Ako prepašovať zeleninu do detských jedál?

mata_tesco
1. apr 2014

Ani vašim ratolestiam nechutí zelenina? Mamička Miška Králiková prišla na to, že viac ako chuť, jej deťom vadí konzistencia, nechce sa im hrýzť či chrumkať. Zapojila svoju kreativitu a začala zeleninu "ukrývať" do pestrých farebných polievok, omáčok či zeleninových hranoliek. Máte nejaké špeciálne recepty alebo tipy ako deti presvedčiť, aby jedli zeleninku? 🙂 Jednu z vás za príspevok zajtra odmením troma balíčkami Disney kartičiek a ovsenou kašou -ideálnou na raňajky

ellca123
1. apr 2014

mojim strkam zeleninku od mala ,tak su zvyknuty
vcera bol vyprazany karfiol,zemiaky s pažitkou,jogurtova tatarka-nikomu nevadil rozdiel medzi
jogurtovou tatarkou a paravou,kysla uhorka
dnes privarok sosovicovy s mäskom,polievka zeleninova....

titkovamiriam
1. apr 2014

Tak u nas toto nieje problem od malicka mali deti na tanieri ovocie,zeleninu-žiadnu mixovanu,pekne najskôr potlačenu a ked vyšli zuby nakrajanú.U nás letia čerstvé uhorky,paradajky,kaleráb,mrkva a z ovocia jablka,hrušky,hrozno 🙂 deti miluju kyslu kapustu,čalamadu a zavarane uhorky 🙂

strociatka
1. apr 2014

@titkovamiriam tak to mas stastie, u nas tiez od malicka najskor potlacena, potom pokrajana zelenina, ale do ust to nedaju, radsej sa povracaju

titkovamiriam
1. apr 2014

@strociatka škoda :(,Marek mava na desiatu vela zeleniny on niekedy nechce ani pečivo,že bude chrumat uhorky,kalerab a podobne,som aj mala strach že sa mu deti budu smiať ale našťastie tam maju veľa ,,zeleninovo-ovocných ,, detí.Inak perfektne ich k tomu viedli v našej školke.Tým že sme na dedine,deti mali prisun ovocia a zeleniny cely rok a ucitelky poobede čistili a krajali 🙂 🙂

strociatka
1. apr 2014

@titkovamiriam to bude asi tym, u nas deti v skolke naucili jest sladkosti, stale ich tam touto formou odmenovali 😒

xarra246
1. apr 2014

@mata_tesco Dcérke našťastie zeleninka chutí, ale občas sa vyskytne problém pri zavádzaní nejakého nového druhu. Takže ju troška klamem a keď chcem, aby v pohode zjedla aj čo nepozná, tak jej urobím mrkvovo- cuketovú omáčku, ktorú veľmi ľúbi a do nej jej už môžem primiešať hocičo 🙂
A tu je recept: 1menšia cuketa, 0,5 kg mrkvy, cesnak, tofu a 1 PL kvalitného oleja - olivový alebo tekvicový alebo repkový. Cuketu s mrkvou a pretlačeným cesnakom uvaríme v hrnci, vodu z väčšej časti scedíme. Ponorným mixérom to celé rozmixujeme, pridáme nastrúhané tofu a olej, môžeme ešte 3-4 minútky povariť. Hotovo! 🙂
Dávam do toho ryžu a mäsko, aj keď mäso v podstate vďaka tofu netreba. No a potom dám zeleninku aká ma napadne - hrach, mrkva, kukurica, kaleráb, karfiol, brokolica....
Takto sa dcérka naučila jesť zeleninku v celku. Predtým som jej ju musela pučiť, no keď som jej dala hrášok alebo kukuricu do tejto omáčky, v pohode ich zbaštila. Teraz už nepučím nič. V pohode spapá aj jablko 🙂

janake
1. apr 2014

nič špeciálne asi nenapíšem.....zeleninu do úst dobrovolne nedajú....všetky zeleninové polievky u nás majú krycí názov "chlebíková"

janake
1. apr 2014

...teda, každú zeleninovú polievku dôkladne zmixovať na homogénnu hmotu, aby nebolo poznať z čoho je, a do toho opražený chlebík, alebo cornflakesy....to isté s omáčkami

