Ahojte, mám taký problém, že už vyše mesiaca mi samovoľne šklbe svalmi po celom tele, ale čo ma najviac trápi je moja ľavá ruka, keďže s ňou to začalo takou stuhnutosťou palca a ukazováka a trasením palca pri zohnutí, a tiež porušením jemnej motoriky v ruke a potom ma začalo bolieť aj v bicepse, ramene a lopatke. Cez vianoce to bola taká bolesť, že som plakala a nemohla spať. Celú tú ruku mám takú unavenú a ťažkú a šklbe mi v nej asi najviac, hlavne v svale na strane palca a pozorujem tam aj takú priehlbinu oproti pravej ruke a bojím sa že to je atrofia a že ide o niečo vážnejšie. Bola som na MR krčnej a mám c4-c6 vysunuté o 2mm doľava, napriamenú krčnú lordózu ale žiadnu radikulopatiu. MR mozgu mám tiež čistú. Prosím poraďte.
@miro1360 krv mám všetko v poriadku okrem cholesterolu, ktorý mám vyšší, ale mám pocit, že mi robili len základný krvný obraz, s tými zášklbami som kvôli korone ešte nemohla doktora navštíviť, vyšetrenia mi boli robené na základe bolestí rúk a hlavy a ďalším príznakom cervikokraniálneho syndrómu, doma veľmi nejeme pečivo a tým pádom ani šunky a to ďalšie čo opisuješ, tuniaka málokedy len na cestoviny a párky možno raz za mesiac na raňajky
@adrigreen Od krčnej ti môžu pochádzať tie celotelové zášklby.
Keby nič nepomáhalo, môže to byť stravou - a to konkrétne že môžeš byť vybúchaná z minerálov (krv stále môže byť v norme, ale vo svaloch to už dochádza) ... jedná sa hlavne o minerály draslík, sodík, vápnik, magnézium. Ďalší problém môže byť nedostatok vitamínu D-3 (ktorý reguluje vápnik a výkyv vápnika vo svaloch môže spôsobovať nekontrolovateľné zášklby - ktoré nie sú kŕčovité (ako napr. pri nedostatku draslíka), ale znekľudňujúce a nie veľmi bezpečné, lebo sa aj tak môžu prejaviť na srdcovom svale).
@miro1360 ja som mala od neurológa predpísané Libretto, čo obsahuje DHA, vitamín E, horčík a kyselinu listovú, a počas toho sa mi vyvinuli tie zášklby, tak neviem či to magnézium je na vine, ale už sa mi stalo aj že mi na ľavej strane stŕpla tvár od líca dole a často cítim aj taký tlak na lícnych kostiach a niekedy mi aj stuhne sánka a zle sa mi žuje a prehĺta, ostatné minerály a vitamíny neviem, či mi nechýbajú, inak keď sa pozrieš na tú fotku, vidíš tam tú atrofiu na strane palca? Ja aspoň keď si to porovnám s pravou rukou, tam mám tie svaly plnšie, okrúhlejšie
@adrigreen
>>predpísané Libretto<<
To máš iba voľnopredajný doplnok, nie je viazaný na predpis, ale asi si myslela tak že ti ho odporučil. Ono nič nedáš za to urobiť pauzu. Neviem koľko tam je magnézia, ale dlhodobé zvýšené dávky magnézia môžu vyvolať prejavy rôznej neuropatie.
To ti takto z fotky nepoviem, ak máš podozrenie určite to nechaj vyšetriť ... tento sval začína atrofovať aj na syndróm karpálneho tunela - daj pre istotu vyšetriť, čím skôr tým lepšia prognóza.
