Trojročné dieťa nechápe určité príkazy

zaira301
9. máj 2014

Ahojte, som nestastna z toho, ze moje dieta nedokaze pochopit urcite prikazy, napr. Ideme sa obliect- musim ho dlho nahanat, aby sa obliekol.....nedokaze pochopit, ak mu poviem, ze nemoze bit druhe deti.....aj ked mu x-krat po dobrotky poviem, ze to nemoze opatovne to spravi....ani buchnutie po zadku nepomaha....v obchode sa mi hodi o zem....ak chce nejake cukriky......alebo zacne pistat az usne bubienky praskaju.....ak je v klude, tak mu vysvetlujem, preco to nema robit,,povie dobre, nebudem ,,,,,,a za par hodin znova.....tresty, ako nedostane niecomco lubi, tak to nezabera,....bojim sa, ze to je volaky blok v mozgu.....je dost aj zivy, ale neviem, ci je to hyperaktivita, ked dokaze aj polmhodinu sledovat oravku, myslim, ze ak by bol hyperakt. Tak by 10 min. Nevydrzalmsa pozerat.....uz aj muz je z neho nestastny.....pritom od malicka sme ho nepremaznavali...teda obcas sa spolu jasievame, ale nie je to take, ze by som mu od malicka dovolovala vsetko..... ma niekto take dieta? Tak rada by som pocula od niekoho z vas, ze tiez mali ste take dieta a potom sa to zmenilo.......ide do skolky ambojim sa, ako sa tam zacleni do kolektivu......urcite tam bude v kuse plakat......cakama asi trnista cesta s nim......diky za vase nazory....

koniarova
9. máj 2014

Môžem ťa ukludniť, máš úplne normálne dieťa. 😉

zaira301
autor
9. máj 2014

@koniarova ....dufam, ze mas pravdu, dakujem 🙂 Ale nechapem, preco je taky...ja vidim u znamych ich deti, ake su dobre, ako posluchnu na slovo....ja neviem, je to asi moja chyba, ale neviem, kde som ju urobila a v com...vzdy sa snazim s nim rozpravat a vsetko rozoberat....teraz posledne dva mesiace je taky.....

katy2
9. máj 2014

@zaira301 ak by ta posluchlo na prvykrat a viac to nerobilo, mohla by si chodit davat prednasky inym rodicom, ako si to dosiahla a zarobila by si 😀 je to uplne normalne, k tomu veku klasika obdobie vzdoru... a tebe radim vyzbrojit sa svatou trpezlivostou a vysvetlovat a vysvetlovat a stale dookola 😉

cairka
9. máj 2014

Vieš ako sa oblieka ADHD dieťa? V troch rokoch toho schopná nebola, teraz má 4apol a obliekame sa štýlom : Ideme sa obliecť...Poď, tu máš veci (uložené do panáčika na gauči) ... Klaudinka, vyzleč si pyžamko...Klaudinka, vyzliekaj sa...super, teraz si obleč gaťky...nie, neotáčaj ich, máš ich dobre...klaudinka, gaťky (zrejme zasnívane hľadí niekde inde) ...Dia, máš ich naopak.... A takto pokračujeme ďalej všetky časti oblečenia 😝 O tom, že zásadne má polovicu vecí naopak oblečenú, občas len predok/zadok, občas rub a líc, občas aj kombinovane 😀 sa nebudem nejako moc rozpisovať 😅
Ale rozprávku vydrží kukať, hlavne, ak staršia pozerá a ona sa sama hrať nevie, tak z donútenia 😝