lienockalenka
1. apr 2014

Nášmu drobčekovi, toho času 10-mesačnému, sme začali dávať do rúčky, na akési zisťovanie chuti, najskôr jabĺčko, mrkvu, ktoré oblizoval, cmúľal. Toho času z ovocia a zeleniny pozostáva celý jeden príkrm, ktorý asi vyzerá tak, že mu na podnos na stoličke dám mrkvu, jabĺčko, hrušku, tú samozrejme nie celú, prípadne inú kombináciu, z ktorej by sa dal pripraviť chutný šalát, a to si hryzká, až sa mu z toho s prepáčením grgne 🙂 Následne po cca 1,5 hodinke mu dávam polievočku a druhé jedlo. Myslím si, že by nebolo potrebné nikde nič "prepašovaváť", keby sme na to naše deti učili už od malička. Napríklad náš miluje aj špenát, aj brokolicu, a podávam mu ich priamo. Minule som mu napríklad robila na obed kuracie mäsko s hráškom a zemiakovou kašou, a keďže mäsko a hrášok celé nezjedol, dala som mu na podnos zvyšný hrášok, cca 12-15 guliek. A on ako taká sliepočka hrášok po jednom pozbieral a s chuťou zjedol, a to bez popučenia, a ešte si pritom aj mľaskal 🙂 Asi to je len v hlavách nás ako mám vnímané tak, že deti nemajú radi zelené, oranžové... Ja si skôr myslím, že deti milujú farby, pestrosť, ktorú im môžeme poskytnúť aj priamo na tanieri 🙂 Čiže zeleninku, ovocie by sme mali ponúkať priamo a nie ju schovávať... Veď ako potom budú papať v škôlke alebo škole?

ichbinich
1. apr 2014

Syn zje iba par druhov zeleniny, tak niekedy miesam a pasujem 😉
Spravila som cuketovy slany kolac, ale boli tam aj zemiaky aj mrvka. Ze tam bola cuketa, som mu nepovedala 😉 😀 Jasne, ze tam bola aj cibula, aj cesnak, ved ako by to chutilo 😀

Inak sa da schovat napriklad mrkva do paradajkovych omacok/polievok, tiez do omacky bolognese (tam vlastne aj patri). Cast zeleniny sa da schovat do zemiakoveho pyre. A najlepsie sa schovava do kremovych polievok 😉 😀 Tam hodim aj kalerab a podobne a nik nevie 😉 😀 Zjemnit smotanou, pridat chrumkave croutony a uz sa olizuju, hihi. Hlavne syn, ktory sa od 13 mesiacov drzi hesla: co gazda nepozna, to gazda nezerie 😉 😀

ichbinich
1. apr 2014

@lienockalenka: Z casti s tebou suhlasim. Aj syn bol skor na baby-led-weaning a nie na mixovane babatkovske jedlo. Jedol pekne vsetko. Potom v 13 mesiacoch seklo, z ovocia ostalo jablko a banan ☹
Zeleniny zje relativne dost, ale ziadna slava. A tiez miluje karfiol a brokolicu 😉 To mu nastastie ostalo v repertoari 😉
V jasliach zo zaciatku jedol suche cestoviny, suchy chlieb a suche zemiaky, tak isto, ako doma. Niekedy sa dal ukecat aspon na ochtutnanie... A to my, rodicia, jeme roznu pestru stravu, nas vidi jest takmer vsetko. Ale zvycajne moze svokra alebo jeho krstna uvarit hocico a im to zje 🙄
Takze ti nechcem brat iluzie, ale moze sa ti tiez stat, ze budes zeleninu niekedy maskovat 😉

lienockalenka
1. apr 2014

@ichbinich Suché cestoviny alebo chlieb? To bolo myslené ako čisté, bez všetkého, lebo nie celkom tomu rozumiem... Samozrejme, že súhlasím s tým, že všetko sa môže časom zmeniť, ale som toho názoru, že častým opakovaním určitej činnosti sa z nej stane akési pravidlo. Čiže tým chcem povedať len toľko, že keď mu to ovocie či zelenina bude dávaná pravidelne, možno, aspoň dúfam, mu nezíde na myseľ, že nie toto nechcem, lebo to bude poznať... U nás to je tak napríklad aj s umývaním zúbkov, mimochodom umývame už cca 2 mesiace, s tým, že keď dáme malému kefku, tak si ju dá do pusinky a napodobňuje, ako sme mu zúbky umývali my... Ale samozrejme, ako som už písala, nevylučujem ani obdobie "maskovania"...

