Ahojte maminky, budem rada, ak mi pomôžete s mojim problémom. Trojročný syn začal v septembri chodiť do škôlky. Zvykol si veľmi dobre, žiadny plač ani nic. Nikdy sa nebil a ani nevrátil úder dieťaťu, a dost som sa bála, ze ho budú druhé deti bit. Aj tak bolo. Na vlastne oči som videla, ako druhí chlapci po ňom skáču, capu ho atd.... Trvalo to asi mesiac. Teraz sa situácia otočila, on sa všetky hmaty a chmaty naučil a teraz naopak bije deti v skolke on. Lenže nie za účelom ublíženia, ale za účelom hry. Berie to ako nejaký spôsob hry a smeje sa na tom, ked sa s niekym sace, potkyna a pasuje. Učiteľka sa mi stále na neho sťažuje, ze to robí cely den, ze stále do niekoho štucha a bije sa. Už je vraj z neho na nervy. Lenže on nikdy taký nebol, naučil sa to az v skolke. Co mam ja ako teraz robiť? Snažím sa ho to Odnaučiť, ale nejde to. Vysvetľovanie nepomáha, pretože je to pre neho hra. Ťažšie je to aj preto, lebo malinky ma oneskorený vývoj reci aj porozumenia. V skolke inak spolupracuje, okrem jedenía v jedálni, to nezje takmer nic. Dakujem za všetky rady.
Veď ja som jej vravela, ze to sa naučil tam on druhých, ona to aj vie. Presne to mi prekáža, ze nezasiahne, ked zabrdaju do neho, ale ked to robí on, už je to neúnosná pre ňu.. Pretože podľa mna to bude robit dovtedy, dokedy aj jeho budú bit... To je začarovaný kruh. Ja len dúfam, ze to čoskoro pominie... Najhoršie je však to, ze on to berie ze bitie je veľmi Zábavná hra a nechápe, preco to robiť nemá, ked aj druhí mu to robia.
Ocením príspevky mamičiek, co niečim podobným prešli, dakujem
@mandarinkadarinka.... Ja sa ta opýtam takto.Keď toho malého mesiac otlkali tak prečo si nezasiahla?....čakala si na čo?....malý sa správa prirodzene....robí len to čo vidí
Zasiahla som...povedala som im, ze nech zasiahnu, ked ho tam capali druhí..Aj sama som zasiahla, ked som po neho prišla a videla som, ze mu robia zle, tak som na to dieta zhukla, ze preco to robí. Mne sa teraz zdá, ze na malého tam teraz cely den len ziapu a kričia, ked deti sace, lebo napríklad dnes u logopedicky zhodil take drevené puzzle a rosypali sa a rozplakal sa a išiel sa ku mne schovať. Nikdy predtým tak nereagoval....
@lyzzy tiez rozumiem, ze je to prirodzene, ze sa takto sprava. Len mi je divne, preco na mna učiteľka takto reaguje, ze to je už neuniosne ze každého bije :( normálne sa už bojím zajtrajška ze co bude :(
@mandarinkadarinka.... Asi to chce vážny pokec s uckami
🙂 tiez si myslím... Len nechcem nejako na nich útočiť, aby si na malého nezasadli alebo nedajbože nadali nejaký návrh na vylúčenie alebo podobne...
@lyzzy blbe je aj to, ze mne maly nevie povedať, co sa v skolke deje, aké účitelky na neho su a všetko co potrebujem vedieť. Takze vlastne vôbec neviem, ako tam jeho den prebieha :(
@mandarinkadarinka aj moja mala bola taka..ucitelka si aj zvykla casom..uz to dcera nerobi..
@mandarinkadarinka.... Chod za ucitelkami a pekne sa s nimi porozpravaj
@mandarinkadarinka a nedalo by sa s ucitelkami dohodnut,ze by si tam s nim rano na dve hodinky ostala a snazila sa ho inak zabavit,vymysliet nejaku inu hru s chlapcami,niecim inym ich zaujat,pripadne zakrocit ked sa pusti znova do bitky?
