Mám psychické problémy

ricola
8. máj 2014

Ahojte, mám psychické problémy a depresie. Niekedy si myslím, že dostanem schizu a úplne sa scvoknem. Problém je, že nič ma neteší, nič ma nebaví, nemám žiadny zmysel života, nemám sa načo tešiť. Niekedy som mala sny, ktoré som si chcela splniť, plány do budúcna... Neviem sa nijako prinúťiť, keby mi pred dom postaví niekto nové auto, ktoré som vždy chcela, je mi to fuk. Som apatická, a mám problém sa kontrolovať. Keď ma niečo nahnevá, blbosť, že nemám signál na telefone, tak ho hodim o zem ☹. A dostanem hisák, že plačem. Alebo hocikedy, začnem plakať, potom ma to prejde, chvílu som neutrálna, ale nie som šťastná. Muž mi povedal, že si mám niečo nájsť, čo ma bude baviť, šport, jazykovka... lenže ja sa neviem prinúť, mna nič nebaví. Ked si kúpim niečo na seba, neurobí mi to radosť ako niekedy. Nemôžem sa s ním o tom ani rozprávať, lebo on ma nechápe. Tak sa len pretvarujem, keď je doma, že som ok. Ale vnútri sa cítim strašne, mám pocity úzkosti. Občas keď sa pohádame tak sa opijem, a odídem a potom sa bezcielne flákam po meste v noci v krátkom tričku. Uvedomujem si, že moje správanie je na úrovni pubertiačky, čo už dávno nie som ☹, viem, že robím chybu ale neviem to zmeniť, neviem byť proste šťastná. Už som rozmýšľala, že načo som vôbec tu a nevadilo by mi keby tu nie som. Ked som mu povedala, že pôjdem k psychiatrovi, povedal, že sa môžem zbaliť a odísť. Že tabletky zo mna urobia "živú mŕtvolu" a už sa ich nikdy nezbavím ☹. Aj sa bojím ísť k doktorovi, nechcem mať v zdravotnej karte že som psycho ☹. Čo by ste robili vy?

ricola
autor
8. máj 2014

Aj teraz tu sedím, fajčím jednu za druhou, som tu sama, už som upratala všetko ☹. A rozmýšlam, čo budem robiť, ja už nevládzem takto. Problém je že mám dlhy, mám pocit, že som všetkým iba na obtiaž, mám aspon životnú poistku, keby tu nie som... Nič z toho čo som si plánovala som nedokázala, ani vyhliadky mojej budúcnosti nie sú také ako som si predstavovala. Ja viem, že nie všetko príde hneď, ale sklamala som samú seba, možno som moc snívala a mala na seba vysoké nároky. Teraz už iba stagnujem, duševne aj fyzicky. Ničím sa alkoholom občas a hlavne cigaretami ☹.

anitu
8. máj 2014

@ricola aj ja som na tom podobne,ze sa neviem nicomu tesit,bojim sa.ale modlim sa,co mi pomaha.teraz ako sedis,si premyslitie veci,ktorym sa tesis,z ktorych mas radost a od zajtra,ked na teba pride depresia,mysli na tieto veci.lebo urcite su.a popros svojich anjelov o pomocmozno je to smiesne,ale mne sa uz davno objavuju v cislach,a viem ze ma pocuju,a nie som sialena,aniziadna carodejnica 😀 proste ukludnuje to..

anitu
8. máj 2014

A nemusis k psychiatrii ist,chod ku psychologovy.ten tabletky neda.sa vyrozpravas...

jadodka
8. máj 2014

Alebo ak si veriaca, chod za knazom...

emocka
9. máj 2014

Ako sa z toho chceš vylízať sama? Psychológ + psychiater pomôžu. Na čo sú? Človek nemusí trpieť. Nie si prvá a posledná. A o tých živých mŕtvolách, to je dobrá "chobotina". Lieky sa užívajú, kým sa stav nezlepší. Pomôžu preklenúť najhoršie obdobie. Účinok začne tak za 3 dni. Ja by som netrpela. Respektíve mám skúsenosť ako toto pomohlo. Dnes som tu a roky bez liekov. Veriť nemusíš. 🙂

monicm
9. máj 2014

@ricola psycholog,psycholog,psycholog.......................tu iná pomoc nie je,dostať sa sám z depresie je ťažké a riskantné.ked ťa bude bolieť srdce,pôjdeš na kardio,ked žalúdok,tak gastro a ked ťa bolí duša,tak je tu psycholog.neváhaj a neboj sa!!!!!!!

