Ako sa brániť proti plošticiam v bytovom dome?

lagata
26. jún 2019

Ahojte,

Pisem prvykrat a prisla som si k vam po radu, ci ste sa nestretli s niecim podobnym.

V panelaku, kde byvam s priatelom v podnajme, sa nam 2 dni dozadu objavil na dverach oznam o tom, ze sa v panelaku objavili plostice a vo vsetkych bytoch sa z toho dovodu musi spravit preventivna deratizacia (najskor plyn a potom o 3 tyzdne postrek).

Samozrejme som hned zamierila na internet a z toho, co som si precitala, ma zacina chytat panika. Netusim, ako sa na to poriadne pripravit.

Byt sme pozerali, nic sme nenasli, ale kto vie.. Tie svinky sa vedia dobre schovat a clovek si ich casto vsimne az ked je ich vela 😂

Preto som sa chcela opytat, ci si niekto nepresiel niecim takym a nema pre mna tipy, ako to prezit.

Lebo uz zvazujem, ci nie je jednoduchsie to tu podpalit a odist 😄

Dakujem za kazdu reakciu!

barborka291
26. jún 2019

@lagata nemusela si najst ale akonahle sa zacne postrek, ony zacnu migrovat a utekat takze musi sa spravit v celom dome. Prezijete to, neboj.. my sme mali plostice v rodinnom dome. Hlavne nic predtym nerob, neupratuj, neper, lebo sa tak skryju, ze nepomoze ani postrek.

tosomja
26. jún 2019

noo, plosticu "najdes" podla stipancov. Kym nie ste postipani, tak u vas pravdepodobne neboli. Ak ano, deratizeri vedia kde striekat. A zvysok pri vyskyte si asi studovala na googli.

kristina2412
26. jún 2019

@lagata stretli☹️naši susedia si priniesli z Anglicka ako suvenír... našťastie bolo to o tri poschodia vyššie a iná stupacka. Nepreliezli k žiadnemu susedovi. Aj keď som z toho mala hrozne nervy,akurát som mala malé bábo.Ti deratizeri boli fakt dôslední..nám striekali 2x,zakázali 3dni umyvat podlahy. Bolo to 6 rokov dozadu a odvtedy problém nieje. Záleží či sa to podchyti vcas. U nas konal sused hneď hanba- nehanba.

baboobchod
26. jún 2019

Ak nemáte štípance (ráno, žijú hlavne v matracoch a vyliezajú potme), pravdepodobne vo vašom byte nie sú. Vtedy pravdepodobne vystriekaju iba stupačky, miesta okolo rúr radiátorov a pod, proste miesta kade by mohli k Vám preliezť.

mati915
26. jún 2019

K nam doliezli od blaznivej susedy a bojovali sme s nimi a to hned 2 x lebo po prvej dezinsekcii sme sa ich zbavili ale po vyse roku sa zase vratili.
Deratizer nas len na to upozornil aby sme vyprazdnili ulozny priestor v postely lebo postel je ako bufet pre plostice a na 95% sa nachudzaju v nej, na nej alebo velmi blizko nej...takze asi tak. Samozrejme ze ta blazniva suseda si nikoho nepusti do bytu lebo si mysli ze ju chceme upalit a nemoze vyst z bytu lebo ju sleduju mimozemstania (jej slova...), a nenechala si vystriekat byt ani proti mravcom este pred problemom s plosticami takze ked prestane dezinsekcia o rok ucinkovat tak ocakavam 3. navstevu hryzosov.
Ale podarilo sa mi zohnat postrek proti plosticiam takze sem tam preventivne vystriekam spalnu, len problem je ze mi tu este spi rocne babo a mozno je dalsie na ceste.... 😁

lagata
autor
27. jún 2019

Dakujem vam vsetkym za odpovede! 🙂 Sem to doniesli nejaki pofiderni najomnici a nahlasil to majitel bytu.

