Ahojte ..zaujima ma to čisto zo zaujímavosti .,.preco mamičky nakupujú deťom nové oblečenie ? Ja mám napríklad dvojročného syna zarábam slušne aj ja aj muž môžme si dovoliť nakupovať nové veci aj drahé značky ale ja kupujem synovi výlučne z bazárov ..proste ja nechapem významu načo mám pre dieta kúpiť nové veci ktoré jednak zničí a vyrastie z nich za krátku dobu ,.jasne že aj j som kúpila synovi ale to ma muselo ohúriť v obchode niečo ..ale 90percent veci je bazár kde sa dajú zohnať veci za minimum plus šetrím tým životne prostredie ..a to nie som nejaká eko aktivistka ale rozmýšľam aj tymto smerom ..vie mi to niekto vysvetlit ? 😊viem že to je každého vec ale proste keby sme aspoň z časti rozmyslí všetci takto tak by nebol svet zahltený toľkým odpadom ..plus fakt v tom nevidím zmysel aby deti mali nové oblečenie ..nechcem nikoho uraziť pýtam sa čisto zo zaujímavosti
ja si myslim, ze su urcite typy, ktorym je "nechutne" davat veci po druhych. a potom mozno aj take, ktore si potrpia na to, ze to je najnovsia moda, atd.
a tiez som zvedava na dalsie nazory 👀
Ja som si tu v bazari raz kupila lindex body, bolo sprané a vyblednute. Takže končím.
Ja osobne by som môjmu dieťaťu nedala veci od ľudí, ktorých nepoznám, mame skoro všetko oblečenie zdedené od sesternice a rodiny a viem ako sa o to oblečenie starali, ako ho skladovali a hlavne poznám ich
Vysvetlenie je, ze ich dopad na planétu proste nezaujíma menej alebo vôbec
Pozri, ja som minimalista, ale moje deti mali vždy nové veci, ale iba toľko, čo stíhali znosit...a prečo nové? Pretože jednoducho neznesiem na sebe ani deťoch niečo, čo nosil niekto cudzí (neviem ti to inak vysvetliť, chápem že sa to operie ale ja proste nemôžem ten pocit), ale po mojich deťoch vždy len všetko darujem, nepredávam..keď boli malí neexistovali ešte kadejaké swapy, humany...
Keď navštíviš výpredaje, je to lacnejšie ako v bazáre a nové, čisté. Ja som vždy nakupovala o niečo väčšie oblečenie vo výpredajoch a potom len vytiahla v sezóne. Sama aj pre seba rada nakúpim v zľave. Vždy ma to poteší. Ale kvitujem šetrenie životného prostredia pri nákupe v bazáre. Napríklad šatky mám iba zo second handu.
@autorka ja s tebou suhlasim a robim to rovnako. Pre mna je tiez nepochopitelne, aby malo dieta nove, a hlavne znackove veci. Tolko odpadu, co je z oblecenia, vyraba sa neumerne vela, viac ako polovica sa nespotrebuje. A ano, deti to oblecenie rychlo znicia. Takto ucim deti, ze nie vsetko sa vyhodi, ale opat pouzije. Opat to moze niekomu posluzit, a ked nieco predame, tak mame opat sancu tie peniaze vyuzit zase na nieco ine. Ja sama som si snad rok nic nekupila, nepotrebujeme. Vsetko mam. Neohuruju ma "najnovsie" kolekcie, ktore siju deti a zeny v Indii, Bangladesi v hroznych podmienkach. Toto absolutne nepodporujem. Rovnako nekupujeme plastove kraviny, hracky z ciny, a podobne.
Možno im je aj pohodlnejšie prísť do obchodu, rovno vyskúšať, zaplatiť a ísť.. tak v bazári musíš lúskať inzeráty a nehovoriac o tom že si to nemôžeš vyskúšať. A niekto sa možno aj hanbí kupovať bazárové veci, veď predsa nebudem zo seba robiť chudáka čo si nemôže dovoliť nové veci.
Ja osobne sa snažím deťom kupovať veci z druhej ruky, často sú skoro ako nové, za super cenu a ešte aj šetrím životné prostredie 🙂 a fakt nejde o to, že by som nemala na úplne nové, len je pravda že veľa vecí deti zničia a aj rýchlo z toho vyrastú.
Ale každý nech si robí ako uzná za vhodné, zbytočne sa nad tým zamýšľať a rozoberať to.
Neviem obnosene, nevies deti s akymi chorobami to nosili ci svrab hocico ci veci neboli kradnute hocico, darmo operies, proste ja by som bazar nevolila nemam na rozhadzovanie, ale naozaj nove tricko stoji 3 eura tak na dietati nebudem setrit euro hore dole a ma to nove, ceny este lepsie v kamenych obchodoch vo vypredajoch ako na bazaroch a sekacoch
Autorka, presne toto ani ja nechapem. 95% veci mam od kamosiek a z bazarov a biedou teda tiez netrpime.