zabiatko25
9. máj 2014

pozri, ked ta boli zub ides k zubarovi, ked nachladnes, dostanes chripku, alebo co...bez hanby ides k ovodakovi....to, ze by si zasla k psychiatrovi nerobi z teba vadnu....je to tiez choroba, ktoru treba liecit....ak su to depresie, nepomoze psycholog....ten ti nenapise lieky...cize jedine psychiater....
nechapem, ze to este v dnesnej dobe ludia takto beru a hanbia sa tam ist...ved teraz je prave doba, ked je clovek v strese denno denne....a vela situacii, kedy uz fakt treba pomoc od odbornika....
inak mne sa zda, ze na psychiatra nepotrebujes od obvodaka listok, cize by si to nemusela mat ani v zdrav. zazname....ale nie som si az na 100% ista....

zuzkamacken
9. máj 2014

ach boze, tak slovenske!!!!!!!!!!!!!! co je na tom ist k psychiatrovi???? to len na slovensku mame taku hrozu z toho slova.. presne ako zabiatko pise, s bolavym zubom ides k zubarovi, s bolavou dusou chod k psychiatrovi! je to uplne normalne. tabletky ti pomozu vnimat svet taky aky je, nie su to drogy. nebudes ani sfetovana ani omracena ani euforicka.. budes ako zdravi ludia.. ja fakt neviem kde sa tieto predsudky beru.. ale je mi z toho zle. bolo by menej nestastnych ludi, menej nestasti.. chod cim skor tym lepsie, budes lutovat ze si sa uz davno s odbornikom neporozpravala... za tabletku na migrenu sa tiez nehanbis. ci?

tova
9. máj 2014

@zuzkamacken na druhej strane ak by raz prislo k rozvodu a urcovaniu starostlivosti o dieta, tak si moze piskat ak by ex mal zaujem o deti. Velmi jednoducho ziska deti do opatery, moze ju aj zbavit svojpravnosti, prepisat majetok na seba atd. poznam nejeden pripad, kde navsteva psychiatra to tak nastartovala a zeny su hotove do ustavu. Je rozdiel ist k zubarovi a k psychiatrovi a velky. Zase ked ludia s mentalnymi poruchami odmietnu chodit k psycho tak to nedopadne dobre.

zuzkamacken
9. máj 2014

@tova velky rozdiel je v tom len u nas, na slovensku... to co su za katastroficke scenare o zbaveni svojpravnosti bla bla bla???? prave kvoli takymto reciam sa ludia radsej budu trapit ako by efektivne riesili casto "banalny" problem chemickej nerovnovahy v mozgu. mila ricola, prosim ta nenechaj sa zastrasit a chod za odbornikom. treba burat tieto otrasne predsudky a zaostale nazory!! na psychologovi a na psychiatrovi nie je nic zle. kokos!!!! zachranuju zivoty!!! nezavazuju ludi do kazajky!!! nie kazda diagnoza je hned schizofrenia!!! paneboze, sa mi snad sniva...

tova
9. máj 2014

@zuzkamacken bola by s prekvapena, ale tie pripady co poznam su na SK. Neni to zaostaly nazor ani predsudok, je to realita. Ked ma raz niekto "nerovnovahy v mozgu" ma aj obmedzenia ako ludia pri inych chorobach. A neni to len na sk ale vsade vo svete. Ludia lieceny s depresiamy na psychiatrii nemozu pracovat s detmi, v dome dochodcov a pod.

kk77
9. máj 2014

@ricola Ahoj, urcite potrebujes pomoc lekara psychiatra. Dnesne lieky nie su take ako kedysi, neurobia z teba zivu mrtvolu, nastartuju ta, daju zmysel zit a uplne zabudnes ze ti nieco bolo a potom nabehnes na psychoterapiu a vela veci mozes zmenit. S tymi detmi to vobec nie je pravda, never kravinam. K psychiatrovi mozes ist bez odporucania a dokonca si celu dokumentaciu mozes viest mimo karty. Aj ja to tak mam. Velmi Ti odporucam diskusiu "Depresia, ako sa jej najrychlejsie zbavit". Tam ti baby pomozu a poradia. Ver mi, si ukazkovy priklad a urcite sa vyliecis. Len chod za lekarom!

zuzkamacken
9. máj 2014

@tova depresia nie je definitivna, nie je na cely zivot.. niketora mozno, ale je ich milion druhov.. nemusis mat hned depresiu aby si mala melancholicke stavy.. na to je odbornik aby sa na problem pozrel a riesil ho. a nie mudre zeny na modromkoniku, ktore len plasia "ze co by bolo keby sa to suseda dozvedela".. ved to je uplne smiesne. ludia, ktori strasia katastrofickymi scenarmi su velmi uzkoprsi a nevidia si dalej od nosa.. proste je to lekar ako kazdy iny, neviem co sa okolo toho tolko spekuluje.. treba burat predsudky a nie sirit nezmyselne famy.