monhla
1. apr 2014

Mojim babám som dávala zeleninu od mala a tak nemám problém s "pašovaním". Staršia si dokonca sama vypýta mrkvičku či kaleráb "do ručičky". Dokonca uvarený karfiol mi raz takmer celý "zmizol" než som si nachystala veci na vysmážanie 😀 😀 😀
No osvedčilo sa mi i dávať narájanú zeleninku k rozprávke. Pekne jedia a pozerajú Spievankovo či Fíhu. Vtedy zjedia takmer čokoľvek, čo je nakrájané na vhodnú veľkosť

lenocka77
1. apr 2014

S papaním problém nemáme. Keď je čas a chuť, snažím sa byť kreatívna a veľmi to pomáha 🙂 aj takto :

mata_tesco
autor
1. apr 2014

@lenocka77 veľmi pekné a inšpirujúce! Ďakujeme 🙂

orlik4
1. apr 2014

zeleninku v polievke rozmixujem a pridavam oprazeny chlebik. takto mi spapa konecne aj strukoviny, ktore inak do ust neda.
s jahodami problem nemame, ale ked chcem zmenu, tak ich napriklad rozmixujem, dam do nadob na nanuky a ma nanukovu dren. samozrejme sa da robit dren takmer z akehokolvek ovocia - marhule, broskyne, maliny... rovnako tam davam jogurty, tak ma mliecne nanuky.
jablcko niekedy osupeme, zbavime jadernika a on si ho da na prstik a chrume.
miluje brusnicovu omacku, a ta je velmi cervena, bobulovita, tak tam vzdy skryjem sosovicu.
a hra so slovickami je tiez super - brokolica su male stromceky, plnene kuracie prsia su slimaky 🙂

mukiii007
1. apr 2014

Naša Lia na ovocie a zeleninu nedá dopustiť. Keďže aj ja jem veľa ovocia a zeleniny, zrejme to odkukala. Nikdy som ju nenútila do ovocia a zeleniny, ono to išlo všetko samo, keď už to mala pred sebou, prečo neochutnať. 🙂 Zje mi takmer všetko, ochutnáva rada, ale zbožňuje to všetko surové 🙂

lubaska21
1. apr 2014

u nas ziaden problem so zeleninkou, ci ovocim nemame, ja sama jem vela zeleniny a ovocia a mala to asi odkukala, alebo to slo tak prirodzene, mala miluje uhorky a mrkvy - surove, jednak si nimi masiruje dasienka a neskutocne jej chutia. polievky zboznuje akekolvek - ci spenatovu, zeleninovu, vyvary a pod. vzdy ked ukaze prstekom na nejaku zeleninku, tak ja jej poviem, ze napr. ked spapka mrkvicku bude mat zdrave ocka, ked kalerab, nebude ju boliet brusko a pod. a ona pekne vsetko papka zaradom, jedine, co jej nechuti a za cim vobec nejde su sladkosti... comu sa tesim, ale mame este len 19mes tak to asi este len pride... ja jej nedavam ale vieme vsetci ake su babky... vzdy mi je do smiechu ked ideme do kostola, tak vacsina deti chrumka piskoty, chrumky, brumikov a pod. a nasa ma veliku mrkvu v ruke, ktoru pocas omse zje celu 🙂

meluela
1. apr 2014

@mata_tesco ja mam extremne vyberave dieta ktore ma za sebou tazke obdobia nejedactva. Zeleninku mi ale vzdy nastastie papal, najradsej surovu. Postupne sa meni ktore druhy ma najradsej a v akej konzistencii, takze sa mu snazim ponukat to co mu prave chuti a nenutim ho do toho, co mu velmi nejde. Velmi pomaha mat nejaky pribeh o zeleninke, kde bola vypestovana, kto nam ju predal, ako sa jej brusko potesi ked ju spapa 🙂
Preto chodime v sezone nakupovat na trh, nakupime krasnu vonavu cerstvu zeleninku a potom sa na nu doma obaja nedockavo vrhneme. S tesco a inou supermarketovou smutnou zeleninou to take lahke nie je, to nejako pretrpime v zime 😖
Zeleninku netreba nikam prepasovat a schovavat, treba najst dobru zeleninku a hlavne dieta musi mat priklad. Ak vam zeleninka nechuti a dieta vas vidi ju jest s odporom, tak ani jemu chutit nebude. Ale chapem ze niekedy sa moze rodic aj pokrajat a dieta to nezje, sama som to zazila vela krat pri roznych jedlach (ktore sa o par tyzdnov stali oblubenymi ...)

