Extrasystoly a vibrovanie srdca

zuzana22233
12. sep 2021

Ahojte, chcem sa spýtať, či sa vám nestalo niečo podobné..extrasystoly mávam tak týžden v mesiaci cca, ale nedávno, ako mi to srdce preskočilo, zrazu nechcelo nabehnúť a len tak vibrovalo,(alebo ako to nazvať, možno bilo ale strašne rýchlo...možno aj 200 úderov, možno viac neviem) asi 5minut,.. včera to isté...po fyzickej aktivite..u doktora som bola, na Echo som objednaná, EKG v pohode, inak som dosť veľký stresér...

panelacikova
12. sep 2021

@zuzana22233 mala by si trvať na 24-hodinovom holteri. tu ide fakt o niekoľko sekundové alebo minútové záležitosti, ktoré môžu byť aj nebezpečné, no kým sa dostavíš na ekg alebo iné vyšetrenie, tak opäť pominú. to ako naschvál. nie si prvá ani posledná. požiadaj OL o vyšetrenie na kardiológii a popros lekára o nasadenie holtera. inak, moja mama mala niečo podobné, až kým jej ktorási komora (fakt neviem, či Ľ či P), takmer nevypovedala službu. bola na tom dosť zle. museli jej to nejak nabíjať v nemocnici. ak by sa nepodarilo, operácia. takže odporúčam nečakať a trvať na poriadnom vyšetrení.

iwesska
12. sep 2021

S takymto niecim sa chodi na pohotovost. Nahla zmena rytmu,ako pises cez 200/min. mohla byt aj fibrilacia predsieni a s tym nie je sranda,ak sa to opakuje.Alebo aj supraventrikularna tachykardia to zvykne robit. Urcite je na mieste Holter,idealne aj viac ako 24hod.,aby sa to zachytilo.

panelacikova
12. sep 2021

@iwesska no presne toto mama mala. tú fibriláciu.... aj jej to nefungovalo. museli nabíjať.

iwesska
12. sep 2021

@panelacikova Ja ked som raz mala pulz 180/min.,velmi som sa bala,uplne nevolno mi bolo,na odpadnutie,stat som nevedela,nastastie som akurat mala Holter vtedy. Ale rytmus bol vraj pravidelny s extrasystolami. Cez 200 si okamzite volam zachranku. Lebo napr.taka fibrilacia komor nastane len raz a koniec.

zuzana22233
autor
12. sep 2021

@panelacikova mala som to v nedeľu a včera v sobotu, asi minútu, dve, to mi holter určite nezachyti, známy doktor mi povedal, keď sa to stane mám zadržať dych a tlačiť ako na stolicu, včera mi to zabralo, Echo mám až o mesiac, mam 34 rokov, príde mi to skoro na vážne srdcové problémy ☹️

iwesska
12. sep 2021

@zuzana22233 Srdcove problemy maju aj cerstvo narodene deti. Ja mam od 22r.lieky na arytmiu. V 34r.to nie je uz v dnesnej dobe nezvycajne a zvlast ked si streska,ako pises. A nie je pravda,ze to Holter nezachyti. Zvlast ked to vies vyprovokovat napr.fyzickou aktivitou.Ja som mala tyzdnovy holter.

panelacikova
12. sep 2021

@zuzana22233 áno, sú rôzne triky, ktoré zaberú, ale nevieš, nakoľko vážnu poruchu máš. určite by som to riešila s lekárom.
@iwesska dcéra berie lieky od 9,5 roka :( teraz ju čaká kardio v BA (má 11,5), lebo jej to začalo výrazne blbnúť, asi zmenia liečbu...

