Intolerancia laktózy u dospelých. Je tu niekto?

lia09
4. okt 2011

ahojte,nedavno mi ju zistili a lekar mi kazal vynechat jedla s obsahom laktozy.No ked som si to pozrela na nete,tak mozem zit rovno zo vzduchu.A este som sa docitala,ze staci vynechat potraviny ktore sposobuju problemy.Tak neviem co robit.Lebo nevsimla som si ze by mi bolo zle z jogurtu a tak.Dufam ze sa tu najde neaky "skuseny" intolerantak a poradi mi troska.A hlavne som zvedava,ci si niekto tu intoleranciu nevyliecil neakym zazrakom dnesnej mediciny 😅

graceful9
17. apr 2012

@lia09 ahoj, ja zatiaľ nemám zistené nič, ale práve ma napadlo, či to nemôžem mať náhodou,,,,zjem niečo bez mlieka a v pohode, a zjem jogurt alebo polievku a bolí ma brucho,,,,kde sa to dá zistiť? robí to aj obvoďák? a ty ako s tým žiješ? čo teda ješ?

zuzika84
18. apr 2012

@lia09 ahoj..ja mám intoleranciu laktozy....mne najviac škodí mlieko...tomu sa teda vyhýbam,a do čoho ide mlieko...napr,palacinky,pudink..jogurty my až tak nevadia...ale snažím sa jesť skorej len probiotické,napr vitalineu, syry môžem aj tvrdé aj tavené,...ono asi závisí od organizmu...môj brat má tiež laktozovú intoleranciu a jemu škodia aj tavené syry...

zuzika84
18. apr 2012

@graceful9 ahoj...neviem či to robí obvodák,mne to zistil gastroenterolog z krvi...

graceful9
18. apr 2012

@zuzika84 a nevieš, či potrebujem aj odporúčanie od obvodného?

zuzika84
18. apr 2012

@graceful9 hm...to neviem veru...mne to už zistili velmi dávno...ale ja si myslim že asi ano...alebo sa skús spýtať aj obvodného či ti nezoberie krv na potravinovu alergiu...

graceful9
18. apr 2012

@zuzika84 lebo viem že nebolo treba odporúčanie na akékoľvek odb. vyšetrenie, potom bolo, potom nebolo,,,,ja už neviem,,,,budem sa musieť poinformovať,,,

omnia23
18. apr 2012

@graceful9 ahoj,ja mam intoleranciu bielkoviny kravskeho mlieka,zistili mi to z krvi.Aj ked uz odporucania nie su potrebne,moj gastroentrolog berie pacientov len z odporuceniami od obvodneho lekara.Takze zavisi od tvojho gastrosa.

Vsetko zavisi od problemov,mne najprv vylucil celiakiu a helicobactera,az potom zistil vysoke protilatky na mlieko.

Takze vsetko sa navazuje na vysku protilatok,niekomu syry vadit mozu,inemu nie,ja mam protilatky velmi vysoke,cize ja nemozem skoro nic mliecne,uvidis,ale nie je to az take strasne 😉

graceful9
18. apr 2012

@omnia23 aha, teraz ma napadlo, ja som mala helicobaktera,,,nemohol sa mi vrátiť? a čo ješ?

omnia23
18. apr 2012

@graceful9 mohol🙂vies ono to moze byt naozaj vselico takze nie sebadiagnostika ale sup sup k dokymu 😉

No,ja som si odsledovala co mi vadi prilis a co nie...Mne doky zakazal celkovo mliecne veci ale napr.syry mi nevadia takze to jem ale napr.nemozem mliecne polievky,ciste mlieko,smotanu,slahacku a podobne

Ono to si odsledujes a ake mas vlastne problemy?

Ale zas ono su to dve diametralne odlisne veci:Intolerancia laktozy je enzymaticka porucha ked ti chyba resp.nefunguje enzym laktaza-a nestiepi mliecny cukor-laktozu.Tu sa nemusia uplne vypustit mliecne vyrobky

Alergia na bielkovinu kravskeho mlieka je zase porucha,kde sa ti rapidne zvysia protilatky na mlieko a vyskytne sa alergicka reakcia.Tu by sa mali vypustit uplne mliecne vyrobky-ale ja to az tak rapidne nedodrziavam 😉

graceful9
18. apr 2012

@omnia23 no mňa bolí v oblasti žalúdka,,,,mala by som zájsť k dokimu ale nemám čas, musím byť s dcérkou, takže to asi ešte potrvá :/

omnia23
18. apr 2012

@graceful9 tak si to aspon odsleduj a mas aj hnacky?Po mliecnom?

