Ahojte...
Neustale mam vycitky svedomia, a neustale sa vraciam myslienkou spat, co som mohla robit inak, aby som krmila svojho synceka. Aj ked ma uz 13 mesiacov... :(
Dojcila som ho tyzden cca, mal iba 2700g a zaspaval mi na prsniku, nepapal. Nebolo mi to jedno, tak som zacala odsavat, brutal plakal fest po krmeni. Dala som mu umele mlieko a bol pokojny, kludny, spokojny. Skusala som este parkrat davat moje, no plakal, tak som presla na UM uplne.... Kamosky ale este dojcia, a to maju tiez rocnych synov a ide ma jest ziarlivost, kedze viem, ake zlato je to materske mlieko.
A o tom, co citam, ze dojcene deti UM budu mat alergie, a vseljake zdravotne problemy... No konoec. :(
Presne, dojcenie nie je liek na vsetko. Je to samozrejme super potravina, ale nemaj vycitky. Ja som dojcila tiez len asi 10 dni a syn byval uz ako skolkar chory tak raz do roka. Nema ziadne alergie. Naopak netere dojcene cca rok byvali chore aj 5x za zimu, isli od jednych antibiotik k druhym a su alergičky.
Mam 20 rocneho nekojeneho syna.atb bral naposledy ked mal 5 rokov zdravy, krasny, mudry, studuje na VS aj psychicky je ok😃ma kamosov, mal par dievcat, vychadzame spolu dobre, ziadne defekty, drogy, uchylky...nedaj sa zdeptat kojacou mafiou, tiez som sa trapila kedysi, ze som ho nekojila, aj ked som urobila vsetko.je to holy nezmysel, blbost, vynyvanie mozgov.nedovol im aby ti znicili najkrajsie momenty v zivote
Úplná hlúposť. Žiadne alergie nebude mať z dôvodu, že si ho nedojcila. Urobila si to čo si považovala za najlepšie pre svoje dieťa. Žije, je zdravé a aj Ty. Nelam si hlavu nezmyslami a užívaj si materstvo !
Mám 2 deti (12,14), jedno kojene 3 roky, jedno 3 týždne, obaja šikovní, neboli a nie sú chorlavi, ani pri nástupe do kolektívu, nemaj prosím ťa hlavne výčitky, dôležité je, že je malý spokojný
to su take sprostosti! nie dojcenie nie je garancia toho, ze deti nebudu chore a ze nebudu mat alergie
v mojom okoli si deti aj take aj take a chore su obe, hlavne odkedy nastupili do skolky 🙂
Ja som syna dojčila rok a pol. Cakam ďalšie a viem ze uz viac ako polroka, ak sa aj to bude dat, nebudem. Syn bol chorlavy, ma epi, vracal casto. Mladsiu dceru menej a je viac v poho. Nevidim v tom po zdravotnej stranke extra vyhodu. Asi ziadnu. Ani esteticku...Len financnu 😃
U nas sa tiez kojilo kratko. Jednak odislo mlieko, jednak deti o to ani moc nestali.
A su vsetky ok. Ziadne alergie, ani caste choroby, dokonca aj kazde ockovanie u nas prebiehalo bez problemov.
Kojenie ma urcite svoj vyznam a urcite je aj krasne, ked si tak vytvaras puto k dietatu. Ale zase, aj pri tej flaske s mliekom ho drzis v naruci, pozerate na seba, usmievas sa nan, prihovaras sa mu a uzivas si spolocne chvile. Takze minimalne o toto nie je ziadna matka, ani dieta ukratene.
Netrap sa tym. Si dobra mama a urobila si, co bolo rozumne.
Mam kamosky, ci urobili aj nemozne a rozbehli si kojenie, podarilo sa. A bolo to fajn.
A mam kamosky, kde deti proste kojenie odmietali, nechceli, tak dostali flasu a bol pokoj. Maju normalny vyvoj, normalne zdravie, normalnu povahu, nemalo to na nich ziaden negativny vplyv. Ani s mamu nemaju o nic horsi vztah.