@miro1360 no hej presne, že mi to odporučil, každopádne už pred pár dňami som ho dobrala a ťažkosti pokračujú, pravdupovediac ja som už vyše roka nezamestnaná a nerobím nič také opakované čo by mi syndróm karpálneho tunela spôsobilo, ja úprimne dúfam že mám celú tú ruku pokazenú kvôli krčnej, lebo počas ničnerobenia som často v zlej polohe na posteli a taktiež nemám dobré držanie tela a hrbím sa, a čítala som že tie zášklby môžu byť aj z úzkosti
@adrigreen ten syndróm ti môže vzniknúť kedykoľvek, nemusíš vôbec pracovať, ale to ma len tak napadlo ak máš podozrenie na tu atrofiu tamtoho svalu
... no tak si popísala všetky vecí, ktoré môžeš vylepšiť ... začni doma cvičiť rôzne cviky na chrbát (pozri si videá na youtube od athlean x, naučí ťa správne držať chrbát, je to o pohybe tak ani nemusíš vedieť anglicky) ... no a ešte sa zopakujem, vyvážená strava plná minerálov ... (a hlavne bez fosforečnanov - napríklad ak varíš a dáš tam polotovar, pozri škodlivosť éčok, vyhni sa E450, E451, E452)!
@miro1360 áno, len to by ma asi bolelo len v predlaktí a zápästí a nie v celej ruke od lopatky, navyše to nie je moja dominantná ruka
Tiež si myslím, že by mi pomohlo také naťahovanie, jóga možno, lebo ja len behám ale nič iné necvičím, len vieš ja mám v hlave hneď katastrofické scenáre, mimo iného aj ALS, keďže v rodine na to zomrel dedko...
@adrigreen Chápem ťa, kto by nemal. Skús to cvičenie, jednoduché ľahké domáce cviky na chrbát ktoré ti neublížia, pár krát do týždňa 🙂
ahojko mam podobne problemy tiez mam vysunutu platnicku v krcnej casti bez utlaku na miechu co je super ale vobec to nemusi znamenat ze sa to neprejavuje bolestami ruky ☹ co je aj moj pripad od lopatk, ramena az po prsty na ruke podobne ako u teba bojujem s tym uz par rokov najviac mi pomaha cvicenie SM-system je na uvolnenie a odblokovanie chrbtice no treba ho cvicit aspon zo zaciatku pod dohladom fyzioterapeuta nakolko ta musi kontrolovat co a ako robis a napravat ta ak mas zle postavenie ruk tela ci dychania drzim palceky
@kacena4 ahoj, ďakujem za odpoveď, ja som bola najprv u neurológa a ten ma poslal na MR krčnej ale ten istý deň som šla aj na FRO a doktor ma tam napravil, možno aj kvôli tomu na snímku neukázalo žiadnu radikulopatiu, ale každopádne teraz keď je korona tak so mnou nič necvičil a ani ma neposlal na rehabky, zášklby a tá atrofia asi nie je tvoj prípad, čo?
@juraj23 ahoj, šklbanie stále trvá, bola som na vyšetrení u neurológia v Levoči, robil mi všelijaké testy, aký mám svalový tonus, reflexy a pod. Všetko negatívne (aj Babinski), sila v oboch rukách vraj symetrická, vyvodil záver že spazmofilná tetánia a odporučil mineralogram a EMG (to sa kvôli pandémii teraz urobiť nedá žiaľ)...každopádne ukázala som mu svoju dlaň a uznal že to bruško je menšie, povedal, že ak by sa mi stav zhoršil, že by som si všimla strácanie svalovej hmoty, tak že sa mám dať hospitalizovať do nemocnice na diagnostiku, zatiaľ mi predpísal sertralin čo je ssri a magnézium že si mám kúpiť....bola som na odber krvi ale minerály mám v poriadku, teda si myslím že tetánia to nebude, ach ja už neviem, možno mi len šibe
@adrigreen ďakujem pekne za odpoveď.... prosím ťa, a máš aj slabší ten palec? A ak sa môžem spýtať, prečo si myslíš, že by to mohlo byť ALS? Neurológ niečo naznačil, alebo vyslovil nejaké podozrenie? Alebo len si vyčítala na nete príznaky? Ja som to spravila a teraz som úplne v čudu s nervami.
