Musí človek dostať vždy pri rakovine metastázy?

21. okt 2023

Ahojte, zaujímalo by ma, či každý človek pri rakovine dostane nakoniec aj metastázy? Alebo to nie je pravidlom? Hlavne pri rakovine prsníka by ma to zaujimalo, ale aj tak všeobecne.

elmivelmi
21. okt 2023

zalezi asi kedy sa rakovina podchyti,ak v predstihu tak asi nie.Moja mama mal napr rakovinu ,nador na mozgu a metastazy nemal ale mal aj oziary,.

pribinak
21. okt 2023

Nie nemusí, ak sa choroba odhalí v skorom štádiu a nador nestihne metastazovat do iných orgánov tak metastázy nie sú

Preto sú dôležité rôzne preventívne prehliadky, aby ak aj niečo je, tak sa to podchytili v skorom štádiu

autor
21. okt 2023

@elmivelmi
@pribinak baby v rodine máme veľmi starý príbuzný s rakovinou prsníka, diagnostikovali pred cca rokom. Metastázy nemá, brala hormonálnu liečbu, ale ten prsník sa jej akoby kazí mäso, normálne tam má akoby modriny, hrce a krvavú ranu. Teraz jej chcú nasadiť oziare, neoperovali to kvôli jej zlému zdravotnému stavu. Tak rozmýšľam, keďže bx pohľad to vyzerá hrozné a metastázy nemá, že v akom je to vlastne stadiu

lucmirka124
21. okt 2023

Mam zname kt mali rakovinu prsnika a metastazy nemaju, ja bohuzial ano, ale teraz to davame. Neviem ale mne sa ta rana po operacii zapalila a bolo to cele cervene, modre, hrcave, opuchnute, ma to pani horuce?

pribinak
21. okt 2023

U starých ľudí je to metastazovanie pomalšie, lebo aj delenie a rast buniek je pomalšie

Zlatko, neciem nie som lekár, neviem ti poradiť.

Kedysi mala liga proti rakovine poradňu, skús pozrieť či estw majú a nápis im

autor
21. okt 2023

@lucmirka124 a nevieš,či to mali v takom hroznom stave? Ona má otvorenú mokvavu ranu. Neviem či to na hotuce. Dr na to nič nepovedala, len že skusia dať oziare. Ale to sa mi nezdá dávať to na takú rany,no neviem...Ty nemáš ranu,však?
Veľmi ti držím palce, aby si to zvládla💗💞🙏

janai1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. okt 2023

@pribinak ďakujem,skúsim. Aj dr vravela,že u starých ľudí je všetko také spomalené, tá hrca jej aj sa zmenšila, no potom narástli, otvorilo sa to,je to modré fialové hrcate mokvave bolestivé. Je to trápenie pre ňu a hlavne maminu ktorá sa o ňu stara

autor
21. okt 2023

@pribinak ďakujem 💞

pribinak
21. okt 2023

@lucmirka124 drž sa 🍀🍀🍀

tramtada31
21. okt 2023

Ak berie hormonálnu liecbu, oni na istý čas 1-3 roky zastavia rast nadorov(metastáz)

petronelag
21. okt 2023

Obyčajne zvyknú ten prsník operovať a odstrániť napadnutú časť alebo celý a ak sú napadnuté aj lymfatické uzliny tak aj tie. Nebola na operácii?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. okt 2023

@petronelag nie nebola, lebo ma viac závažných diagnóz, kvôli ktorým by operáciu nemusela prežiť

autor
21. okt 2023

@kittykat22 áno, teraz plánujú dať ožarovanie, má ísť na posúdenie, či môžu ozarovat prsník v podstate s otvorenou ranou, z ktorej jej ide krv

autor
21. okt 2023

@tramtada31 len je zvláštne,že ten prsník tak reaguje a mení sa. Myslela som,že to nebude takto reagovat

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
21. okt 2023

@kittykat22 ďakujem💞

pininka1
21. okt 2023

Moja mama nemala pri prsníku metastázy, len sa jej o rok objavila v druhom prsníku, vybrali jej to aj všetky uzliny a od vtedy ma pokoj.

autor
21. okt 2023

@pininka1 ďakujem

stellarstar
21. okt 2023

@kittykat22
@pribinak no neviem baby ale moja svokra mala tiež rakovinu pľúc bez metastáz ked jej to zistili a do 3 m mala metastázy v pečeni, na chrbtici a v mozgu

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
21. okt 2023

@stellarstar nie som odborník, píšem skúsenosť z našej rodiny

autor
21. okt 2023

@kittykat22 prosím ťa, tá 93 ročná rok nešla k lekárovi a mala nejake príznaky? A operovali ju? A ako dlho je už od diagnostikovanie? A stále nemá metastázy?

alickapusinka
21. okt 2023

Aký vek má príbuzna.

autor
21. okt 2023

@alickapusinka 85 rokov

lucmirka124
21. okt 2023

Vies mne ked sa ta rana zapalila neverila by si co telo vyprodukovalo aby si tam vytvorilo nahradu za prsnik, hrce tkaniva a nejdem to popisovat, ono mne nador cely prsnik zdeformoval, mna prv odoperovali potom liecba, mna by zaujimalo ze ci panej robili PET CT? Kedy? Posledne? Presvietia cele telo a co je rakovinove svieti( ja len laicky vysvetlujem) , hrce, modrost, cervenost, a mokvanie nemyslim ze by to bolo ok.,, neviem si predstavit ist s mokvajucou ranou na prsniku na oziare,,

lucmirka124
21. okt 2023

Dakoho metastazy bolia, dakoho nie, ako sa pani citi na prsnik? Na klby?

lucmirka124
21. okt 2023

@pribinak dakujem❤️