Lekár mi odporúčal AD nechcem veľmi lieky poraďte tie čo užívate užívali ste áno či nie a aké dávky ste brali? Užívali ste aj anxiolytiká aj tie mi chce dať užívali ste prosím skusenosti? ďakujem
ja som brala - bola som nútená brať v tehotenstve Serlift kôli PP. užívala som ich skoro tri roky. už som čistá 🙂
tiez som brala rok AD dokonca pocas dojcenia a teraz som "zatial" bez depky a uzkosti. podla lekarky neboli prisilne a brala som len polovicnu davku kvoli drobcovi, ale velmi mi pomohli. ich nazov je cytalopram. ak by ma to chytilo zase, nevaham a utekam k lekarke pre ne opat. drzim palce, nech pomozu!!! 😉 su to strasne stavy, dufam, ze sa ti polepsi...
@femme13 Ahoj, to závisí od diagnózy a konkrétneho stavu. Ja mám dobrého lekára, trafil mi lieky na prvý krát, boli to antidepresíva a musím povedať že napriek rokom psychoterapie až lieky ma z depiek (dg. úzkostne-depresívna porucha) dostali. Aj antidepresív je obrovské množstvo druhov. Pokiaľ tieto lieky predpisuje psychiater a je skúsený a vie ich dobre vybrať, tak by som absolútne dôverovala a nemala z toho žiadny strach, mne sa to osvedčilo.
Aj dávka závisí od konkrétneho lieku, všeobecne poviem, že som začínala na štandardnej odporúčanej dávke pre moju diagnózu a keď sa mi stav zlepšil, znížil mi dávku na polovicu ako udržovaciu liečbu (ale o to som sama požiadala). Vysadila som až v tehotenstve, lebo už som bola stabilizovaná a nebolo mi lieky treba, tak som ich nechcela zbytočne brať.
Ja som tiež brala citalopram, je to bežné a veľmi dobré AD s minimom vedľajších účinkov, ale samozrejme každému môže sadnúť iný liek.
Už tretíkrát beriem Paretín 20 mg denne, pri vysadzovaní a nasadzovaní anxiolytikum Lexaurin. Brala som aj počas tehu aj počas dojčenia. Mám panickú poruchu. Veľmi mi lieky pomohli. Ak si už vyskúšala bez liekov a nejako to nejde, treba si pomôcť liekmi.
@jerryjanka neviem prečo ale mám obrovský rešpekt pred týmito liekmy
@zuzulianka84
@petraxy6 serlift odporučil aj mne 50mg na začiatok ako to pôjde a potom uvidí podľa toho aj citalopram spomínal ale rozhodol sa pre serlift
diagnostikoval mi uzkosto depresívnu poruchu u mňa je to tak že najprv úzkosť a potom depresia z uzkosti su to hrozné stavy kto to pozná vie o čom hovorím preto som už išla z psychiatrom neviem ale tu to ešte ľudia beru tak že tam chodia iba...... veď viete baby je to smutné. Vie o tom iba môj manžel on ma vlastne už poslal k psychiatrovi lebo videl ako sa trápim a boji sa o mňa
@kiwi82
@kazunomiya a pribrali ste pri užívaní liekov??? aké vysoké dávky ste užívali a iba raz denne??? Ja som bojko čo sa týka liekov
@femme13 v prvom rade je dobre že ťa tam poslal. nie je to hanba. Serlift mne zabral nad očakávanie. Ja som prežila aj rozvod bez tbl. 🙂 dokonca si dokážem aj bolesť hlavy zrušiť 🙂 Dúfam že mi to vydrží 🙂 ale pracujem na sebe a našla som pôvod mojich stavov 🙂 a s tým som začala pracovať, aby som už nemusela nič užívať 🙂