@juraj23 čo ja viem, ako kedy, niekedy sa mi trasie alebo v ňom cítim takú stuhnutosť, môj neurológ diagnostikoval môjho dedka s ALS takže on ma kvôli tým zášklbom poslal za neurológom v levoči lebo predsalen som jeho pokrvná príbuzná a vraj čert nikdy nespí, každopádne zášklbami trpí veľa ľudí a vraj keď sú na viacerých miestach, cítiš ich a sú viditeľné, tak sú pravdepodobne neškodné...ja som samozrejme googlila lebo som hypochonder a som z toho tiež na nervy ale snažím sa si to nevšímať, ruka mi funguje aj keď v nej mám všelijaké pocity a to je hlavné...aký máš problém ty?
@adrigreen v r. 2012 som spozorovala zášklby a také divné pohyby svalov na lýtkach, ktoré mám až dodnes. Išla som vtedy k neurologičke, urobili mi vyšetrenie s ihlami do svalov s tým, že nie je to celkom ok, ale ALS úplne vylúčili. Prestala som si to po čase všímať a fungovala som až do r. 2014, keď po zlých veciach v rodine som začala pociťovať zášklby aj inde po tele. Išla som znovu k neurologičke a ona ma vyšetrila a povedala, že nie sú žiadne iné klinické príznaky, takže sa mám len ukludniť, poslala ma znova na ihly, ale nešla som. Zášklby po tele časom prešli, keď som na to prestala myslieť, tie na lýtkach ale zostali, len som ich akosi nevnímala a nepripúšťala. Nastalo obdobie kľudu v rodine a cítila som sa fajn aj keď so zášklbmi v lýtkach. Povedala som si sama sebe, že na nich kašlem... V júny r. 2019 som bola na očkovaní proti tetanu a po ňom som začala znova pociťovať zášklby po celom tele rôzne, raz tam raz inde + začali mi tŕpnuť nohy, slabosť v v nohách, brnenie, mravenčenie, znova som sa začala pozorovať a veľmi ma to vystrašilo až panicky. Úplne som bola v koncoch psychicky. Znova som išla za neurologičkou. Tá mi urobila ihly do svalov na šiestich miestach na nohách a rukách (v auguste 2019 to bolo) a povedala mi, že žiadne ALS nemám, že si len namýšlam, mám stým prestať, že sa len vystresujem, že nález je rovnaký ako v r. 2012, ani klinické príznaky nemám žiadne a že je to pravdepodobne psychického pôvodu. Tak znova som sa ukludnila. A zlepšilo sa to. V decembri 2019 ma seklo v krížoch začala som pociťovať slabosť v nohách, bolesti, také pálenie strašné atď, Ortopéd ma poslal na magnetickú krížovej oblasti, bol tam nejaký nález na platničkách, ale nič strašné a od tej doby to mám až dodnes, raz lepšie, raz horšie a keď je to horšie, tak začnú byť silnejšie aj zášklby, ja sa prelaknem, dostanem strašný strach a som v tom znova. Keď mi prejde bolesť krížov, prestanú bolieť aj nohy, prestanem sa pozorovať, tak sa to zlepší. A tak stále dookola, obdobie, že je mi celkom fajn a potom znova zle, kríže, zášklby a tak dookola. dva mesiace zle, psychika v prdeli a dva mesiace dobre, pretože sa nejako ukludním, dookola, dookola. V júny 2020 som bola u neurologičky naposledy, pretože ortopéd chcel aby som šla, vyšetrila ma, povedala, že som v poriadku, reflexy spravila, že nevidí žiaden problém, že to pálenie a tie stavy súvisia s psychikou aj tie zášklby, ktoré prichádzajú spolu so stresom a obavami z choroby. Pred dvoma mesiacmi som robila niečo namáhavejšie doma a začal ma zas bolieť chrbát, kríže a teraz aj strašne ramená, krk. Znova zášklby v tých boľavých rukách a nohách aj na trupe, nasledoval môj klasický panický atak, nespavosť, strach, zovreté hrdlo, búšenie srdca, úplná panika, akoby som to ani nebola ja, len v nejakom divnom strašnom sne. A ak je to dodnes a stále sa to zhoršuje, už vôbec nespím, chodím do práce ako stroj a pozorujem každé šklbnutie, prečítala som si znova články o ALS (som nepoučiteľná) a hneď po tom som začala mať pocit, že zle chodím, že mi nefungujú nohy, že mi nefungujú prsty, ruky, že zle prehĺtam ... Keď ma to chytí, tá panika, tak mám pocit, že mi horí celé telo, že ma bolí celý človek, brní mi v rukách nohách všade. Zášklby posledných pár dní su také, že len také malé pošklbnutie svalu, miknutie, rôzne po tele, raz tam raz tam, ale stále to vnímam, hlavne v klude.... Asi som blázon a potrebujem psychiatra, viem, ale ten strach z tej hnusnej choroby to je úplne zničujúce. Prepáč, že ťa otravujem, ale čo si o tom myslíš? Je to psychika? Prvé zášklby sa objavili v pre 9 rokmi, tak teda neviem.
