Dobrý večer, máte skúsenosť, že sa dávajú čípky dospelým ľudom v nemocnici ? Ja som myslela, že to len deťom. Čo sa včera stalo. Navštívila som pohotovosť. Bolo mi strašne zle, teplota, vracanie – nič v sebe sa nedalo udržať, slabosť, bolesť hrdla, hlavy. Ako zombii som vyzerala. Aj si ma tam nechali. Čo ma však zarazilo, že na pohotovosti mi okrem infúzie dal aj lekár čípok (nie sestrička). Nechcela som, prišlo mi to trápne. Nakoniec ma nejako presvedčil. Dnes ráno znova ten istý scenár, že musia a nechcú ma trápiť pichaním ďalšej infúzie. Ani mi ho nedovolili si dať samej, že musí personál. Hanba na tri zimy. Máte skúsenosť, že aj toto sa deje ? Dosť ma to zarazilo a cítim sa nepríjemne.
Vždy môžeš odmietnuť... Teda máš 18? Inak by si takéto bludy nepisala
Samozrejme, čípok je bežná forma lieku. Oveľa menej invazívna, než infúzia a v prípade zvracania ideálna. Vyšetrenie per rectum vam nerobili? Prosím vás, pre zdravotnikov su taketo veci tak rutinne ako ked si v elektricke stiknete listok, tiez si nevsimate cely aparat 🥲
ver tomu, že ten personál to nerieši a je to nepríjemné len tebe.. mám v rodine zdravoťáčku a vždy sa pozastavuje nad tým, čo všetko je pacientom trápne.. pritom ona keď má službu, musí lietať okolo 20 pacientov a robiť rôzne úkony.. jednému dá čípok a o dve minúty na to zabudne, lebo uteká za pacientom, ktorému treba urobiť vývod, prebaliť ho, prelepiť ranu na chúlostivom mieste a pod..
@macik34 už rovno krát 2. Ako lekár ma nakoniec presvedčil k tomu a teda tiež bol taký prísnejší, že veľká diskusia nebola. Len ma to zaskočilo, som si nemyslela, že to robia.
Mne to bolo trápne aj ako decku. Dodnes si ten nepríjemný zahanbujúci pocit pamätám... U dieťaťa chápem, ale pri dospelom nerozumiem prečo nemá možnosť výberu alebo aspoň možnosť zaviesť si ho sám.. Ja som síce taká, že lekárom dôverujem a spolupracujem, ale myslím si, že častokrát chýba pochopenie a udržanie nejakej tej úcty... Ono pre lekára to môže byť rutinná záležitosť a neprežíva to tak, nerieši to...ale ten pacient to môže prežívať inak, pre pacienta to rutina nie je.... A to sa netýka len zavádzania čípku, ale aj iných vecí..
Ja som si našťastie mohla dávať sama 😅. Sestričky ani neuvažovali o tom, že by mi ho zaviedli. Len mi ho dali spolu s liekmi večer na stôl.. Však vaginálne tiez nezavadzaju oni a veľký rozdiel v tom nevidím.
Som sestra ale v živote som nevidela lekara dávať čipky, ak si teda odmyslíme pôrodnice.
Mne dosla sestrička na izbu dala mi do ruky cipok ,a ze zavedte si ..a odisla hned 😄 nepozerala sa na mňa ,nieto aby mi to tak davala
Ty by si asi kolonoskopiu nezvladla...
Pokial ho lekar nedaval v cakarni , tak je to ok.iba forma lieku a trocha pre pacienta "chulostivejsie"podanie.
@blankaj myslím, že to bolo spôsobené prvý odmietnutím od sestričky a potom nastúpil on s ráznejším vysvetlením a presviedčaním tak narýchlo. Nekázal naspäť sestre aby mi ho dala.
Keďže zvracias, cipok je dobrý nápad. 👏
Ty si asi ešte nerodila,že? 🤭
Ja som asi divná, ale mne by to bolo jedno, či mi to aplikuje muž, alebo žena.
Skoré uzdravenie!
Tak toto ani mne nepríde normálne. Jasne čipky sa dávajú aj dospelým. Ale aby ti ho zavadzal niekto iný. Tak to by som sa bránila. Minimálne sa mohol spýtať či si dáš sama alebo nie. Dokonca mi napada že keď som bola
So
Synom malym v nemocnici sa sestrička pýtala, že ci
Mu dám ja alebo má ona dať.
Ja keby som bola v takom stave, ako popisuješ, bolo by mi jedno, či mi liek podajú orálne, či análne ... takých ritných dier už ten doktor videl ... och, nemám problém, tak si ho vyrobím.
No ja si myslim, ze ked pani pise, ze bola ako zombie, tak jej cipok proste dali oni. Naco ju trapit tym ze tuto takto sa ohnite a.. A ked tvrdili, ze musi personal, ktovie ake maju oni interne nariadenia, co my vieme.. neverim, ze niekto by si liboval v zavadzani cipkov 🙈 aj oholit operacne pole si vie pacient vacsinou sam a aj tak to robi personal.