kacena4
9. máj 2014

neboj vacsina 3 rocnych deti je podobna ak nie vsetky
a nechape prikazy alebo ich nedodrziava, ak nedodrziava tak je to ok, sak je to dieta bude to robit aj v 18stke ale ak nechape tak to nepochopi ani na prvykrat. prines hracku, odnes toto, vyzlec gate.... prose toto su zakladne pokyny ktore musi chapat v dany cas nie o 1/2 hodku. mozno treba byt prisnejsi v tomto veku na neho ak bije ine deti nepustit ho k nim, ci strazit ho viac, v obchode place, to je normalne robia to vsetky deti ked to bude robit o rok dva potom to ries, kazde dieta v 3 rokoch je zive, vsak objavuje svet. inak k tomu nahananiu, no ked sa s nim nahanas on to berie ako sucast hry. nebehaj zdrapni ho a teraz sa ideme obliekat a nie "hrat" sa s nim na nahanacku to je zabava ... a hlavne daj mu na vyber ked sa oblecies mozes ist von, ked budes dobry v obchode kupim ti nieco (dohodnite sa vopred co, popr. ked si to na zaciatku chyti budesmat pokoj cely cas v obchode, ja som moje deti naucila na rohlik) ale ked budes vyvadzat nic nedostanes
uff dufam, ze som to aspon trosku zrozumitelne napisala 😅

katrin21
9. máj 2014

@zaira301 mas dieta vo veku, kedy zacina objavovat svoju osobnost.... je to normalne...
DOlezite je len , byt dosledny.. ak sa mu vyhrazas trestom - dodrzať ho, nezabudnut ( inak nabuduce ziadne varovania nebude brat vazne, lebo ved nasledky neprisli.... mama rozprava do vetra)
Ked sa ti hodi o zem v obchode, rozhodne mu ani za cenu neviem akej hanby nedaj to, kvoli comu sa o zem hodil... POvedz, ze ked neprestane , nechas ho tam a odides... a kludne aj odid... jasne, ze ho jemne nenapadne sleduj 😀, ale odid.... mozno bude revat dlho, ale nie večne 🙂. Parkrat takto a on zisti, ze nic neziskal a mozno s tym prestane..
To iste doma, ked nepocuvne, alebo chyti amok, odved ho do izby a nevyjde, kym nebude kludny.... naozaj ho nepusti von. funguje to, aj ked na niektore dieta 2x, na ine 20x kym pochopi... a zase doslednost....
Na druhej strasne, vela ho chval, ked sa sprava krasne, ked posluchne hned atd... proste pochvala musi byt 🙂
a inak , naozaj je to vek, kedy si dieta zacina presadzovať svoje a je to normalne...
Ak by to neskor pretrvavalo, treba dieta niecim zamestnat, aby vybilo energiu.... napr. sportom 🙂 ten vedie aj k discipline 🙂
Ja dieta , co poslucha na slovo, nepoznam 🙂.

martija
9. máj 2014

@zaira301 je este moc maly, aby dokazal pochopit suvislosti a to nehovorim o tom,ze hned bude vychovany, ako mu raz dohovoris, tak hned to urobi. Vychova trva niekedy aj cely zivot. Ved je na tomto svete tri rocky, naozaj to nie je dost casu, aby uz bol ako vojak na prikazy skakal.... Ja mam troch synov ani jeden z nich nepocuva na slovo a opakujem uz roky stale tie iste veci. Ani ten 9 rocny este nechape 🙂 (aj ked to uz je trosku o inom zase)
MOze byt hyperaktivny, ale ma dost casu este aby dozrel, aby sa mu mozocek vyvyjal, a kopec inych veci... ja ti len prajem vela trpezlivosti, hlavne netrestaj bitkou....urcite raz vyrastie a vyleti z hniezda a potom budes spominat, aky bol malicky...

dejnas
9. máj 2014

@zaira301 nie je to žiadna choroba, je to úplne obyčajná detská vzdorovitosť.... pomôže len trpezlivosť, trpezlivosť a ešte veľa trpezlivosti 😀
ja viem, niekedy je toho fakt až až... ale treba zachovať chladnú hlavu... ak malý vidí, že ťa svojimi prejavmi vytáča - tak to bude robiť opakovane....
samozrejme treba sa podľa možnosti snažiť stanoviť určité pravidlá a hranice a tie potom dôsledne dodržiavať...
u nás momentálne zaberá pri "nevhodnom" správaní - odchod a "time out" v kúte.... to je momentálne úplne najhoršie, neznáša to a občas stačí, keď mu len pohrozím...
na niektoré deti zaberá - vziať im za trest obľúbenú hračku a pod.... určite nájdeš niečo aj na svojho synčeka
v afekte je zbytočné vysvetľovať mu, že niečo nesmie a prečo to nesmie... o tom treba hovoriť v stave, keď je dieťa kľudné a treba si pýtať aj spätnú väzbu (aby bolo jasné, že dieťa chápe)
čo sa týka škôlky - nemaj obavy... tam bude malý fungovať inak... ak sa bojíš plačov, lebo je na teba príliš naviazaný - najvyšší čas začať dieťa privykať
a hlavne nečakaj okamžité zázraky... je presne vo veku, kedy je takéto správanie doslova "normálne" 😅

