V akom veku dať dieťa do škôlky?

teuska
16. jan 2012

Ahojte. Poradte mi prosim, kedy je najlepsie dat dietatko do skolky? Kym je mensie? Lepsie si zvyka? Alebo je to ako zo skolskou zrelostou, ze pride cas, ked je dietatko pripravene? Alebo je to zavisle od povahy dietatka a proste su deti, ktore si to odplacu, ci uz maju 2 alebo 3 roky? Ako zistim, ze je moje dietatko pripravene na skolku? Moze chodit na par hodin do skolky a ja pritom poberat matersku?

tinki
16. jan 2012

http://www.skolskyportal.sk/blogy/damiana/2011/...

@teuska

Ty sama musíš rozhodnúť, či je dieťatko pripravené alebo nie, lebo každé je iné. Musíš ale rátať s tým, že keď začne chodiť do škôlky, bude nosiť domov, okrem iného, aj soplíky ...
Moja dcéra neplakala vôbec. Ona je taká povaha. Zato má v škôlke spolužiaka, ktorý plače stále. A to chodia do škôlky už dva roky. Vždy po nejakých prázdninách mu je smutno a vždy sú tam nejaké slzičky a pritom je to veľmi šikovný chlapček, na všetkých škôlkárskych vystúpeniach vedel vždy všetko najlepšie. Záleží od povahy dieťatka. 🙂
Čo sa materskej týka to ti neviem povedať, ale myslím, že sa to dá. Ak chodíš do práce, dáš dieťatko do škôlky a ešte by si mala poberať nejaký príspevok. Nie som si však istá..

anjelicek26
16. jan 2012

@teuska - niektore deti fnukaju este aj 5 rocne po prazdninach, dokonca aj skolaci, su to proste "citlivky". Velmi zalezi od povahy. Ja by som dita v 2 alebo 2,5 roku do skolky nedala, podla mna este nie je socialne tak zrele, aby sa vedelo spravat v kolektive, my sme zvolili pre dcerku vtedy opatrovatelka a pre synceka o nicom inom neuvazujem, do skolky pojde ked bude mat 3 roky 2 mesiace...

pingu1
16. jan 2012

podla vedcov maju deti od 1,5 roka do 2,5 roka separacnu uzkost. to znamena, ze visia na mame a kricia a placu ked odide za roh.
dieta je pripravene ist do skolky v obdobi od troch rokov a vyssie. vtedy sa uz vie samo orientovat v kolektive a uz ma vybudovanu aku taku osobnost

pingu1
16. jan 2012

@teuska teus, kde si ty stratena?

exupery
16. jan 2012

@teuska kazde dieta je individualne,ak je od mala vedene ku vztahu aj k inym ludom,detom,zvyknute byt par hodin bez rodicov,myslim,ze je pripravene ist aj do skolky,samozrejme ak je odplienkovane,malo by sa vediet vyzliec,obliect a pod.Existuju adaptacne pobyty v skolkach,skus a uvidis ,ci je pripravene...