@femme13 tiez som nechcela byt na liekoch, este k tomu tehotna, tak som na sebe pracovala a chodila na psychoterapie a relaxacie, ale pomohlo az slnko a leto, takze tehotenstvo som prezila bez liekov. ked mal vsak drobec 4 mesiace, chytilo ma to nanovo a to uz som nemala na seba vobec cas, takze som siahla po "jednoduchsej" forme a teraz mam pokoj, dufam uz na dlhsie...ked ma to vsak necakane chytilo druhykrat, oblievala ma panika a beznadej, ze uz sa toho nikdy nezbavim a vsetky cvicenia terapie boli zbytocne...☹ lieky vsak zabrali a vdaka tomu sa mi teraz zije ovela lahsie, ked viem, ze ucinna pomoc existuje a tato nadej je niekedy ovela dolezitejsia ako samotne lieky! ked na mna zase lezu uzkostne stavy, poviem si, ze v najhorsom zase pojdem na lieky. 🙂
@femme13 inac lekarka mi predpisala uz aj v tehotenstve jedno antihistaminikum, ktore sa zaroven pouziva na zmiernenie uzkostnych stavov. moze sa kombinovat aj s cytalopramom. je to taka prva pomoc v podobe sirupceka, ked ti je najhorsie a tiez mi predpisala znizenu davku kvoli malemu. nespomeniem si teraz, ako sa vola, ale mozem sa zajtra pozriet, ak by ta to zaujimalo. 🙂 hlavu hore, lieky su lepsie, ako to trapenie bez nich, pokial si uz naozaj nevies dat rady a vsetko "bezliekove" zlyhava.... nemusis ich brat dlhodobd, staci pol roka - rok a uvidis, ci ti bude lepsie. vysadzat je ich vsak najlepsie, ked uz je vonku dost slniecka pre pohladenie duse. nie v najhorsich zimnych mesiacoch...😉 a este nieco, ak sa bojis syntetickych liekov, skus prirodne zalozene na bylinkach - sedatif PC (homeopatikum) a PERSEN (t.j. valeriana lekarska, da sa kupit aj ako caj), no a potom vitaminy MAGNE B6. vsetky tri mozes kombinovat spolu.. ja som ich brala aj v tehotenstve (valeriana sa vsak neodporuca), lebo som nechcela AD a odporucila mi to moja lekarka, ako aj v lekarni. okrem toho sa da zohnat aj DEPRIM (obsahuje lubovnik bodkovany, pripadne si kup tuto bylinku ako caj - je dost silna, ta by mala zabrat na upokojenie). hlavne sa nevzdavaj a ver tomu, ze bude lepsie...je nas vela s podobnymi stavmi a riesenie sa da najst, treba vyskusat vsetko a najucinnejsiu metodu pouzivat...😉 drzim palce!!!
@femme13 ahoj, tazko posudit, ako sa citis, mne vsak namiest AD uplne postacovalo po porode brat magnezium a bkomplex - da sa povedat, ze aj psychicky som sa zacala citit ovela lepsie, aj stavy unavy a vycerpanosti sa upravili, poradila mi to pediatricka, ked som sa jej zverila, ze sa necitim dobre a ze mi naordinovali AD 🙂
@petraxy6 áno som rada, že si to všimol aj manžel lebo som na tom bola naozaj žalostne a asi sa nato dám
@zuzulianka84 a ako dlho si užívala lieky a pribrala si z nich ono prvý krát som sa z toho aj ja dostala pomocou psychoterapie potom pôrod rok a pol pauza a teraz opäť ale je to silnejšie a mám pocit že sa toho nezbavím už vôbec a práveže ja mám viac dôvodou rodina mi v tom veľmi nepomáha mojou oporou je iba psychologička a manžel ale ten ma stále nechápe 😀 aké relaxacie učinkuju u teba u mňa nič ja neviem relaxovať ja sa mám fajn keď som v jednom tempe vtedy na nič nemyslím a všetko je o.k. akonáhle má moja mysleľ čas začne negatívne rozmyšľať a neviem za potvoru zmeniť rozmýšľanie 😖 tie bylinné prepáraty som vyskúšala hádam všetky k tomu aj tryptofan objednaný z netu a rôzne čaje teraz som začala asi cca mesiac chlorellu a jačmeň zelený u mňa je niekedy problém aj spánok hlavne na začiatku keď to prišlo som aj 4 dni nespala a vtedy to bolo naozaj najhoršie.....
@kiwi82 bože 15kg toho sa bojím lebo niesom šparatko a nechýba mi ani gram aj ja si niekedy poviem že radšej 10kg navyše ako žiť takto a aké AD užívaš ty?
