Ahojte nájde sa niekto kto má potvrdené od doktora,že má pruh?alebo má viac informácii o Tom? Pri tehotenstve mi potvrdili že mám pruh. No mne sa to nezdá. Moja mama má operovaný 2 krát pruh a ona mala bolesti pri prudkom pohybe alebo pri zakašlani. No ja ich dostanem kedykoľvek. A keď ich mám cítim nad pupkom pohyby . Mali je už na svete tak že on to nemôže byť. Krče mám hlavne keď zjem kapustu alebo niečo ťažké. Nemôže to byť skôr niečo z žalúdkom? A nie pruh? Samozrejme ako náhle budem môcť budem to riešiť z doktorom
@buffinko no gynekologička mi povedala že má tušenie že mám pruh kôli silnejším kŕčom v tehotenstve. Samozrejme na gynekológiu má s tím neprijali. Poslali ma chirurgiu a tam to potvrdili vyšetrenia. Ale aj tak sa mi to nezdá.
tak chirug ti povie, ze mas pruh a tebe sa to nezda? 🤷♀️ uz kto ako chirurg je povolanejsi ta diagnostikovat
kazdopadne ak sa ti to nezda, no tak chod na dalsie vysetrenie na chirurgiu, ja som pruh mala a napr. ma nebolel vobec, len cudne pnutie som citila a neprijemne mi bolo
@petra372016 ja mam pruh. bolesti su hlavne vtedy, ked sa obsah brucha tlaci do pruhu. cize sa tam tlacia vnutorne organy, casto crevo., to sa stava pri namahe,a le aj ked su traviace organy moc naplnene, ci uz jedlom,a lebo plynmmi ( preto ta kapusta moze robit problemy )
ja mam sklon k zapche a ked mam brucho preplnene, vtedy mam problemy.
pruh je nieco co vidiet, to by nemal byt problem zistit ci ho mas, teda pokial nemas vnutorny pruh ( moze byt napr, v branici a pod, )
@majamat Ahoj ky už si bola stim ,ako to dopadlo
@stanovelky nie nebola. ja vzdy vsetko natahujem.
@majamat ja to mám asi 6 mesiacov a neviem či mám ísť. zatiaľ mám to 2 CM. Veľké. Nad pupkom. bolesti žiadne. tá rozmislam aja. Ako dlho to máš. ?? a zväčšuje sa ti to?? Ďakujem za radu. nechcem ani ja ísť !!!ešte🤔🤔🤔
zeny a preco vahate? s pruhom sa da zit, ale bez neho to je ovela lepsie 😀 mna teda fakt nebavilo kazdu chvilu si vnutornosti zatlacat spat do brucha. naco cakat....
@petamich mozno strach. mala som pruh skoro pol roka, lebo sa mi vytvoril v maji a v juli zaplatena dovolenka 😀 ale zacala som operaciu riesit hned po nej, len prisla choroba, druhy termin az v oktobri . celkom mi to liezlo na nervy a neviem si predstavit fungovat takto cele roky. ale napr. moja babi mala pruh asi 10rokov, az do smrti. proste sa tak bala, ze sa nenechala nikdy na operaciu presvedcit.
@buffinko preto, ze ten koltoc okolo operacie sa mi necche pdostupovat, ani dlhsia PN, ked sa poriadne nemozem pohnut z domu a tiez mam respekt pred operacioou.
niekedy mam pocit, hlavne ked to tu na MK citam, ze ludia maju celkom lahostajny prisput k operaciam. operacia a celkova anesteza je neico, co je dost rizikove.
ale uznavam, ze nieked ynie je na vyber, ak ina liecba nenexistuje, no ak ma cas netlaci, potom sa neponahlam.
@stanovelky ja to mam uz 13,5r. mierne sa zhorsil, ale nie vyrazne. obcas robi rpoblemy,a le to skor pri nevhodnom stravovani.
prolaps maternice som riesit zacala len pred rokom, co na mna uz dr celkom dost tlacil. samozrejme je to dosledok porodu, ale na zaciatku nebol tak vyrazny. ani som nevedela, ez ho mam. zhorsil sa asi 6r po porode, ked som otehotnela.
@buffinko ahoj dá sa žiť potom. nevieš či sa to môže zvecsovat výrazne??? zatiaľ keď to mám tak isto ako pred pol rokom. Lebo som bola k doktorovi a povedal že je to pruh. Mám ísť 12.8 na vyšetrenia a potom na operáciou. Ale nemusím povedal. Je to na mne a teraz sa chcem presvedčiť keď mi pomôžete či rok sa dá predĺžiť. Veľmi sa bojim. dakujem
@majamat tak už tak dlho to máš a ja sa bojim možno skúsim aja aspoň 1 rok len aby sa nezvecsoval viac veľmi. Máš aj pas keď dačo robíš ??
@buffinko mala si ho pol roka povieš mi kus čo ťa čaká keď ideš do nemocnici prvý deň?? A čo sa róby keď ideš pred operáciou .
@stanovelky mam stahujuce nohavicky s takym hrubym gumickovym pasom. je to dot tuhe, cize je to fajn na pruh.
ozaj, ese by som chcel ashcdnut, nez sa dam operovat, no nejak sami nedari.
@majamat aja stim rozmislam ideš tam uspia má a už je dobré do tej chvíľky je zle ťažké chvíle. z mojej stránky veľa strachu ,a stresu. Ale takto žiť a stresovať ani to nie je dobré ale ani tam to nie je dobré 🤔🤔 je to ťažké. Chcela by som aspoň 1 rok predĺžiť. Neviem čo mám robiť aké to máš teraz ?? po toľkých rokoch. Ja asi 2 CM na dĺžku a od pupku na hor 1 CM 🙄
@stanovelky neviem. take male ako to mas si to ani neviem predstavit. ja to mam nekolko cm. urcite minimalne 5x7. teda to ratam s kozou.
