať nič ťažke (už ani 2kg) ale nevieme sa vobec pohnuť ďalej nikto nam nič nevie poradiť ze kam mame ist ake papiere potrebujeme.Naš Dr. sa tvari ako mŕtvi chrobák .A teraz bol u chyrurga a ten mu povedal ze sa moze zase nachystat ze mu to budu operovat a ani on nevie vobec povedat co ma dalej robiť všetci ho tlačia.nech da vypoveď a čo bude ďalej nikoho nezaujima......

viestta
2. dec 2022

@sidhan v prvom rade nepodávat výpoveď. Po nástupe do roboty z PN dostane vyjadrenie ci môže vykonávať svoju prácu, ak nie, tak zamestnávateľ mu ma nájsť robotu, ktorá vyhovuje jeho zdravotnému stavu. Ak takú nemá, môže mu dat výpoveď zo zdravotných dôvodov so všetkými nárokmi, ktoré tomu zodpovedajú, vrátane odstupného. O invalidný dôchodok môže požiadať, je otázka ci ho schvalia a koľko % obmedzenia mu uznajú.