@ikusa11 tiez som nad tým rozmýšľala, ze by to bolo dobre, ale pochybujem, ze budú súhlasiť. Zajtra sa ich opýtať, dám vedieť, co mi milé tety učiteľky povedia 🙂
@ikusa11 a presne si to trafila, ze vymyslieť im hru, lebo moj maly je takýto iba ked sa nudí... Proste mena co a sám nevie co od dobroty robiť. Ked ma prácu alebo sedia za stolom tak nerobíi zlotu ale pracuje 🙂 toto som im tiez vravela, ze jeho treba usmerniť a dát mu vždy nejakú robotu a doteraz na to kašlú :(
@mandarinkadarinka tak to je skoda,ze takto k tomu ucitelka pristupuje,my mame stastie na ucitelky aj v skolke a aj v skole,u nas by s tym urcite nebol problem.uvidis,vyskusas a mozno prekvapia aj vase.vela stastia 😉
No dnes mi učiteľky povedali, ze maly je hyperaktivny alebo ma adhd. Co si ja osobne nemyslím, ani logopedicka si to nemysli. Povedali mi, ze by sa im hodil k nemu asistent. Ako ja už nechápem o co im ide, dnes som tam ráno s malým bola pol hodinu, pekne sedel za stolom, hral sa s plastelinou s ostatnými deťmi. Len on ked sa nudí, tak tam začne behať a vymýšľať. Je toto dôvod na asistenta a onalepkovanie adhd? No ja už neviem co mam robiť :(
@ikusa11 takze nas olepili ze mame adhd :(
@mandarinkadarinka to je teda smutné....keď sa tak vyjadria učitelky......veď to ani nie je v ich kompetencií. To je predsa na posúdení lekára....Ja mám v dnešnej dobe už taký pocit, že keď si niekto nevie rady s dieťaťom.....tak mu hneď jednoducho "pripíše" hyperaktivitu alebo adhd. Ach jo.....už sa bojím keď nastúpi do škôlky za mesiac -dva ten môj...
Pre klud by som isla dr. nech ho vysetria a nap.mu ci ma alebo nie.Budes mat papier....ak nema ,tak im to mozes zavesit na nastenku ,ze nevedia pedagogicky zvladnut dieta.Druha vec ,ak ma ,tak asistent je to naj,riesenie aj pre maleho ,vyse as nauci a bude sa venovat len jemu.
@mandarinkadarinka no tak to snad nie 😠 dakujem pekne za take ucitelky 😢 😖 a aku velku mate skolku? Zajdi za riaditelkou a zmente triedu ak je to mozne.ako mozu takto zaskatulkovat dieta.
@mandarinkadarinka a veru by som aj ja zasla za doktorkou, ako pise popelka 😉 preistotu 😉
@ikusa11 dakujem baby.... My sme chodili psychologické kvôli reci, ale ta povedala ze nemá ani adhd ani hyperaktivitu. Este asi zajdem na eeg
Ako ja viem, ze maly je aktívnejší ako iné deti, ale doma je v pohode, to iba v skolke sa tak jasi a naháňa
@mandarinkadarinka do stavu neprocetnosti ma dostala diagnostika a oznackovanie tvojho syna dg ADHD....sorry..a.el su vase ucitelky v skolke spec pedagogovia aspon???alebo len klasika stredna pedagogicka????...moj maly zacal teraz od sept chodit do statnej skolky. Zaciatok bol ze nechce tam spavat, plakal atd...vyvrcholilo to neksutocnou mierou zajakavosti...v piatok cestou na chalupu po 5 dnoch v skolke nebol schopny povedat jedno slovo suvisle...a stupnovalo sa to....Na moju otazku ci kokta maly aj v skolke, mi p.ucitelka povedala, ze od zaciatku, ze ona si myslela , ze o tom vieme. Snad by som vam to napisala do papierov , nie? a ona na to, ze skuste psychologicku. Mam 9 rokov psychologie za sebou, som specialmy pedagog a skoncila som odbor detska sestra. Cize nastpovaneho asi dost a prax???ododnes robom s detmi do 4 rokov.
Ok maly isiel k nasim na chalupu a tam bol tyzden.Moja mama je tiez spec pedagog a s detmi to vie. Ani raz sa nezakoktal, nic.
Zaver nenutte moje dieta do jedenia nezdravej skolkarskej stravy,nenutte hp spat, chodim po neho radsje ked sa da o 12,15..bud ja alebo mm....
A kedze mly je najmladsi a jediny 4 rocny v triede predskolakov, tak zaostava v kresbe a atd...v behani....co je samozrejme...a dost casto prisiel s tym ze sa mu posmievaju deti...a zaver dnes? maly sa bije tiez, neposlucha, provokuje....pracujem na nom, teda nasa kineziologicky- odboky atd...zajakavanie sme zvladli, pani ucitely ho prestali nutit a bitie?