Suhlasim so vsetkymi komentarmi. Netreba mat vobec ziadne vycitky, najdolezitejsie je vzdy spokojne babatko 🙂 Mne ta kojoarmada mamila.sk ide tiez pekne na nervy. Svagrina do nej patri, a teda naposledy ked som spominala pred nou ze asi uz dcerku nebudem kojit ( dcerka ma 5 mesiacov, doteraz kojena ) isla ma zozrat od nenavisti. Absolutne nemaj vycitky , skusila si to, nevyslo, zivot ide dalej. Tvoje dietatko sa nebude lisit od tych kojenych, a dokonca ani ty sa nebudes lisit od ostatnych mamiciek, pretoze je uplne jedno ci mamicka koji alebo nie, kazda z nas sa snazi dat babatku vsetko na svete 🙂
Ja som mala tiež hrozné výčitky. Zbytočne. Malý dostával prvé dni mliečko z laktaria, keďže bola na JRSN, potom ma úplne zobralo, že som mu nemohla dat to najlepšie. Ale prežil to v pohode, má rok, je to usmiate krásne dieťatko, zbytočne som sa stresovala... Keď nejde, nejde. Nemôžeš za to. Je milión veci, ktoré som mohla urobiť inak, ale keby som mala vyskúšať všetko, čo mi bolo priradené, tak skúšam doteraz. Bud v pohode, užívaj si materstvo. Minule som čítala jedna imunologicka hovorila, že v s našich zemepisných šírkach, kde mame prístup ku kvalitnej potrave, je dojčenie po roku co sa imunity týka úplne zbytočné. Takže no stress
Ja mam doteraz vycitky, a to som ho nekojila iba prvy tyzden😀je to sialene, aky velky tlak je vytvarany na matky co sa tyka kojenia. Z tvojho syna urcite vyrastie super cloviecik - ak aj nahodou bude mat alergie, nemyslim, ze kojenie/nekojenie v tom hra rolu.
Este dodam, ze nemal nikdy nic zlomene, ma 1 plombu, je obstojny hudobnik a vytvarnik. Vie sa lyzovat, plavat, korculovat ale je tak trochu sportove drevo😃 muz ma astmu, ja alergiu na pel, travy,lipu atd a nas nekojeny syn nema ziadnu.to iste plati pre 16 rocnu dceru.akuratze ona je baletka, v skole neni az taka sikovna, nema alergiu, atb mala raz v zivote, su stihli neviem ako ti este pomozem aby si sa netrapila
Nuz,je to tak,ako to je. Mam dceru 1.5 roka,stale kojenu,ale neberiem to ako zaruku nicoho. Alergie,chorlavost a sikovnost zavisia od tisic inych faktorov nez len od kojenia. Kazda mama sa snazi pre svoje dietatko urobit najlepsie,ako vie - a ty urcite tiez. Caka vas este kopa spolocnych rokov,sustred sa na tie a spolu si vytvorte tisic krajsich spomienok nez par nepodarenych kojeni ❤
Nenechaj sa takto ovplyvňovať okolím - kamošky ešte dojčia a ty si davala UM. To, že si nedojcila z teba nerobí o nič menej matku tvojho dieťaťa. Materstvo nie sú preteky o tom ktorá dojčila ako často a ako dlho... Skrátka tvoj syn bol hladný, materské mlieko si nevládal odsať a UM to vyriešilo - je to v poriadku.🍀
V prvom rade: Nemaj výčitky. Robila si.to najlepšie čo si v tom čase robiť mohla. Dôležité je, že dieťa neostalo hladné.
Necitaj ty prosim ta co sa chces scvokatit?
Ja tieto problemy (nemam vyrobim si )fakt milujem.
To naozaj nemas ine starosti????
Materske mlieko a zlato? Prosim ta… 🤦🏼♀️🤦🏼♀️ Tie UM su na takej urovni ze su skoro ako to „materske zlato“
Moja (3,5)bola na um ,od 2r chodi do skolky ma asi 90% dochadzku ,sice alergiu ma (pele stromy nic hrozne vdaka sirupu)ale po otcovi zdedenu !! Ten ma alergie na vsetko aj sam na seba😆
Tak sa ukludni a uzivaj si matersku👍
Dcéru som kojila cca 3týždne. Je krásna,VŠ vzdelaná,nemala ani len základné detské choroby a syna som kojila skoro 1,5roka a pri každej druhej školkárskej chorobe má ATB. Tak si vyber! A prečo výčitky? Pretože niektoré premotivované matere tvrdia,že kojiť treba za každú cenu? No netreba,keď sa nedá,tak sa nedá!