m.i.r.i
16. jan 2012

@teuska podla mna je to vysoko individualne...my to tiez riesime, lebo nas maly je narodeny vo februari a teda oficialne by mal ist do skolky ako 2.5 rocny v septembri alebo potom az ako 3.5 rocny..pripadne nejaka sukromna skolka mozno od 3 rokov...ale vidim to medzi jeho rovesnikmi , ktorych je na ulici 5..rozdiel je par mesiacov..nas je najmladsi, ale ostatne deticky su tak o mesiac, dva, tri starsie...a kazde jedno je uplne ine...a podla mna aj inak zrele na skolku..jeden chlapcek je velmi naviazany na mame, velmi hanblivy, velmi ustrachany, jeho maminka zvazuje skor predlzenu matersku, ze maly pojde do skolky az 4 rocny...lebo on pri inych ludoch a v kolektivoch neplace, ale vrieska, trpi akoby stavmi uzkosti, ako fobia...inak je vnimavy, super chlapcek, ale absolutne nezrely na kolektiv...a je tu dievcatko co isla ako 2.5 rocna do skolky, ta uz bola ci uz vedomostne ( v 2 rokoch poznala pismenka, cislice, slusne kresli, recituje, rozpravala sko rocna) tak aj socialne pri detoch velmi vyspela...a napriklad aj ona si poplace, ale vraj 5 minut a je dobre..a chodi tam rada..a poplace si tak ako aj ine 4 rocne deti co kazde rano placu za mamou...rozdeil medzi nou a tym druhym chlapcekom je 3 mesiace ale su uplne inde...
Nas syn bude mat o 2 tyzdne 2 roky..a ja by som ho uz najradsej dala do skolky...uz doma nevieme cim ho zamestnat..hlavne teraz v zime..vidim ako chodi z izby do izby, hracky ho uz nebavia, stale to iste..sme vonku kolko mozme, ale staci ze pride niekto na navstevu..ine dieta..iny clovek..a uz je z toho paf..ked sa ide tiez niekam pohrat, vsetky hluposti ho prejdu...je velmi spolocensky a mam pocit, ze pripraveny na skolku...samozrejme, ze taketo deticky sa este nehraju s ostatnymi detmi v pravom zmysle slova..ale je rad medzi detmi, uci sa ine veci..deti sa navzajom tiez motivuju...takze ja by som sa zamyslala nad tym v tvojom pripade, ako sa tvoje dieta sprava medzi inymi detmi, ked ty odides ci sa dokaze hrat..ci mu to doma vyhovuje a nikam inam nechce chodit, alebo naopak ma rado nove veci, ako sa rychlo uci a podobne..

alex31
16. jan 2012

Ahoj ako tu uz pisali vseko naozaj zavisi od dietatka ... my sme v sukromnych jasliach od ukoncenych 11 mesiacoch. Adaptacia na kolektiv bola absolutne bezproblemova kedze este nemal cas sa na nas velmi "zavesit". Nech si hovori kto chce co chce ... ak je dobre zariadenie ani tento vek nie je pre dieta problemovy. Nepoznam co je to ranny histericky plac ked dieta odmieta vojst do triedy. Adaptacia u nas prebehla absolutne hladko a to uz po dvoch dnoch ked sme boli na poldna a po vikende uz na cely den. Od septembra uz ideme do "velkej" skolky a ked sme v nej boli uz teraz pozriet tak maly nechcel ist domov a plakal skor ze ho odtial chceme vziat 😀 A aj dnes rano sa povedal ze on uz nejde do malej ale velkej skolky. Su deti ktore si ani po niekolkych rokoch na kolektiv a dane zariadenie nezvyknu a kazde rano je to boj dostat ich dnu. V case nastupu mojho syna bolo este tazke hodnotit jeho pripravenost na jasle kedze bol este maly, ale ako m.i.r.i. pise u starsich deti, ak nie su rodicia "nuteni" dat dieta do skolky, je vhodne sledovat ako sa spravaju v kolektive, pri odluceni od maminky, v cudzom prostredi a vsetky tieto info vyhodnotit. Mozno pred planovanym nastupom do skolky skusit nechat dieta doma s niekym inym ako rodicmi (babkou, dobrou kamaratkou, krstnou mamou a pod.) a vidiet ako dieta bude reagovat, ci bude velmi plakat, alebo to bude uplne v pohode. Kazde dieta je ine a na kazde dieta plati nieco ine. Niektore sa osamostatnia skor inym to zas trva o nieco dlhsie. Vela stastia pri rozhodovani a hlavne aby ste vybrali ten spravny cas a spravnu skolku 😀 😀 😀