nelly1310
21. sep 2021

@zuzana22233 ahoj no ako mas nieco nove zistené? Mne sa to stalo 2roky dozadu.. Bolo to strasne, zohla som sa a zrazu mi srdce nevedelo naskocit, iba vybrovalo asi pl minutky a potom sa rozbehlo s vysokym tepom.. Bolo to strasne.. Vtedy mi len ekg urobili, krv mi brali na štítnu, a na mineraly.. Vsetko ok.. Zevraj to mohlo byt chrbticou, ze mi tam ako som sa zohla nieco pritlacilo na nerv

zuzana22233
autor
18. okt 2021

@nelly1310 ahoj, Echo mám o 2tyzdne, zatiaľ ma na nič in neposlali, píšem, lebo 10 minut dozadu zasa...zohla som sa po drevo, a srdce začalo šalieť jak divé, ..mávam to len v časoch, keď pociťujem extrasosytoly, cca1 týždeň v mesiaci, a vtedy, pri nejakej takejto aktivite, mi to srdce začne takto "bublať" ...samozrejme strach, a stres, či to ustojim, či čo..., už som z toho nešťastná , ..príde mi to ako tep 200, možno viac , možno menej, trvá asi pár minút...a samozrejme na Echu alebo prípadne holteri, bude všetko ok...ako naschvál...Tebe sa to ešte stáva?

nelly1310
18. okt 2021

@zuzana22233 ale ked sa Ti to stane tak Ti tiez len tak vybruje? TRASIE? Ze bez rytmu a potom Ti naskoci a strasne rychly pulz? Tak? Ze proste bez rytmu Ti len tak hociako skace?

silviaeli
18. okt 2021

@zuzana22233 ahoj ja som mala ten istý problem..záchvat a 210pulz..mne sa to doma nepodarilo vrátiť do normálu až na urgente mi pomohli..diagnóza supraventrikularna tachykardia, arytmia..brala som lieky rok a rozhodla som podstúpiť zákrok..momentálne som 2tyzdne po katetrovej ablacii srdca..a dufam, že už arytmiu mam odstranenu..
Som bez liekov a citim sa super..dokonca do 3m by som mala byt úplne zdravá😉
A čo sa týka tých manévrov mne to nezabralo na taký vysoký pulz..ale na tie preskoky a blúdenia mi zabralo keď som zakaslala, aj viac krat a ono sa to upravilo..

silviaeli
18. okt 2021

@zuzana22233 ak sa ti to ešte raz stane a pulz ti vyskočí, mala by si ihneď ísť na urgent, alebo volat záchranku..aby to zachytili na EKG a potom aj zistia príčinu

zuzana22233
autor
18. okt 2021

@nelly1310 myslím, že áno, len strašne to rýchlo ubehne a ja nestíham, ani zaregistrovať, čo to je, len cítim, že srdce akoby vibrovalo a potom ten nehorázne rýchly tep a potom to tak popreskakuje ku koncu a dá sa do normálu...no a popritom strach a slabosť do nôh a do rúk z toho stresu...ty ako to mavas

zuzana22233
autor
18. okt 2021

@silviaeli, Áno to by bolo najlepšie, len stalo sa mi to tri krát , nečakane a trvalo minútu, možno dve, ja ani neviem..ale určite by záchranka nestihla prísť, a ani ja na urgent, za tých pár minút 😒

tncka
18. okt 2021

@zuzana22233 to je blbost nikdy nie si prilis mlada na vazne srdcove problemy. Ja som v 25ke isla k dr.s tym,ze sa zadychavam pri chodzi z kuchyne do obyvacky a bolo z toho srdcove zlyhanie.

silviaeli
18. okt 2021

@zuzana22233 jasne, tak holter by ti tiež zachytil, no ale ktovie kedy ho nasadiť vsak??
Inak mne sa to 1.krat stalo pred 6 rokmi, (mala som 36r )
keď som sa zohla pozbierať hracky zo zeme..musela prísť rychla, nevedela som vtedy čo mam robit, od vtedy som mala pokoj, až pred rokom zas..a potom už kazde 3mesiace, už som mala strach kde má to chytí, aj odcestovať mimo SR atd..tak som sa rozhodla pre ablaciu..vydarila sa a ja vôbec neľutujem !!
Meriam si pulz ak ta to chytí??
Ja som mala aj take stavy, keď som niečo robila na zahrade napríklad, ze mi vyskočil pulz na 160, ale to som vedela tak ako ty vravis, ovládať..ja nosím hodinky, merajú mi pulz, tak som vždy vedela kolko mam.