mata_tesco
autor
1. apr 2014

Milé mamičky, ďakujem za vaše príspevky a stretneme sa opäť zajtra. 🙂 Užite si krásny večer 😎

titkovamiriam
1. apr 2014

@mata_tesco podobne-Krasny večer!

tenerifka
1. apr 2014

@mata_tesco my sme asi exoti, ale surova zelenina je to naoblubenejsie u mojich deti-zeleny saalat,kapusta,rajcina, cibula, paprika, rajciny,mrkva, uhorka......to je to co zjedia prve a niky nenechaju na tanieri.....moj recept je jednoduchy-davat detom odmalicka do ruky a ist im prikladom, jest zeleninu pred nimi, garantujem, ze to funguje

rejaa
1. apr 2014

Moja 2,5 ročná dcérka papá každý deň zeleninovú polievku, kukuricu musím napr. pred ňou dokonca skrývať, lebo by ju jedla celý deň. Ja musím pred dcérkou skôr ukrývať mäso v polievke, aby ho ziedla. Pokiaľ mäso nie je rezeň, tak musí byť pokrájané a ukryté v zeleninovej polievke 🙂
Treba zeleninku dávať odmalička a dieťatko si na ňu pekne zvykne.

kuka221
1. apr 2014

Môj syn do 3 rokov no to bol boj s jedlom celkovo. Po nástupe do škôlky sa to troška zlepšilo, ale tam teda veľa ovocia a zeleniny nemajú ☹ Ja som ho presvedčila samozrejme postupne, že sú to vitamíny zo záhradky. Bol často chorý, dr. nám kázala kúpiť vitamíny, tak som mu zakaždým povedala, to sú naše jahôdky zo záhrady, tie majú také a také vitamíny. Máme záhradu, kde si skoro všetko dopestujem, a už aj on sadí , polieva a teší sa na vitamíny, aby bol zdravý 😉

manka
1. apr 2014

vsetky tu zatial viacmenej pisete, ze problem nemate. tesim sa na odpovede tych, ktore problem maju a vyriesili ho. my sme vyriesili mixovanim...prozatim

katuska80
1. apr 2014

moji problem nemaju od malička, a hlavne ked čistím zeleninu do polievky, vždy si pýtaju mrkvičku 🙂 Jakubko je trochu vyberavý ale Izabelka zje uplne všetko /hlavne ked sa nespomenie slovo polievočka/

poisonblu
1. apr 2014

Moj maly zatial papa vsetku zeleninu, nema problem...ale papa len varenu, surovu mu nedavam chrumat, aby sa mi nezadrhol,lebo on si zvykne napratat plne usta...

mauceuka77
1. apr 2014

aaa ja garantujem bohužiaľ, že to akosi nefungujeee:( ( rodičovský príklad) ja som doslova ovocino a zeleninožrút, pre mňa by iné ani nemuselo existovať a hrôza zistenie, že môj synčok má 8 rôčkov a ked vidí aj omrvinku zeleniny, tak robí ako ked vidí upír cesnaka 😠 a teraz som začala s príkrmom mojej mauinkej a či s mrkvičkou a aj zemiačikom to bol hotový des! Nakoniec sme to dnes skúsili s prepasírovanou ryžou a dopadlo to dobre...možno je to aj tým, že teraz tá zeleninka už nieje olé a nemá takú dobrú chuť...neviem, uvidíme, budeme skúšať...inak obaja sú plno dojčený..teda malý bol vyše 2rokov a mauinká je teraz 😀

cory
1. apr 2014

My zeleninku papame len vo varenych jedlach, tak ako Miska, len skoda ze pri tom zeleninka straca vela vitaminov :(