Máte v rodine niekoho s poruchou osobnosti? Ako ste to zistili? teda aké mal dotyčný ci dotyčná správanie doma a chcel ísť dobrovoľne k lekárovi? Aké berie lieky teraz? Pozorujem u mamy iné správanie. Čítala som na nete o poruche osobnosti a sedí to na ňu. Citové ochladenie sebecký len o seba sa stará akoby. Nezáujem o bežné veci ako je varenie. Upratovanie. Nechodí do mesta už , ani do kostola. Len do potravín a do 10 min. Je hneď doma. Je náladová. Urážliva ze par dni sa neozve. Občas je až Zlostna atď. Dokáže celý deň presediet v izbe bez rádia ci telky. Oddychuje len. Inak je zdravá všeobecne.
@prasiatko30 68 r. A k lekárovi nechce tvrdí že je zdrava
Demencia takto začíná tiez...čím prv vysetrenie, neurologa.
@pink_lady demencia nie je len zabúdanie?
Nie. Ma mnoho prejavov, potichucky sa rozvijaju.
A o koho sa má takmer sedemdesiatročná žena starať ak nie o seba? Vieš ono už to v tomto veku niekomu dá dosť zabrať.
ja by som tiez povedala, ze zacina u nej nejaky druh demencie - najcastejsie alzheimer ale su aj ine. mala by si ju zobrat k mudr. ono napr ona nevarí lebo si uz nepamata co sa ako robi tym padom sa tomu vyhyba. a tebe sa zda, ze ma nezaujem.
@prasiatko30 raz zacas uvarí jednoduché jedla a vie to. Nezabudla to
a pred tym ako varila? rada varila? vela? aj ked bola sama?
@ckocka starať sa myslím nie tak ze im uvariť guláš a vymaľovať byt.. zaujímať sa o ľudí iných z rodiny ako sa majú. Stretnúť sa s nimi. Porozprávať sa s nimi.. Len tak.
@prasiatko30 varila ale varenie nemala v láske..
@prasiatko30 ona si pamätá všetko. Dokonca aj vykrici také veci ze otrasný darček sme jej dali rozkladaciu stoličku na balkón napr. Atď. Akoby nebola vďačná. Za nič.
To tvoje inak je všeobecne zdravá neznamená zdravá ako tridsaťročný či paťdesiatročný, že ti nevešia na nos čo ju práve v ten deň bolí neznamená že žiadne problémy nemá. A čo narobia s náladou na stretávanie malé ale vytrvalé bolesti poznáš až budeš ty stará.
@ckocka akože otázka znela inak a neze útočné tu napíšeš vetu počkaj až budeš stara ty. Takže načo potom píšeš?
Pretože to je podstata príbehu, predstaviť si ako sa bežne može cítiť sedemdesiatnik.
@ckocka to by potom otázka vo fóre mala názov ako sa cíti 70 tnik? Apropo nemá ešte 70 rokov. Moja otázka vo fóre. Znela inak. Čítala si názov dobre? ci si omylom napísala inde?
Prepáč, nepochopila som že máš diplom z medicíny a už si definitívne stanovila diagnózu.
Porucha osobnosti by bola dlhodoba crta, nie ze sa zjavi na stare kolena. Moze byt nejaky nalez na mozgu teoreticky ked je to taky prudky obrat v spravani, alebo teda nejake starecke zmeny, mozno depresia .. bolo by dobre dostat ju k psychiatrovi alebo sa o tom aspon porozpravat s obvodnym lekarom.
Toto nebude porucha osobnosti, porucha osobnosti by sa prejavila oveľa, oveľa skôr. Ja sama mám poruchu osobnosti. Takže v tomto bude niečo iné.
@bebemonika mozem sa spytat aku poruchu mas a ako ju u seba vnimas?
Začínajúca starecka demencia zákerné ochorenie bude sa to len a len zhoršovať treba čím skôr vyhľadať odbornú pomoc vermi bude to ťažké vlastná skúsenosť svokra ju mala žiaľ už 2 mesiace nie je medzi nami posledný rok rýchli priebeh
@0silvia0 mám zmiešanú poruchu osobnosti. Problém mi robí hlavne emočne nestabilná osobnosť - hraničný typ, o tých ďalších dvoch moc neviem. Každý deň je pre mňa boj. Všetko mi robí problém, mám samovražedné a sebapoškodzovacie myšlienky, hrozne sa mi menia nálady. Mám strašné výkyvy. Dosť sa izolujem od okolia, niekedy ani ľuďom neodpisujem, proste sa tak "stratím" na soc. sieťach. Často vybuchnem...to je čo mi tak v rýchlosti napadlo.