zaira301
autor
9. máj 2014

@kacena4 ....dakujem, ja uz to robim s tym obliekanim tak, ze uz ho drzim a nasilu obliekam, ale on ma pritom sticuje za vlasy, ukami sa ohana a mam dpfak problem ho udrzat.....utecie mi, ak nemamvsetky veci pokope, ktore mu chcem obliect...no a este som zabudla pripomenut, ze aj 4 x za den sa vyzlecie donaha, to mu ide bravurne.....to tiez nechapm, vyvaluje sa potom v perinach.....neviem, vsak ani teplo doma nemame...no a potom ak ho mam opat obliect, tak som z toho ustata......mam 43 rokov a jedno dieta.....a mozno aj preto je to pre mna tak tazke.....mozno ak by som mala o 20 rokov menej, bolo by vsetko inak....fakt obdivujem zeny, ktore maju viac deti.........ja by som to nezvladla ....
@martija ...dakujem.....hadam to nejak zvladnem......

mmisenka
9. máj 2014

prave citam knihu Respektovat a byt respektovan, je uzasna a vrelo odporucam...som presvedcena, ze by Ti pomohla 😉

kacena4
9. máj 2014

@zaira301 mozno je to vekom ale tiez nemusi 😉 ma aj ine priznaky okrem "nezvladnutelnosti" 😉 😅 napr. neje urcite jedla, nerozprava, toci, spickuje, radi vsetko do rady... to ma len tak napadlo 🙂

zaira301
autor
9. máj 2014

Dakujem Vam moc za Vase nazory, je dobre pocut od niekoho rady, ktore teraz potrebujem ako sol......hlavne mate vela skusenosti, ktore mne chybaju...diky moc🙂

kacena4
9. máj 2014

@zaira301 nevzdavaj to do dospelosti z neho nieco bude neboj 😉 😉 vela zdaru a hlavne trpezlivost pre teba

siska53
9. máj 2014

@zaira301 jaj,no,to je asi aj vzdorom. Nas mal,tiez obdobie,ze obliekanie horor a nasilu.potom som spravila to,ze veci pripravila do predsiene a hrala s nim hru nejdes-idem. Obratila som to na zart a vravim opak toho,co chcem.teraz to uz je viac-menej zvyk,aj ked obcas este protest je. Alebo sa my s malou oblecieme,jeho veci v predsieni,otvorim vchodove dvere a pàpá! Tak to uz pi,aly rev cakajte ma,uz sa obliekam a zachvilu je,obleceny.
z ihriska sme asi 2x odisli,jednoducho tam,plati prve upozornenie,ak by som,musela druhykrat ho upozornit na daco,myslim naozaj vazne,tak,ideme,domov.pred vstupom na ihrisko je aj pouceny o ihriskovych pravidlach.
teraz ma 4roky. Ale tiez vie neposluchat. Napr.na stoj! Ci. Cakaj! Je dost casto hluchy. Teraz neviem,ci sa len robi,alebo ma naozaj nepocuje,lebo ja mam dost slaby hlas a v hluku ma nepocut. Skor raz tak,raz tak,lebo ked je rozjaseny,vtedy nevnima. Hoci mam pocit,ze sa,to,zacina zlepsovat.
a to este pred asi mesiacom som ho clastne pomaly niesla z ihriska,lebo bol hrozny. Mala mala,odrazku,nechala ju tak,ine dieta si ju chcelo vziat a on,chytil zachvat. To uz ale od rana bol taky podrazdeny na vsetko. Esteze bola s nami mama,ta zostala s malou a ja som,ho odvliekla domov. Tam este hysacil,potom,ked uz bol kludny,tak som,mu povedala,ze vidim,ze dnes nie je pripraveny byt vonku,budeme,teda doma.nic som,mu nevycitala,ani nevrieskala,sli sme sa hrat.
on mal take,cykly vzdoru 1.najhorsi bol od 20-24m.,potom,do 3 a tristvrte roka to bolo znesitelne a od toho casu to bolo zas horsie,len zas inym sposobom a teraz uz asi mesiac pozorujem,opat zlepsenie.
urcite treba mat pravidla a trvat na nich,precitala,som,vselico,pozerala este ako bezdetna,pestunku v akcii a i teraz,ked to pred casom davali,tak som,si vselico vypisala a staci to len dodrziavat a casom to zafunguje,no na kazde dieta moze platit aj nieco ine.