lili777
16. jan 2012

Ja som malého dala do škôlky teraz od januára, má 2 roky a 8 mesiacov. Ja som bola prvý deň v šoku, išiel s radosťou, neplakal. Až na tretí deň trošku, ale za minútu bol ticho. Keď prídem po neho je vždy veľmi nadšený, ukazuje mi čo robil, kreslil, doma mi spieva nové pesničky, dve hodiny rozpráva rôzne veci, ako tancovali, spievali, hrali nejaké hríbiky vonku. Je zo škôlky nadšený, akurát ráno vidno na ňom, že chce ísť do škôlky, ale byť aj so mnou. Dala som ho tam preto, že je to tiež dosť náročné dieťa, potrebuje jednu aktivitu za druhou a ja doma musím aj čosi robiť. Vtedy vystrája neskutočne. A v škôlke ho to veľmi baví. V tomto veku už občas spáva u mojej mamy, bol s nimi v lete na dovolenke a nemal s tým problém. Všetko závisí od dieťaťa, či je žive, ustráchané, má rado spoločnosť, vie byť bez mamy alebo na nej lipne. Dodnes bol iba doobeda a zajtra chceme skúsiť spať.

jajka257
17. jan 2012

Babule, skuste mi prosim poradit.Co vsetko by malo dieta zvladat pri nastupe do skolky? Vedeli si vase deticky dat same dola nohavice, utriet zadok, proste boli uplne samostatne alebo boli viac menej odkazane na pani ucitelky? Ako rychlo sa vsetko naucili a ako to bolo u vas s poobednajsim spankom, lebo barcika nespinkava po obede ☹ dakujem za odpovede 🙂

xlucia
17. jan 2012

@jajka257 vyzliect sa vedel, obliect tak pol na pol, zadok utieral ucitelka este aj v styroch rokoch

jajka257
17. jan 2012

@xlucia jej, super mala sa vie vyzliect, obliect tak na 10%, zadok si akoze utiera, ale treba pomoct ale niekedy sa jej nechce a poviem, ja to este neviem, ja som malinka ☹

petkave
17. jan 2012

Ja dám malého do škôlky ako 2-ročného... či sa mu to bude páčiť alebo nie... V septembri nastupujem do práce, som učiteľka, chcem začať od nového školského roka a nie sa hrabať do roboty niekedy v jeho priebehu... To by sa asi ani zamestnávateľovi nepáčilo. Takže drobec ide do škôlky. Stres mám z toho už teraz, to je jasné. Jediné, čo ma ukľudňuje, je, že ide do škôlky k mojej mame, tak tá sa mi tam oňho postará a hádam to malý spolu so starkou zvládne...

lili777
17. jan 2012

@jajka257 Môj malý vie sám jesť, umyť zuby, ruky. So záchodom potrebuje pomoc, tiež s obliekaním. Niečo vie, niečo nie. Ale rátam s tým, že sa to rýchlejšie naučí v škôlke, lebo doma odmieta. Nie že by nevedel, ale jeduje sa, že maminka ho má obliecť. Ale on chodí do malotriednej škôlky, málinko detí, teda už ich je 18, poobede menej, tak učiteľky sa im venujú pomaly ako v súkromnej. VEľa výhod má takáto "rodinná" škôlka.

jajka257
17. jan 2012

@petkave aj ja som ucitelka a myslela som ze pojde uz v septembri ale clovek mieni a starosta meni 😠 , malu mi nevzali a vlastne ani neviem, ci zoberu,len sa informujem, co by mala vsetko vediet, a ja sa idem niekomu hrabat do roboty ☹ ale inu moznost nemam.

petkave
17. jan 2012

@jajka257 záleží od škôlky a aj od triedy, do ktorej ho dáš...U nás sú škôlky, kde berú aj 2-ročných plienkáčikov a teda pani učiteľky ich prebaľujú. Zaradia ich do triedy pre tie najmenšie detičky a tam sú na to učiteľky zvyknuté a jasné, že im so všetkým pomáhajú. Väčšinou však berú detičky od 2,5-3 rokov a bez plienok, takže tam sa už predpokladá, že veľa vecí zvládajú detičky samé. No je jasné, že zo začiatku učiteľky so všetkým pomáhajú. Deti si musia zvyknúť na režim, na poriadok a organizáciu v škôlke... Vo veľa škôlkach majú robené triedy podľa veku detí - čiže zvlášť pre 2-3 ročné, 4-5 ročné, 6-ročné a podobne... Alebo sú škôlky, kde sú deti vo vekovo zmiešaných skupinách a mamičky sa môžu rozhodnúť, či dajú dieťa do triedy podľa jeho veku alebo podľa toho, kde má kamarátov, súrodencov, teda staršie deti, od ktorých sa môže veľa naučiť... Povedala by som, že je to dosť individuálne a treba sa popýtať v danej konkrétnej škôlke... Veď teraz bude čas podávania prihlášok, tak sa treba ísť informovať...