Mne chceli dat hadičku do úst alebo do nosa uz si nepamätám, jasne a zreteľne som dr povedala ze v žiadnom prípade 🤣 a na druhý deň prišiel a zas presviedčal a zas som rázne odmietla. 😃
@klarissa25 urcite ani ja 🤷♀️🙊
Inak porovnávať napr. kolonoskopiu s týmto? Ako fakt? Pri kolonoskopii a/alebo priamom probléme s konečníkom očakávam, že sa mi bude niekto vŕtať v zadku, ak to mám tak sprosto napísať 🙈 A pochopiteľne to bez toho nejde, kolonoskopiu si asi sama nespravím a ani konečník si nevyšetrím sama... Ale zavedenie čípku? Dospelý to myslím zvládne aj sám.. Tak aký problém? Kde je problém v rámci zachovania nejakej úcty nechať (AK chce lebo mu je to trápne alebo čokoľvek) dospelého pacienta, nech si zavedie čípok sám?
ano, cipky su bezna forma liekau a ano, zdravotnici to vobec neriesia.
cipok je nahrada za liek podany ustami. ak neudrzis nic v zaludku, treba zaludok obist. co zostava? no konecnik.
infuzia, ci injekcia sice tiez obchadza konecnik, ale lieky napr, od teploty sa bezne takto nepodavaju, teda ak sa nejedna o tazko choreho pacienta, napr, aj pacienta v bezvedomi, alebo v inom tazkom stave.
Ja som bola s 15 ročnou dcérou v nemocnici. Mala vysoké teploty a prišli že dostane čipok. Pýtali sa či jej dajú oni, alebo ja, ale dokonca ona sama. Takže tak. A to nemala ani 18. Ale tak možno to majú tak nariadené 🤷🏻♀️
@0silvia0 vsak okej, ja za to nikoho neodsudzujem.. len hovorim, ze ako pacienti zbytocne prezivame niektore veci.. mne byva tiez trapne u lekarov ci ked som bola v nemocnici.. hovorim vsak o pohlade lekarov, sestier a sanitarov.. ze zaziju za sluzbu take veci, ze jeden cipok je za 2 minuty zabudnuty
Aj môj muž je lekár, ale nikdy som nepočula o tom, aby dospelému človeku pchal do zadku čípok lekár a už vôbec nie ak ten človek má zdravé ruky a to už som sa napočúvala príbehov o veľa veciach. A po odmietnutí ?
Áno, je vyšetrenie, pri ktorrom "sa pchá prst do zadku" ak to mám tak blbo povedať, ale čipok ?
Príde mi to neskutočne divné.
A druhá vec, ak niečo odmietaš, tak on nemôže nič robiť nasilu.
Podpíšeš, že nesúhlasíš a koniec.
Buď je to vymyslené alebo si dr. chcel potešiť oči.
@lenqua_12325 ved práve, ešte s veľkou nadsadzkou na pohotovosti budiš, ale aby prišiel ďalší deň na oddelenie na izbu aby dal cipok je už nie ok.
Zabudla som dopísať, že ráno to už urobila sestrička. To na večer na pohotovosti, bola skôr výnimočná situácia. Mne bolo zle a tým, že lekár ma presvedčil, vysvetlil prečo to treba, lebo sestru som prvý krát odmietla, tak to narýchlo urobil on, kým si to asi nerozmyslím, alebo ma tým dlho asi netýral. Skôr to bola asi ojedinelá situácia ako vidím a zohrali isté faktory, prečo on.
@blankaj nepise ze dnes rano to bol tiez ten lekar, len ten isty scenar…
@lenqua_12325 ako zena lekara by si podla mna mohla o nich rozmyslat trochu inak 🙈 potesit si oci pri zavadzani cipku je dobry grc
Ano spinavu robotu robia sestry ale prosim vas zas sa netvarme ze lekar len rozkazuje a nie je schopny zaviest cipok aj ked “to nie je jeho praca”
Nemocnice nestihaju, personalu je malo a tak v rychlosti chyba takt ucta aj pochopenie, nemaju cas vypocut kazdeho, nie je cas na zachovanie intimity, ale pomoct musia a vedia ako, nie vsade to tak je, ale casto som mala takuto skusenost, na to vsetko zazrak co dokazu s tym co maju k dispozicii, ci cas ci material ci podmienky
@anavixy joj, keby si vedela koľko grcov sa v nemocnici deje, tak tam nevstúpiš 😬 a žiaľ, nájdu sa aj choré prasiatka a nie len muži ale aj ženy doktorky... tak ako aj v inom odvetví
Vela veci nam pripada v nemocniciach, ale aj u lekarov neprijemnych. Musime sa vyzliekat, pozeraju si nas, vacsinou tam ideme chori, cize sa uz vopred citime zle a u lekara este horsie. Lekar ma zase milion toho na starosti a zial, na Slovensku mame aj malo lekarov, takze nemaju cas privela casu travit s kazdym jednym pacientom. Vacsina veci co robia ma aj dovod, ale kym pacient da vsetky protiotazky, prejde aj polhodina, tak sa to vzdy neda. Napriklad pri aplikacii cipku je dost rychly nastup ucinku, je to ovela menej invazivne a pre telo setrnejsie ako infuzia a zaroven sa tym telo vyhne niektorym neziaducim ucinkom, ktore pri inych aplikaciach mozu nastat. V inej situacii by som ich mozno poprosila, ci si mozem cipok aplikovat sama, ale ked pises, ze si bola ako zombie, tak neviem ci by si to zvladla. Mne ked davali infuzie, nevedeli mi napichnut zilu, vzdy bol s tym problem, sestricky sa so mnou hodiny trapili, niekedy museli uprednostnit inych pacientov a az tak ist ku mne a zase sa trapit a napichovat mi zily. Preto co sa dalo, mi zacali podavat v inej forme. Aj takyto dovod moze byt. Len lekar jednoducho nema cas to vysvetlovat a povedala by som, ze je aj super, ked sa lekar nestiti prace sestricky a pacientovi pomoze sam a aplikuje ten cipok ak ma cas a nie necha pacienta cakat niekde bokom, kym sestricka bude mat konecne cas alebo ochotu sa natahovat s pacientom.
Hmm zrejme tie cipky rychlejsie zaberu..zvlastne ze ale nemozes odmietnut.