iffka2002
9. máj 2014

@zaira301 osobne si myslím, že je to len obdobie. Keby to bola diagnóza, bol by vždy taký, problémový, iný.. Mám dcéru s diagnózami (6r.) psychickými i telesnými, keď sme ležali v nemocnici na neurológii, boli tam deti s poruchami správania, a tie deti mali tieto poruchy odjakživa, od malička boli mimo normy. Isto iste z toho tvoj syn vyrastie, resp. ako už bolo hore spomenuté- má taký temperament. Ak si si ale nie istá, kľudne navštívte detského psychológa a odborník ti povie ako na tom je a čo by sa s ním dalo robiť aby sa veci zlepšili. Pevné nervy prajem🙂

zaira301
autor
10. máj 2014

@iffka2002 ..asi toho psychologa navštívim...ďakujem....

zaira301
autor
10. máj 2014

@siska53 takže je možné , že to je len chvílkové...inak on tiež niekedy je dobrý, ale vzápätí ako keby iný chlapec bol...... ja sa len sama hnevám na seba, že asi zle naňho idem, že neviem správne reagovať, možno som mala tie pravidla stanoviť už od samého začiatku.... a v škôlke tvoj malý je aký? Poslúcha tam?

zaneta123
10. máj 2014

@zaira301 gratulujem máš normálne zdravé 3 ročné dieťa, jedno také akurát pobehuje okolo mňa🙂 ako keby som čítala o svojom mladšom 😉

bosoriak
10. máj 2014

@zaira301 Ahoj. 3-rocnemu dietatu mozes slovami vysvetlovat, co len chces. Deti vnimaju ciny, nie slova. Mne sa osvedcilo riesit taketo situacie cez prirodzene nasledky.
- Musime sa ist obliect. Nejdes? OK, ale neoblecene dieta nemoze ist von, takze ostavame doma (aj ostat doma, ziadne ze za 2 minuty sa nechas zlomit a idete). Ak niekam musis ist, tak dat na vyber - oblecies sa sam, alebo ta obleciem ja?
- Hodi sa v obchode na zem? No a co, to robia deti bezne a jediny ucinny sposob je nevsimat si to a rozhodne mu nedavat sladkost "aby uz prestal rucat".
- Bije sa na ihrisku? Ja to nechavam na deti, moja starsia sa tak naucila najlepsie. Udrela dieta, to ju bachlo naspat kyblikom. Pochopila, ze akcie maju aj reakcie. Ak to islo do nebezpecnych situacii alebo isla udriet male dieta, ktore sa ocividne nevedelo branit, tak som jej povedala, ze kedze sa nevie spravat, ideme domov (a aj sme isli). Vsetko bez hnevu, zakazov, prikazov, trestov.

Laskavo a pevne, a najma vytrvalo. Deti ovela lepsie pochopia ciny, nie slova. Takze ak dietatu za nieco len vynadas a vzapati moze robit to, co doteraz, tak to nema ziadny vyznam. Ak vsak jeho konanie ma aj nejaku reakciu (pozor, nie trest, ten riesi iba nasledok), pochopi to ovela rychlejsie.

