Ahojte...moj manzel ma silne depresivne stavy, ublizuje hlavne mne a psychixky ma tyra no ja som silna osobnost...ak nema tie svoje stavy je to normalny clovek...v poslednom obdobi je to uz na nevydrzanie a dnes sa mi vyhrazal zabitim mna aj nasej dceri...chcem ho dat zavriet na psychiatriu, aky je prosim vas postup...co mam spravit..on tam pojde..ale vybavit vsetko musim ja...staci zavolat na psychoatriu rovno alebo ako to funguje prosim vas
Na hospitalizáciu odporúča pacienta psychiater. V prípade akútneho stavu tam pacienta môže rovno odviesť záchranka
Bože... Ries to čím skôr. Zavolaj jeho obvodnému, on Ti dá najlepšie pokyny. Držím palce!
@ankare nebol nikdy u psychiatra...milionkrat som mu zajednala termin a on tam nikdy nesiel...nikdy nebral ziadne lieky..neviem co mam robit som bezradna
A ak by si hneď po tých vyhrazkach zavolala liliciu kvôli záznamu, že sa nebezpečné vyhráža a keby chcel zabiť seba tak kľudne záchranku že je v ohrození života. A rovno do nemocnice
ja by som necakala a najprv isla podat trestne oznamenie na policiu za vyhrazanie, opisala situaciu z dlhodobeho hladiska a sami policajti by ta mali usmernit, ako dalej. Necakaj ani minutu, konaj, nemozes s nim zostat v jednej domacnosti
Zacni obvodnym a hned dneska,ak by vsak znova opakoval vyhrazky,volaj zachranku a policajtov..Ked pacient ohrozuje seba alebo inych ludi okolo seba,je to stav na okamzite umiestnenie na psychiatriu.. drzim palce
Pri ďalšom záchvate zabíjania volaj rovno políciu a záchranku. Bude hospitalizovaný.
@tenerifka ale ja viem zeby to nespravil...je chory...chcem mu pomoct..je to moj manzel...nepodam nanho trestne oznamenie..chcem ho dat zavriet na paychoatriu nech tam uz ho nastavia na liecbu...jedine s cim si nie som ista je ze je schopny zabit sam seba...neda sa tu vsetko popisat aby si ste ma pochopili ale trestne oznamenie to nie...keby ma zbil alebo dal mi nozik ku krku je naozaj ina vec...cize skusim zavolat priamo na psychiatriu ze co mi povedia
Choďte na centrálny príjem do nemocnice a tam popíšte ako sa cíti
Určite mu možno bude stačiť ambulantná liečba - čiže AD zaberú a bude zase sám sebou (možno nie hneď prvá kombinácia liekov, je to potrebné v spolupráci s lekárom nastaviť),
no ale hospitalizácia je dobrá k tomu, aby si tam uvedomil, že nie je na to sám a hlavne, že nie je on jediný, ktorý je takto chorý, bude prekvapený, koľko "normálnych" ľudí tam stretne a potom koľko "normálnych" ľudí bude stretávať v ambulancii resp. čakárni u psychiatra
Nehnevaj sa, ale ty v tvojej situacii nemozes cakat na nic. On si ocividne si sam pomoct nedokaze, mozno az to oznamenie na policii by mu dalo "preplesk", ze s nim fakt nieco nie je v poriadku a musi to riesit. Ak ma nejaky psychicky problem tak moze urobit hocico, nielen sebe ale aj tebe a dcere, to ani nie zeby chcel, ale moze sa dostat do takeho stavu, ze si ani nebude uvedomovat co robi. Chapem ze mu chces pomoct, ale myslim, ze v tvojej situacii k tomu uz musis pristupovat fakt natvrdo, aj ta policia a zachranka mu moze dopomoct pochopit, ze to musi riesit.
nikto nemôže byť hospitalizovaný, proti svojej vôli. Pokiaľ to on nechce, nedonútiš ho. Ani na návštevu psychologa, psychiatra. Výnimka je, ak je človek nebezpečný pre seba a okolie. A to môžeš dokázať tak, že podáš to oznámenie. Neviem či by stačilo iba povedať psychologovi čo je vo veci. Potom možno bude nejako donútený ísť aspoň k psychiatrovi. Ak je na tom zle, sám si nepomôže.
@kandelabra pracuje ako sbs ... nepride o pracu ked bude mat takyto zaznam? Musi sa volat policia aj?