graceful9
18. apr 2012

@omnia23 to nie, len tie bolesti mám,,,

omnia23
18. apr 2012

@graceful9 to by mohlo byt ono 😠

graceful9
18. apr 2012

@omnia23 veď prve, lebo mňa to len tak napadlo, keď ma to len po mliečnych výrobkoch bolelo, tak som si to kukla a bol tam aj tento príznak,,,

omnia23
18. apr 2012

@graceful9 ja som napriklad nesledovala moje problemy po mliecnom jedle,u mna to prislo zrazu,dva krat som skoncila na urgentnom prijme a stale nevedeli co mi je a nakoniec to bola nastastie "len"tato banalita...ja som mala velmi silne krce aq nutkanie na zvracanie,stavy take ze som sa nevedela postavit...

graceful9
18. apr 2012

@omnia23 fu, tak toto som našťastie ja nemala,,,ja som mala zas podobné, lebo mám aj žlčové kamene, ale tie bolesti sú iné, to neni to,,,,tak neviem už,,,,budem musieť dačo s tým robiť,,,,ono ak sa to nelieči, teda, ak sa nedodržuje diéta, môže sa dačo stať?

omnia23
18. apr 2012

@graceful9 ano mozes si pekne znicit traviaci trakt a skoncit s neskutocne silnou dietou,ja by som to neriskovala... 😉

graceful9
18. apr 2012

@omnia23 fú tak to je vážne, budem s tým musieť niečo robiť :/

omnia23
19. apr 2012

@graceful9 no treba si najst cas ono vies zase ak nemas velke problemy tak proste skus vysadit mliecne vyrobky alebo si vyselektuj co ti vadi a co nie lebo lekar ti aj tak neda ziadne lieky moze ti akurat tak nejaku nezymaticku liecbu nasadit alebo probiotika ale na to moc nie je co dat co je ale aj pozitivne aspon nemusis do seba tlacit chemiu 😉

graceful9
19. apr 2012

@omnia23 no veĎ toto,,,veď už ani jogurty nejem, lebo od toho ma najviac bolelo,,,

kathynka
19. apr 2012

aj ja mam intoleranciu na laktozu...mne sa objavila v suvislosti s celiakiou, ktoru mi zistili pred necelym rokom...v novembri mi doktorka po 2-tyzdnovej hnacke (fuj, dalo to veru zabrat...) zistila intoleranciu na laktozu z krvi...doporucenie od gastroenterologa bolo, ze na 3-6 mesiacov vylucit zo stravy uplne vsetko, co obsahuje laktozu (ked som zistila, ze je aj v niektorych mojich celiatickych keksikoch, tak ma skoro porazilo)...potom postupne pridavat s tym, ze zacnem najprv kozimi a ovcimi syrami (su fakt dobre, vobec nie je pravda, ze smrdia alebo su nechutne), potom zakysanymi mliecnymi vyrobkami (acidko, smotanove jogurty...) a postupne sa dopracujem k potravinam obsahujucim mlieko, ale k samotnemu cistemu mlieku by som sa uz moc vracat nemala...teraz jem uz fakt skoro vsetko z mliecnych vyrobkov (v rozumnej miere ale) okrem toho cisteho mlieka a nastastie ziadne problemy...
pri intolerancii na laktozu si treba najst tu hranicu, po ktoru vam nie je zle a nemate problemy 😉

omnia23
19. apr 2012

@kathynka no a ja napriklad kozie mlieko vobec nelubim 😒

omnia23
19. apr 2012

@graceful9 tak vysad to co ti vadi 😉

kathynka
19. apr 2012

@omnia23 no samotne kozie mlieko som ani nepila, ale syry su fakt super 😉 minule som si kupila taky tvrdy, co odkrojuju z obrovskych okruhlych bochnikov a bol to kozi syr s medvedim cesnakom...alebo co su take sulky na sposob hermelinu, tak mama to nakraja na kolieska, posype provensalskym korenim a supne na chvilu na panvicu...to sa trochu roztece a je to mnam-mnam 🙂

omnia23
19. apr 2012

@kathynka ked ja v tom stale citim tu kozu 😀

kathynka
19. apr 2012

@omnia23 to hovori vela ludi, ale naozaj zalezi od toho, aky syr si das...aj olomoucke syrecky priserne smrdia a su z kravskeho mlieka 😉

omnia23
19. apr 2012

@kathynka no tie mi ani nespominaj to uz vobec neviem zjest 😀

graceful9
19. apr 2012

@omnia23 no a dnes som skúsila puding a nič mi nebolo,,,,ja už fakt neviem :/

lia09
autor
20. apr 2012

tak ja uz neviem ako to je,lebo mam obdobie,ked mi vadi vsetko.A to aj pohar vody rano nalacno.Boli ma brucho po kazdom jedle.Potom to zrazu prejde a mozem jest uplne uplne vsetko.Ale inak keby ze sa mam uplne vyhybat mliecnym jedlam,tak vobec neviem co by som jedla.Hned na ranajky,ja si davam vzdy chlieb s maslom.Neviem si predstavit co ine sa da jest.Lebo ja nie som ten typ ze dam si jedno jablko a hotovo 😀

omnia23
20. apr 2012

@lia09 to si fakt treba odsledovat ja som sa bala ze budem musiet vysadit syry ktore milujem ale nastastie ich znasam 😀