Akoze my sme si stipance zatial nevsimli. A to priatel ma silnu alergicku reakciu na kazde ustipnutie (vzdy mu miesto napuchne) tak si hovorim, ze na nom by sme to hned zbadali 😄 Ale clovek uz je paranoidny, lebo viem, ze staci, aby sa sem dostala jedna a problem si vsimnes az ked sa premnozi.

Najviac ma ale napalila komunikacia s bytovym druzstvom, ktore ma tieto veci na starosti. Oni len spravia oznam, ze sa objavili plostice, 2.7. bude deratizacia a od 8:00 mas spristupnit byt.. NIC viac! Az ked som im volala a slusne vynadala dievcine do telefonu, tak sa poobede objavila na dverach velka A4 s konkretnejsimi informaciami 🙄

Tam je napriklad napisane, ze pred zasahom mame preprat postelne pradlo, co chapem. Ale nedava mi zmysel robit to pred zasahom. Jedine ze by sme noc pred deratizaciou spali pod dekami alebo co. Lebo co das ten opraty paplon do mozno zamorenej postele cely efekt prania je prec 😄

Tiez tam pisu, ze nebudu osetrovat kupelku, wc a kuchynu, lebo tam sa nezdrzuju. Ale my mame kuchynu spojenu s obyvackou, takze chemia sa dostane urcite aj tam. Mala by som nejak chranit veci v skrinkach? Mame tam aj nejake trvanlive potraviny a pod. Je ok tam vsetko nechat?

Plus by ma zaujimalo, ci je v poriadku nechat v skriniach bezne veci ako oblecenie, knihy a taketo zalezitosti.

Viem, ze sa mozno pytam blbosti, ale chcem byt dostatocne pripravena, kedze pri zasahu budem iba ja a priatel v robote. Tak nie ze mi potom zahlasia ze mam napriklad vyprat skrinu a ja tu budem lietat ako debil a nadavat 😂

barborka291
27. jún 2019

je to chemický postrek, ktorý môže vadiť deťom a zvieratám, zvieratká si nesmú oblizovať labky a deti ruky dávať do úst... treba umývať. ten prvý postrek je v pohode, ten opakovaný je koncentrovanejší, ten viac smrdí, pretože na vajíčka postrek nezaberá, preto sa musí striekať znova. striekať budú hlavne textílie, gauče matrace rošty, rámy dverí... ploštice zaujímajú tmavé miesta v noci blízko k človeku... takže do kuchyne ti nepôjdu. Ja som nemala prať predtým nič, všetko čo sme mali v posteliach-plachty obliečky vankúše, mi kázala dať do vreca, tam to vystriekala a na 3 dni sme vrece zaviazali a dali na balkón, potom som to všetko musela riadne oprať a používať ďalej. nám striekali aj steny.

lagata
autor
27. jún 2019

@mati915 uff tak toto ti nezavidim a mas moj obdiv, ze to zvladas. Ja by som uz asi zvazovala zmenu bydliska. Predpokladam, ze aj tie postreky ste si platili sami, co je tiez dost penazi.

Clovek by ani necakal, ze taki ludia existuju. Neviete sa proti nej nejak postavit, aby si ten byt musela dat osetrit? Lebo ani nas sa nikto nepytal, ci ten preventivny postrek chceme, len ze bude a hotovo. Aj ked mam zdravy rozum a nepatrala som, ci mam pravo ho odmietnut 😄

lagata
autor
27. jún 2019

@barborka291 takyto postup mi dava vacsi zmysel. No uvidim ako to s tym postelnym pradlom vymyslim. Asi ho oprate odlozim v aute, lebo ani pivnice su tu neni bezpecnym miestom 😂

barborka291
27. jún 2019

@lagata ale ani oprate ti nepomoze ak su tam vajicka.. pracka ich nezabije a urcite ich nenos z bytu.. nechaj tam nech posobi postrek. Ono ten postrek je aj na to, ze ked vylezu a prejdu po nom tak skapu.. a ty si vajicka uchovas v perinach a donesies si ich znova do bytu