@kikuleenka ono to je asi aj od stavu ja som už užívala aj magne aj bkomplex aj rôzne prepáraty. Baby ako spomínam nemala som bohvie aké detstvo, ale rodinu si nevyberáš a teraz keď som sa z domu odsťahovala a založila si svoju rodinu a očakavala že všetko bude pekné tak teraz ma minulosť dobehla k tomu pár smutných veci v rodine myslím zomreli obaja svokrovice rakovina a ešte dvaja členovia rodiny tiež rakovina v priebehu roka, manžel to mal na mále v práci lebo nemal predlženu zmluvu je živiteľ rodiny veď viete ako je to na MD a ja tým že som sa presťahovala do iného mesto prišla som aj super prácu ktorú som mala pred materskou super práca super kolektív a teraz mám obavu z toho kde pôjdem pracovať malý škôlka je toho dosť len sa už z toho chcem dostať a normálne žiť ako predtým neriešiť minulosť ani budúcnosť ale žiť pre prítomnosť to sa musím naučiť vážiť si prítomnosť lebo minulosť nezmením ale prítomnosť áno 😀
Ahojte, dievcata, mam problem z uzkostnymi stavmi, chcela by som vediet, ak to niekto ma, ako to zvlada, teda, okrem antidepresiv
@kalv je to skoro stále ťažké ja osobne nemám chuť na nič ani na ľudí ani rozprávať sa proste nič najrašej len sedím a čumím do blba a čakám kým to prejde je to pár dni a potom sa to začne zlepšovať ale stále hľadám príčinu ale nikdy na ňu neprídem príde to ako blesk a nikdy neviem prečo 🙂
@femme13 Presne ako varvis, zacalo to pred par mesiacmi, nevedela som, co sa so mnou deje, velmi som sa zlakla, citila som sa bez energie, dolahlo to na mna fyzicky aj psychicky. Bola som bleda, strasne som sa potila, stale som plakala ani neviem preco, zila som v beznadeji, nic sa mi nechcelo, trapila ma triaska, zovretie v hrdle a najviac som sa bala, ze sa zblaznim. Tak akoby sa veci diali mimo mna, akoby som tu skutocne nebola, z nicoho som sa nedokazala tesit. Mysli, ze to bude podmienene tym, ze sa zaoberam nepodstatnymi vecami, som strasny perfekcionista, ale pri uzivani liekov sa citim, ovela, lepsie. Hoci, niekedy, mi vie prist aj tazsie
@kalv to akoby som čítala o sebe len najhoršie natom je že mňa prepadali aj myšlienky na smrť teda nie tak aby som si niečo urobila ale skôr že nechcem takto žiť a potom som sa začala sama o seba báť že čo keď si niečo urobím a podobne riešila som to aj so psychologičkou chodím aj na psychoterapiu a myslím, že mi veľmi pomáha teda dáva mi iný pohľad na veci ako mám ja som tiež strašne zásadová a všetko musí byť tip top nepoznám zlyhanie a to mám od detstva proste tak to mám zakodované je to vo mne a musím to zmeniť
moje stavy úzkosti a strachu sa prejavujú asi takýmito príznakmi som ospalá oťapená bez energie ta sviňa úzkosť mi berie všetku energiu, v tele mám napätie potom bušenie srdca je mi veľmi teplo chudaci ostatný príslušníci čo so mnou bývaju musia mrznúť, a točí sa mi hlava alebo skôr závrate nie stále z času na čas. tiež si o sebe myslím, že som nepotrebná neviem nič len variť, upratať oprať ožehliť ale asi to je aj tým že som 3 roky doma 2,5 roka materska a 9 mes rizikové tehu asi to je aj tým ale problémy sa začali pred tehu potom keď sa narodil malý rok a pol pauza a opäť to začalo tohto roku v januáry ale v horšom aspoň si myslím možno sa mýlim ale tak som to cítila. Už som toho toľko poskúšala a nič
@femme13 Viem, ako sa citis, myslienky na smart ma obcas prepadli, ale snazila som sa byt silna, aj ked to bolo tazke, ale nechcela som takto zit, strpcovalo mito zivot, bala som sa beznych veci, ako napriklad ist do obchodu, cestovat autobusom a podobne. Psychicky problem je najhorsi aky moze byt. Ked som sla sama do obchodu tak som sa tesila, ze som to zvladla, a pritom to je bezna vec, pri uzivani tychto antidepresiv sa tesim z pne banalnych veci, ked prezijem den bez uzkosti a tak...takze kto si tym presiel, viem ako sa citi, je to, doposial najtazsie zvladnutelne, ak vobec, co sa mi prihodilo
@kalv a ako dlho berieš AD a aké a v akých dávkach a pribrala si??? Berieš ešte aj niečo iné ja som mala problém aj spať teraz je to už lepšie aj keď opäť sa mi zaspáva horšie a budím sa viackrát v noci a potom som počas dňa unavená. A ako vravíš kto nezažil neviem čo to je mala som viac zdrav. problémov ktoré su už za mnou boli fyzické ale psychická bolesť je z fyzickou nič.