A vacsina tych veci su ako nove, malo nosene, ved tie deti to nestihnu vynosit.
@marcellka32 robila som v obchode a keby si videla ako nám to nové oblečenie chodilo “zabalené” a ako sa veľakrát správali k nemu aj na predajni, či v sklade kolegyne, alebo aký ľudia a ako ho skúšali, 🤢tak by si bolo nechutne kúpiť aj v obchode 🙈 samozrejme neberiem ti tvoj názor, len hovorím svoju skúsenosť z prace 🤷♀️
Pretože mnoho vecí, čo som tu na MK kúpila syn ani nenosíl. Sprate, na žmolky, za tu sumu mam vo vypredaji, nesedelo číslo. Veľmi vyberám už. A kupujem len konkrétne typy oblečenia. Napríklad košeľa, slavnostne veci, a pod. V obchode môžem vrátiť. Kupujem mu malo veci, nech ich znosi co najviac, odkladám druhému dietatu- to už tie veci z druhej ruky často neodkladam. Tiež som napríklad kúpila teraz z genesis a polovica veci nenositelna. Dala som do koša, doslova. Nie tie najlacnejšie. Je to mrhanie aj mojimi peniazmi a aj časom. Takže som skončila.
ja väčšinou kupujem na v....... po dvore niečo nosené a keď chcem niečo lepšie, kúpim si niečo čo je nové, alebo ešte s visačkou minimálne o polovicu lacnejšie... ale ked niečo nové z obchodu, tak jedine že je to v dobrej cene, vo výpredaji a tak...
Ďalšia vec, že nemám rodinu ani kamošky, po ktorých by sme "podedili", takže fakt len takto naslepo kupovať a už teda nemám nervy.
Keby mam v okoli nejaku maminku, ktorej dôverujem a vedela by mi posúvať celé balíky veciciek v dobrom stave, velmi rada by som davala tým veciam druhu šancu. Ako tu uz bolo spomenuté, tie bazarove veci su casto v katastrofálnom stave ale ceny pomaly ako za nové. Nemam cas ani energiu prehrabavat sa týmito online bazarmi, takú dôveru v ľudí zas nemam.
To zo mna vsak nerobí horšieho človeka (ako tu už niektoré stihli odsudit). Ekológii sa da venovať aj inak. Nikto nie sme 100%tni,aj ked si to mnohí o sebe myslia.
Dcérke veci zatiaľ kupujem nové ale a rozumom - množstvo, ktoré využijeme a univerzálne, aby to vedelo vynosit aj druhé dieťatko.
Preco sa radsej kazda z vas autoriek co tu rozoberate deti vasho brata, susedy, pribuzneho a co ja viem koho radsej nestarate same o seba 🤦🏽♀️🙈🙈to je strasne tieto temy. Furt sa len pozerate na to co robi blizny vaš namiesto toho aby ste sa starali o seba a o svoje deti a rodinu
ja zas nerozumiem, naco to riesis ? ved hadam je kazdeho vec, ake veci nosi alebo co kupuje detom. Ja napriklad kupujem iba nove veci, a teda ked uz mam mat nieco z druhej ruky , tak len od rodiny, ktoru poznam a viem, ako sa spravaju k obleceniu. Som teraz horsi clovek ako ty?
Tiež radšej tak. Nové aj tak obsahuje chemikálie a to nemusí byť len lacné oblečenie ale aj značkové. A nie som materialisticky založená. Je to len oblečenie....
pozrela si niekedy reserved vypredaj? tam su aj teraz zimne bundy za 9€, mikiny za 6€. a to su NOVE veci. ak chces nieco kvalitnejsie z bazaru a zaplatis postovne, tak ta to vyjde na rovnako. a
Veľa ľuďom príde nehygienické kupovať si veci po niekom inom. Mne osobne to nevadí, všetko čo takto kúpim potom vyperiem s dezinfekciou. Jasné že sa stane, že mi príde aj šunt, ale ozaj málokedy. Tiež nie som nijak extra eko aktivistka, ale sú to predsa len handry. Naozaj dieťaťu čo z nich o pár mes. vyrastie nie je treba nové. Topánky by som ale nikdy nosené nekúpila, to je no go aj pre mňa zasa😊
Vela sme podedili, nieco som kupila nove, nieco bazarove. Teraz uz pri starsich iba nove, lebo uz to syn nosi dlhsie a mnohe aj znici a odkladam pre mladsieho. Ak by som kupila uz obnosene, tak znizujem sancu, ze ostane mladsiemu. Ale najma minimalizujem pocet kusov. Proste tak, aby som stihala prat. Takze aj preto starsi uz skor znici, lebo toci malo kusov a casto sa to perie. Tiez si myslim, ze sme zahlteniii vecami a je to len na skodu.