@adrigreen a ešte som zabudla v tom románe mojom napísať, že v novembri som podstúpila 2 krát kolonoskopiu, druhý krát v narkóze odstránili polyp na čreve. Vtedy so riešila toto a november, december, január, február bol pokoj so zášklbmi, bola som šťastná, že nález na čreve bol nezhubný, sústredila som sa na pribratie na váhe, pretože som schudla veľmi. Už som začala priberať a teraz v tom marci, ked som si dobabrala ten chrbát a ruky, krk pri práci, to začalo znova. čiže, keď na to nemyslím a chrbát si neobabrem niečím, tak je dobre.
@juraj23 ahoj, sama z toho musíš, čo si napísala, usúdiť, že to je psychika.
Ja som mala pár krát v živote tetanický šok, katastrofa nikomu neprajem - a to len preto, lebo mi napr brnelo v prstoch z chtbtice, ja som sa prelakla že sa mi niečo ide stať a už to šlo, tie panické ataky.. postupne som začala s uvedomovaním si toho momentu, kedy prišla fyzická nevôľa, že sa mi nič nestane a nemusím sa báť - taký sebatréning 🙂 odporučila mi to aj moja terapeutka. A fakt - prestalo to. náš mozog a podvedomie nás vedia veľmi negatívne ovplyvnovat a ty to nemôžeš dopustit ! 🙂 máš za sebou vyšetrenia, x krát potvrdené, že si v poriadku. určite to tak je a skús to v sebe spracovať a prijať, že si zdravá.
určite Ti odporúčam navštíviť terapeuta, vyrozprávať sa. Je to nestranný priateľský človek, ktorý Ti pomôže a nastaví Ťa na to správne myslenie 🙂
@banderaska29 máš pravdu, musím vyhľadať odbornú pomoc, pretože tie stavy ma ničia psychicky a aj fyzicky. Posledné bezsenné noci, kedy ma klepe, všetko mi horí a brní a sedím v tme ako troska, ktorej ide vyskočiť srdce z krku premýšlam práve nad vyhľadaním terapeuta, psychológa. Škoda, že nechcem brať lieky, kolegyne mi ponúkali lexaurin alebo aj obyčajný persen, ale nechcem to brať. Ďakujem ti za tvoje slová, určite s tým všetkým nezvládnem boj sama.
@juraj23 ja som nikdy nebrala hentie oblbováky.
Stačí, keď trošku popracuješ na sebe, svojej vnutornej sile. Je to iba tvoja hlava, čo Ťa ovláda. určite ber magnézium forte, pi kamilkový čajík, mne napríklad overene pomáha upratovať ! 😀 ja som už vymalovala všetky steny v dome 😀 fakt tá činnosť ti zamestná hlavičku. Hlavne pokoj moja. Bud si istá že si zdravá a aj že v tom niesi sama, viaceré sme si týmito vecami prešli.
@banderaska29 veľmi, tak veľmi chcem, aby som bola v pohode, pretože to nie je len, že trpím len ja, ale trpia všetci okolo mňa. A to ma bolí možno viac, je mi smutno, keď ich vidím, ako sú zo mňa nešťastní, bolí ma to viac, ako moje ubolené telo. Ďakujem ti za povzbudenie, dúfam, že naberiem znova silu s tým zabojovať.