@majamat tak jasne, kazdy ma inu situaciu, ine okolnosti. ale na pruh neexistuje liecba iba operacia, takze su len 2 moznosti - bud podstupis operaciu aj s anestezou a pooperacnym stavom (co samozrejme nikoho netesi) alebo riesit nebudes. zas vascinou pruh nie je zivot ohrozujuci stav. ja som zvolila prvu moznost a teda fakt nelutujem. ten pocit brucha bez diery je naozaj super. co sa tyka PN, pokial budes mat laparoskopicku operaciu, za par dni si OK. ja som mala z osobnych dovodov otvorenu operaciu, ale do dvoch tyzdnov som bola celkom ok. potom este par tyzdnov som sa vyhybala dvihaniu tazkych veci, inak som fungovala normalne. v pondelok rano ma oprovali, v utorok naobed prepustili z nemocnice a vecer som uz stala pri sporaku a varila veceru (mas sa po operacii hybat, rozchodit to, samozrejme s mierou). naozaj to nebolo take strasne, nerodila som cisarskym, ale urcite je cisarsky horsi - vacsi rez - a zeny preziju a funguju. keby sa mi nedajboze pruh vratil, idem na operaciu znova.
@stanovelky pruh sa moze zvacsovat, ale vacsinou asi nie drasticky, ludia funguju s nim roky. horsi byva prave mensi pruh, lebo tam sa moze crievko alebo to co vylieza z brusnej dutiny zaseknut a hrozi jeho odumretie. to moze byt velmi nebezpecne. co sa tyka operacie, den pred operaciou nastupis (pri jednodnovej chirurgii rano pred operaciou), nalacno, uspia ta, zoperuju, na druhy den odchadzas. o par dni vyber stehov.
@stanovelky no a este otazka, preco chces rok cakat? co tym dosiahnes? ked pojdes teraz, takto o rok si uz ani pomaly nespomenies, ze si nejaky pruh mala....
@buffinko prečo lebo nechcem ísť kvôli strachu veľmi sa bojim. Ale ešte si rozmyslim možno pôjdem keď má uspia už bude dobre už to budem mať za sebou keď stanem lebo veľmi chcem aby som to nemala ale strach má nepustí. Musím ho niejake presvedčiť skúšam to už 2 mesiace .a ten čas som kuse strese ráno stanem až do večera Kim nezaspím aspoň tedy kus mám pokoj ťažko sa mu teraz dýcha ďakujem ti za odpovede🥺🥺
@buffinko
@stanovelky presne tak, uspia ta, to je vazne chvilka, do pat nestihnes naratat 😀 zobudis sa a mas potom. a vies, ze od toho momentu bude uz len lepsie a lepsie, lebo sa uz liecis a nemusis dalsie mesiace a roky mysliet na to, ze joj, mala by som na tu operaciu uz konecne ist. strach ma velke oci. ak mas moznost ist co najskor, chod. cim skor pojdes, tym skor budes mat po probleme.
@majamat fuu tá to máš dosť veľké a také to bolo dávnejšie či sa to zvecuje ďalej ak nevies si predstaviť mám to asi keď máš vrchnák s fľaky s malinovky. A dáš to pod kožu tak to vydno. A ešte o kus menej. Aj ty si tak mala na začiatku????
@buffinko ďakujem ti možno pôjdem viac som presvedčená mám ísť 12.8. K doktorovi povedal že setko výbavy a za 2-3 dni pôjdem ale čím viac sa blíži ten dátum tým je to ťažšie .radcej povedať že nie ale rozum hovorí že hej. Ale dačo má nepustí.
@stanovelky drzim palce.
@buffinko nejde o to, ze by som nebola ok, teda ked nepredpokladam komplikacie. skor ide o to obmedzenie, ze som doma zavreta, ze sa nemozem hocikde, hocikedy vybrat.
ie je to tak davno, co mi laparkou operovali maternicu, cize viem aky to ma priebeh.
@stanovelky ja som to mala urcite od zaciatku vacsie ako to mas ty. no nepamatam si ake velke.
@buffinko ono ja mam aj kozu na bruchu ovisnutu. rozmyslala som kedysi aj nad plastikou, no na operaciu je dobre schudnut, aj na klasicku, nieto este na plastiku, no nedarilo sa mi vobec. ked sa mi to podarilo, tak bol kovid a vsetko obmedzene. nedavno som teda podstupila operaciu maternice. pruh mi odporucili operovat najskor po polroku.
@majamat ano, par dni po operacii je to obmedzujuce. mne zas operovali pred par rokmi mimomaternicove teho laparoskopicky, laparoskopia bola lepsia co sa tyka bolestivosti a doby liecenia, to som do par dni ani nevedela, ze nejaka operacia bola. ale aj klasicka pri pruhu bola v pohode a potom ten pocit, brucho bez diery, parada. ako som pisala vyssie, mne pruh isiel strasne na nervy. neviem si predstavit fungovat tak roky. ked chces stale aj plastiku, tak potom ale naozaj najlepsie jednym vrzom aj s pruhom, nech nemusis ist na dva krat pod noz.
@petra372016 Ahoj, mam cerstvo zoperovany pruh, bolel ma len niekedy, bez ohladu na fyzicku aktivitu. Kto ti potvrdil pruh? Ak lekar, velka pravdepodobnost, ze ho mas. Pochybnosti moze vyvratit len vysetrenie, priznaky sa mozu vztahovat na vsetko mozne ...