Sibe ti? Uplne? Myslis, ze vsetky adoptovane deti, ktore neboli kojene nikdy, su nonstop chore? Materske mlieko je pre dieta super, ale ani nahodou nezarucuje to, ze dieta bude zdrave a nebude alergikom. Tak sa prestan zamyslat nad tym, co aj tak nemozes zmenit. Komu alebo comu to prospeje? Uzivaj si drobceka a hod nezmyselne uvahy za hlavu
Tri deti som dojčila minimálne do 18. mesiacov, alergie majú dvaja. Mne kojenie vzalo 6mesiacov života môjho prvého syna. Keby viem, že to bude tak ako to bolo, strčím mu fľašu po dvoch týždňoch trápenia. Tak som sa trápila 4.mesiace a robila som hory doly, lebo kojiť kojiť kojiť, dieťa mi prerevalo celý ten čas, furt som roešila príkrmy, jedna pani mi odsávala svoje mlieko, sem-tam mi ho kojila … no keď si teraz na to pomyslím, tak 🤦♀️. S fľaškou som si mohla užívať spokojné bábo a mať pekné spomienky. Teraz, keď kukám fotky, keď je taký malý, viem myslieť iba na to, aké to bolo hrozné. Kašli na to, kojenie je fajn, ale zbytočne sa pre to netráp a teš sa z dieťatka. Materské mlieko nie je žiadne zlato, je to len najprirodzenejšia potrava pre dieťa, žiadna živá voda, takže sa hoď do kľudu a prestaň riešiť blbosti.
@majlo1234 aky velky tlak? Odkial? Snazim sa kojit, ak to nejde a dieta vrieska od hladu, tak sa na to vybodnem. Nikomu nie si povinna svoje rozhodnutie zdovodnovat, dokonca ani nemusis odpovedat na otazku, ci kojis. Ludi, ktori by na teba akymkolvek sposobom tlacili, poslat do riti
ja som za dojcenie, dojcila som starsiu- do roka, teraz dojcim polrocnu- tiez budem do roka. neradim sa k psycho clenkam mamily, ktore radia dojcit aj cez mrtvoly idealne kym dieta nenastupi na ZS. vobec si nerob vycitky, ze si nedojcila, pre babo je alfa a omega spokojna maninka. v dnesnej dobe su tie formuly pre babatka na takej urovni, ze nema ta co mrziet. a vobec neplati, co pises v poslednej vete. na imunitu vplyva suhrn faktorov, nie je to len o dojceni. cast imunity sa dedi, cast sa tvori spravnym stravovanim, otuzovanim, dostatkom spanku. ja mam vo svojom okoli pravy opak- deti dojcene este v skolke a alergii maju za vagon a nonstop soplave, zakaslane. a deti, co su od narodenia na UM neporovnatelne zdravsie.
Ja som nekojila vobec zo zdravotnych dovodov. Vycitky nemam a velmi ma mrzi, ze sa zenam predhadzuje, ze by ich mali mat. A predhadzuju im to casto dokonca ine matky. Matky by sa podla mna mali navzajom podporovat a nie potapat. Priorita u mna je, aby sa matka citila co najlepsie a mohla tak dat dietatu to najdolezitejsie - mamu. Co najviac duchom pritomnu, vladajucu, spokojnu, citovo zaangazovanu. Ako to dosiahnut, to sa lisi u kazdej zeny. U niektorych zien sa to dosiahne aj tym, ze sa prestanu trapit kojenim.
Prosím ťa,túto myšlienku hod rýchlo niekde hlboko do koša a užívaj si svoje dieťatko. Byt dobrou mamou neznamená kojit za každú cenu. A to ti hovorím ja,čo som kojila 3 roky a bola som aj v skupine dojčiacich žien,z ktorej som sa neskôr ditancovala aj napriek tomu že som dlho kojila,lebo mi to prišlo celé už cez čiaru čo oni dokázali riešiť a skatulkovat ženy podľa kojiacich a UM. Celé choré. Tvoje dieťa rovnako vyrastie a bude rovnako zdravé ,fakt si nad tým nelam hlavu . Moja som 3 roky ajtak po nástupe do škôlky každý druhý týždeň sople a chytili sme všetko možné čo sa dalo . Takže kľud. Žiadne stresy !