lagata
autor
27. jún 2019

@barborka291 v tych instrukciach mame ze ich treba oprat na 60stupnov aby sa zabili aj vajicka tak neviem. Uz sa obavam, co za firmu to vlastne bude 😅 K tomu ja mam na spanie taky vankus z pamatovej peny z jysku, ktory by sa v pracke ani prat nemal, iba navlek, tak dufam ze on nepridem 😄

barborka291
27. jún 2019

@lagata vajicka zabije tak 200 stupnov, nie 60.. mne robili postrek a chodili este aj so suchou parou kvoli tym vajickam

lagata
autor
27. jún 2019

A to sa mame za asi 4 mesiace stahovat do vlastneho bytu 😂 Som necakala, ze si tu este taketo vzruso zazijeme pred odchodom 😄

barborka291
27. jún 2019

@lagata tak bud rada, ze teraz, ak by sa na to neprislo a doniesla by si si to do noveho bytu 👍🏻

barborka291
27. jún 2019

@lagata poodkladaj si cennosti... ja som bola doma a ak tak mi ukradla zlatu retiazku pani postrekovacka.. zistila som to az neskor..

lagata
autor
27. jún 2019

@barborka291 no u nas maju najskor pouzit suchu paru a nasledne na to postrek. To pradlo asi teda prat nebudem. Tiez mi pride logicke, ze by to mali riesit oni.

Mozno sa skusim nakontaktovat priamo na firmu, co ma prist a nech mi to vysvetlia.

lagata
autor
27. jún 2019

@barborka291 tak to je vrchol, pani to asi nespravila prvykrat... Clovek im zaplati nemale peniaze a este ti aj nieco ukradnu 🙄

lagata
autor
27. jún 2019

Akoze na jednej strane som rada. A som velmi zvedava, ci priamo u nas nieco najdu alebo nie. Stale mi vrta hlavou ci tu niekde ozaj su len sa tak dobre schovavaju 😄

Snazim sa to brat ako dalsiu zivotnu skusenost a vystup z komfortnej zony 😄 Ak by to aj pri nas bol plany poplach, tak budem do buducna vediet, ako sa v takejto situacii zachovat a nestratit hlavu. (Nie ze by som si to chcela zopakovat 😂)

barborka291
27. jún 2019

@lagata vies ale prisla na bavoraku v koži a potrebuje retiazku aj s priveskom.. to som mala za porod, to ma najviac serie 😒

barborka291
27. jún 2019

@lagata tak to si nikto nikdy nechce zopakovat.. ony sa vedia skryt poriadne a hlavne ked zacnes upratovat a striekat vecami z drogerie.. tak zalezu este viac. A vedia prezit aj rok bez potravy.. takze nevylezu a udru neskor

lagata
autor
27. jún 2019

@barborka291 to je ina drzost.. Ona vyslovene vyuzila situaciu. Ked ma clovek stres uz len zo samotnych plostic, na taketo veci skor zabudne 😕

lagata
autor
27. jún 2019

@barborka291 ved ja som na internete citala ine hororove pribehy 😂 Ako vytrhavali plavajuce podlahy, rozobrelali vsetky zastrcky a vypinace, rovno vymienali matrace, gauce a podobne. Preto som sa hned zlakla ze co sa bude diat 😄

barborka291
27. jún 2019

@lagata tak to uz museli mat strasne premnozene tie plostice.. fuj. My sme mali asi len jednu, lenze ono to kladie 5 vajicok denne