Isteze sa to neda vzdy, isteze aj mne velakrat prdnu nervy a vyplieskam deti po zadku a nahucim na ne, ale zo skusenosti vidim, ze princip "akcia-reakcia" zabera ovela lepsie.

siska53
10. máj 2014

@bosoriak svata pravda!

siska53
10. máj 2014

@zaira301 nechodi,nevzali ho. Takze to neviem posudit ako bude reagovat tam..jedine viem,ze ked je na logopedii ci na detskom,cviceni,tak ak sa mu uz nechce,aj to povie a uz tazko ho donutit. Na cviceni sa neskor zapoji opat.ale to tam robia vsetky deti,ze odbehnu,nieco "neodcvicia",vratia sa naspat.
ono je to aj obdobie,ale treba dodrziavat pravidla tak,ako pise bosoriak. Aj moja 2r. minule naschval skrabla take asi rocne dievcatko. Ospravedlnila som sa za nu(nevie este hovorit),povedala jej,ze nesmie take veci robila a sli sme odtial prec. Mala smolu.

abbie
10. máj 2014

podla mna nejde o to, ze tomu prikazu nerozumie, ale ze ho nechce akceptovat a to je v jeho veku uplne normalne 😉

tinach
10. máj 2014

Len tak na odlahcenie mam 20 a 17 ročných pubisov a ti nechápu vôbec ziadne príkazy 😅

jabadaba
10. máj 2014

@zaira301 nic patologicke na spravani tvojho dietata nevidim, mam podobne doma, len v bledomodrom. Sice sa nam nesvaca o zem v obchode a ani nebije decka, ale zato jaci ako vrestan obecny, k obliekaniu ho tiez casto treba nabadat opakovane. Nuz, trojrocny clovek je trojrocny clovek ,to nie je letovy inzinier!

mihaja
10. máj 2014

@zaira301 bud v pohode, všetko čo si opísale sedí na môjho prcka má 2,5. Snaď z toho vyrastú...ostáva dúfať.

luciaalex
10. máj 2014

Ani moje 8 rocne, inak nadpriemerne inteligentne, nechape niektore prikazy/pokyny/prosby/povely 😀
No co, asi mame nechapave deti. Hlavne ze zu zdrave. A my mamy sa snazme udrzat si to zdravie (hlavne dusevne myslim) 😉 mozno vyrastu. Mozno nie 😉 netrap sa, este je maly

zaira301
autor
10. máj 2014

@mihaja ...tak nemusím sa obávať, že by to bola nejaká diagnoza? Teda si ma potešila...ja už som mu aj kúpila rybí olej, že možno mu chýba D-čko, žeby možno sa zlepšilo jeho chápanie...ale sa mi zdá, že nič sa nemení....tak asi to nebude v tom....... ja teda tiež dúfam 🙂

zaira301
autor
10. máj 2014

@luciaalex ...presne to mi hovorí moja mama, že : buď rada, že nie je inak choré, inak sa ľudia trápia v živote " a tiež mi hovorila, že aby som sa ja nejak nestresovala, aby som zostávala v pohode, lebo že ešte budem potrebovať zdravé nervy.....

zaira301
autor
10. máj 2014

@jabadaba ...tak s tým vrešťaním ma moj syn najviac vytáča, ešte to, že sa nechce obliecť, to sa dá...ale tie jeho amoky mi vadia, pretože mám strach aby to nebola nejaká psychická vada...inak človek by to aj zniesol......

siska53
10. máj 2014

@zaira301 aj nas mava amoky,teraz uz sice menej a slabsie. Ja vtedy sa snazim,odist do inej miestnosti,alebo zacnem robit nieco,co ho moze uputat.to sa mi najvoac osvedcilo. A to obliekanie-no nam,pomohlo to,co som,ti uz pisala. My to mame teraz na ustupe. Inak je zlaty,aj rad pomaha,vie sa uz i viac sam zahrat,dokonca dakedy vychovava sestricku,vravi jej,co nesmie,ak robi jieco,co sa nema,ale zas ju obcas aj nahovara na somarinky..
a je to vseobecne uz lepsie. Ked sa jeduje,tak mu poviem,ze vidim,ze nema dobru naladu,zvykne potom,povedat aj preco -je,unaveny,nieco sa mu nepacilo.
mne dost pomohli knihy,ktore som,citala. Z kazdej som.si daco vybrala,co sa mi zdalo fajn,ze by mohlo fungovat. On je dost povaha po tatovi,vravela,mi to i mm o dost starsia sestra a i otec mm. Tak uz chapem,aspon maleho reakcie. Teraz sa pekne v kuchyni hra s domacou plastelinou s tatom.