@juraj23 máš v sebe niečo, čo Ťa ako človeka trápi ? niečo, čo nevieš spracovať ? nejaku traumu alebo podobné ? kludne si môžeme písať cez správy.
@juraj23 ja som pár dni dozadu zakladala diskusiu na reddite že po akom dlhom čase po začatí zášklbov si môžem povedať, že som pravdepodobne v poriadku, vraj názory neurológov sa v tomto líšia ale je to max 5 rokov, sama vravíš že ti svalmi šklbe už 9 rokov a zhoršuje sa to keď si vystresovaná, nespomenula si žiadne závažné veci ktoré ALS charakterizujú ako klinickú slabosť (neschopnosť robiť bežné veci ako postaviť sa na špičky, zapnúť gombíky, umyť si vlasy) a taktiež atrofiu ktorú potvrdí aj lekár, pri ALS to býva tak, že zrazu nie si schopná niečo urobiť, lebo sval zrazu umrie, tým pádom že ho nepoužívaš, dôjde k atrofii a zášklby sú spôsobené tým že ten signál z mozgu "zablúdi", nehovoriac o tom, že zášklby sú lokalizované len na jednom mieste a až postupom času prechádzajú na ďalšie miesta kde svaly odumierajú...zášklby po celom tele ktoré navyše cítiš sú v rozpore s ALS, ako úprime aj keď toto všetko viem tak stále niekde v podvedomí mám tento strašný strach že je so mnou niečo veľmi zle a že lekári sa mýlia...je to hlavne kvôli tej mojej preliačine na ruke a pocitu slabosti, že sa mi tú ruku ťažšie zdvíha, ovláda a že sa po námahe trasie...dnes som kvôli tomu zase plakala, myslím že keby spravili EMG a bolo by normálne, tak by som sa ukľudnila...lebo čisté emg znamená že ALS môžeš vylúčiť a že je to pravdepodobne benígny fascikulačný syndróm ktorý síce ostáva nevysvetlený ale aspoň je neškodný...neviem ako dlho ešte vydržím s týmto strachom z choroby a obdivujem ťa, že ty si to zvládla toľko rokov
@adigreen
Ahojte, citam vase skusenosti, ja mam nieco podobne, mam svalove zasklby na roznych miestach, v januari mi bola na EMG zistena tetania. Okrem toho mam problem s krcnou a v noci mi trpnu prsty na lavej ruke pocas spanku. Neurologicka ma ubezpecuje, ze som zdrava a nemam sa bat, ze je to "iba tetania". Dostala som sa do stavu, ked sa velmi bojim choroby, ale najhorsi strach je uz dufam za mnou. Beriem magnezium a Biolevox neuro (B vitaminy s uridinom) a kazdy den cvicim SM system. A cakam konecne na zazrak :D .. co sa tyka toho strachu, snazim sa kazdy den robit autogenny trening. Strach je velky nepriatel, ale vie ho prekonat aj clovek sam.
Myslím že ľudia by mali brať všetko, čo si prečítajú na internete s rezervou lebo potom sa len vystresuju, treba si uvedomiť že ALS je síce hnusná ale extrémne vzácna choroba, nad 50 rokov riziko stúpa ale stále je to povedzme šanca:
1:10 000, svalové zášklby a slabosť v končatinách su typické príznaky aj Tetánie ktorou podľa jednej štúdie trpí až 30% mladých ľudí, tak si stačí len spočítať o koľko pravdepodobnejsie je že máte Tetániu, čo teda tiež nie je príjemné ale väčšinou ustúpi keď sa zlepší psychika
@adrigreen ahoj ako to s tebou dopadlo ?
Páči sa mi, že s tým chodíš po doktoroch. Krvné výsledky máš v poriadku? (hlavne minerály).
Ako často jedávaš šunky (bagetky, kebaby), konzervy (tuniaky, paštéty), ďalšie údeniny (salámy, klobásy, párky)?