Keď bolí duša je to najhoršie
Ahoj... pridám sa k vám do skupiny. Tieto stavy čo opisujete dobre poznám, žiaľ. Ja som ale svoje lieky vrátila do lekárne, dr. sa asi netrafila. Predpísala mi escitil, ale mne z toho bolo horšie ako bez. Teraz beriem len neurol, aby som mohla spať a cez deň žeň-šeň, čo dáva energiu. Ale mám pocit, že potrebujem aj "inú chémiu"... len pri malom sa mi ťažšie vybavuje termín u lekára a tiež, kto ho zatiaľ postráži. Mne sa akosi pohoršuje, keď mám dostať menzes a potom asi tie prvé dva-tri dni. Myslíte, že môžu za to aj hormóny? Veď vedia ovplyvniť kadečo v našom organizme....??? Mňa táto choroba trápi od septembra, ale už mám dosť... chcem sa jej zbaviť, bo je to strašné... kto nezažil, nedokáže pochopiť, však?
@femme13 možno niekomu AD spôsobia, že schudne. Ja napr. z neurolu nemám chuť do jedla... aj keď neurol nie je AD. Ale myslím, že keď je človek v psych.pohode, tak to s váhou nerieši, alebo aspoň to neberie tragicky...
@bubula_007 Pred menzesom aj mne bolo teraz zle, mozu za to hormony, jasne, mozno, ze tym, ze Ti je zle, uz vsetko pripisujes tomu stavu, a uz sa bojis, ze to znova pride, a zacnes sa, uz dopredu bat, nevim, ako je to u Teba, ale u mna je to tak..
Prajem pekny den, baby
@kalv je to asi tak ako hovoríš. Už dopredu študujem menšt. kalendár a "čakám", kedy to zase na mňa doľahne. Je to ale trochu poľahčujúca okolnosť, keď viem, že to môžu spôsobovať aj hormóny. A naučila som sa, že keď to príde, tak sa nesmiem tomu poddať. Mne pomáha lúštiť osemsmerovky, alebo háčkovať. Nesedieť na zadku, byť stále v pohybe, ukladať, odkladať, prať, vešať prádlo... lebo ak si sadnem, alebo ľahnem!! Dovidenia!! ☹ ☹Strašné!! Podľa mojej psychologičky pomáha počítanie, napr. opakovať si veľkú násobilku, alebo vymenovávať všetko zelené v miestnosti... čo mi neprospieva, je čítanie. To mi príde ako zaťažovanie aj tak zaťaženej mysle, duše... tak vyskúšaj to počítanie, možno pomôže.
A som unavená, tak inak ako pred tým... ak si večer nedám aspoň polku neurolu, tak sa nevyspím dobre a cez deň som ako zbitá. 😒
ja som tiež velmi nechcela brať lieky - no život už nebol viac životom skôr prežívaním, lieky s prestávkami beriem už asi 8 rokov a vyzerá to tak že budem brať lieky na stálo, ale obvykle su lieky na pol roka rok a potom sa vysadzaju, zaleží aj na tom akú máš diagnozu a ako sa cítiš. anxiolytiká sa berú hlavne na začiatku na zmiernenie pretrvavajuci problémov kým nezaberú poriadne AD a na zmiernenie NU začiatku brania antidepresív. prípadne potom už lne podla potreby pri náhlom zhoršení stavu