luba41
29. okt 2019

Opýtam sa tu..Syn pred mesiacom nastúpil na VŠ do Bratislavy , býva na internáte ..Objavili sa u nich v izbe ploštice..Našli si so spolubývajúcim štípance, a potom až zaregistrovali niekde oznam na vrátnici, že sa od nejakého dátumu budú striekať izby..Ale úplné iné bloky na internáte- na opačnom konci..Táto ich čast internátu je len pár rokov naspät zrenovovaná, takže tam nikto nepredpokladal, že sa objavia. Izby nad nimi, pod ani vedla -zatial nikto nič nehlásil.Tak riaditel internátu-div si netrhal vlasy, ked mu to chalani oznámili. Izbu vystriekali, chalani nakúpili saponatov ,drhli to, prali, čistili..Riaditel sa k tomu postavil asi tak- že oni sú si na vine a že si to tam zavliekli na izbu na topánkach a pod /, kedže nikde inde v blízkosti nie sú/:My doma určite nemáme / teda doteraz nie/, spolubývajúci takisto, neboli ani v tých "zamorených" blokoch..A neviem, aké "proitplošticové" opatrenie doma zaujať, kedže sme sa to dozvedeli až tento víkend, pritom je možné z toho internátu už mohol vecami doniest nejaké domov predtým☹

nicka1986
29. okt 2019

Zial, niekedy sa neda zistiť odkiaľ prišli, mohli od susedov, mohli cez psíka ktorého ste boli vencit, mohli ste si ich doniesť z dovolenky alebo aj vlaku. Môže vám ich aj syn priniesť z internátu. Napr pri ubytovaní v hoteli sa odporúča dat kufor do kúpeľne a najskôr všetko skontrolovať. My sme mali úplne zrekonštruovaný byt, ročný a naliezli k nám. Suseda mala. Len ja som bola celá dostipana a chvíľu to trvalo kým mi to došlo. Zbadala som ich pri výmene prádla, už boli všade. A to mením min 2x mesačne, spali s nami aj naše malé deti. Potom postrekovali 2x a keď všetci zaspali chodila som ešte zabíjať tie co vyliezli. Po mojom malom synčekovi spiacom v postieľke už liezla na paplóne, ďalšia po čele postele a ďalšia za nočným stolíkom.bolo to hrozne. Veľa šiat som skladovala pod posteľou, všetko som musela prať na 60tke,nieco sa zničilo. Po 2 postreku už bol pokoj.

barborka291
29. okt 2019

@luba41 kludne sa to mohlo preniest z tych zamorenych blokov, mohli prejst plostice same alebo na obleceni nejakej navstevy atd.. to neni sanca zistit a naozaj to mozes doniest aj z autobusu, hotela.. ono ta deratizacia je draha, preto mal asi nervy. Ale ak sa objavia plostice, netreba upratovat, to ich neznici, iba zalezu hlbsie alebo sa presunu do dalsej izby..su to prespekulovane potvory.. treba len pockat na postrek

luba41
29. okt 2019

@barborka291 hej..takisto to tam mohli po internáte roznosit údržbári, upratovačky cez prázdniny a pod..ved tí sa pohybujú všade..a návštevy z tých blokov takisto nemali u nich v izbe..len mi je záhada - oni bývajú na 3 poschodí v strede a žiadne iné izby si nesťažovali☹ tak doma aspon skusim parným mopom vystriekat matrace, oblečko synove som vyhodila na schodisko pred vonkjašie dvere a operiem na 60ke, alebo zamrazím v mrazničke..lenže to už možu byt tie hnusoby aj inde v dome..Lneže chalani už dali 50Ečiek za saponaty, za pranie z vlastného vrecka /ked upratovali po tom postreku/..

barborka291
29. okt 2019

@luba41 to budes robit zbytocne, na plostice jedine profesionalny chemicky postrek.. ak nahodou mate nejake doma a zacnes upratovat sama, tak zalezu a prejdu do inych miestnosti a sa nedoplatis za postrek. A dalsia vec ony preziju aj rok a pol bez cicania, takze ich vyplasis a skryju sa.. ak zbadas doma stipance alebo stopy krvi po perinach tak je to jasne, a volaj deratizera, inak nerob nic.. pripadne v noci po 2-3 hodinach zasviet a odkry perinu a mozno ich "nacapes" na ceste po posteli. Za vidna ich vo. neuvidis.

luba41
29. okt 2019

@barborka291 sa modlím, aby doma nič nebolo...za aký čas od privlečenia by sa tak mohli objavit?

nicka1986
30. okt 2019

@luba41 rozmnožujú sa veľmi rýchlo, do par dni. Treba pozerať posteľ a stipance