tova
9. máj 2014

@zuzkamacken co urazas? od nosa si dalej tak nevidis ty sama! to ty zijes v uzatvorenom svete, zdepresovana, bez sebavedomia lebo kazdy len ohovara, kazdy kto vyjde na ulicu musi byt tip top, kociare znackove, oblecenie znackove, dovolenky, vysmiate , s muzom za ruku, pritom za dverami bytu je cierno, depresia, uzkosti. Taka je sk realita. Skus ist na sud ziadat deti do opatery s historiou na psychiatrii!

zuzkamacken
10. máj 2014

@tova na rozdiel od teba neurazam, snazim sa asertivne, ale tak.. tazko budem niekoho presviedcat. a urcite nie na modromkonikovi.. nejde mi o teba, islo skor o ricolu, aby pochopila kde je sever... o nu tu ide, nie o tvoje nazory.. PS o nizkom sebavedomi stekaju ti, ktori ho maju najmenej 🙂 pekny vikend

tova
10. máj 2014

@zuzkaacken - otrasne predsudky a zaostale nazory" katastrofickymi scenarmi su velmi uzkoprsi a nevidia si dalej od nosa", "katastrofickymi scenarmi su velmi uzkoprsi a nevidia si dalej od nosa" = si ujasni co je urazanie a co pises. Ja za to nemozem ze sama lietas po psychiatrii a beries to za normalne, Ricole ziadnych psychiatrov netreba, zdvihnut si sebavedomie vie aj inym sposobom, napr. nesediet na MK a pozerat tie bludy kto kde chodi na dovolenku, ake ma veci v skrini, hracky., kociare . to len debilni ludia ktorym nieco chyba sa vystrkuju a ti, co maju viac rozumu sa potom citia menejcenny pritom maju viac ako ti co tu davaju fotku kazdej ponozky

vejula
10. máj 2014

@tova zbavenie svojprávnosti kvôli depresii??? To by tu na SVK bolo zbavených svojprávnosti polovica naroda. Absolutnie nie. Dokonca ak nechce, psychiater to nemusí ani do karty pisať, že ju vyšetruje. Takže to nemusí vedieť nikto.

A druhá vec, niesom zastanca liekov. Ale občas ked je stav dlhodobo taký, že už nevládze je to lepšia volba, ako dohnať depresie do takých rozmerov, že si človek siahne na život. Čo potom bude mať z toho, že ma telo neskazene hnusnou chemiou.

@ricola ako dlho trvaju tieto stavy? Ach chceš pre začiatok zajdi k psychologovi. On zváži, či je to na terapiu alebo su už potrebné lieky. TEraz nežiješ, len prežívaš, uvidiš, ked sa dostaneš z najhoršieho, potom ti dojde o čo všetko v živote si prichadzala a aký je život bez depresii krásny

zuzkamacken
10. máj 2014

@tova aha.. takze tebe sa cnie po majetku, po znackach, dovolenkach.. mas malo a tak si zuriva.. no na to nepomoze nic. len vyhra v sportke. na to ani pirulky nie su :D och jo!

uzlinka4
10. máj 2014

Neviem co je zle na tom ist k psychologovi a porozpravat sa s nim. Ak mas problem, zajdi najskor tam, ako pisu dievcata, nemusi to zapisat ani do karty ked si to nezelas. Obcas fakt pomoze sa vyrozpravat, tito ludia sa ucili aby ludom pomahali a nie im narobili problem. Ked clovek je v depresii neznamena to hned chorobu, skratka to moze byt iba chvilkove zlyhanie organizmu 🙂 Kludne sa k nemu objednaj, ked chces chod do ineho mesta aby s nestretla znamych s predsudkami a verim ze svet bude krajsi

tova
10. máj 2014

@zuzkamacken este nieco zapot

bubulik22
11. máj 2014

absolutne suhlasim s @zuzkamacken. Depresia je choroba ako kazda ina a psychiater nie je doktor mengele. zijeme v modernej dobe a hanbit sa za depresiu vobec netreba. Treba si vedomit ze clovek za to nemoze,nie je to tvoja vina @ricola ze sa tak citis,to len tvoj mozog neprodukuje nejaky hormon a ver mi ze psycholog v tomto nepomoze. Lekar ta nemusi hned dopovat nejakymi silnymi liekmi,urcite nie ak sama povies z coho mas strach,ale mozete skusit nieco co ti pomoze. Viem o com hovorim,moja mama sa lieci uz dlho na depresie a je to trat na dlhe kolaje. neriesit to ale moze viest k ovela vaznejsim koncom,mnoho ludi zpacha samovrazdu a pritom by stacilo tak malo. Nazor tvojho manzela je zastaraly,keby si zlomil nohu tiez by nesiel k lekarovi lebo by mu dali sadru a lieky? To je predsa nezmysel, bolava dusa je vela krat horsia ako aka kolvek nepsychicka choroba a treba tomu pomoct. Lieky nebudes mat na cely zivot,len co liecba zaberie ti casom zacnu lieky znizovat az ich napokon prestanes brat a budes sa citit lepsie. neboj sa a porad sa s dr. ved oni to studovali prave preto aby pomahali,tak isto ako porodnik,kardiolog ci akykolvek iny lekar a k tomu zbaveniu svojpravnosti je to absolutna hovadina, zbavit cloveka svojpravnosti nie je take jednoduche a ver mi ze lieky na depku by na to nestacili,ani diagnoza depresie. Deti ti nikto nevezme kvoli depke,to je len hlupe zastrasovanie 😉