Vlastna skusenost: Ak su deti nechane napospas sami sebe, su si nebezpecee....riadena hra, riadena cinnost, vhodne zamestnanie je ulohou pedagoga....ak dieta neeposlucha, je to zrkadlo pani ucitelky...musia hp zamestnat napr nehc pomaha slabsim, velchvalit a ponukat mu casto zmenu cinnosti a zistit co ho bavi, v com je doma a podporovat ho v tom. Viem z eje to pre teba ako matku tazke, ale musis ziadat od uciteliek iny pristup.Trpezlilvost a doslednost.
Verim, ze sa to casom podda. Maly sa dostane do rezimu ostatnych a bude vam fajn.
Ale nedopust znacku ADHD. Ucitelky na to nemaju pravo, alebo ak, tak az ked pojdu podla individualneho planu vzdelavania maleho a zistia , ze zlyhali vsetky dostupne metody, postupy atd....
Drzim palce...Aj ja sa musim naucit hajit zaujmy vlastneho syna. Sme matky a milujeme tych nasich malych lapajov nadovsetko. 😉
@mandarinkadarinka Ahoj, pridavam svoju skusenost. starsia zacala chodit do skolky v troch rokoch, v maji do leta len na doobedie. uz vtedy zacal problem s ucitelkou. moje dieta je takmer od narodenia sledovane u neurologa pre oneskoreny psychomotoricky vyvin, hrubu motoriku uz viacmenej dobehla, s jemnou mame stale problem, preto ma aj odklad do skoly. inak je bystra, s recou nema problem, ma vybornu sluchovu pamat. skuli, preto bola operovana uz 3x, stam suvisi aj slabsia koordinacia ruka-oko. no, jednoducho, ucitelke sa uz od zaciatku nepozdavala, lebo sa jej pocikala, ze mam ist s nou k neurologovi, ze budeme mat velke problemy v skolee atd velmi sa ma to dotklo, riesila som to vtedy aj s riaditelkou, osparvedlnili sa ok.... v septembri dostala tu istu ucku. opat problemy...ale povedali mi to az v oktobri, cely september sa tvarili ze ok. a v tom oktobri to uz bolo neunosne, bije deti, zhodi dieta z odrazale, stipe deti, pri hre pri jedle nonstop deti sa jej boja, nik nechce pri nej sediet atd ma urcite poruchu spravania (3apol rocne dieta!!!!!) az udrela po hlave dieta s hydrocefalom. navrhli preradenie do specialnej triedy. ok. nesuhlasne stanovisko vsak dala specialna pedagogicka. a mila pani riaditelka mi dala pekne krasne podpisat papier ze beriem dieta prec na vlastnu ziadost!!!! ze som bola taka sprosta a nechala som to vsetko tak..... nuz neostalo mi ine, len od oktobra byt do janura s nou doma a to mam stastie ze mi ju vobec vzali, tam, kam chodi teraz.. na vsetko som riaditelku novej skolky upozornila, vsetko vyrozpravala, vzali mi ju. zo zaciatku este mala take tahy ako v starej skolke, ale zvykla si, naucila sa. opat ale mala konflikkt s jednou ucitelkou, robila jej naprieky....ta odisla a teraz zasa zacina vystrajat ....nuz , mame to tazke, ale ponaucenie: nedat sa. problem byva v ucitelke. dieta len svojim spravanim poukazuje na nejaky problem.
@mandarinkadarinka ahoj, moja dcerka ked nastupila do skolky tak tiez mi ucitelky vraveli ze mala zapara do chlapcov a to este k tomu aj do vacsich. ja som to zobrala sportovo a neriesila, ze teda v najhorsom pripade dostane bitku od nich a sa potom odnauci. doma sa nebila, potom v skolke to preslo, mnasla si stale nejaku pracu. ked muz zobral robotu v zahranici tak som sa d detmi prestahoval k rodicom a dala malu do druhej skolky. ani nechci vediet ako som sa citila na rodicovskom. ucitelka v kuse vykladala ze ona ani nevie co ma robit, a to nie len s mojou dcerkou ale celkovo. mala som pocit ze tam su asi vsetky deti nejak cudne ci. povedala ze mojej treba stale daco davat robit lebo inac sa nevmesti do koze a pod. mojej mame povedala ze moja dcera je vynimocna, akurat z jej ust to vyznelo nie ako kompliment a ze ona take dieta este v skolke nemala.
