Ahojte..prosim Vas ma niekto skusinosti po operacii krcovych zil? Ako sa starat o nohu aby sa krvne podliatiny co najskor stratili? Dakuuujem ;)
Odporučam natierat Lioton gel..pod bandažou.. lepsi ako heparoid
ja som robila inštrumentárku v Za na súkromnej chirurgii, tiež sme operovali s použitím laser. vlákna.. skús pozrieť tu: http://www.zilpo.sk/portfolio-item/operacia-krc...
Pri klasickej operacii pokial ma rez aj v slabine by mal badaz nosit aj na noc, asponasmyslim 1 tyzden,myslim ze pohodlnejsie su klasicke elasticke obvazy..len noha musi byt zaviazana az po slabinu.. vela zalezi od zvykov oddelenia a aj od rozsahu zakroku.. takze najlepsie mu poradia na mieste kde ho operovali..ako dlho ma nosit bandaz a ako sa ma starat o nohu..
Dost ma mrzi ze pacieti odchadzaju domov bez informacii..ved je to povinnostou lekara ale hlavne sestry ked prepusta pacienta domov informovat ho ako sa ma doma o seba starat..Milujem svoju pracu robim ju uz 20 rokov ale vzdy som radsej ukecana a zopakujem info 2x , akoby som neinformovala pac., a on chudak doma co ma potom hladat info na googli?..
@viera77
@lukyazojka baby takto..tyzden mal nohu obviazanu..cize v nej aj spal...vobec si ju neodviazal.. nasledne po tyzdni mu vybrali a stehy a povedali: po dvoch dnoch si nohu odviazte a pouzivaje pancuchu..a to bolo vsetko... 🙂 Tak od dnes ma pancuchu..a vcera mal uz v noci ,,nohu holu,, a bolo v pohode...tak hadam bude ok 🙂 a ano mal slabinu narezanu z vnutornej a aj vonkajsej strany..a tie modriny by ani tak nevadili ako rany ktore ma po vybrati stehov...ale dakujem za kazdy vas nazor
@lukyazojka toto je to,ze info nedostavas ako sa starat doma, ako pozorovat nohu ci nevznika nahodou tromboza..ci rany sa nahodou nezapaluju...ci sa nahodou neotvoria...ako cvicit...kedy ju zacat zatazovat v spravnom case..aby pacient vedel ze ano uz mozem ist do prace..ale nie ako Dr povie,ked sa na to budea citi chod.. jedine raz bol na kontrole a teraz sa staraj ako vies..a ptm sme na googli kde sa snazime dopatrat nejake info...
Tak ak uz ma stehy vonku stači natierat rano a večer vsetko modre aj rany Lioton gelom, pančuchu navlict rano este v posteli skor ako bude chodit,teraz noha este može pripuchnut, na noc uz len natriet a bez pančuchy. Ten lioton v pohode na jazvy, ak su jazvy uz suché. Davaju ho aj na plastike na jazvy, a jazvy budu určite aspon 8-10 mesiacov fialove az ružove,vyblednu az po roku, Smozrejme žiadna sauna, solarko, virivka min 1 mesiac..
@lukyazojka dakujem Ti pekne,si poklad.
@19mirka90 Ach jaj , stretavam sa s tym stále, nieje to pre zdravotníkov žiadna práca naviac, je to ich povinnost.. bohužiaľ realita je iná..a smutne je ze aj v súkromných zariadeniach kde si paciennt priplaca alebo uplne hradi starostlivost je tych informacii pomene..čest výnimkam.
@lukyazojka kiezby mal kazdy taky pristup akoc ty, je to vzacne a vdacne v dnesnej dobe ;) 😍
@19mirka90 A štandardne po takomto zákroku môže byt aj mesiac na PN..vypisuje obvodný lekár.. Zaleží aky typ prace človek robí.. nesmie dlho sediet, stať na jednom mieste, čupieť, klačat.. Idealna aktivita...rýchla chôdza.. Nohy často vykladat hore..napr. opriet o stenu. Operaciou sa to to ochorenie nekončí.. " je to statostlivost na celý život o žily na nohách".
@19mirka90 Ďakujem kiežby mohol každý robiť s prácu ktorá ho baví a naplňa... potom vy to všade inak vyzeralo. 🙂 Prajem skore uzdravenie priatelovi.
Ja som bola tiež v Handlovej ,nemala som ani jednu modrinu,dokonca ani bolesti,načo ma pripravovali,takze je to veľmi individuálne..
Asi sa jednalo o jednoduchší zakrok, robili Vam sklerotizaciu však? Neviem si predstavit že by Vam robili ošetrenie veľkych varixov bez modrín..to nije technicky možnè.
@lukyazojka dakujem velmi pekne ;) zelam ti vela vdacnych pacientov kt.si vazia to co pre nich robis ;)
@lukyazojka bola som operovana laserom,pod narkozou a maozaj som nemala modriny,akurat v mieste vpichov male bodky,inak okrem pokreslenej nohy nič..,tak dufam že to bolo spravene dobre,kedze aj oni sami boli na kontrole prekvapeni..Ale noha je odvtedy v poriadku..
To ma tesi ze sa mate dobre, operacia bola urcite urobena tak ako sa ma..a Vy mate skvelú hojivosť 👏 Nechcela som spochybňovat nič čo ste napisala, je to vynimočné že po takychto zakrokoch niesú modriny, ale vynimka potvrdzuje pravidlo😉
@viera77 ahoj aj mna by zaujimalo kde ta operovali atd? Dakujem.po zakroku je clovek pn?
Robili niekomu laserom nohy v bratislave? Odporucte prosim. Aj po laseri je clovek pn? Dakujem
@shmoulinka Ja som bola operovaná laserom. Poperačný stav záleží od toho, ako veľmi sú žily postihnuté. Niekoho to nebolí (vonkajšie žily sú údajne ľahšie), iného to bolí veľmi. Ja som mala aj hĺbkové krčové žily, tak to príšerne pálilo, štípalo. Na základe toho je aj pn odlišná. Sú ľudia, ktorí sú doma cca 3-5 dní, iní aj 6-8 týždňov. Keď si mladá, zdravá, tak sa neboj. Daj si to spraviť, aby si v budúcnosti nemala väčšie problémy. S dočasnými modrinami počítaj. Ale počula som, že v bansko-bystrickej nemocnici už majú najnovší systém odstraňovania krčových žíl, ktorý nespáli tkanivo tak, ako laser a priebeh rekonvalescencie je preto omnoho ľahší.
lukyazojka
chcem sa opytat je to bezne ked je priatel po operacii zily a sa mu na tej operovanej nohe na predkoleny urobi tak kopcek ako keby tam bola voda co s tym treba robit alebo co tje?