zuzana22233
autor
18. okt 2021

@silviaeli a tebe to ako dlho trvalo, ten tep a to všetko okolo, kým si zasa dala opäť do normálu...

zuzana22233
autor
18. okt 2021

@silviaeli zaujímavé, že sa mi to stalo vždy tiež, len vtedy, keď som sa po niečo zohla...

zuzana22233
autor
18. okt 2021

@silviaeli a áno meriam si tep, teraz už furt, a radšej sa ani nehybem až ma to zasa nechyti 🤦

silviaeli
18. okt 2021

@zuzana22233 no mne sa to stalo aj v úplnom klude keď som sedela, zakrútila sa hlava a už srdce išlo ako šijací stroj..podľa toho kedy prišla zachranka..už aj 5h som bola v takom stave kym prisli domov a má zobrali na urgent a pichli adenosin lebo to sa musí pod prístrojmi
A moze to vyvolať vraj vela vitamínu, mne to rozbehol šumivy vitamin, za tým som si dala kavu🙈aj únava ..
Aleeee v mojom prípade to bola tachykardia, arytmia a ja som ju tam mala zachytenú, takze vedela som, že sa moze bláznit kedykolvek..

nelly1310
18. okt 2021

@zuzana22233 mne bolo povedane, ze to môže urobit aj chrbtica.. Ja som to mala tiez ked som sa zohla.. Ze daky nerv zatlaci na srdce a moze to byť tym

zuzana22233
autor
18. okt 2021

@silviaeli tak to si neviem predstaviť 5hodin toto zažívať, to tá obdivujem, a ja som strašný stresér, stačí, že kdesi čosi buchne a ja už chytím ľak, joj.a nezacinalo ti to tiež len v takýchto kratších intervaloch minútových???

zuzana22233
autor
18. okt 2021

@nelly1310 tak to by bola tá lepšia varianta, keby chrbtica...budem si pýtať ten holter , keď ma chytia extrasystoly a uvidím no...a ty berieš niečo NATO?

silviaeli
18. okt 2021

@zuzana22233 veru nie, mna to chytilo a uz som nevedela zastavit, iba pri tom nižšom pulze 140-160
A inak minerali máš Ok??stitna žľaza??aj ta moze robit take problemy..

silviaeli
18. okt 2021

@zuzana22233 no poviem ti?ved aj 5min je dost!!strasne a tak má to unavilo po tých 5h že som potom prespala 2dni..

nelly1310
18. okt 2021

@zuzana22233 nie kedze som to mala raz pred dvoma rokmi.. Vtedy mi urobili ekg, mineraly, stitna vsetko ok. Neriesili to.. Extrasystoly mam aj teraz, niekedy cez den par krat mi preskoci srdce, inokedy aj 60x.zavisi aj od toho ako som unavena, a fakt ked ma boli chrbat vtedy mi casto bije ako chce. V najbližších dnoch mm rodit, tak sa bojim, snad to dam.. Bola som minuly tyzden na internom.. Ekg bolo ok..

zuzana22233
autor
19. okt 2021

@silviaeli a aký vitamín by to mohol byť, beriem veľa omegy a magnézia..ale tito snáď nie...

zuzana22233
autor
19. okt 2021

@silviaeli krv mi nebrali, takže neviem

zuzana22233
autor
19. okt 2021

@nelly1310 to máš v pohode, ja keď mám obdobie extrasystol, tak mi skáče celý deň asi týždeň vkuse, jedine keď si idem ľahnúť večer sa to ukludni, aj ja som ich mala tiež počas tehu, ale to mi doktorka povedala, že v tehu je to normálne,..len čo keď ja ich mávam už hádam aj 5,6 rokov..

silviaeli
19. okt 2021

@zuzana22233 nie omega, magnezium, draslík je v pohode..ja dokonca ak mam nepohodu na hrudníku tak si dám banan - draslík ..cardilan som brala tiež, to sú vitamíny na srdce.
U mna to vtedy vyvolal multivitamin sumivy veľká dávka, aj mi to dr.potvrdila..