Dobrý deň , už vyše 8 mesiacov sa trápim s kútikom pri pere. Začalo to keď som ochorela, klasika dutiny a teplota..No teraz sa mi opakuje kútik cca každé 2 mesiace ..chodím ku kožnej.. naposledy mi predpísala SB lieh a Fucicort.. po cca 10 dnoch to prešlo ak stále , ale o 2 mesiace opäť.. denne beriem D 2000, C 1000, B2 100mg...pastu používam Curaprox bez SLS..a sonickú kefku + ústnu vodu. Zuby si čistím 2x denne. Pred 2 mesiacmi mi brali ak krv v súvislosti s trávením a všetko bolo OK až na trošku zvýšené leukocyty a bilirubín. Dr.sa vyjadril, že som ok... šla som aj na USG brucha vtedy a záver stukovatená pečeň a pankreas. Krvné testy ale boli ok ...už naozaj neviem prečo mám kútiky...zuby ma nebolia, na preventívku sa chystám keď si vyliečim zas kútiky...keďže moja kožná ma dovolenku, tak idem až na ďalší utorok ...dovtedy si potieram čajovníkovým olejom a dávam balzam na pery od la roche posay ...prosím Vás o nejakú radu alebo niečo lebo už fakt neviem čo s tym ... nemôžem predsa chodiť každé 2 mesiace na kožné...ps mala som aj fungicidim masť a nepomohlo, aj ušný maz...
Skus zmenit zubnú pastu . Kolegyňa sa takto trápila rok a nakoniec jej to robili zubné pasty. Ona vylucovacou metódou toleruje odol a colgate
@mrkva1 mozem skusit ale pasta curaprox je prave oznacovana ako pasta na afty bez fluoridu ...teda ako ta vhodnejsia bez chemie ...
Jej to robili práve pasty zn. Elmex, Lacalut a Sensodyne. Od kožnej jej nezabralo nič, tak sa rozhodla sledovať......a došla na zubnú pastu
Mne na kutiky zabera iba Framykoin. jeden cas sa mi robili velmi casto, kozny mi robil aj vyter, no bol paradoxne negativny. Co pomohlo, netusim, proste sa prestali robit. Ale tiez som mala dojem, ze mi vadili niektore pasty. Teraz sa mi kutik urobi pri chorobe. A sam sa nezahoji. Vzdy iba Framykoin 🤷♀️
Mne na kutiky pomáha B vitamín. Pred tehotenstvom mi stačilo dať si trochu kvasnic, v tehotenstve sa to zmenilo, že celé kvasnic som musela zjesť, teraz potrebujem B komplex super forte.
Mne zabralo otehotniet, odvtedy som kutik nemala😃 ale dovtedy som sa kzdu jar trapila par mesiacov a nepomahalo nic
Mne sa vždy spravia kútiky pri chorobe a celkom mi pomáha toto:
https://www.aloemed.sk/aloe-vera-masticka/hojiv...
Ja som mavala kutiky takmer stale. Potom som zistila, ze ak mam kutik, ktory mi praská, pomoze mi Bvitamin. Ak je to kutik, ktory nepraska ale je zacervenany akoby zapaleny, tak pomaha zelezo.
Je to imunitou, bcka, propolis na herpes.. a hygiena. Pasta je fajn, že ťa napadla ale po herpesoch ja napr mením aj kefku na zuby.
Mne sa často robil herpes keď som bývala aj casto chorá a po dcerinych kiahnach som ho mala mesiace v kuse.. imunologicka mi dala isoprinosine a potom ešte arkodefenses (? Také malé fľašky s probiotikami a vitaminmi). Ja som tie miesta kde sa mi herpes robil dôkladnejšie osetrovala + ak som cítila ze niečo sa deje okamžite acyclovir krém.
Mne zabera vydezinfikovat, vysusit a potom Canesten mast, niekolkokrat denne. Vyliecene za 2-3 dni.
@simca06022011 kefku mam sonicku a hlavicu vymenim stale ked kutik zmizne..teraz som uz presla na obycajnu kefku curaprox ...skusim vymenit pastu a uvidim..keby to aspon same preslo ..ale stale sa trepat k lekarke ...herpes som mala asi 2x v zivote a to uz veelmi davno ...no toto ma rozculuje velmi ..
@adelajda2012 ja mam ten kutik stale len ako cerveny fliacik, taka ciara ..nikdy mi nepraskol ani nemokval ..len trochu svrbi ...ale stale len cerveny fliacik ..
@mrkva1 skusim obycajnu colgate ...
..inak zubnu kefku menit az ked kutik zmizne uplne? pretoze mne tak cca po 4 dnoch zmizne ak mam liecbu od dr..ale zvycajne este 10 dni nadalej natieram ...
@aktak444 dakujem , vyskusam
Ja som mala dlhodobé kútiky kvôli atopickému ekzému v kombinácii s HIT. A súhlasím, že niektoré zubné pasty mi to zhoršovali.
Dobre vysetrit B12 a B9(kyselina listova), mne chybal B12
Zinok treba vo velkom mnozstve a b komplex.Doslova to musíš hltat ako cukríky.Mne to pomohlo na problém,aky máš ty.
Mne vždy zabral b komplex a fungicidin.
Ja som mala takto dlho kútiky kym mi zistili celiakiu, nemala som tráviace symptomy, zistili mi ju náhodou pri komplexných testoch u hematologa kvôli iným veciam. Takže by som patrala ci to nema aj u Teba nejakú takúto hlbsiu príčinu- nemáte v rodine nejaké autoimunitne ochorenie? Mne zabral fungicidin ale o pár dní to bolo znova a tak dokola asi pol roka, potom som bola tehotná a kútiky neboli, po tehotenstve sa situácia zopakovala
Tak presne toto (cerveny fliacik v kutiku, ktory svrbi) je u mna nedostatok zeleza.
môj večný problém kútiky som vyliečila až keď som začala brať dlhodobo železo a kyselinu listovú na chudokrvnosť. Moje sa však pukali a mokvali. Jeden sa zahojil, druhý už bol prasknutý a takto dookola. Keď sa zahojili tak som mala strašne dlho červené fľaky.
@vierkainka tak zinok sa veľmi hltat ako cukríky nemôže, hltanie bcka je tiež iba "drahy moč"
.. robili mi krv nedavno a hemoglobin bol ok ... a to je "zelezo" myslim ...vcera som si kupila melasu koli tomu, zelezu ajked si nemyslim , ze ho mam malo, vzhladom na testy krvi ..ked zajdem na dalsi tyzden ku koznej tak mi hadam vezme aj krv na tie Bcka ...
https://zdravoteka.sk/magazin/kutiky-na-ustach/