@luccija a ked popise na centralnom prijme ako sa citi, oni co ako urobia? Co s tym maju? Keby im jazdy chodil oznamovat citove rozpolozenie, rak by ich piclo.
autorka - nehnevaj sa ale on sa ti vyhráža zabitím a ty riešiš prácu? Ak by sa nedajbože niečo stalo, myslíš , že v tej práci zostane? Doplatiť na to môžeš ty a čo je ešte horšie , aj tvoja dcéra. Tak konaj. Toto nie je sranda
bude to vyzerať zvláštne, ale taká je realita:
Práve ten jeho výbuch, záchvat, vyhrážanie zabitím si mala využiť vo svoj prospech, bezpečie a ochranu. (poznám ženu, ktorá (aby sa zachránila) na manžela na základe rovnakej situácie ako u vás podala po zásahu trestné oznámenie. Dostal 8 rokov, rozviedla sa s ním.) Okamžite volať vozidlo RZP a v skratke oznámiť, že treba výjazd v sprievode polície, že manžel má zlý psychický stav, neliečený, agresívny, útočí na vás.
Vyzerá to tak, že šancu si premárnila. Čo teraz? V praxi to nefunguje tak, že ty prídeš k jeho obvodnému lekárovi, alebo na psychiatrické oddelenie, stacionár, opíšeš problém a nech sa páči, nech sa dostaví.
1. Ak sa manžel chce skutočne liečiť, smer všeobecný lekár, psychiatria, následná hospitalizácia. Ty ho môžeš sprevádzať počas vyšetrení do čakárne, ak lekár dovolí aj dnu.
2. Ak by si to manžel rozmyslel, máš smolu. Musíš čakať na ďalší záchvat a vtedy v tvrdom raciu konať, volať RZP, v sprievode s políciou.
Budem krutá, ale úprimná. Veľmi by som zvážila ďaľšie spolunažívanie, vyhrážanie zabitím je prúser. Silná, (ne) silná žena, kde si bola doteraz!? Kde je sebaláska, zodpovednosť a voči dcére? Kde je tvoje dno, strop? Kým podpáli byt/dom, otrávi celú rodinu, alebo zastrelí...? Lebo aj také sa stáva 🤔
Prajem veľa sily, vytrvalosti a odvahy do ďaľších dní.
Autorka- preco preboha toto robis svojmu dietatu? Preco ho v tom marazme nechas zit? Ved bude z nej psych. mrzak a zoberie si na krk podobneho blba, co jej bude nicit zivot a este si bude mysliet, ze to tak ma byt. Preco uz davno od neho nie si prec? V Norsku by vam dieta uz davno zobrali.
Neboj sa, hlavne klud. Manzela vezmi do auta a chodte hned za psychiatrom, a povedz ze treba hned akutne to riesit pretoze sa vam vyhraza.
A hlavne neboj, ja som bola v januari na tompriserne. Postupne sa to zlepsovalo a dnes som novyclovek.
U mne sice nastalo aj obratenie duchovne, ale pohli mi aj lieky.
Autorka, ty nemozes vediet, co tvoj muz urobi alebo neurobi, takych, co verili ako ty, su plne titulky novin a cintoriny.
Maj zdravy rozum, viem, ze nechces muzovi ublizit, ale bez TO nic nevyriesis minimalne dalsi tyzdeñ ci viac, pri TO sa veci pohnu, hospitalizuju ho a zacnu liecit.
autorka- iba ti napíšem ešte svoj postreh. Píšeš, že si silná. Nie nie si. Pretože inak by si už konala. A po druhé píšeš, že vieš, že to nespraví, ale že je chorý. Tak veľmi sa môžeš mýliť. Do hlavy druhému nevidíš. Stačí jeden záchvat, zatmenie mozgu a nešťastie je na svete.
@kvetinka75 presne tak, on mozno nebude chciet ublizit, ale choroba to zañho urobi a bude neskoro
@tenerifka áno, a ani si to nemusí pamätať, alebo vytriezvie až po čine a až potom si uvedomí čo sa stalo.
@kvetinka75 mne je najviac luto toho dietata, tie zeny sa nikdy nepoucia
Ty si myslíš, že je psychicky chorý a nespravil by to? Veď to sa navzájom vylučuje. On keď ma ten stav, on nie je príčetny, on spraví čokoľvek.
Skús ho namotat, že si idete ku psychiatrovi po lieky. Hlavne ho tam dostan. Ak nie, čakaj na ďalší atak a volaj záchranku.
Chuda Vaše dieťa 😔
Úprimne?! Volala by som 112 oni zavolajú políciu a záchranku. Bude na psychiatrii hneď. Lebo takto mu obvodný dá výmenný lístok a kým dostanete termín psychiatra....a ešte ho začne najprv liečiť ambulantne až potom hospitalizácia.....
Sprav to kvôli dcére.
Bohužiaľ máme takú skúsenosť v rodine.
nemá psychiatra ktorý mu predpisuje lieky? a má vôbec nejaké lieky?
ak nie, treba sa objednať a riešiť s daným psych. manželov stav.
ak lieky má a tak sa okamžite spojiť s daným psych. a oznámiť sa deje s manželom.