Kočky, čo sa tu idete potrhať o hygienickosti nového oblečka, ja vám nechcem brát ilúzie, ale kuknite si ako sa to vyrába niekde v bangladéšskej továrni, to že to často robia 10 ročné deti alebo matky, ktorým tam deti spia pri nohách, k tomu sa ani nebudem vyjadrovať. My tiež môžeme mať značkové od hlavy po päty, ale NAČO 🤷♀️. Bežne máju moje deti oblečko z druhej ruky a áno, pre nás jeden z faktorov práve ten ekologický. Odevný priemysel je strašný grc. My fakt kupujeme minumálne, keď už to inak nejde.
@helcanw ja to chápem, po kúpe si veci hneď operiem, ale neznesiem mať na sebe niečo čo už niekto nosil...a ukamenujte ma, každý má niečo čo neznesie, ja mám hold toto
Do 3 rokov v pohode, kupovala som aj kupujem druhemu synovi od inych mamiciek, ale predsa starsiemu uz, to sa neda do skolky obliekat bazarove veci, lebo su znosene vacsinou... kupujeme aj nove obcas (tiez financie nie su problem) ked mam nejake overene obchody, hlavne next. Potom to zas vzdy predam dalej za nizsie sumy, ked su v peknom stave. Nemam problem zo swapu si vymenit nejake oblecenie pre seba.
Ja napríklad zase kupujem v 97% nové lebo keď si pozrieš cenu oblečenia z druhej ruky + poštovné a berieš do úvahy stav toho oblečenia tak sa to proste neoplatí. A to nehovorím o tom že človek musí stráviť xy hodín hľadaním a komunikovaním.
Keď kupujem napríklad Lindex počkám kým máju niaku akciu napríklad 25% (viem že je oblečenie v top stave, kúpim to na jednej stránke takže mi hľadanie nezaberie xy hodín). A vlastne je cena vyššia na kus oblečenia iba o 1-2€ ako by som našla z druhej ruky.
Keď zase kupujem veci ktoré využijem iba pár krát alebo viem že sa rýchlo zničia nabehnem do Pepca.... kúpim za pár eur (nemusím hľadať, komunikovať, ísť na poštu). A zase veci majú top stav a cena oproti bazáru neni až tak vyššia.
Keď už niečo kupujem z druhej ruky väčšinou je to vec ktorá je drahá a je naozaj výhodné ju kúpiť alebo sa nedá zohnať.
@tamitamitami vaccsinou kazde mesto ma na fb stranku "bazar yx mamiciek" (zilinskych napriklad, alebo konkretne dediny, casti miest) a tam pridavaju veci. Staci si len preto ist osobne a clovek usetri na poste.
Ja napriklad kupujem cele baliky oblecka, tie pouzivanejsie maju na ihrisko a pekne do skolky. A to fakt ze sa daju najst krasne takmer nove kusky 🙂
@ema22270 ja mojmu skolkarovi davam bazarove veci, ale teda niesu znosene vobec. Vacsinou dostanem od kamosiek baliky obleceni, alebo kupim na bazare a su tam krasne znackove veci, takmer nove, v top stave a fakt ze za par eur baliky oblecenia.
Treba si len vediet vybrat co kupujete z bazaru
Ja som ako dieťa nosila obnosene veci a mojim deťom kupujem čisto nové.
Nemám v okolí nikoho, kto by mal to, čo potrebujem a na bazary ja nemám nervy. Cudzím ľuďom posielať peniaze ani náhodou a take tie krabice oblečenia, to sa mi väčšinou nepáči uplne všetko. Napr neznasam vzory mickeymouse, rifle a niektoré značky.
To oblečenie sa dosť zničí, flaky, žmolky, diery nie su akceptovateľné, zas musí to mať nejakú úroveň, aby sa dieťa dobre cítilo. Nie ako ja, keď som bola malá.
Mne sa napríklad páči oblečenie z Tchiba. Je príjemné na nosenie, vyzerá pekne slušne, veľkosť mi sedí, viem, že sa nesperie ako napr z Pepca. A keď ide leto a potrebujem pre dieťa vsetko vo väčšej veľkosti nakupim tam napr 5 tričiek, 2 pyžama, 6 parov ponožiek atd a nemam čas znahat to od desiatich ľudí
Kazdy nech si robi ako uzna za vhodne. Ci?