jajka257
17. jan 2012

@lili777 no toto vie aj barcika, aj sa sama napije aj sa sama vie zahrat, no bojiiiim ako to bude, ked pojdu von alebo spinkat, obliect sama nehrozi ☹

petkave
17. jan 2012

@jajka257 a zoberú ti ju až na ten ďalší školský rok, či ako to je? Lebo u nás berú detičky do škôlky hocikedy, nielen na začiatku šk. roka... Takže ja som mala teoreticky možnosť počkať a dať ho až takto o rok, ale nechcem ho dať sem do Žiaru, ale pôjde k mamke na dedinu najbližšiu. A okrem toho, fakt sa mi nechcelo riaditeľovi vysvetľovať, že nech so mnou počíta až od budúceho januára...

kukucg
17. jan 2012

@teuska Osobne by som do troch rokov dieta do skolky nedavala, do takeho veku by malo byt s rodicmi, z viacerych dovodov, v tom obdobi sa vyvijaju zakladu vztahov, ale aj osobnosti dietata, no na niekotre deti je skoro aj v troch, moj syn siel ked mal tri a pol a bolo to super 🙂
Inak si tak spominam na prednasky z vyvinovej psychologie kde nam bolo povedane ze v troch rokoch je to uz mozne, v 4 je to idealne a v 5 je to nevyhnutne 🙂 Ja sa s tym celkom ztotoznujem 😉

petkave
17. jan 2012

@kukucg moja mama ma musela dať v 7.mesiacoch do jasličiek.... čo hovorí vývinová psychológia na to? ... prednášky z nej som mala pár rokov do zadu, nepamätám si to 😵

lili777
17. jan 2012

@jajka257 Učiteľky pomáhajú obliekať sa. Malý sa tiež nevie sám obliecť, teda dá na seba tepláčky, ale keď idú von, tak oteplováky, mikina, bunda to nie. Ale pred nástupom som sa na to vyslvoene pýtala a bolo mi povedané, že pomôžu. Ja som ho dala v tomto veku, mimochodom neviem či tie štyri mesiace do dovršenia troch hrajú nejakú rolu, ale urobila som tak hlavne na odporúčanie psychologičky, dokonca dvoch nezávisle od seba, ktoré mi to radili na jeho živosť, náročnosť. A druhým dôvodom bolo otvorenie škôlky a voľné miesta. V septembri sa už budú rodičia o miesta biť a takto bolo voľné. Tak som využila šancu. Už teraz je problém, okamžite sa škôlka zaplnila a tu v okolí proste nie je kam deti dať. TAkže radšej o pol roka skôr, akoby potom nemal mať miesto.

@kukucg

petkave
17. jan 2012

@lili777 ja to vidím u mamy v škôlke... Je to jednotriedka, má tam všetky vekové skupiny pokope... Menším pomôžu, väčší sa oblečú, najedia, umyjú sami. A samozrejme, tým menším stále ukazujú, ako to robia väčšie deti. je to pre ne motivácia... Napr. minulý týždeň sa jeden chlapček 2roky4mesiace naučil cikať na WC postojačky. Dovtedy iba sedel a mama mu povedala, že nech skúsi cikať ako veľkí chlapci a on chodí teraz celý hrdý... Takže je to určite aj prospešné, keď vidia okolo seba väčšie samostatné deti... U nás je to tiež tak, v marci sa dávajú prihlášky a je bitka o miesta... Ale pár rokov dozadu to bolo opačne. Bolo málo detí, takže škôlky sa bili o deti 😵