pred rokom som prisla za muzom do AT a mala nastupila do skolky kde nevedela jazyk a napodiv tu nema ziadne problemy. deti su cely den vytazene, zamestnane. nosi mi domov kopu vytvorov co v skolke robia a s detmi chodia na vylety a robia im rozne programi. aj tu nam ucitelka povedala ze mala je vynimocna ale tu som nemala pocit ze to mysli v zlom, skor naopak.
takze moj zaver je ten, pokial skolka bude fungovat len ako ulozny priestor pre deti a ucitelky tam budu len ako dozor, tak dovtedy bude problem. pokial by tvojho syna dokazala zamestnat, dat mu take pracu ktora ho bude bavit tak by maly mal uplne inu zalubu ako sacat do inych deti. je to len chyba ucitelky ze nevie deti dostatocne zamestnat. nech si vazena k nim sadne a nech s nimi pracuje, ved za to je platena. ja ked doma znamim hovorim, co vsetko mam uz doma odlozene co mi mala za ten rok zo skolky doniesla domov, tak sa kamosky len divia. ale ked deti robia tvorivu pracu tak nemaju cas na ine. a ja tu vidim, ze sa da ist pre dieta do skolky a stat pre triedou v domneni ze trieda je prazdna a ked otvorim dvere, tak ucitelky sedia medzi detmi a sa tam s nimi hraju. nie je ziadny vreskot, vykrikovanie .
ako pise @svatava74 dnes je asi najjednoduchsie kazdemu dietatu pricapit na celo nejaku diagnozu a tym je to vyriesene.
nedaj sa. drzim palce
@mandarinkadarinka Co pise predo mnou svatva 74 je sice pekne a je to pravdive, malo by to tak byt, zial s realitou na SK to ma malo spolocneho. Je to nieco ako rodziel medzi idealnou teoriou a praxou ktora je vzita a dost daleko od toho. Je mozne ze tvoj maly este nie je zrely na velky kolektiv, mozno by v pohode zvladal mensiu sukromnu skolku kde by sa mu venovali individualne, to v statnej tazko mozes cakat. Oni ti ho nebudu individulane zamestnavat. Ked sa nevie prisposobit kolektivu, ist podla jednej lajny, ktora je dana a deti ju vicmenej musia vycitit, je to pre ucitelky, v tom nasom SK systeme najvacsi prehresok. Aj ked budes mat papier od psych. nic sa nezmeni, oni ho nebudu nejak specialnejsie zvladat, je tam poziadavok aby sa prisposobil a zvladol do istej miery sam, je to nepisany ale zakon (dzungle). Cim viac budes tlacit na pilu, chciet od nich nieco naviac, tym viac ho budu vyclenovat a ostatne deti nazor a chovanie uciteliek voci nemu preberu. Je to dost tvrde v realite v nasich skolkach ale je to tak. Uz teraz prenho maju nalepku, co len tak lahko nezmenia.
Premyslala by som asi nad zmenou skolky, kde by mohol zacat s cistym stitom, alebo potom zial bude musiet pretrpiet, papiermi pd psych,nanajvys dosiahnete ze ho nechaju na pokoji, nebudu zneprijemnovat zivot ale vyceleneny zrejme moze zostat nadalej. Mozno je to vsak len docasna faza, niektorym detickam trva dlhsie nez sa ustabilizuju a ked on sa prisposobi viacej rezimu tak pomaly aj ucky zmenia nanho nazor. Vela zalezi aj od toho ako je vceleny do kolektivu, oblubeny s vazbami, ak ano, je to lahsie, ucky maju radsej tieto typy, zdaju sa im "normalnejsie", cize aspon par dobrych kamosov to isti, s nimi by sa aj viacej prehral a menej nudil - vymyslal zbojstva.