@elizabet173 vseobecne je podla mna obrovska kojo lobby teraz, preto mam ja vycitky svedomia aj pani tuto, pretoze z kazdej strany nepocuvam nic ine, iba o dojceni. Ale sa ozrejme zdielam tvoj nazor, ze sa ma kudy starat o seba
Poznam deti,ktore bolu plne dojcene a maju alergie a su stale chore a poznam aj deti,ktore boli od zaciatku na UM a nebyvaju chore,nemaju ziadne alergie. Netrap sa v danej chvili si robila,co si mohla a nepodarilo sa,prijmy to.
Prosim ta neries to a netrap sa. MM je super, ale ked to nejde tak to nejde. A nie je to to najdolezitejsie, tym naj je tvoja laska, pozornost, pocit bezpecia, zodpovednost, respekt voci dietatu a mnoho ineho. Kojenie je super a je omnoho pohodlnejsie ako UM. Ale tiez poznam deti nekojene zdrave a super nadprimerne inteligentne skojene chore s alergiami. Niekedy genetika nepisti a mozes kojit do sleluja, aj tak budu alergicke a chore. Lubis ho ? Ano. Nemas dovod navycitky. Uzivaj si radsej toto krasne obdibie 🙂 spolojna mama, spokojne babo. A s tych, ktore by za kojenie za kazdu cenu aj neviem co, tak to uz je iny level. Netreba nic hrotit 🙂 Kamoska ma epilepsiu, maleho syna a hned po porode jej koli tomu zastavili tvorbu mlieka. Maly je zdravy, stastny, sikovny. Vsetko robis dibre 🙂
A toto je ciel Mamily. Zdeptat a psychicky znicit vsetky nedojciace matky. Gratulujem.
@majlo1234 výčitky svedomia? Máš výčitky svedomia pre niečo, čo hlása nejaká skupina ľudí, ktorých praktiky zaváňajú sektou? Hádam si dokážeš prečítať aj iné názory a uvažovať triezvo, nie? Máš určite aj okolo seba príklady, na ktorých sama vidíš, že dieťa bolo kojené dlho a napriek tomu je choré každú chvíľu a naopak. Dieťa potrebuje v prvom rade pokojnú a vyrovnanú maminu, lebo je veľmi citlivé na to, v akom psychickom stave ona je a reaguje na to. Nikdy by ma nenapadlo mať výčitky preto, lebo nemôžem kojiť, výčitky máš preto, lebo si ich sama vyrábaš
Syn ma 2r8m este stale sa koji rano po zobudeni a pred obednym spankom. Ked sa narodil furt som pocuvala len ho koj ked mal rok este ho koj.Teraz pocuvam este ho kojis ???😱😲😲😲 Rada by som uz celkom skoncila je zavislak...V septembri ide do skolky tak definitivne ho zrusim uz ms aj cicky bolia. A co sa tyka zdravia no neviem ma ekzem ale nic hrozne...aj grcacku minule leto to kojenie bola vtedy zachrana sople aj vysoke teploty mal niekolkokrat...Nooo a ma pokazene horne dva zubky a to nabeton z nocneho kojenia...Urcite by som nemala vycitky keby ze je od narodenia na UM...mne sa podarilo kojenie ale keby aj nie tak by mal UM a nezblaznila by som sa. Mna a surodencov mama kojila do 3 mesiacov a zijeme 😀
@elizabet173 ved samozrejme, kazda sme nejaka, mozno som citlivejsia na okolie a preto som si to tak brala. Po porode som teda triezvo uvazovat nedokazala, hormony, trauma z porodu, velke zmeny a do toho kojenie…viem, ze si nic vycitat netreba, ale rozkazat si neviem. Uz je to za mnou, ale chapem kazdu zenu, ktora si tym prechadza.
V mojom okolí (nie je to extra veľká vzorka, ale nejaká je) majú alergie práve tie dojčené deti, aj bývajú o dosť častejšie choré. Tým nechcem povedať, že dojčenie je zlé, to vôbec nie. Skôr len pre zaujímavosť.