zuzkamacken
11. máj 2014

@bubulik22 som rada, ze su medzi nami aj triezvo zvazujuci ludia ako ty ! 🙂)

rondicka
11. máj 2014

@tova ja mám PP -beriem AD 5rokov a veru nemám žiadne obmedzenia,, samozrejme okrem mojích vlastných v hlave 😝 😝

rondicka
11. máj 2014

@tova no, mne sa zdá,,že teraz urážaš ty!!!! prečítaj si po sebe.. keby aj lietala po psychiatrii,,čo je na tom??? človek ako ty,to nemože pochopiť,kým to nezažije..a to teda neprajem nikomu..ak má takéto pocity@ricola,,mala byť čo najskor navštíviť psychiatra...pretože to može byť len horšie 😢

rondicka
11. máj 2014

@bubulik22 presne ,je to nedostatok serotonínu v mozgu 😔 žial,,je to naozaj beh na dlhé trate ☹ ja ani skoro po 6.rokoch nie som ok...

zuzkamacken
11. máj 2014

@rondicka fakt som rada ze nas je tu drviva vacsina "v poriadku".. a nie nebeham po psychiatrii, nemam tri auta v garazi a manzelstvo v krachu, nechodim kazdy mesiac do dubaja.. len vidim veci ako su.. a hlavne nemam bludy o strate svojpravnosti a o obmedzeniach.. to by bola minimalne polovica ludi dlhodobo ci dozivotne PN ci na invalidnom dochodku.. 🙂 ach jo, ale tak u nas to bude este asi dlho tabu..

tslobik
11. máj 2014

Ludia s depresiou môžu pracovať všade -aj s deťmi, aj v domove dôchodcov, keď to zvládajú sami....a depresiu človek ťažko zvládne sám úplne. To nie je o tom, že si poviem, že už nebudem mať depky.......Sú to zložité procesy v mozgu, ktoré človek neovplyvní len tým, že si povie.....že odteraz sa budem tešiť z toho a z toho - ako tvrdí tova.

seahorse27
11. máj 2014

Tiez som za liecbu antidperesivami, pripadne kombinovat s psychoterapiou. Na depku ziadny iny liek nie je. Lieky upravia uz spominanu nerovnovahu serotoninu a dopaminu v mozgu, pomozu ti nastartovat sa a ked ich uz nebudes potrebovat, tak ti ich dr. vysadi. Depresia je choroba ako kazda ina a je vyliecitelna. Trochu nerozumiem tvojmu partnerovi, zrejme nema velku snahu ti pomoct, ked ti povie taku vec - ze sa mas zbalit a odist, ked sa rozhodnes pre psychiatra. Skus sa o tom porozpravat s niekym, komu naozaj doverujes, komu na tebe zalezi a hlavne kto netrpi predsudkami. Taky clovek ta urcite podpori v tom spravnom rozhodnuti.

zaira301
11. máj 2014

@ricola ......nepočúvaj iných, že nemáš ísť k doktorovi...... skús tam ísť a mužovi nič nepovedz... uvidíš pomôže ti to...moja mama tiež mala problémy a otec ju nedokázal pochopiť keď mala stavy úzkosti...povedal jej, že ako môže myslieť na také somariny......ale zdravý človek to nemôže pochopiť...je to normálne...ako ísť k doktorovi s chrípkou...dá ti lieky všetko bude ok.... mama tiež otcovi nepovedala, že ide k doktorovi...poslala ju tam kamarátka... a teraz je jej vďačná.... otec už nežije a mama chválabohu je tu a som rada, že ju mám...teraz mi fakt moc pomohla v mojch najťažších chvílach... aj ty určite si dôležitá a budeš pre niekoho...len musíš si aj sama pomôcť a to tým, že pôjdeš k doktorovi.... určite aj na teba čaká niečo krásne...len musíš tomu veriť...držím palce ....

lehotka
11. máj 2014

k lekarovi jednoznacne....