@horana myslim si, ze maly je zrelý na kolektív. Ako jediný v skolke neplače, do skolky sa veľmi teší každý den, každého zdraví. Prvý mesiac nemal problém, krásne sa hral v skupinkách. Robit pracovnú činnosť nemároblem, do všetkého sa zapája. Nikdy sa tam nebil. Az teraz sa to naučil lebo ho denno denne otlkal jeden chlapček. Jeho neriešia, co je zaujímavé ;( riešia nás a to , ze ked sa nudí tak behá a bije deti. Ale ja za to možem, ze sa tam nudí? Ako je možné, ze sa tam nudí? Dnes som sa pýtala, či by som mohla s ním zostať, aspoň dve hodinky, povedali mi, ze to nejde ;( no zaujímavé. Tiez mam podozrenie, ze tvorivého činnosti a riadenej hry tam majú úplne minimum a nechávajú ich len tak voľne behať 🙂 preto sa nudí, lebo už ma všetky hracky obehane a už nevie, s čím sa zamestnať .... Ked som sa učiteľky pýtala, ze co vlastne cely den robia, ani mi nevie povedať
@mandarinkadarinka Dalsia vec moze byt ze je tam este aj nejaka forma osobnej antipatie. Akoze kazdy to pozname, vlastne aj dospeli tak funguju v pracovnom kolektive, niekde je clovek v pohode - teda vie ze danu latku zvlada, ale potom narazi na zamestnanie, ktore je v podstate nie zle, aj by ho bavilo ale nesadne si ci uz so sefom alebo vacsinou kolektivu alebo oboje. Ono nesadne moze mat tiez rozne stupne, od uplneho nepochopenia az "len" niekedy staci ze si nehrkuta tolko kolko ostatni navzajom. Najzavaznejsie je to samozrejme vzhladom na vedenie teda sefku ci ucitelku v tomto pripade. Su deti ktore su vacsimi individualitami a zvyknu vacsi pocet uciteliek iritovat a potom sa k nim tak aj spravaju. Davaju mu za vinu aj to co to iste u inych prehliadaju, lebo ti ini im nejak viac kapli do noty. Prave tieto indivualisticke deti maju vacsie naroky a ked nie su v mensich kolektivoch, sukromnych skolkach maju problem s typon velkeho stadoveho kolektivu ktory je davovy a v podstate neriadeny, resp. svojimi vlastnymi zakomni. Vlastne taky kolketiv je akoby na nizsom stupni a pre viac inteligentne dieta to stoji viac namahy sa mu prisposobit, nie je na to zrele, nakolko tuto formu zrelosti musia taketo deti natrenovat az neskor, nedokazu to co "bezne" deti nejak podvedome dokazu vycitit a automaticky sa prisposobit. Take dieta ale potrebuje napr. aj viac venovania a to stoji energiu, ktoru zle zaplatene ucitelky a ucitelky bez motivacie nie su ochotne vydavat naviac. A ta poziadavka stale prichadza, take dieta to vyzaruje, a ich tym irituje viac nez co ine. Oni uz maju zabehany system a napriek reciam, nebudu ho menit ani o milimeter, ani ked budu mat posudok.
Bude sa teda musiet zmenit bud to dieta, naucit sa prezivat aj v takomto nedokonalom kolektive, alebo bude musiet zmenit ten kolektiv. Lebo ten povodny kolektiv, jeho normy, sa menit podla mna zial nebudu. Tiez som mala kopec idealov ked sli moje deti do kolektivnych zariadeni, ale naucila som sa ze hlavou sa mur neda prerazat vo vacsine veci.
@svatava74 O zmenu sa snazit treba, aj ja som sa snazila a snazim sa stale, ale je to taky boj v veternymi mlynmi najcastejsie. Zmena prichaza, ale veeeeeelmi pozvolne, casto asi len prispievame svojou malou troskou, ktora ale zatial nestaci na to nieco realne zmenit...na to treba dlhsi stalejsi tlak vacsieho poctu snaziacich sa ludi, aby potom raz doslo aspon k malemu celostnemu posunu. Skratka malo ludom vyjde to ze ich snahy pocitia ich vlastne deti, ale snad aspon vyslapavaju cesticku pre dalsich co budu pokracovat..
@mandarinkadarinka aj my mame ale nar.vyvin reci,presne ako pises nechce moc papat v skolke ,ranajky zje ,ale obed ako kedy....s tou bitkou ,povedz ucitelke ze to videl len tam a preto to robi ,to chce uc.tvrdit ze bitkari sa uz nebiju a bije s alen on? podla mna,ako to prislo ,tak to aj odide.... uc.mala zasiahnut ked si na nom trenovali svoje zrucnosti .