jajka257
17. jan 2012

@petkave no u nas prave prebieha dlhaaa diskusia na temu prijatia deti od 1.februara a barcika by mala byt prijata, u nas je len jedna skolka a ta patri pod nasu skolu, takze velky vyber nemam. ☹ Do prace musim nastupit, lebo ved ako by sme boli bez prijmu? Manzel robi, ale pre troch by to nestacilo bez rodicovskeho. ☹ no uvidime, co sa stane a to sa dozviem az vo stvrtok, tak hadam, ak nie bude 3 hodiny s babkou, ta potom do prace, a mala bude s nejakou tetou ☹

kukucg
17. jan 2012

@petkave Tak to je ina debata trochu a vtedy bola trochu ina doba 😉 A okrem toho napisala som svoj nazor, tot vse 🙂 Nemusis byt hned ironicka 😉

petkave
17. jan 2012

@jajka257 ale toto je fakt divné... To majú plný stav, alebo prečo ju nechcú zobrať? či len preto, že si niekto vymyslel, že dátum 2.9 je krajší? Moja mama berie deti do škôlky kedykoľvek - sú situácie, že sa rodina presťahuje, tak vezme. Alebo ak niekto za ňou príde, že chce 2-ročného dať, rovno povie, že má veľa maličkých detí (z 20 ks je 6 ks 2-ročných), že ďalšie by nezvládali, že nech počkajú ešte pol roka a nech potom prídu, hoci je to aj 1.2... 😖 A ty teda nastupuješ na začiatku 2.polroku rovno po prázdninách?

petkave
17. jan 2012

@kukucg nebola som ironická, to by som tam nedala toho smajla... Jasné, ja by som tiež s malým bola najradšej 3 roky doma, ale keď vidím, že už ani jemu sa doma nepáči a stále niečo vymýšľa a špekuluje, tak som v konečnom dôsledku aj rada, že pôjde od augusta medzi deti. Lebo už teraz mu iba moja spoločnosť nestačí, stále chodíme medzi ľudí, deti a podobne a tam sa cíti lepšie, ako keď sme napríklad doma sami v prípade zlého počasia a podobne... On je vyslovene spoločenský typ, tak to hádam zvládne...

jajka257
17. jan 2012

@petkave no to si vymyslel pan starosta, v septembri, ze nemoze ju zobrat, lebo medved,vlastne ani nepovedal preco, lebo vo vyjadreni bolo napisane, ze splna podmienky, len ju proste a sproste nezobral.......a teraz mozno, lebo neviem co a navysuju pocty v triedach a tak cakam. A ano, nastupujem po polrocnych prázdninach ☹

kukucg
17. jan 2012

@lili777 Jasne par mesiacov hore dole, o to nejde, a je to urcite aj individualne, moj mal tri v aprili lenze u nas beru v septembri, tak mi prislo lepsie dat ked ma tri a pol nez ked ma dva a pol, ked to inak nejde. 🙂

petkave
17. jan 2012

@jajka257 hlavne, že škola a škôlka patrí k sebe. Ty učíš v tej škole a malú ti do škôlky nezoberú? To ani na vlastného zamestnanca nehľadia? Akože je to teraz mimo tému troška, ale na hlavu postavené... 😠

kukucg
17. jan 2012

@petkave Ja viem o com hovoris ja mam take iste dieta a nespava od roka a pol cely den takze sme si za tri a pol roka vselico uzili, ked bolo skaredo navstevovali sme sa s kamoskami co maju deti nech sa zahraju, ked bolo pekne stale sme niekde lietali, ono sa to da aj ked je to vycerpavajuce, a myslim ze tu ani do trochrokov neberu lebo je vela deti takze to inak ani nejde 😉

jajka257
17. jan 2012

@lili777 no aj my sme sa pytali a povedali, ze pomozu a hlavne by sa dostala k rodinnej kamaratke, ta pani mala v skolke aj mojho manzela 🙂