Už mám za sebou aj pár pokusov, skončila som viackrát na psychiatrií
aj pri demenciach sa nasjkor moze stracat novopamat, starpamat nejaky cas funguje, dokonca zabudanie nemusi byt v popredi, kludne aj zemny nalad a emocii, apatia, nezaujem, ci zvysena aktivita, dokonca som poznala zenu u ktorej to prepuklu este pred 50tkou a prvotne priznaky boli tusim kolapsy, ci zabrae a zmeny nalad.
diagnostikovat psychiatricke, ci neurologicke ochorenie bez pomocnych vysetreni, pozorovania a medicinskych vedomosti nie je jednoduche. demencia sa da potvrdit vysetrenim CT, ci MRI. no psychiatricka dg casto nemusi byt jednoznacna ani po hospitalizacii a u ludi,c o trpia roky psych, ochorenim sa casto tieto dg menia pri kadej hospitalizacii.
dostat tekehoto pribuzneho k dr je dost tazke a ked nebude chciet, tak asi nic neurobis.
@ckocka keby som mala diplom z medicíny tak sa tu bezne laicky neradim teoreticky so žienkami na fóre modrého koníka. Nikde som nenapísala ze naisto to viem. Napísala som čítala som na nete a sedí to.. Neze na 100 percent si to myslím. To rozdiel..
@bebemonika a ako fungujes v beznom zivote? A ako ta vnima blizke okolie?
@0silvia0 ťažko, mám za sebou už 6 hospitalizácií. Musela som prerušiť štúdium. Zo všetkého mám strach, úzkosti. Máloktoré priateľstvá mi vydržia, vzťahy u mňa nula bodov. Užívam lieky, chodila som aj na terapie. Momentálne dochádzam do psychiatrického stacionára. Kto má pozná už vie, že mám veľké výkyvy, mamina mi je veľkou oporou, ostatní to nie vždy chápu, ale najbližšia rodina sa to snaží pochopiť. Aj moja najlepšia priateľka to chápe. Na brigádach som sa musela veľmi premáhať aby niečo nezistili. Neviem, ako by to vzali. Úprimne bojím sa zamestnania na TPP, lebo veľmi ľahko vyhorím a aj najmenšia maličkosť ma vie "rozhádzať".
@bebemonika podla toho co pises, posobis "upratane", ako vyzera to tvoje rozhadzanie sa? Emocne vybuchnes a nevies sa upokojit?
Tiez si myslim, ze poruchu osobnosti by si pozorovala hadam aj cely zivot. Vacsinou to vznika v detstve alebo po nejakych traumach, drogach a podobne. Moj svokor podla mna takmer isto poruchu osobnosti ma, hoci nikdy nebol u psychiatra na diagnostike. Unho sa to prejavuje emocnou nestabilitou, zo dna na den sa meni z depresivneho na neprirodzene veseleho, dalsi den kludne zase vsetko hnusne, cierne..je pasivne agresivny alebo ma necakane vybuchy hnevu. je egocentricky, manipuluje. Najdrsnejsie je, ze si upravuje v hlave realitu - potrebuje mat pocit, ze je vynikajuci clovek. Cokolvek mu napovie, ze nie je bezchybny, tak vytesni, prekrutii si udalosti a vo vysledku on je ten uzasny, ktory ma smolu na blizkych s tazkymi povahami. Zabudol takto napriklad, ze manzela v detstve bil, do krvi sa hadal, ze ho v zivote nezbil, nakoniec si spomenul na jeden raz, tak teraz tvrdi, ze ho zbil raz. A to je len jedna ukazka. A je zavisly na partnerke.
U mamy to okrem zacinacucej demencie moze byt aj nejaka forna depresie, mozno na nu dolahla staroba, nevidi uz motivaciu.
kolko má rokov? ak je to starsia osoba tak viac ako porucha osobnosti by to mohlo byt skor zacinajuca senilita alebo alzheimer -proste tieto degenerativne choroby. navstiv s nou mudr aby jej spravili vysetrenie prave na tieto choroby